ПЪРВО В ПИК TV! Депутатите обсъждаха антикорупционния закон. След две дълги почивки не стигнаха до гласуване (ОБНОВЕНА)

Политика

ПЪРВО В ПИК TV! Депутатите обсъждаха антикорупционния закон. След две дълги почивки не стигнаха до гласуване (ОБНОВЕНА)

20895
на 19.09.2023
ПЪРВО В ПИК TV! Депутатите обсъждаха антикорупционния закон. След две дълги почивки не стигнаха до гласуване (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Парламентът заседава извънредно.

препоръчано

Депутатите ще разгледат на второ четене промените в Закона за противодействие на корупцията.

Пред журналисти в куроарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази недоволството си от общия знаменател на "хората с майбасите". "Не ли ние премахнахме таваните, не ли ние създадохме синята карта за айти сектора", коментира той, правейки сравнение с доходите на специалистите в различните сектори.

Видимо изнервен, той не отговори на въпроса на репортер на ПИК дали се готви смяна на министри.

"Ние се чувстваме отговорни за тези хора да станат министри", отбеляза той.

"Има по-важин неща в момента, и всеки ден да ме питате, няма да ви кажа", отговори той на въпрос кога ГЕРБ ще обявят своя кандидат за кмет на София.

Депутатите започнаха работата си с предложението за промени в Закона за екстрадиция и европейска заповед за арест.

Петър Петров от "Възраждане" отбеляза по процедура, че докладът за промените в Закона за противодействие на корупцията не е бил раздаден на депутатите и те де факто не знаят за какво ще гласуват. Той предложи този доклад да бъде раздаден на народните представители, за да могат да се запознаят: "В противен случай заблуждаваме избирателите, че предприемаме някакви мерки и законови промени".

Председателят Росен Желязков заяви, че докладът е  качен на сайта на Народното събрание и той ще се погрижи Петров да получи лично едно хартиено копие.

Депутатите не се изказаха по предложените промени в Закона за екстрадиция и европейска заповед за арест и преминаха към гласуване. Предложението бе прието със 118 гласа.

Росен Желязков обяви 15-минутна почивка, за да могат депутатите да се запознаят с материалите за промените в Закона за противодействие на корупцията.

Вносители на законопроекта са Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и група народни представители. Миналият вторник парламентарната правна комисия прие на второ четене проекта на Закон за противодействие на корупцията.

С него се създава Комисията за противодействие на корупцията, която ще се състои от трима членове, като всеки един от тях председателства комисията на ротационен принцип за по две години. Кандидатите за членове трябва да имат висше юридическо образование и най-малко пет години професионален стаж. Те ще се избират от Народното събрание, а мандатът им ще бъде шест години.

В закона е записано още, че при всеки избор на ръководство на Комисията се сформира нарочна номинационна комисия от петима независими членове - по един член, предложен от Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерство на правосъдието, Омбудсмана на Република България и от Сметната палата. Номинационната комисия ще извършва оценка на професионалните и нравствени качествата на всеки един от кандидатите и ще изслушва концепциите им в открито заседание.

Според проекта на закона Комисията за противодействие на корупцията ще извършва действия по превенция, предотвратяване, разкриване и разследване на корупционни престъпления чрез събиране, анализиране и проверка на сведения при или по повод информация за прояви на корупция от лица, заемащи публични длъжности.

След почивката, продължила три пъти по 15 минути, отпочиналите народни избраници преминаха към т.2 от дневния ред.

Предложенията за промени в антикорупционния закон бяха представени в доклад, прочетен от Анна Александрова от ГЕРБ.

След това депутатите преминаха към обсъждане.

Един от вносителите на промените - Стою Стоев от ППДБ предложи конкретни текстови редакции - по членове и алинеи. 

Петър Петров от "Възраждане" отбеляза, че е добре да има законови промени, но те да се правят от "хора професионалисти". 

Цвета Рангелова от "Възраждане" заяви, че предложените промени от Стою Стоев са неуместни и допълни, че те не са обсъждани на комисия: "Или ни дайте препоръките, или излезте пред цялата зала и кажете препоръките и техния автор".

Стою Стоев излезе на трибуната, за да защити своите редакции: "Не, не е имало тайно съвещание на Комисията по правни въпроси, а препоръките бяха разпратени до всички членове на комисията".

Рангелова му отвърна: "Това писмо действително ни беше разпратено през юли, но в тези две страници няма и ред в посоката, в която заблуждава колегата Стоев. Няма такива препоръки, прочетете ги".

Петър Петров от "Възраждане" се спря на някои конкретни точки от предложените промени и внесе свои редакционни поправки.

След обявената 15-минутна почивка депутатите отново си дадоха 45-минутна такава.

Хапнали в парламентарния бюфет и ободрени с обедно кафе, народните избраници влязоха отново в пленарна зала, за да продължат дебатите по промените в антикорупционния закон.

След почивката обаче Десислава Атанасова предложи дебатите да приключат в 14,00 ч., което бе прието от народните представители. 

Народното събрание ще продължи своята работа утре от 9,00 ч.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - неподозирани възможности за Близнаците, стабилни приходи за Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - неподозирани възможности за Близнаците, стабилни приходи за Стрелците
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Недялко Недялков с ексклузивно ВИДЕО от затворената Руска църква, полиция пази опустелия храм. Сбират се скръбни хора с цветя ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Недялко Недялков с ексклузивно ВИДЕО от затворената Руска църква, полиция пази опустелия храм. Сбират се скръбни хора с цветя
ново
Днес: 111
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК