ПЪРВО В ПИК TV: Депутатите влязоха в словесни схватки за горивата и "Джемкорп", заседанието се бави заради председателски съвет (ОБНОВЕНА)

ПИК TV

ПЪРВО В ПИК TV: Депутатите влязоха в словесни схватки за горивата и "Джемкорп", заседанието се бави заради председателски съвет (ОБНОВЕНА)

52010
на 23.11.2022
ПЪРВО В ПИК TV: Депутатите влязоха в словесни схватки за горивата и Джемкорп, заседанието се бави заради председателски съвет (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Тази седмица народните представители ще обсъждат редица важни предложения, но акцент и вероятна причина за спорове между парламентарните групи ще породи една основна точка. В дневния ред на депутатите ще бъде проектът на решение председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и група народни представители за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков.

препоръчано

Внесеният проект на решение цели да бъдат установени всички факти и обстоятелства около сключването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation. Вносителите посочват, че са водени от разбирането, че българската енергетика е ключов сектор и част от националната сигурност на страната и че при разпореждания с публични средства, средства от ЕС или евентуални инвестиции в българската икономика, които са подкрепени от правителството на България, е необходимо и редно Народното събрание да има информация за действията на изпълнителната власт. По тази причина се предлага създаването на временна комисия, която да ги установи по безспорен начин.

Друга точка, залегнала в дневния ред на депутатите е проект на Закон за ратифициране на Международен договор (LOA) BU-D-SAD „Придобиване на 8 нови самолета F-16C/D BLOCK 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за Българските военновъздушни сили“ и на Международен договор (LOA) BU-P-LBC „Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване“.

Точка, която е обвързана с предходната е разглеждането на Законопроект за ратифициране на Споразумение за сметка между Министерството на отбраната на България и Федералната резервна банка на Ню Йорк и на Споразумение относно определени сметки, свързани с финансиране на чуждестранни военни продажби от правителството на Република България, между Министерството на отбраната на България, Агенцията на Департамента по отбрана на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността и Федералната резервна банка на Ню Йорк, внесен от Министерски съвет.

Като мотиви МС посочва, че на основание Решение на Министерския съвет (Протокол № 1 от заседание на Министерския съвет на 8 януари 2020 г.) на 22 април 2021 г. са подписани Споразумение за сметка между Министерството на отбраната на Република България и Федералната резервна банка на Ню Йорк и Споразумение относно определени сметки, свързани с финансиране на чуждестранни военни продажби от правителството на България, между Министерството на отбраната на Република България, Агенцията на Департамента по отбрана на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността и Федералната резервна банка на Ню Йорк. Тези споразумения са свързани с изпълнението на договорите за доставка на 8 броя самолети F-16 Block 70 със свързаното оборудване и въоръжение между Република България и Съединените американски щати (САЩ).

Споразумението за създаване на сметка във Федералната резервна банка на Ню Йорк и Споразумението относно определени сметки, свързани с финансиране на чуждестранни военни продажби, уреждат въпроси, произтичащи от международни публични договори за доставка на многоцелевия изтребител, ратифицирани от Народното събрание, по които страна е правителството на България. Двата документа касаят разпореждане с бюджетни средства, които ангажират дългосрочно българската държава по тяхното осигуряване до пълното изпълнение на договорите за доставка. Споразуменията съдържат клаузи, свързани с необходимостта от предприемане на законодателни мерки относно действието на чужди правни норми. Предвид изложеното двата проекта подлежат на ратификация от Народното събрание.

Заседанието се бави заради председателски съвет.

224-има са регистрираните депутати, има кворум. Председателят Вежди Рашидов представи проекта за дневен ред за седмицата.

Военнотранспортен самолет на БА ще лети до Полша, Унгария и Сърбия, уведомява министърът на отбраната, прочете съобщение Рашидов.

Декларация срещу приемането на еврото и изпращане на оръжие за Украйна, както и срещу премахването на тецовете от Маришкия басейн, прочете Костадин Костадинов от "Възраждане". Според него, ако се изпълни тази ликвидация по Плана за възстановяване и устойчивост, ще се извият големи опашки от безработни на Терминал 2. Корекции в плана според Костадинов са възможни, за да не се ликвидира този сектор от икономиката. Важна според него е позицията на БСП. Гневът на миньорите няма да се хареса на никого в тази зала, предупреди Костадинов. Той не разбирал яростта, с която ПП и ДБ подкрепяли гласуването с този тип машини.

