ПЪРВО В ПИК TV! Депутатите приеха закона на Крум Зарков срещу главния прокурор (ОБНОВЕНА)

ЧАС ПИК

ПЪРВО В ПИК TV! Депутатите приеха закона на Крум Зарков срещу главния прокурор (ОБНОВЕНА)

41040
на 26.05.2023
ПЪРВО В ПИК TV! Депутатите приеха закона на Крум Зарков срещу главния прокурор (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Парламентът продължава дебата по първото четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за електронното управление. 

препоръчано

Промяната дава възможност за връчването на фишове, актове и наказателни постановления по електронен път чрез системата за сигурно електронно връчване. В момента редица институции изискват удостоверения въпреки възможността да получават нужната информация по служебен път поради излишни законови изисквания за предоставяне на удостоверение от страна на заявителя.  

Промени на първо четене ще бъдат направени в Кодекса на труда. Предвижда се да се създаде електронен регистър на заетостта, поддържан от НАП, в който се вписват всички данни от трудовата книжка като единни електронни трудови записи на работниците и служителите. Все още не е уреден и въпросът за данните на лицата, които не са заети в дадения момент. От НАП не подкрепят законопроекта и посочват подробни мотиви за това регистърът да не се поддържа от НАП, а от Агенцията по заетостта. Отбелязва се, че законопроектът не урежда и въпроса за заетостта на лица, регламентирани със специални закони - за отбраната, МВР, съдебната власт и други. 

От партия “Възраждане” не подкрепят законопроекта поради възможности за загуба на данни за трудов стаж и затруднение по пенсионирането на гражданите. От БСП заявяват, че в законопроекта не са уредени и случаите на безработните лица.  

Парламентарният контрол трябва да започне в 11:00 ч.

Електоронизираме хартиената трудова книжка, обясни вносителят Божидар Божанов след доклада от комисията, представен от Георги Гьоков.

Дали и кои телевизионни канали да излъчват заседанието от пленарната зала гласуваха народните представители около 12,30 часа. Не бе прието излъчване по БНТ-3 и Военния тв канал. Не бе прието предложението и за излъчване по БНР.

Колалицията на омертата прави невъзможно да слушате дебата от пленарна зала. Смятате ли, че ситуацията е същата като преди записите на Радостин Василев. От записите става дума за отказ от национален сувереининтет, за договорики на коалицията на имунитетите. От записите се чува абсолютен международен скандал. Как смятате, че Урсула фон дер Лайен гледа на България, на мандатоносителя и ГЕРБ-СДС, как мислят, че ще ни пуснат в Еврозоната, но ако може да нарушите правилата. Дали световните лидери ще подкрепят коалиция на омертата. После да не кажете, че някой друг ви е виновен. Вие, евроатлантиците, съсипахте евроценностите. Става дума за отказ от национален суверинитет с думи като "сменяме с наши хора, съгласувано е с посолствата".

6 месеца да се тупа топката, за да се иска имунитета на Гешев и да се изпере Борисов, къде е Христо Иванов. Ще пипате Конституция с мазни ръце, цитира Нинова Гешев. Ако не пипате машините и флашките, ще сте между 6 и 7 порцента. 

Ако се коалирате ППДБ и ГЕРБ, Възраждане ли ще стане пъвра сила, затова ли ги подтиквате, попита Нинова.

БСП напуснаха залата при осъжданията на НПК.

Крум Зарков благодари на всички депутати, които са позволили да се гледа неговият законопроект. Той уточни, че текстовете ще се гледат параграф по параграф.

Балачев от ГЕРБ потвърди тезата на Зарков, като уточни, че се гледат обобщените тексотве на Зарков и "Възраждане".

Председателят Росен Желязков поиска проверка на кворума.

Премина се по гласуване на наименованието и параграфи от законопроекта, като Десислава Атанасова от ГЕРБ поиска отделно гласуване параграф по параграф.

Карадайъ поиска да се обясни какво точно се гласува и поиска прегласуване.

Нека да е ясно на българската общественост, че това, което се приема днес в пленарна зала като законодателни предложения, на първо място, не е резултат от професионален анализ, от експертен такъв, а единствено от политическа договорка, касаеща механизма за отстраняване на главния прокурор, посочи Петър Петров от ПГ на "Възраждане".

Този законопроект бе приет вчера на второ четене в правна комисия късно вечерта, докладът по него е писан по спешност цяла нощ и бе внесен в пленарна зала днес при условията на извънредност, не като резултат от професионален и експертен анализ на необходимост от промяна на наказателното производство, а единствено като резултат от джентълменското споразумение между първата и втората парламентарни групи в НС, коментира депутатът. Той добави, че законопроектът ще бъде приет от болшинството от хора, които нямат никаква идея какво представлява наказателният процес, никога не са виждали заседателна зала на наказателен съд, прокуратура или полицейско управление по занятие.

Според Петров законопроектът ще бъде приет не като резултат от професионален анализ на необходимост от промени в наказателния процес, респективно и Закона за съдебната власт, а като политическа договорка, която да спаси тези политици, които не желаят да бъдат обект на разследване. Той смята, че ще бъде гласуван без дискусии по него в най-спорните му параграфи.

Мирослав Иванов от ПГ на ПП-ДБ каза, че подобни политически внушения, че този законопроект е резултат от една политическа договорка, са абсолютни несъстоятелни. Той отбеляза, че вносител на законопроекта е Министерският съвет.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК