ПЪРВО В ПИК TV: Демерджиев с извънреден брифинг за гонките с мигранти и оставките: Не ми е искана оставката, имам подкрепата на колегите в МС (ОБНОВЕНА)

Политика

ПЪРВО В ПИК TV: Демерджиев с извънреден брифинг за гонките с мигранти и оставките: Не ми е искана оставката, имам подкрепата на колегите в МС (ОБНОВЕНА)

51082
на 23.11.2022
ПЪРВО В ПИК TV: Демерджиев с извънреден брифинг за гонките с мигранти и оставките: Не ми е искана оставката, имам подкрепата на колегите в МС (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев дава извънреден брифинг.

препоръчано

Днес подписах и изпратих писма до всички парламентарни групи. Те съдържат проект за изменение на НК, който касае трафика на нелегални мигранти. Предлагаме завишаване на наказания, конфискуване на имущество и глоби в големи размери за коли на лизинг. Целта е МВР да бъде подпомогнато в борбата с трафика и да бъдат защитени нашите полицаи. Включиха се всякакви лица и ако ни ене променим това, все повече лица от всякакви националности, ще се занимават с трафик в България, каза министърът.

Демерджиев обяви, че съдът не подхожда подобаващо към този тип деяния, имало условни присъди. Лицата, които ние спираме и задържаме, след ден-два или три се озовават на пътищата и транспортират нови мигранти. Не мога да приема, че условна присъда може да получи човек, пряко отговорен за смъртта на двама полицаи, отсече той, визирайки случая в Бургас, когато мигрантски камион прегази полицейска кола.

Оставката на главния секретар придвижих до президентството, към материалите сме приложили всички данни по инцидента, завършил по този тежък начин, каза Демерджиев. За зам.-гл. секретар - аз проведох среща с него, запознах се с всички материали, ще взема решение и ще го оповестя публично, отсече той.

Предложените завишавания на наказанията, ние целим да улесним разследването, каза още министърът.

Не ми е искана оставката, колегите от МС ме подкрепят, ще разговарям и с президента, отсече той.

На въпрос как ще коментира твърденията на Корнелия Нинова, че се чувства като в гангстерски сериал, той заяви, че имаме 4 пъти по-завишен натиск по границата. Ние не можем да пропускаме вторична миграция, заяви министърът. Правим необходимото тези лица да бъдат задържани на нашата територия и да бъдат настанявани в съответните центрове. Направил съм необходимото МВР да противодейства на всички незаконни дейности по границата, категоричен бе Демерджиев.

Политиката на държавата в момента е да противодейства на тези прояви, а не да ги пропуска и да се прави, че не ги вижда, както беше години наред, допълни той.

Днешният пример е поредният с чужди граждани. Те са минали с 200 км в час на Траянови врата без да ги гони никой. Те поддържат висока скорост и им противодействаме, особено тези, които искат да влязат в градовете. При тези трудни условия, да се спре такъв автомобил, е изключително трудно. Не можем да поемем риск в буса да има 11 трупа. Над 80 такива автомобили са били спрени, които са се движели в огромна скорост, отсече той.

Нашият автомобил не е участвал в преследване, стоял е отстрани, осъзнавайки, че няма капацитета да гони буса с мигранти, има много спекулации по темата, но е важно обективно да се посочи, че автомобилите, които се наемат, са мощни и се движат с голяма скорост, заяви Демерджиев.

Но ние трудно можем да следваме, камо ли да преследваме, тези автомобили. Но ние не можем да допуснем такива автомобили да влязат в София или Бургас, отсече още министърът.

Преди около 2 месеца професионалното ръководство на МВР разписа протокол, по който да бъдат спирани такива автомобили и имаше обучение. Ситуацията се променя, сега придвижването на мигрантите не е като преди - извършва се с много мощни коли, коментира още той.

Тези хора постоянно променят тактиката си и ние спрямо нея променяме нашата, заяви министърът.

Сега турската страна ни подпомага много по-активно, много по-малко хора влизат на наша територия. Но те се движат с изключително висота скорост, по думите на Демерджиев.

Ако продължаваме да ги пропускаме, нито една държава няма да ни подкрепи в усилията да пазим границата ни, каза той.

Полски гражданин и дори жена се включват в трафика на мигранти през страната ни, както показа случаят на Вакарел от тази сутрин.

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
Зимната супа, която ще ни държи здрави за по-дълго време Зимната супа, която ще ни държи здрави за по-дълго време
ПИК TV x
Стефан Янев не се виждал като премиер - готов е за разговори с ГЕРБ (ВИДЕО) Стефан Янев не се виждал като премиер - готов е за разговори с ГЕРБ (ВИДЕО)
ново
Днес: 99
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК