ПЪРВО В ПИК TV! Депутатите избраха Ива Митева за председател на НС, отхърлиха Караянчева. Вежди Рашидов изригна срещу Хаджигенов: Защо наричате 200 човека мутри и обиждате Кърджали?! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Акценти

ПЪРВО В ПИК TV! Депутатите избраха Ива Митева за председател на НС, отхърлиха Караянчева. Вежди Рашидов изригна срещу Хаджигенов: Защо наричате 200 човека мутри и обиждате Кърджали?! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

131185
на 15.04.2021
ПЪРВО В ПИК TV! Депутатите избраха Ива Митева за председател на НС, отхърлиха Караянчева. Вежди Рашидов изригна срещу Хаджигенов: Защо наричате 200 човека мутри и обиждате Кърджали?! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Депутатите в 45-ото Народно събрание гласуват кой да заеме поста председател на парламента.

препоръчано

Припомняме, че вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че предложението на ГЕРБ за председател на парламента ще бъде Цвета Караянчева, а за премиер - Даниел Митов.

От ГЕРБ предложиха гласуването да става поименно, с прочитане на името на гласуващия народен представител и заявяване на глас дали е за, против или се въздържа.

Татяна Дончева пък направи обратно предложение начинът на гласуване да остане такъв, какъвто е в предложението. 

Тома Биков й обясни, че по предложения начин, ще стане ясно на избирателите как се е оформило новото парламентарно мнозинство, след като всички в залата вече обявиха, че ще работят срещу ГЕРБ.

При гласуването с ръка за предложението на ГЕРБ, събирането на резултатите, се случи със смятане на лист. 229 души били гласували в залата и трима дистанционно. 74 са "за", а останалите са против. Двама дистанционно гласували също са против, а един е подкрепил предложението, съобщи Мика Зайкова, която пресмяташе гласовете на листа и на няколко пъти обърка сметките, докато обобщаваше резултатите.

Десислава Атанасова от името на групата ГЕРБ-СДС отново преповтори, че тяхната кандидатура, е Цвета Караянчева. Тя запозна народните представители, които непрекъснато вдигаха шум и се чуваха подвиквания, с нейната биография. 

"Колеги, моля ви се да се уважаваме", опита се да въведе някакъв нормален ред в залата Мика Зайкова.

Ина Митева-Рупчева пък е кандидатурата на партията на Слави Трифонов. Тя беше издигната от Тошко Йорданов.

След това думата взе Николай Хаджигенов, който засипа с обиди личността на Цвета Караянчева. И заяви, че от тяхната парламентарна група, подкрепят кандидатурата на партията на Слави Трифонов. От ГЕРБ скочиха остро на обидите, отправени от адквоката. 

"Достойният човек посочва кой е мутрата, къде е мутрата. Аз се чудя, защо прякорът ви е сестра Галева. Аз не съм мутра. Кой е мутра от тези хора, посочете я, заедно ще я линчуваме. Питате къде са министрите, ето ги министрите. За премиера не съм оторизиран да говоря. Много моля без квалификации. Кърджали е един много хубав град, аз съм оттам. И квалификации към една дама са много грозни", възмути се от трибуната Вежди Рашидов.

"Всички в началото се обявихме за ред и правила, за да работим в духа на парламентаризма. И смятам, че всички трябва да спазваме парламентарно поведение", подкрепи го Десислава Атанасова.

"Нека не си разменяме обиди пред българския народ, който сега ни гледа и да се превърнем в пазар. Айде оттук нататък да се въздържаме!", скастри Зайкова разюзданото поведение на голяма част от депутатите, след направените забележки от страна на ГЕРБ.

Първата кандадитура, която беше гласувана, беше тази на Ина Митева-Рупчева. 162 депутата я подкрепиха, като останалите се въздържаха - 75 души от ГЕРБ. И тук смятането стана на ръка на лист, което създаде поредната порция неудобства в пленарната зала.

За Цвета Караянчева своя глас дадоха 75 народни представители, всичките от ГЕРБ. Против бяха 162-ма души. Нито един от депутатите не се въздържа при гласуването.

Така Ива Митова стана председател на 45-ото Народно събрание. След това тя взе думата и заяви, че осъзнава отговорността, с която е натоварена.

"Трябва да съхраним тези резултати някъде", обърна се Зайкова към един от помощниците си, като му подаваше изпълнените със сметки листове. Тя отстъпи мястото си на новоизбраният председател. 

Депутатите пък пристъпиха към избора на заместник-председатели на парламента. "Около вашата кандидатура се оформи едно внушително мнозинство от ИТН, БСП, ДПС, "Да, България" и мутри мрън, "Мутри вън". Г-н Станислав Трифонов очевидно не успя да ви подкрепи, защото избяга още в първия работен ден", каза Тома Биков.

Тома Биков направи предложение за заместник-председател Цвета Караянчева. Виктория Василева беше кандидатурата на партията на Слави Трифонов. От БСП издигнаха Кристиян Вигенин. Мукаддес Налбант е кандидатурата на ДПС. Христо Иванов издигна кандадитурата на Атанас Атанасов. Мутрите на Мая пък предложиха Татяна Дончева. Кандидатурите бяха подкрепени от 234 народни представители и заместниците на Минова заеха своите места на президиума.

За секретари бяха предложени по двама души от парламентарна група или общо 12 човека. ГЕРБ предложиха Маноил Манел и Христо Гаджев, от партията на Слави Трифонов - Кирил Симеонов и Петър Димитров, а БСП издигнаха за секретари Филип Попов и Стоян Мирчев. ДПС пък предложиха Мастън Мастънов и Сезгин Мехмед. ДеБъ си издигнаха Димитър Найденов и Иван Делов. От коалицията на Мая Манолова издигнаха кандидатурите на Минко Ангелов и Станислав Колев.

Беше гласуван и съставът на временната комисия, която да изготви проекта за правилник за дейността на Народното събрание. Тя ще има срок до окончателното приемане на дейността, за да завърши работата си, а нейният състав е от 18 депутати - по трима от всяка партия в парламента. ГЕРБ - Димитър Главчев, Ана Александрова и Тома Биков, като Главчев беше предложен за председател, от ИНТ - Христо Дочев за председател и Ива Митева. От БСП - Иван Иванов, Филип Попов и Тодор Байчев. От ДПС - Хамид Хамид, Хасан Адемов и Йордан Цонев. От ДеБъ - Атанас Славов, Иван Делов и Иван Иванов. От мутрите на Мая - Драгомир Орешков, Мария Капон и Румен Йочев. Димитър Главчев от ГЕРБ си направи отвод като председател на комисията.

В 13:11 часа заседанието беше закрито, а председателката свика председателски съвет.

Сподели:
Бомба x
Знаци, че вашата душа е стара Знаци, че вашата душа е стара
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов пред младежите от ГЕРБ: Торбите заминават към Радев. Там са назначенията (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов пред младежите от ГЕРБ: Торбите заминават към Радев. Там са назначенията (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 127
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това