ПЪРВО В ПИК TV: Съдът остави за постоянно в ареста Ветко Арабаджиев, децата му дойдоха за подкрепа в съда (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

Темида

ПЪРВО В ПИК TV: Съдът остави за постоянно в ареста Ветко Арабаджиев, децата му дойдоха за подкрепа в съда (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

79746
на 05.05.2019
ПЪРВО В ПИК TV: Съдът остави за постоянно в ареста Ветко Арабаджиев, децата му дойдоха за подкрепа в съда (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
Автор:   ПИК

Съдът остави за постоянно в ареста Ветко Арабаджиев. Това стана ясно преди минути. Той пристигна под конвой в България снощи в 00,30 ч с полет от Мадрид.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Арабаджиев беше обявен за международно издирване в Шенгенската информационна система от 31.08.2018 г., въз основа на Европейска заповед за арест, издадена от Специализираната прокуратура, за участие в организирана престъпна група, укриване на данъци в особено големи размери, данъчни престъпления и изпиране на имущество придобито от престъпна дейност. Предаването на Арабаджиев на българските власти беше осъществено след решение на втори съд в Испания, който уважи искането на Специализираната прокуратура за екстрадиция.

Преди делото по мярката за неотклонение днес децата на Арабаджиеви - синът Вълчо и дъщерята Александра, пристигнаха в съда заедно с приятели. 

Не разбирам какво общо имам с обвиненията, каза пред съда Ветко Арабаджиев, който бе облечен в бяла риза и черно сако. 

Над 30 минути наблюдаващият прокурор Кирил Пейчинов обясняваше в какво се изразява престъпната дейност на групата. 

Според прокуратурата обвиняемите са притежавали конгломерат от фирми, с чиято помощ са успявали да осъществяват фалшиви преводи, разходи и да манипулират доставки и плащания. Обвиняемата Караянева е в доверителни отношвния с Арабаджиеви. Тя е имала широки права върху имоти на Арабаджиеви и от свидетелски разпити става ясно, че се е разпореждала с пари на семейството, което свидетелства за близостта между тях, според обвинението.

В телефона на Арабаджиев бил намерен документ с ръкопис, в който пишело кои свидетели са разпитани и какво са казали. Открити били връзки между служители на НАП и служители на семейството.

От прокуратурата поискаха постоянно задържане под стража предвид големите парични средства в чужбина, които Арабаджиев притежава, както и опасността за укриване.

Има разминаване на европейската заповед за арест и на обвинението на испанския съд,  тъй като обвинението, по което се извършва екстрадицията е само за пране на пари и участие в ОПГ, а не за данъчни престъпления, настоя адвокат Илиян Василев. Прокуратурата е сезирала испанския съд за извършени престъпления през 2017, а после е променила обстоятелствата. В момента обвинението е за 2013 година. А в решението на испанския съд пише, че се разрешава екстрадиция само по повдигнатите обвинения, които вече са различни и не бива да се вземат предвид исканията на прокуратурата, заяви защитата на Арабаджиев пред съда и настоя той не просто да не бъде задържан за постоянно, а да бъде освободен без каквата и да е мярка.

Държавата е била некоректна в повдигането на задочни обвинения, защото не е дадено необходимото време да се изготви защитата, и заради това, че Арабаджиев е търсен на грешен адрес, а не на адреса където той е живял през последните години според адвокатите.

 

{tv}http://v.piktv.bg/f/videos/6/piktv_f5fae83d3507cea3242232e7104dd847.mp4/tv}

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
Хороскопът на Алена за 20 февруари - проблеми връхлитат Овните, денят е успешен за Близнаците Хороскопът на Алена за 20 февруари - проблеми връхлитат Овните, денят е успешен за Близнаците
ПИК TV x
Проф. Антоанета Христова пред ПИК TV: Мария Габриел е по-близо до ППДБ. Отношенията в сглобката са лоши, а ГЕРБ готви... (ВИДЕО) Проф. Антоанета Христова пред ПИК TV: Мария Габриел е по-близо до ППДБ. Отношенията в сглобката са лоши, а ГЕРБ готви... (ВИДЕО)
ново
Днес: 24
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК