ПЪРВО В ПИК TV: Здравният министър Костадин Ангелов разкри кога и как ще се ваксинираме срещу COVID-19 (ВИДЕО/ОБНОВЕНА/ДОКУМЕНТ)

Политика

ПЪРВО В ПИК TV: Здравният министър Костадин Ангелов разкри кога и как ще се ваксинираме срещу COVID-19 (ВИДЕО/ОБНОВЕНА/ДОКУМЕНТ)

51569
на 04.12.2020
ПЪРВО В ПИК TV: Здравният министър Костадин Ангелов разкри кога и как ще се ваксинираме срещу COVID-19 (ВИДЕО/ОБНОВЕНА/ДОКУМЕНТ)
Автор:   ПИК

Здравният министър Костадин Ангелов, представители на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и шефът на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов представиха горещи данни за разпространението на инфекцията у нас, в Европа и по света и Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, обсъден и приет на извънредно заседание на Министерския съвет.

препоръчано

Планът е разработен от специалисти от министерство на здравеопазването, Изпълнителна агенция по лекарствата, БЛС, зъболекарският съюз, като и са използвани заемки от плановете на Германия, Италия и американския щат Илинойс, подчерта проф. Костадин Ангелов

"Планът е динамичен", изтъкна проф. Ангелов. Щабът ще бъде ръководен от проф. Красимир Гигов. Целия план може да видите ТУК.

"В първата фаза попадат медицински персонал, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник-фармацевти и друг медицински персонал. Очакван брой от тази група - 243 600 лица, от които 30 000 лекари и 10 000 зъболекари", отчете още здравният министър.

"Ваксинирането за българските граждани ще бъде доброволно. Във втора фаза - педагогически специалисти и персонал. В трета фаза попадат служителите на поддържането на основните функциите. Давам пример - в структурите на ВиК са в таказа критична инфраструктура. Очакван брой подлежащи - по предварително изготвени списъци. Четвърта фаза - възрастни хора на и над 65 г. и лица с хронични заболявания. Очакван брой подлежащи - 1 800 млн. лица. Фаза пета - уязвими групи от населението. Имунизацията ще се извършва по предварително изготвени списъци", каза повече за плана за ваксинацията на населението здравният министър.

"Решихме страната да бъде разделена на 6 региона. Всеки един от регионите има съответния отговорник", обясни той. Отговорници ще са: РЗИ-София, РЗИ-Враца, РЗИ-Велико Търново, РЗИ-Варна, РЗИ-Пловдив, РЗИ-Бургас.

"Настоящият план е с дата 4 декември и е със срок на действие до изтичане на сключените с ЕК договори. Тогава, когато бъдат ясни и одобрени и утвърдени, когато бъдат ясни отговорите на много въпроси, които си задаваме в момента, тогава този план ще претърпи корекция и ще бъде доразработен съгласно кратките характеристики на ваксините", завърши проф. Ангелов.

"Първото съвещание на щаба ще бъде днес в 15 часа", съобщи ръководителят му проф. Красимир Гигов. "Той има във всеки момент правото и задължението да се консултира със съответните специалисти", обясни още проф. Гигов.

"За да е успешна една мисия, трябва ясно да бъдат поставени целите и да бъдат обявени хората, които носят отговорността. Привлекли сме в щаба всички професионални организации", допълни министърът на здравеопазването.

Доц. Ангел Кунчев изнесе повече данни за разпространението на заразата. "Не смеем да се зарадваме. Първо България слезе от 11-о на 12-о място по смъртност. 591 на 100 000 е 14-дневната смъртност. 14-дневната заболяемост, това плато, които имаме от една седмица, вече има леко движение надолу. Убеден съм, че разпоредените мерки ще дадат още по-добри резултати. Област Кърджали излезе от червената зона и вече е в оранжевата", отчете доц. Кунчев.

"През последната седмица имаме спадане на процента на положителност на тестовете", каза още главният държавен здравен инспектор. Сега тя била около 32%, докато миналата седмица надминавала 40%.

"12 266 са излекуваните за една седмица. 51% от леглата за неусложнени пациенти са заети. Най-висок процент на заети легла е в област Шумен - 98% и в област Ямбол - 89%", допълни го проф. Ангелов.

"Винаги, когато започне една епидемия, ако разполагате с ваксинален препарат, веднага започвате с ваксинациите. Не знам кой учебник по епидемиология сте чели. Този, който се имунизира, то той ще бъде предпазен. Трябва да достигнем 70-75%, за да имаме накякви резултати. Разбира се, че ще има огромни разлики между това какво ще е имунизирането. По отношение на доброволността - а не е ли така с другите ваксини? Има хора, които не си ваксинират децата, кандидатстват за "Зелена карта" и за една седмица правят 15 ваксини. Това правилно ли е? Третата фаза на проучване на ваксините включва прилагането им на минимум 30 000 души", каза повече за ваксините доц. Ангел Кунчев.

"Прилагането на ваксините ще се случва едва след разрешаването за употреба от ЕК. Всяка една ваксина е на различен етап. На този етап в най-напреднал етап са на "БиоНтех/Пфайзер" и "Модерна". Европейската агенция ще приключи за първата ваксина оценката на 29 декември, а за втората - през януари 2021 г. Ще бъде извършена подробна оценка, която ще даде гаранция, че ваксините, които ще бъдат използвани в държавите-членки, че отговарят на всички изисквания", обясниха още от щаба в отговор на въпрос на ПИК TV.

Ваксините ще бъдат доставени тогава, когато всичко е напълно готово, уточни доц. Кунчев.

"Държавата-членка България има две възможности - до средата на декември очакваме да приключи поръчката на договаряне на спринцовки и други. Ако това не се случи, страната ни има готовност да осигури спринцовки, разтворител и цялата необходима логистика за осигуряването на хладилната верига. Държавата вече разполага, днес в "Булбио" ще се инсталират два хладилника, в които цялата първа пратка може да бъде настанена. Очакваме по мои данни в Бургас в събота да се инсталира такъв хладилник, а в София още днес. Ако говорим за първа фаза на ваксиниране, която е медицински персонал, ваксината стига до лечебните заведения. Ще се изготвят списъци на служителите, които искат да бъдат ваксинирани. По отношение на останалите извън болничната и доболничната помощ, тези ваксини могат да се поставят от личните лекари. Целият имунизационен календар се извършва от личните лекари. Всяка една ваксина ще се извършва от лекар", каза проф. Ангелов.

"Целият ресурс на държавата ще осигури достъп до ваксината. Това е гарантирано на всеки един гражданин", подчерта дебело за пореден път здравният министър.

"Докрая на годината ще имаме решение по този въпрос. В момента нямаме категорична европейска препоръка, че трябва да отпадне 14-дневната карантина. България не сключва договор с нито една от фирмите. Упълномощена е ЕК със съответния закон, ратифициран от Народното събрание. Нормативната уредба, която е разписана от мен, ясно и точно е казано, че след 14-дневната изолация, този пациент вече не е заразен. Тези хора не са заразни, те не могат да заразят друг човек. По данните, които към настоящия момент имаме от науката, можем да ви го кажем това", обясни проф. Ангелов.

Той отново каза, че всеки гражданин ще има възможност да си сложи такава ваксина, каквато иска. Тя ще бъде доброволна и напълно безплатна в България.

"Не търсете дълбоки причини. Там, където епидемията е започнала по-рано, там ще започне и по-рано спада. Няма на този етап как да кажем защо в Кърджали е толкова, толкова е в Габрово или в София", коментира резултатите от позитивните тестове доц. Кунчев.

"Запознат съм със случая в Монтана. От 1 ноември всички договори с участници в системата на здравеопазването, ще бъдат анексирани и увеличена бройката на служителите, които да получат по 1000 лв. Над 80 млн. лв. държавата изразходва за осигуряването на тази мярка. Както знаете, вече се говори за осма ваксина, когато бъдат готови договорите с останалите три ваксини, те отново ще бъдат входирани в Народното събрание. Ние много държим да подходим отговорно към българските граждани. Ние държим да запознаем българския парламент какви са договорите, които ще се сключват", продължи темата с ваксините министърът на здравеопазването.

"Първото място по смъртност, изследваме от първата дата, когато това се случи. Това мисля беше 21 ноември. Следим случаите и анализираме това, което се случва. В България се наблюдава една тенденция, която не се вижда в Европа - самолечението и отлагането на срещата с лекар. Почти всички, които са стигнали до летален изход, се потърсили много късно лекарска намеса. Ние сме на едно от водещите места в ЕС по заболяемост от сърдечно-съдови заболявания, те утежняват протичането на болестта. Очакваме с въвеждането на мерките тази позиция на България да се промени в следващите седмици", изрази надежда проф. Ангелов.

"Да. За ваксината на "Модерна" се изисква осигуряването на хладилници, които трябва да поддържат температурен режим от -20 градуса. Това означава, че за ваксината за "Модерна" трябва да създадем необходимата логистика, когато бъде подписан договора", заяви още той.

Специално служителите на МВР попадат в групата на хората, които ще бъдат имунизирани във фазата с хората, които отговарят за критичната инфраструктура, обясни доц. Ангел Кунчев.

Сподели:
Бомба x
ПАЛАВНИЦИ: Трите типа секс, които мъжете никога няма да откажат ПАЛАВНИЦИ: Трите типа секс, които мъжете никога няма да откажат
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО) САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО)
ново
Днес: 39
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това