Вход
София
Времето в София 16 o C

ПЪРВО В ПИК TV! Екатерина Захариева безпощадна към Иво Христов на парламентарния контрол за ролята на Съветския съюз във Втората Световна война (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV! Екатерина Захариева безпощадна към Иво Христов на парламентарния контрол за ролята на Съветския съюз във Втората Световна война (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 22.05.2020
76303
0
ПЪРВО В ПИК TV! Екатерина Захариева безпощадна към Иво Христов на парламентарния контрол за ролята на Съветския съюз във Втората Световна война (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
22.05.2020
0
76303

Депутатите препитват петима министри по време на днешния парламентарен контрол, който започна в 12:40 часа, заради дебатите и гласуването около промените в ДДС за ресторантьорите и хотелиерите.

ПЪРВО В ПИК TV! Кирил Ананиев с лоша новина за моловете (ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV! Кирил Ананиев с лоша новина за моловете (ОБНОВЕНА)

Правната комисия в парламента гласува на второ четене...

на 11.05.2020

Екатерина Захариева отговори на обвиненията на Иво Христов, който се възмути, че ролята на Съветския съюз във Втората Световна война, била омаловажена от нея.

"Постявате под съмнение всички усилия на България в пътя й към демокрацията. Вие очевидно считате, че познавате историята по-добре от подписалите декларацията министри, вие привидяхте явно нещо - там никъде не се споменава Съветският съюз. Не е вярно, че не изразяваме признателност пред тези, които са дали живота си в борбата с национал-социализма. Бившият Съветски съюз и Червената армия наистина дадоха най-много жертви. Не може да се отрече обаче, че след края на войната, народите от Централна и Източна Европа, платиха много тежка и висока цена за това. Декларация е политически документ, с който се изразява политическа позиция. Това не е международен договор, още повече, когато подобни политически позиции, имат солидна законодателна основа", каза остро Захариева.

"Знаете ли, че - така трябва да започна. На 5 септември СССР обяви война на България въпреки, че на 26 август, страната ни е обявила неутралитет. Нито един български войник не се бие на Източния фронт. Твърдите, че ако не е бил СССР, границата ни е щяла да минава на 30 км. от Пловдив. Забравихте да кажете и на 90 км. от София. Записано е в член 1 на Парижкия мирен договор, че България трябва да бъде върната в границите към 1 януари 1941 г. България излиза с по-голяма територия - поправената историческа справедливост с връщането на Южна Добруджа", продължи дипломат №1. 

Тя няколко пъти беше прекъсвана от викове и дюдюкания от депутати вляво, на което тя предупреди, че ще прекъсне изказването си. Захариева отново припомни, че платените репарации към СССР надхвърлят двукратно репарациите към Гърция. "Ако не се бяха скарали Тито и Сталин, Пиринска Македония със сигурност щеше да е в границите на Югославия", припомни тя.

Христов се опита да излезе от положение като предупреди Екатерина Захариева да внимава какво подписва. Той изпадна в безсилие, като реши да не се съобразява с двете минути, които има по право за реплика. "Ще слушате! Ще се научите да слушате!", изсъска професорът, на което Кристиян Вигенин, който водеше заседанието, направи вял опит за забележка, а Христов завърши с цитат на Вячеслав Молотов. 

Министър Кирил Ананиев издаде заповедите за мерките в извънредната епидемична обстановка

Министър Кирил Ананиев издаде заповедите за мерките в извънредната епидемична обстановка

Във връзка с обявената с Решение на Министерския съвет...

на 14.05.2020

Александър Паунов пък определи подписването на декларацията "като пудели", позволи си да сипе обиди партизанският син. Той дори отиде по-далече и се подигра на Екатерина Захариева, че е завършила немската гимназия "Бертолд Брехт" в Пазарджик. "Недоволен съм от вашия отговор и нямате подготовка за външен министър и трябва да си подадете оставката", просъска Паунов.

"Аз няма да кажа, че не сте готов за народен представител, защото не познавате Конституцията. Проф. Христов, пропуснали се на 90 км. от София, но е неуместно внушението, че България е трябвало да търпи 45 г. тоталитарен режим, защото СССР ни спасил от взимането на територии на България. Тук става въпрос за изкривяване, че само Съветският съюз е гласувал против. Никой не твърди това. Аз се учудвам, че една декларация, която прави в първата част, която много удобно пропуснахте, поклон от много държави, пред жертвите във Втората Световна война. Декларацията е предолжена от Естония, САЩ са се присъединил към нея. Жал ме е, че 30 г. по-късно, в България има спор за оценката на тези 45 г. Според мен това е гавра с паметта на хилядите невинно убити, на хилядите, прекарали десетки години в лагерите", завърши Екатерина Захариева.

"Някои хора са в заведение, държат се неадекватно към отговарящия министър, да им налагате наказание. Ако случайно не можете да озаптите тези страсти във вашата парламентарна група и за да не се получава като среща на Изпълнително бюро на БСП, то повикайте някой друг от заместник-председателите, за да водят коректно заседанието", взе отношение Гаджев от ГЕРБ.

Валери Жаблянов, който подкрепи Народния съд и кървавите убийства с неговите присъди, укори Вигенин, задето не е прекъснал изказването на Екатерина Захариева.

Ивелина Василева от ГЕРБ също взе думата и заяви, че не смята, че по време на парламентарния контрол, Кристиян Вигенин е нарушил грубо процедурите и е допуснал в залата шум, смях, реплики и закачки, но и да се отправят обиди към Народното събрание и представители на правителството. "Допуснахте несъблюдаване изрично записано в правилника време за реплика на народните представители, допуснахте и в момента допускате, диалогизиране с говорещия от трибуната", скастри го Василева.

Иван Ченчев пък похвали Вигенин за толерантното му поведение по водене на заседанието.

Министър Красимир Вълчев в последния момент е бил задържан от различни причини, които му пречат да вземе участие в парламентарния контрол.

Здравният министър Кирил Ананиев отговори на въпрос за предаването "Като две капки вода". Стана ясно, че столичното РЗИ ще издаде акт за нарушаване на негова заповед на организаторите, както и установените хора без маски в залата, също ще бъдат санкционирани.

Ето кой на кого и за какво ще отговаря:

I. Марияна Николова, заместник министър-председател по икономическата и демографската политика ще отговори на:

1. Въпрос от н.п. ДИМИТЪР ИВАНОВ ДАНЧЕВ относно "мярка 60/40" за запазване на заетостта на работниците и служителите при извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13.03.2020 г.

II. Екатерина Захариева, заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи ще отговори на:

1. Въпрос от н.п. ИВО АНГЕЛОВ ХРИСТОВ относно обща декларация по повод 75 години от края на Втората световна война на външните министри на България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и САЩ.

2. Въпрос от н.п. АЛЕКСАНДЪР ДИМИТРОВ ПАУНОВ и ГЕОРГИ ЯНЧЕВ ГЬОКОВ относно подписването от министъра на външните работи на Република България на съвместна декларация по повод 75 години от края на Втората световна война.

III. Красимир Вълчев, министър на образованието и науката ще отговори на:

1. Въпрос от н.п. СТАНИСЛАВ ТОДОРОВ СТАНИЛОВ относно съвместна дейност между Консорциум "Метеорологични системи и екипировки" и Националния институт по метеорология и хидрология.

IV. Кирил Ананиев, министър на здравеопазването ще отговори на:

1. Въпрос от н.п. ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ МИХАЙЛОВ относно данни за смъртността на територията на Република България за първото четиримесечие на годините: 2017, 2018, 2019 и 2020.

2. Въпрос от н.п. ГЕОРГИ СТРАХИЛОВ СВИЛЕНСКИ, ХРИСТО ТАНЧЕВ ПРОДАНОВ и ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ ЙОРДАНОВ относно финансово стимулиране на медицинските специалисти в условията на пандемия от COVID 19.

3. Въпрос от н.п. НОНА КРЪСТЕВА ЙОТОВА относно заснемането на предаването "Като две капки вода" в нарушение на противоепидемичните мерки.

4. Въпрос от н.п. МАРИЯ ЙОРДАНОВА ЦВЕТКОВА относно лечението на пациенти с коронавирус в Ямбол и мерките срещу разпространението на болестта в града.

V. Емил Димитров, министър на околната среда и водите ще отговори на:

1. Въпрос от н.п. ДЖЕВДЕТ ИБРЯМ ЧАКЪРОВ относно административния капацитет на Министерството на околната среда и водите.

2. Въпрос от н.п. ЛЮБОМИР БОЙКОВ БОНЕВ и КРУМ КОСТАДИНОВ ЗАРКОВ относно водоподаването към община Перник.

3. Въпрос от н.п. СТАНИСЛАВ ТОДОРОВ СТАНИЛОВ относно възможността за преминаване на Националния институт по метеорология към Министерството на околната среда и водите.

 

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 14523
архив

Преди около час · .. Марсоходът "Феникс", с който вече втора седмица специалистите от НАСА безуспешно се опитват да установят комуникация, бе открит в Перник с пренабити номера...

няма нови новини
Днес: 12
hot
най-четени новини в момента
сега
1909
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
СКАНДАЛ В ПИК! Радев на частно събитие при пловдивски баровец в Деня на независимостта! Недоволни граждани му искат оставката (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Кога да обявите връзката си в социалните мрежи
x