ПЪРВО В ПИК TV: Ето кой влиза в новия медицински съвет към правителството - доц. Мангъров с разкрития за бързите тестове (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

ПЪРВО В ПИК TV: Ето кой влиза в новия медицински съвет към правителството - доц. Мангъров с разкрития за бързите тестове (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

76777
на 24.03.2020
ПЪРВО В ПИК TV: Ето кой влиза в новия медицински съвет към правителството - доц. Мангъров с разкрития за бързите тестове (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Медицинският съвет към Министерския съвет дава първо изявление.

препоръчано

Кои са специалистите в съвета, за какво ще отговарят и как ще помагат в борбата с коронавируса? 

"Задачата на съвета е да помогне на държавата за един здравен проблем, за който държавата не е подготвена. Държавата прави всичко възможно да се справи с епидемията, но държавата няма необходимия ресурс да се справи с епидемията, която е в другите държави", обяви проф. Коста Костов.

По думите му идва момент, в който трябва да се спазват всички мерки. Той добави, че съкращението на медицинския експертен съвет ще бъде МЕС.

"Това е съвет от доблестни колеги. Приехме това предизвикателство заради всички нас. Влизаме в този съвет като лекари и ще излезем като такива. Влизаме в имената си и искаме да ги запазим такива на изхода. Не бихме приели, ако не вярвахме, че можеше да се справим", уточни председателят на медицинския съвет.

"Формално ще изпълнявам ролята на председател. Считайте ме за координатор. Членовете са  - проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог в МБАЛ "Токуда", проф. Галина Кирова, специалист по образна диагностика, проф. Севделина Поповска, патолог, Медицински университет - Плевен, адв. д-р Мария Петрова, медицинско право, д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър, директор на психиатричната болница "Иван Рилски",  доц. Атанас Мангъров, началник на клиника по инфекциозни болести, доц. Васил Велчев, кардиолог, доц. Любомир Киров, общопрактикуващ лекар, проф. Георги Момеков, фармаколог, д-р Валентин Павлов, представител на Българския зъболекарски съюз, проф. Николай Младенов, анестезиолог, доц. Росен Калпачки, невролог, д-р Александър Симидчиев, пулмолог, Константин Вълков, програмен директор на БНР". обяви проф. Костов.

"Нашата функция е изготвяне на алгоритми и препоръки за лечение и диагностика на коронавируса", добави той.

Председателят на съвета обяви, че ще дават по две пресконференции седмично - вторник и петък. "Ще създадем един фейсбук портал, в който ще намирате всичко, което сме създали и е одобрено от Министерство на здравеопазването", разкри проф. Костов.

Доц. Мангъров коментира използването на т.нар. "бързи тестове": "Сутрин се чуват някои странни твърдения, които няма да минат, ако са на изпит. Интересно е какво се случва с контактите на един болен. Те могат да бъдат два вида - едните да са тези, които да са го заразили него. Те може да са го заразили, но да е минало време и може вече да не отделят вируса в околната среда. За да се установи, че тези хора са били болни от коронавирус, трябва да се направи имунохромотографски бързи тестове. Ако има G антитела, то той е карал отдавна заболяването, ако пък те са М, то той е имал наскоро такава инфекция. Ако това не се прави, ние този човек го вкарваме в графата "отрицателен" и това се прави масово. Затова за значителна част на контактните на хора с коронавирус, не се установява нищо."

"Втората група контактни са тези, които нашият човек е заразил. В такъв случай, ако той ги е заразил сравнително скоро, защото той е отделял вируса 4-5 дни, в такъв случай тези болни няма да отделят вирус в околната среда все още - ние няма да ги хванем с нито един от двата теста", обясни доц. Мангъров

"Ние можем да получим данни, че някой е прекарал инфекцията с имунохромотографски бързи тестове. До момента в Южна Корея са направени 190 000 теста. В Германия на ден се правят 20 000 теста. Това не може да се прави с тези бавни тестове. Ние използваме тестове, които се използват за потвърждаване на една потвърдена инфекция", каза още доц. Мангъров.

"Направихме една справка в София и в страната - има достатъчно много легла в инфекциозните отделения. В момента имаме 900 легла, но за два дни могат да станат до 2000", обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Проф. Костов обяви, че едва ли заболяемостта намалява.

"Алгоритъм на диагностиката отдавна трябваше да има. Нашият алгоритъм трябва да съдържа кога, с какви тестове, какво се прави, ако един пациент е с отрицателна или положителна проба", заяви проф. Радка Аргирова.

"До този етап няма утвърдено лечение на коронавируса. На този етап лекарствата хлорохин и хидроксихлорохин са лекарства, които имат много странични ефекти. Ще има осигурени количества за пациентите, при които ще се счита, че съотношението ползи-риск ще бъде добро", уточни фармакологът Георги Момеков.

"Съветите, които ще даваме, ще даваме на Министерския съвет. Той ще преценява дали да ги използва", коментира проф. Костов.

"Единодушни сме, че мерките, които се предприемат от държавата, са правилни. Ние ще предложим нашето мнение, като мине един месец от извънредното положение, какво мислим от чисто медицински аспект - дали тези мерки трябва да продължат", добави председателят на медицинския съвет.

"Не съм тук, за да влизам в конфронтация с началника на щаба. Това е лична битка, но не съм тук за нея. Аз съм тук, за да помагам на всички в щаба. Заровили сме всички томахавки", обяви проф. Костов на въпрос на ПИК TV защо не работи във ВМА. Той добави, че все пак е готов да отговори подробно защо не работи във ВМА, но след като приключи тази криза.

"Валентин Павлов е избор на Българския лекарски съюз. Мен ме интересува неговия професионализъм. Всички имаме нещо зад гърба си", каза още проф. Костов отново на въпрос на ПИК TV дали представителят на Българския лекарски съюз има съдебни дела зад гърба си.

"Това, което казва доц. Мангъров е високо професионално мнение, не е конфронтация. Ако вие го наричате конфронтация, ние го наричаме професионално мнение", отсече той.

Пулмологът д-р Александър Симидчиев обяви: "Всички налични ръководства ще бъдат прегледани. Ще видим кое от тях е разумно да бъде прилагано у нас."

"Заразяването с коронавирус прилича много на обикновена настинка. При коронавируса е по-голяма честотата на усложнения", добави той.

"Мисля, че стана много ясно, че говорим за масов скрининг. Това ще стане, след като приемем алгоритъма, за който говорим. Ще се установи какви и колко тестове ще се правят ежедневно", обяви проф. Радка Аргирова.

Сподели:
Бомба x
ТАЙНИ И ЗАГАДКИ: Масони пазят златото на Хитлер ТАЙНИ И ЗАГАДКИ: Масони пазят златото на Хитлер
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Проф. Михаил Мирчев с горещ коментар за датата на вота и уволнението си (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Проф. Михаил Мирчев с горещ коментар за датата на вота и уволнението си (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 243
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това