ПЪРВО В ПИК TV: Емил Кошлуков е новият директор на БНТ! Сашо Диков скочи: Той има кредити към КТБ. Сезирайте прокуратурата за източването на държавната телевизия (ОБНОВЕНА)

Политика

ПЪРВО В ПИК TV: Емил Кошлуков е новият директор на БНТ! Сашо Диков скочи: Той има кредити към КТБ. Сезирайте прокуратурата за източването на държавната телевизия (ОБНОВЕНА)

170072
на 05.07.2019
ПЪРВО В ПИК TV: Емил Кошлуков е новият директор на БНТ! Сашо Диков скочи: Той има кредити към КТБ. Сезирайте прокуратурата за източването на държавната телевизия (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

След като в течение на два дни Съветът за електронни медии (СЕМ) изслуша шестимата кандидати, надзорниците обявяват новия шеф на БНТ. Сред водещите кандидати засега са Сашо Йовков, Емил Кошлуков и Сашо Диков.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Бетина Жотева първа коментира впечатленията си от кандидатите. Тя заяви, че Никола Тодоров не е отговорил на някои от финансовите въпроси, а концепцията на Стоил Рошкев обяви като непълна. Явор Симов бе оценен с добра оценка от нея, но заяви, че той не е дал предложения за БНТ 2 и БНТ 3.

"Вчера казах и днес потвърждавам, че концепцията на Сашо Диков е блестяща. Но за мен на този етап е неизпълнима, тъй като БНТ в момента няма нито кадрови, нито финансов капацитет в момента за осъществяването й. 

Емил Кошлуков вчера предложи научен подход за управлението на БНТ. Програмата му е добра и съдържа важни за развитието на БНТ планове за мултимедийно развитие. Полезно е и създаването на консултативен съвет, който да взема решенията в телевизията", коментира Жотева и даде гласа си именно за Емил Кошлуков, като уточни обаче, че иска да бъде запазен БНТ 3, където да се излъчва спорт.

Ивелина Димитрова похвали концепцията на Сашо Йовков и заяви, че е важно предложението му за създаване на отдел за разследваща журналистика. Членът на СЕМ заяви, че много добри предложения е имало от страна на Явор Симов и Сашо Диков. Последният обаче разчитал само на опита си от частни медии, които са по-гъвкави и оперативни, за разлика от бюджетна структура, каквато е БНТ.

"Концепцията на Емил Кошлуков е с много добра разработка на всички елементи, като плюс е мултимедийното съдържание, което планира да бъде развивано. Той обаче е бил част от сегашното ръководство и трябваше да представи конкретен анализ за финансовото състояние и стъпки за оздравяване", коментира Димитрова. 

В крайна сметка тя гласува за Сашо Йовков, като заяви, че е впечатлена от Явор Симов, който според нея също е добър избор и би гласувала "въздържал се" за него. За останалите кандидати е против. 

След нея мнението си за кандидатите каза Иво Атанасов. Според него в концепциите на Никола Тодоров и Явор Симов е имало слабости по отношение на програмната схема. Стоил Рошкев според него е изразил мнения, които не участват в концепцията му по време на изслушванията и го посъветва да бъде по-стегнат и по-малко емоционален.

"Сашо Диков преди години беше човекът, чиято телевизия казваше на зрителите какво се случва. Мобилен е, безпристрастен и е на всяко събитие. Той се ангажира да направи това и с БНТ, но този подход трудно може да бъде присаден на почвата на националната телевизия. Тя предполага не просто връзка, но и качество. Става и с един телефон, но не и в БНТ. Там трябват 12 камери за едно отразяване, каквото е например посещението на папата и се наемаха и камери от чужбина тогава", коментира Атанасов.

Според него концепцията на Кошлуков е много добра и дори може да бъде определена като визионерска, но е странно защо той напълно се разграничава от досегашното ръководство на БНТ. "Не изпитвам нужното доверие към него, защото той не обясни защо се е стигнало до сегашното финансово състояние на БНТ. Ако го слуша човек, ще реши, че досега той не е бил част от ръководството. Не одобрявам и резките движение, които се кани да извърши, като закриването на БНТ 3. Да, няма пари, но трябва да се намерят.

Виждаме, когато се застане пред определени прозорци, премиерът е готов да даде пари. Трябва да се търси начин да бъде привлечена отговорността на държавата. За мен е необяснимо защо държавата вече две години не превежда парите за цифровизацията на БНТ", посочи Атанасов.

Сашо Йовков има добра концепция според Атанасов и той добре я е защитил. "За разлика от други кандидати той не охули БНТ, което за мен е плюс. Проблемите могат да се назовават, а решенията да се търсят, без тези крайно силни думи, които казаха другите кандидати. Има баланс в приемствеността при него. Той се е съобразил с бележката ми отпреди две години, че амбицията му БНТ да стане медия на всички, носи и риск за снижаване на нивото до очакванията на част от аудиторията. Затова не е добре да се залива ефира с масова продукция според вкусовете на най-ниските маси, което той сега заяви", коментира още бившият депутат.

След тези мотиви Иво Атанасов заяви, че дава гласа си за Сашо Йовков. 

На свой ред Розита Еленова коментира кандидатите по ред на представянето им. Според нея Сашо Йовков е добре подготвен. Тя оцени с големи пропуски концепциите на Стоил Рошкев и Явор Симов. Еленова даде гласа си за Емил Кошлуков с мотив, че той е предложил модерна визия за развитието на обществената телевизия. 

София Владимирова заяви, че изненадата на конкурса е Явро Симов, чиято концепция имала много силни страни, особено в програмно и организационно отношение. При Сашо Йовков тя открива слабости от гледна точка на финансирането. Същото каза и за Никола Тодоров.

"Сашо Диков има безспорен опит и е самокритичен. Каза честни и некупешки думи за състоянието на БНТ. Направи пълен преглед на техническото състояние и журналистическия състав. 

Кошлуков представи концепция, обърната към модерното развитие на медиите. Удебен е, че БНТ ще излезе от тежкото състояние с по-високо доверия от обществото", коментира Владимирова. Тя също гласува за Емил Кошлуков и така той получи три гласа. 

 След това беше предложено той да бъде избран и го подложи на гласуване. С три гласа "за" в крайна сметка Емил Кошлуков бе избран за генерален директор на БНТ.

Сашо Диков се ядоса много след гласуването и попита членовете на СЕМ дали знаят, че Емил Кошлуков има необслужвани кредити към КТБ. Бетина Жотева заяви, че той е представил чисто свидетелство за съдимост. "Това, окето ти говорвиш са демийни публикации и ние не мож еда взимаме решениая по тях", заяви Жотева. 

Диков обаче настоя, че случаят с Коко Каменаров трябва да им е обеца на окото. "Не сме ние органът, който да разследва Емил Кошлуков", каза Жотева. 

"Защо не сезирате прокуратурата за това източване на БНТ, да се провери къде са парите. Не е ли достатъчен повод това, че няма пари в БНТ?", настоя Диков. 

Бетина Жотева бе категорична, че СЕМ няма правомощия да разследва, а освен това Сметната палата и АДФИ не са представили доклади. "Разбрахме онзи ден за това състояние на държавната телевизия, когато и вие. Ние не знаем повече от това, което ни е казано по време на изслушванията и което става ясно от финансовия доклад", заяви Жотева. 

Иво Атанасов на свой ред каза, че не случайно е заявил, че няма доверие на Емил Кошлуков, защото той и досега е бил част от ръководството. Диков обаче продължи да иска обяснение от СЕМ и директно каза, че СЕМ днес са се самоубили. 

Тримата, гласували за Емил Кошлуков членове на съвета обаче, побързаха да напуснат залата след скандала, който вдигна водещият, ядосан, че не е получил нито един глас. Диков потърси обяснение от Атанасов защо е гласувал за Сашо Йовков, който няма и ден управленски опит. "На мен ми хареса концепцията на Йовков и аз се мотивирах", коментира Атанасов. 

Водещата Ива Николова попита Сашо Диков дали е обиден, че не е получил нито един глас. 

"Моята кандидатура я направих заради днешния ден, защото очаквах нещо такова. Въпросът беше ясно, че е Сашо Йовков или Емил Кошлуков. Ясно беше, че мен няма да ме изберат. Но не очаквах, че такава наглост ще проявят да кажат такива мотиви. Исках обаче да ги чуя и съм потресен. 

Сашо Йовков е мое творение и да събере два гласа без секунда управленски опит. Приятел ми е, но 30 години е управлявал само себе си. Обикалял е земното кълбо с националния отбор по волейбол и е имал 3 минути в спортната емисия. Щеше да е световен прецедент да му дадат на него поста.

Моята концепция беше най-добра. Това беше ясно. 

А какво ще стане с Кошлуков - същия боклук и същия буламач. Той е бил и досега там. 

Аз имам недостатъци, но се вижда какви са останалите. От тези петимата само аз мога да направя БНТ гледаема и честна телевизия. Поради това тези хора, както и управляващите, не искат таралеж като мен да си вкарат в гащите. Възмутен съм не, че не са ме избрали. А от нещата, които говорят. Лъсна, че те не казват какво мислят, а говорят каквото трябва", каза Диков по отношение на СЕМ. 

"Ако не се бях кандидатирал, нямаше да разбера в какво страшно състояние е БНТ. Тук това лъсна", подчерта Сашо Диков. Той обаче заяви, че не може да се отнеме рекламното време на държавната телевизия, запитан за това от Ива Николова. 

"Продължава медийната омерта, сега ще си траят, както и при Коко Каменаров. Чудесно се вписва СЕМ в това медийно блато, но не може тази вакханалия да продължава до без край. Не може да изтичат така тези милиони и никой да не прави нищо", коментира Диков. 

 Вижте избора на генерален директор на БНТ с мотивите на членовете на СЕМ във видеото на живо на ПИК TV:

Вижте скандала, който вдигна Диков и интервюто му пред Ива Николова във видеото на живо на ПИК TV:

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
ПИК TV: Комисията за Пътната карта се скара за дневния ред. Ще се стигне ли до изслушването на Теменужка Петкова - НА ЖИВО ПИК TV: Комисията за Пътната карта се скара за дневния ред. Ще се стигне ли до изслушването на Теменужка Петкова - НА ЖИВО
ново
Днес: 72
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК