ПЪРВО В ПИК TV: Гласуването на бюджета на НЗОК се провали, ДПС заподозря протакане в услуга на Радев и на мафията (ОБНОВЕНА)

Час Пик ГЛАВНА

ПЪРВО В ПИК TV: Гласуването на бюджета на НЗОК се провали, ДПС заподозря протакане в услуга на Радев и на мафията (ОБНОВЕНА)

53232
на 09.09.2021
ПЪРВО В ПИК TV: Гласуването на бюджета на НЗОК се провали, ДПС заподозря протакане в услуга на Радев и на мафията (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Бюджетната комисия няма готовност да докладва. Затова моля заседанието да бъде прекъснато. Утре бюджетната комисия ще започне работата си в 9 часа. Това заяви в пленарна зала председателят на Бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански.

препоръчано

Цял следобед народните представители обсъждаха точките за преактуализация на Закона за бюджета на НЗОК. До единомислие така и не бе стигнато.

Изказвания по конкретни въпроси направиха депутатите Десислава Атанасова, Костадин Ангелов и Кирил Ананиев от ГЕРБ, Мая Манолова и Мария Капон от ИБГНИ, Хасан Адемов и Петър Чобанов от ДПС, Татяна Анрдеева от ДБ, Георги Михайлов от ДПС. В дебатите участие взе и служебния здравен министър Стойчо Кацаров, който напусна залата, за да отиде на спешното извънредно събиране при президента Радев. По-късно стана ясно, макар и до момента неофициално обявено, че служебният кабинет е обсъждал с държавния глава нарастващата ковид криза у нас.

Предложението на Мария Капон за прекратяване на заседанието бе подложено на гласуване, но не бе прието. 

Хамид Хамид от ДПС отбеляза, че прегласуването е тежка парламентарна процедура и с тези процедури за прекратявания "са едно голямо театро, които тези господа разиграват, за да може господинът, който стиска указа да може да си избере удобна за него за гласуване дата". Той нарече случващото се в залата "цирк" и заподозря колегите си, че протакат гласуването в услуга на президента Радев.

Депутатите от ИБГНИ, ИТН и ДБ напуснаха залата, след което Мария Капон помоли за проверка на кворума. 

Ива Митева заяви, че заседанието ще продължи само с обсъждане, но няма да се гласува.

Маноил Манев от ГЕРБ заяви, че по  принцип няма гласуване сега и поисканата поименна проверка от Капон е поискана "незнайно защо". "Но, госпожо Митева, не бива дори да сме уморени и изнервени да се държим с хората в залата като ученици в 6 клас. Много мои колеги изпаднаха в тази ситуация днес. Моля ви, коригирайте поведението си днес". Митева му отвърна, че той говорел високо днес в пленарна зала. Тя изтъкна, че ежедневно получавала мейли от възмутени граждани, че депутатите говорели по мобилните си телефони по време на заседание. "Не унижавам народните представители", заяви Митева.

Халил Летифов от ДПС заяви, че все е виждал опозицията да проваля заседание на парламента, но управляващите да го провалят, било "ноу хау".

Йордан Цонев от ДПС се обърна процедурно към Митева и заяви, че обстановката й е повлияла на нервната система и допълни: "От два дни ДПС и моята скромна личност се опитваме да помагаме на ИТН и на другите, които искат да направят промяна на бюджета. Поне десет пъти ви вадим от ситуации, в които къде от незнание, къде от липса на опит нещата не вървят. Смятате ли, че това, което стана сега, ни мотивира да продължим в същата посока? Оттук нататък по оперативност по бюджета не можете да очаквате подкрепа - нулева".

"За какво се напуска с демонстрации залата? За да можем с промени в законите да улесним мафиоти, които са подсъдими. Не бюджетът, не здравето на хората, не лекарите, не пенсионерите - мафията! Това е "промяната". Това е подмяната!", заяви емоционално Цонев.

Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че в опитите си да подкрепят за втори мандат Радев, ИТН и "съдружие" са объркали тотално парламентарната процедура: "Не знам какво изобщо ви учудва с техните движения навътре-навънка. Влезте, колеги, няма нищо страшно в парламентарната зала".

Тома Биков от ГЕРБ отбеляза на свой ред, че при липсата на кворум не може да се гласува. И затова призова колегите си да се върнат в залата и да участват в дебата.

"Не знам дали всички бръкнаха в контакта, господин Биков, но сега всички влетяха в трафопоста", заяви на свой ред Хамид Хамид.

Костадин Ангелов от ГЕРБ каза на свой ред: "Все съм си мислил, че няма да дойде денят да се срамувам, че съм в тази пленарна зала. Но този ден дойде. Изключително ми е трудно да разбера като лекар как хората, които излязоха от тази пленарна зала, намериха сили като човешки същества, не като политически представители на формации, да гласуват против 15 милиона за осигуряване лечението на българските деца в чужбина. как не събраха смелост да подкрепят българските лекари и медицински сестри в оставащите три месеца до края на годината. Категорично не мога да се съглася, че българските лекари и медицински сестри заслужават това поведение. Все си мислех, че в това Народно събрание ИТН ще проумеят, че COVID-19 съществува и това не е измама, че ДБ ще послушат хората, а "Изправи се" ще застанат горди пред своите избиратели и ще могат да ги гледат спокойно в очите, когато подкрепят интересите на всички. Днес вие от ИТН, ДБ, ИБГНИ ударихте голям шамар на българските лекари. Днес вие спирате лечението на българските деца. Срам и позор!".

Той отказа да влезе в политическата риторика, която се опита да провокира Крум Зарков от БСП. "Аз няма какво да се срамувам от направеното от нас. Но единственото, което ще ви кажа е, че българските лекари, медицински сестри и санитари са уморени. Каквото се е случило в здравеопазването, то се е случило. Няма смисъл в състояние на криза да се опитваме да се правим на реформатори, за да се покажем какви експерти сме. Можеше просто да гласуваме тези числа и да приключим", заяви Ангелов.

На трибуната отново излезе Крум Зарков от БСП. Социалистът с апломб заяви, че опонентите им се страхували от Радев и от неговия сигурен втори мандат. 

"Господин президентът Радев, когото вие, господин Зарков, толкова много боготворите, отдавна не е институция. Той е всичко друго, но не и български президент. Той и в момента нарушава конституцията", заяви отново емоционално Йордан Цонев, отговаряйки на реплика на Зарков. Цонев се обърна към него и заяви със съжаление, че се е разочаровал от неговата демагогия.

"Не знам той в какво ще е постоянен. Никой не е победил българския парламент и парламентаризма. Заял ли се е с него, той ще загуби всичко", заяви още Цонев.

Радомир Чолаков от ГЕРБ заяви, че е недопустимо такъв важен закон като този за бюджета на НЗОК да се приема "на абордаж".

Халил Летифов от ДПС каза: "Аферим, както се казва, господин Зарков, много пламенно защитихте фармацевтите, за да стигнете и до болната тема - президента. Не ние проваляме бюджета. Бюджетът го проваля някой друг. Кой всъщност ви каза да "пакетирате" ГЕРБ и ДПС, за да се оформи друга ос на мнозинството? Кой?!". 

Последваха реплики с взаимни нападки от депутати от БСП и ГЕРБ, а Ива Митева бе принудена непрекъснато да им прави забележки, че не говорят по същество и се отклоняват от темата за бюджета на НЗОК.

Малко след 22 часа заседанието на Народното събрание беше отново прекратено.

Сподели:
Бомба x
Страда ли котката от липсата на стопаните си? Страда ли котката от липсата на стопаните си?
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 21
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това