В последните дни живеем като в гангстерски филм, по границата хората живеят в страх, загинаха полицаи, пълно е безхаберието, каза Корнелия Нинова от БСП.

Да се промени НК и да се завишат наказанията за трафикантите на мигранти до 20 години затвор, поиска Нинова. Тя иска това да е първа точка от работата на правната комисия. От БСП имат такъв законопроект, който според Нинова отлежава и тя настоява за личната намеса на председателя Важди Рашидов.

Споразумението за създаване на сметка във Федералната резервна банка на Ню Йорк и Споразумението относно определени сметки, свързани с финансиране на чуждестранни военни продажби, представи Христо Гаджев от ГЕРБ.

Становището на финансовата комисия представи Петър Чобанов.

Аргументи срещу договора изтъкна от трибуната проф. Румен Гечев от БСП. Покупка на обещания е сделката за Ф-16, тези самолети могат да пазят реално българското небе не по-рано от 2030 година, казаха и от "Възраждане".

Споразуменията бяха подложени на гласуване и приети.

Измененията по Данъчно-осигурителния кодекс бяха представени от председателя на финансовата комисия Петър Чобанов. Предложението беше прието.

Ратификация на спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане с Федералната република Германия влезе като точка три от дневния ред, като текстът бе представен отново от Петър Чобанов. Законопроектът бе подложен на гласуване и приет на първо четене, а след това е на второ.

Премина се към точката за "Джемкорп" за 1 милиард долара.

Предложението за временна комисия е, за да се установят всички обстоятелства по сключването и прекратяването на договора, представи точката Десислава Трифонова от ГЕРБ. Представена бе тезата на партията, че е бил направен опит от правителството на Кирил Петков през офшорката, свързана с руски олигарси, да и се предостави цялата енергетика на България. Кой е предложил офшкорката и чий е капиталът, както и как комисията по темата от 47-ото Народно събрание е била саботирана и лъгана от Кирил Петков и Асен Василев, поиска да се изясни Трифонова.  

От писмен отговор на енергийния министър от 11 ноември е станало ясно, че няма данни договорът с "Джемкорп" да е прекратен, затова се предлага тази временна комисия за срок от 1 месец, обясни Трифонова.

Искрен Митев от ПП каза, че това е спекулация и че договорът е прекратен, затова такава комисия ще е губене на времето и ресурсите на гражданите.

Документите са доказателства, а не твърденията на частни лица, каза Трифонова. Според нея за прекратяване на договора са нужни два подписа, а на практика има само един.

ДАНС признава за всички заплахи, изрази още аргументи Десислава Трифонова.

Настимир Ананиев от ПП обвини Трифонова, че се прехласва по енергийния министър Росен Христов като немска баба катамаран.

Кирил и Асен ги няма в зала и по-добре никъде да ги няма, но те трябваше да са тук и да представят документи, за да се прекрати дебатът по темата "Джемкорп", каза Цончо Ганев от "Възраждане".

Не обиждайте селските кметове на Кирил и Асен, каза пък Георг Георгиев.

Допълнение на закона за СРС бе подложен на обсъждане. Текстът бе представен от Даниел Митов от ГЕРБ.

Закона за пазара на финансови документи също бе подложен на дебат, след като бе представен от Александър Иванов от ГЕРБ. Предложението бе прието.

На обсъждане бе представен законопроект за енергията от възобновяеми морски източници, вносителите са от ДБ.

След изчерпване на дневния ред заседанието беше закрито. Следващото редовно заседание е утре от 9,00 часа.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 26 септември - успехът не е изоставил Телците, Козирозите да се предпазват от грешки САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 26 септември - успехът не е изоставил Телците, Козирозите да се предпазват от грешки
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Пеевски каза може ли местните избори да разтурят управлението (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! Пеевски каза може ли местните избори да разтурят управлението (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 56
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК