Вход
София
Времето в София 20 o C

ПЪРВО В ПИК TV! Екшън в парламента заради подслушванията - Бойко Рашков на разпит пред Цветанов и Цацаров (ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV! Екшън в парламента заради подслушванията - Бойко Рашков на разпит пред Цветанов и Цацаров (ОБНОВЕНА)

на 21.12.2017
49747
8
ПЪРВО В ПИК TV! Екшън в парламента заради подслушванията - Бойко Рашков на разпит пред Цветанов и Цацаров (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
21.12.2017
8
49747

Две парламентарни комисии - на вътрешните работи и за контрол на СРС, привикват шефа на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков заради твърденията му, че безразборно и незаконно се подслушват политици, бизнесмени и журналисти.

Рашков не можа да представи никакви доказателства за това по време на изслушването си в парламента, след като представи доклада за работата на бюрото през годината, но взриви страшен скандал сред депутатите.

Освен това, след като набеди ПИК, че получава нерегламентирани разпечатки от подслешани със СРС разговори, показвайки публикация на свален телефонен разговор, засечен със СРС, който всъщност отдавна се намира на сайта на Народното събрание и е достъпен за всеки. Той сам поиска да изясни случая пред ПИК, но след като стана ясно, че лъже, изпадна в истерия пред екипа ни, хвърли се върху камерата и го изгони навън.

Депутатите заявиха, че искат повторно изслушване на Бойко Рашков още след дебатите в парламента.

На изслушването са главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Валентин Радев, шефове от МВР, ДАНС, ДАР, както и заместникът на Бойко Рашков Георги Гатев. Участват като гости и шефове на съдилища и висши магистрати. 

От самото начало Рашков нападна присъстващите и предизвика ожесточени дебати.

"Няма такъв прецедент от старта на работата на бюрото да се отчитаме три пъти в рамките на месец. Добре е, ако това говори за интерес, но е странно, че се правят толкова такива мероприятия. На отчета в комисията вече беше гласуван доклада на бюрото, без против и въздържали се. Тогава аз обявих, че имаме проблеми, които искам в най-сокоро време да ги разгледаме на ваше заседание. Вместо това ми казахте, че няма време и ще се отложи въпросът за след 15 януари. 

Сега ми прави впечатление, че главният прокурор, който тогава присъстваше, е пуснал до вас писмо, след което вие сте съкратил срока и сега ме викате отново. 

Когато има такъв форум е редно поне няколко дни предварително да бъдем поканени, за да може да се подготвим, а и да знаем какви са темите. Но поканите са пристигнали снощи след 17 ч. и случайно е присъствала една служителка, която ги е взела.

Каква тогава е целта на срещата? Аз съм взел доста материали, но не знам дали ще са достатъчни", попита Рашков.

Председателят обяви, че целта не е изслушване по доклада, който вече е бил приет. Целта била да се уточни какво стои зад твърденията, че има незаконно масово подслушване на журналисти, политици и граждани. 

Цветан Цветанов заяви, че трябвало да има повече разум миналата седмица, когато е била насрочена тази среща за след Нова година. Но БСП се възползвали от правото си да внесат тази точка за тази седмица. 

"БСП поиска изслушването на председателя на бюрото да бъде в дневния ред в момент, когато председателят на комисията го нямаше миналата седмица. Затова се наложи да го направим сега, за да няма съмнения, че някой нещо се опитва да прикрие", заяви лидерът на ПГ на ГЕРБ. Той бе категоричен, че след като три пъти е обсъждан доклада, вече всички са достатъчно запознати и няма нужда от предварителна подготовка. 

"Темата за СРС е чувствителна в обществото и затова решихме заседанието да е открито и хората да знаят какво се случва", коментира още той.

Депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията за контрол над службите Димитър Лазаров заяви: „Това заседание не е, за да слушаме Бюрото за трети път. Докладът беше дебатиран и приет в пленарна зала. След това продължиха медийни твърдения, че има незаконно масово подслушване на журналисти, политици и граждани“. „Това впечатление остана в публичното пространство - затова е тази среща да се изясни има ли такова подслушване“, посочи той.

"Имаме много констатации за нарушаване на човешките права в нашата страна. Това подлежи на доказване много лесно. Тогава, когато със СРС в грубо нарушение на закон са ограничавани основни човешки права, можем да квалифицираме поведението на институциите като грубо законово нарушение“, коментира отново Бойко Рашков.

„Главният прокурор каза, че парламентът е място за политика, което е така. Да се обвини един гост в това, че политиканства, когато всъщност едва ли не изтъква факти и констатации, това е или неразбиране на материята или нежелание да се разбере за какво става дума“, посочи председателят на Бюрото. „Не съм имал политически амбиции с този Доклад за дейността на Бюрото през 2016 година, ако щете за следващ мандат“, изтъкна Бойко Рашков. „Председателят на правната комисия да ми размахва пръст в парламента, това не си е позволявал никой председател на тази комисия“, коментира той. 

„Имаме 3 отказа на ДАНС да ни осигури възможност да се запознаем със стартовата информация за използване на СРС“, уточни Бойко Рашков. „В писма сме кореспондирали с председателя на ДАНС, което беше абсолютно безполезно. Писахме за съдействие и до главния прокурор“, поясни той. „Изпратиха ни становище, че не можем да се запознаем с материалите, което е неприемливо. Членовете на Бюрото са избрани, за да проверяват“, заяви Рашков.

„Тези случаи останаха недовършени. До момента нямаме обратна информация какво се прави и прави ли се въобще нещо по тях“, каза още той. 

Славчо Велков на свой ред бе категоричен, че е удовлетворен от обясненията на Бойко Рашков. 

 Цветан Цветанов заяви, че не е вярно твърдението на Бойко Рашков, че не е казвал, че има подслушвани лица пред медиите. "Цитирам заглавия от медии, които твърдят, че вие сте информирал парламента за нерегламентирано подслушване. Затова трябва да сме много внимателни с термините, с които боравим. Затова и днес срещата е открита, за да се информира обществото и да бъдем прозрачни, за да е ясно, че се избягват всякакви възможности за нарушаване на човешките права", каза лидерът на ПГ на ГЕРБ. 

 Председателят на Комисията за контрол над службите Димитър Лазаров заяви, че трябва да е ясно, че законодателните промени са достатъчно ясни, за да няма възможност да се спекулира с подслушванията на граждани. "Съдиите вече имат време да се запознават спокойно с материалите, за да се избегнат грешки. Променихме закона и за установяване на самоличността, за да не се злоупотребява и с тази възможност. Възложихме на председателя на ДАТО, когато констатира разрешение от съдия, което не отговаря на НПК, да не разпорежда прилагане на СРС, а връща писмото то съдията и във вашия доклад вече има 9 такива случая. Това значи, че законът работи в такива случаи. 

А някои от фактите, изнесени от г-н Рашков са в годините назад, преди да са направени тези законодателни промени. Има съдебен контрол и дори част от исканията да не отговарят на изискванията, това се установява и не се прилага СРС, така че няма никакви нарушение", заяви още Лазаров. 

На свой ред Бойко Рашков се защити, че не може да отговаря за редакторските анонси и заглавията в медиите. "Не мога да ги командвам. В моите изказвания грешки няма, а как медиите интерпретират, аз не мога да отговарям и да контролирам. 

Аз съм казал, че има нарушения и нищо повече. Дори при едно перфектно искане и съдебно разрешение, после при прилагането да се допуснат грешки, които да нарушат правата на човека. Аз съм длъжен да кажа това.

Когато говорим за СРС, това са тайни процедури и ние акцентираме на базовите изисквания, които са много малко и ние виждаме, че не се знаят и не се спазват. 

Няма съмнение, че режимът в момента е съвършено различен и е преодолян определен етап на хаос. Сега обаче има и други неща, които искаме да бъдат прецизирани. Не може една институция да си позволява уж с искане за установяване на самоличност, да се събират други данни. Има такива случаи, както и просрочие извън сроковете по закон", заяви още Рашков и каза, че иска на закрито заседание с комисията да постави проблемите си възможно по-скоро, а не на открит форум, където не може да се влиза в специфики.

"Казаха се много неистини, но няма да обсъждам всички. Ще отговоря само на една - че прокуратурата блокира работа на бюрото, като забранява достъпа на бюрото до веществени доказателства. Това е указание, а не забрана", заяви Цацаров. Той каза, че е помолил методиката за достъп до тези доказателства да ми бъде изпратена, но това не се случило месеци след това. 

"Методиката е необходима с цел съобразяването на работата на прокурорските органи с изискванията на бюрото. Ако тя и скрит документ, моля да ми се отговори. Това също не става. Наложи се по тази причина да издам това указание и няколко месеца по-късно го изпратих на г-н Рашков. До днешна дата бюрото е извършило 192 проверки във всички прокуратура на страната. Нито веднъж не е ставало дума, че това указание пречи на бюрото да работи. Едва след изявите му в парламента и пред някои медии, аз научих за това. 

Според указанието на членовете на бюрото е осигурен пълен достъп до прокуратурите според моето указание. Затова и досега не са се оплаквали. 

Изведнъж чак при представянето на доклада на Рашков в парламента, това започва да му пречи - и по-конкретно достъпа до веществени доказателства, което не е забранено от мен, а от НПК, което аз цитирам в указанието.

За това е неистина и спекулация, че главният прокурор пречи на работата на бюрото. Ако искат да инициират промяна на НПК, но да не спекулират", категоричен и твърд бе Цацаров. 

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви, че целта му да присъства на срещата е да се информира за спецификата на дейността. 

"Не оставам с впечатление нещо особено да се е случило и не виждам причина да се занимава обществото с това, а не на закрито заседание на комисията. Запитах се защо такива неща трябва да се обсъждат на парламентарната трибуна?

Бюрото не проверява ли процедурите, не е ли това работата му. Какво всъщност прави? От г-н Рашков чух, че каза, че няма особени проблеми в работата на МВР.

Проверих в кои случаи сме получили отказ от СРС и видях, че най-много откази има затова, че престъпната дейност, за която има откази е затова, че се обслужва от други територии на съда, а не към този, към който е отправено искането. Какъв тогава е проблемът? Оказва се, че просто не са пратени до точния съд или пък компетентен съдия. Тогава защо се говори за нещо притеснително и се занимава обществото?

От всичко казано и чуто разбрах, че няма проблеми с работата на МВР. В такъв случай това, което можем да направим е да има обучение за полицаите, за да не се стига до това да се правят искания, които да не са отправени точно на място. Но не е редно да се правят такива изказвания, които да ни притесняват и нас, а и обществото. 

Има само 3 сигнала от Бюрото до нас за не добро писане на исканията. Само 3 сигнала! Тези грешки с едно обучение могат да се поправят и да бъдат отстранени", заяви още Радев. 

 

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(8)
1
Американската Мата Хари Цвинокиьо, като служител в ДС и участвувал във форум по разузнаването на ЦРУ, се вживява като негов служител в Мамковината ни Боколандия !!! За тези, които не вдяват, Цецо Ушев е на работа там, а тук е в командировка!!!
2
на КОЙ е човек Рашков?
3
Ще го разпитват защото каза, че царят е гол! Бълтария се управлява то ТРИМАТА ШИШКОВЦИ!
4
Скандали ни очакват в рсмките на 2017? Стрелби, лекарства, цени НС вода и парно, оставки, крсжби, битови убийства, лифтове, ,,,,, подслушвания, а на вожда му се привижда прогрес и рози!
5
Каквото и да пишат , никой да не си представя , че всичко не е под контрол!!!!!
6
нито един българин не знае. Ние сме дълбоко заспал народ, дори бих казал, че сме в клинична смърт. Знае, мисля само един сърбин, Сретан Йосич!
7
ЗАЩО И ЦЕЦКО ПАРТИЙНИЯ НА ОПГ ГЕРБ РАЗ0ИТВА. КАКЪВ Е ТОЯ. ИЛИ БОЙКО РАШКОВ ЗНАЕ МНОГО НЕЩА И СЕГА НА МНОГО ХОРА ИМ ПОКАФЕНЯ БЕЛЬОТО. ЦЕЦКО БЕШЕ НА ИНСТРУКТАЖ В АМЕРИКА И СЕГА РИТА. ЗАЩО НЕ ВИКАТ Б РАШКОВ ПРЕД В СИДЕРОВ И В СИМЕОНОВ. И ТЕ СА КАПАЦИТЕТИ ПО ВСИЧКО. ЕЙ НАРОДНИТЕ ПАРИ КАКВО ЛИ НЕ ВЪРШАТ. ПРЕВРЪЩАТ ЧОВЕКА В ЖИВОТНО БЕЗ МОРАЛ И БЕЗ ЦЕННОСТИ
8
Смях буди предложението на някоя празна глава,един доказан през годините професионалист,да дава обяснение на един волнонаемен в Н-ското ведомство, разносвач на папки и чанти .Къде е Бойко Рашков,къде си ти Цветанов,че не те виждам!? Унижение е за институция като бюрото за СРС,да се свързва името на Цветанов,независимо по какъв повод.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

- Идва зима, а аз съм пред дилема дали да си купя нови зимни гуми за джипа или за същите пари някакъв „Опел“ със зимни гуми?

няма нови новини
Днес: 85
hot
най-четени новини в момента
сега
2027
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! Проф. Антоанета Христова и Георги Харизанов с горещ коментар за новите министри и президента - Радев нарочно търси скандали (ОБНОВЕНА)
x
Вижте кои три редки, но много нежни имена, празнуват днес
x