Вход
София
Времето в София 13 o C

ПЪРВО В ПИК TV! Здравният министър Костадин Ангелов и доц. Кунчев с горещи новини за пандемията - Красимир Вълчев с новини за мерките в училищата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV! Здравният министър Костадин Ангелов и доц. Кунчев с горещи новини за пандемията - Красимир Вълчев с новини за мерките в училищата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 15.10.2020
60241
0
ПЪРВО В ПИК TV! Здравният министър Костадин Ангелов и доц. Кунчев с горещи новини за пандемията - Красимир Вълчев с новини за мерките в училищата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
15.10.2020
0
60241

Здравният министър проф. Костадин Ангелов, образователният министър Красимир Вълчев и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщават горещи новини за нашествието на коронавируса у нас след днешния пореден черен рекорд от 819 заразени и 6-ма починали. До какви антирекорди ще стигне инфекцията с настъплението и на другите грипни вируси през напредващата есен?

Здравната система все още разполага с достатъчен капацитет, но българите не спазват разписаните мерки. Не се носят маски на закрито. Затова ще се завиши контролът на РЗИ и полицията, каза министърт, като подчерта, че контролът ще е и нощен. Всички следим със загриженост какво се случва, подчерта още проф. Ангелов.

Общо за страната 67 души към вчера са в интензивни отделения. 1108 се нуждаят от интензивна терапия. Това е 19 процента от капацитета на всички легла, каза министърът. 6 души са починали за изминалото денонощие. Едната жертва не е имала никакви придружаващи заболявания. Много от заразените са медици. 394 са активните случаи на медици. Само 7 от тях са в реанимации. Петима лекари, една сестра и санитар.

Две са областите - Благоевград и Търговище, където има заболеваемост над 120 души на 100 000. Призовава се да не се пътува затам без причина, каза министърът.

Главният санитарен инспектор Ангел Кунчев пък каза, че за 14 дни България е 22-ро място в Европа. 1,56 пункта е съмъртността и сме на осмо място в ЕС.  600 000 наближава броят на ПСР тестовете. 929 е общият брой на починалите. Някакви особени промени на възрастовата структура не се очертават, но има известно подмладяване, подчерта Кунчев. Броят на смъртните случаи отзвучава, но с по-слаби темпове.

Много ясно се вижда от скалите, че в България във Видин, Плевен и Ловеч има най-слаба заболеваемост. За останалите региони заболеваемостта е на средно ниво.

Радостно е, че сме на четвърто ниво по ръст за Европа обаче, не сме на първо ниво, подчерта Кунчев. При 300 на 100 000 в ЕС ще се смята, че страната не е рискова, но ние сме над този показател. Отпаднала е необходимостта за правене на тестове за хората, които са пътували през лятото, но се тестват професионално рисковите групи. Следи се ситуацията в интензивните отделения, където кривата също е нагоре с оглед на общия пик.

Кунчев представи 4 зони на заразяване в училищата. Там също се бележи ръст. По този повод министърът на образованието Красимир Вълчев каза, че образователната система не е изолирана. 172 деца и ученици и 165 учители са заразени. Това означава по 6-7 на ден. Потвърждава се, че децата по-рядко се заразяват, докато при учителите заболеваемостта е над средната за страната, което е обяснимо с оглед на средата, в която се трудя. Средно 3 на 1000 ученици от началото на годината не са учили присъствено. Това означава според министъра, че 99 процента от учениците са в присъствена форма. Дистанционното обучение е асоциална в голяма степен форма, призна минисътрът, като подчерта, че това може да доведе и до поколенческа катастрофа. Засега формите на обучение според него дават добри резултати.

Вълчев на свой ред призова за спазване на санитарните мерки. Така учебната година ще завърши присъствено в 97 процента, като намалението ще е заради сезонните грипове. Особено внимание към днешна дата се обръща на Търговище, като там става дума за над 1200 деца, които са дистанцирано обучавани.

Ще се дават указания за ограничаване на незадължителните дейности като родителски срещи и екскурзиите. Това може да става и във времето на ваканциите, каза Вълчев.

Във Видин ситуацията е преодоляна, без да има научно обяснение, процесът не е равномерен, каза Ангел Кунчев в отговор на въпрос от ПИК. Много от областите са минали през тежък прериод, но са го преодолели. Така е било в Русе, Ямбол, Варна. Картината може обаче бързо да се промени, предупреди за пореден път Кунчев.

Министър Ангелов каза, че мерките ще са за всички граждани и институции и органите на РЗИ и полицията ще издават предписания, като след това ще се налагат затваряния на заведения. Такъв е законът и той ще се спазва от всички, каза Ангелов. Той каза, че няма нужда от налагане на нови ограничителни мерки, но вече наложените категорично трябва да се спазват. Ако хората не вярват на тези мерки, няма да има нужда от други мерки, каза Ангелов. В РЗИ ще работят и нощем, натърти минисътрът. Така ще се защити животът и здравето на всички български граждани.

Спешните тестове ще се правят на пациенти ученици, които проявяват симптоматика, подчерта министърът. Тестването на всички ученици едновременно ще даде изкривяваща информация, обясни минисътр Ангелов. Той препоръча при симптоматика родителите да търсят връзка с джипито за извеждане на детето от учебната му среда.

Ангел Кунчев каза, че тестовете - 1800, са по медицински показания, но има много по желание през частни медицински центрове. Тестовете на всичси ученици според него би имало смисъл, ако се прави всеки ден или през ден, но това би струвало колкото целия бюджет на страната.

Министър Ангелов каза, че няма необходимост цели болници да се превръщат в ковид отделения. Ще се увеличат леглата в Александровска болница и в "Пирогов" обаче. Така леглата ще се увеличат с 20 заради завишената в столицата заболеваемост. Той даде пример за добро взаимодействие с частните болници Пловдив.

Плащането на 1000-та лева за медиците от първа линия стават по строго разписани правила, но някъде има и специфики, каза Ангелов. Почасово плащане обаче изисква дискусия, защото в страната има специфики. Не е невъзможно да се приложи и такъв подход. Стремим се към справедливост при всеки конкретен случай, каза министърът.

Кунчев каза, че областните щабове задължително се консултират с НОЩ, но засега взимат правилни решения по списък от утвърдени мерки.

Притеснитено е положението в училището "Св. Седмочисленици" в Търговище, където заболеваемостта е 15 процента, допълни министър Вълчев.

В Бургас организацията на лечението е на много високо ниво, каза министър Ангелов. Там няма притеснение за легловия фонд. Има и в страната проблем с лекарите. Има усещане, че трябва да работят само инфекционисти, което обаче не е нужно и не е така, каза Ангелов. Според него той и системата са отворени за обществен дебат по темата.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34842
архив

Доктор пита новоназначената медицинска сестра:
- Сестра, взехте ли кръв от пациента в шеста стая както ви казах?
- Да, докторе.
- Колко?
- Колкото можах.
- По-точно?
- Към пет литра.

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Астролог предупреждава: В никакъв случай не се женете този четвъртък - работата ще завърши с развод
x