ПЪРВО В ПИК TV: Депутатите в лют спор за втората партида изтребители F-16

ПИК TV

ПЪРВО В ПИК TV: Депутатите в лют спор за втората партида изтребители F-16

28219
на 25.11.2022
ПЪРВО В ПИК TV: Депутатите в лют спор за втората партида изтребители F-16
Автор:   ПИК

След като вчера депутатите успяха на второ четене да гласуват само заглавието на проектозакона за поправки в изборния кодекс, днес продължават по същата тема.

препоръчано

Сред предложенията са хартиената бюлетина да се върне във всички секции като възможност за гласуване, да се премахнат район "Чужбина" и Обществения съвет към Централната избирателна комисия.

От ГЕРБ са склонни на отстъпки и се отказват от приетите на първо четене поправки, с изключение на връщането на хартиената бюлетина. От "Продължаваме промяната" обаче настояват за отпадането ѝ.

Вчера след близо 5-часово заседание народните представители приеха само името на измененията в Изборния кодекс. Стигна се до скандали, окупиране на трибуната и процедурни хватки.

Най-сериозните дебати се очакват около точката, която връща хартиените бюлетини.

Днес трябва да се проведе и парламентарен контрол. На най-много въпроси на депутатите ще отговаря министърът на регионалното развитие Иван Шишков.

Служебният премиер Гълъб Донев трябва да вземе участие с отговор на 3 въпроса.

Днес кворум се събра още в началото с присъствието на 148 регистрирани народни избраници.

Първа точка за деня беше законопроект за ратифициране на международен договор за придобиване на нови 8 самолета F-16, боеприпаси, резервни части, средства за поддръжка, обучение и т.н.

Депутатки от ГЕРБ и БСП отбелязаха от трибуната деня, посветен на насилието срещу жените. 

Андрей Гюров от ПП тръгна да коментира правилника на НС и ни в клин, ни в ръкав вметна и "Бистришките тигри", в които играе експремиерът Бойко Борисов.

Правилникът трябва да се спазва, съгласи се председателят на НС Вежди Рашидов.

БСП и "Възраждане" за пореден път се обявиха против ратифицирането на договора за доставка на новите 8 самолета.

Румен Гечев от БСП заяви, че сагата продължава на втори етап и българските данъкоплатци плащат всичко това. Плащаме си редовно и не получаваме нищо, отсече Гечев и нарече предстоящото гласуване срамно.

Тази цена - 1,6 млрд. лв. е прогнозна, тя може да достигне до 3,5 млрд., дори да стигне до 100 млрд. Тези цени са прогнозни и населението ще страда, защото производителят може да промени дължимата сума, когато поиска”, коментира Румен Гечев от БСП.

„Никакви резервни части, никакво обслужване. Не са предвидени и клаузи за обезщетяване на потребителя, ако със самолетите настъпят някакви проблеми. От икономическа, политическа и логическа гледна точка ще бъде национално предателство, ако се съгласим с този законопроект”, коментира още той.

Николай Дренчев от "Възраждане" съобщи, че партията няма да подкрепи договора за нови самолети F-16. „Това е една обидна сделка за България, от икономическа, финансова и от гледна точка на националното достойнство”, заяви Дренчев.

На противоположната позиция останаха ГЕРБ и ДБ. „Тази реторика е достойна за правителството на Жан Виденов, в което Гечев беше министър, но не е достойно за една социалистическа партия в рамките на съюзите, в които членуваме”, коментира Атанас Славов от ДБ.

„Надявам се БСП някога да го осъзнаят, че пари за отбрана на една страна винаги са необходими, особено сега като има война в близост до нас”, подчерта Христо Гаджев от ГЕРБ. 

След разговорите за изтребителите започнаха споровете и най-активни в това са ПП, които започнаха да се карат за процедури.

Предложението до 15 ч да се гласува на второ четене проекта за изборния кодекс беше прието. 

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ПО ПИК TV

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
Учени: Хомеопатията влияе на имунната система Учени: Хомеопатията влияе на имунната система
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Радев провежда последни консултации - с Български възход (НА ЖИВО) ПЪРВО В ПИК TV! Радев провежда последни консултации - с "Български възход" (НА ЖИВО)
ново
Днес: 79
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК