ПЪРВО В ПИК TV: Здравният министър Костадин Ангелов с извънредни новини: 318 центъра имунизират хиляди ежедневно (ОБНОВЕНА)

ТЕМА

ПЪРВО В ПИК TV: Здравният министър Костадин Ангелов с извънредни новини: 318 центъра имунизират хиляди ежедневно (ОБНОВЕНА)

63244
на 21.02.2021
ПЪРВО В ПИК TV: Здравният министър Костадин Ангелов с извънредни новини: 318 центъра имунизират хиляди ежедневно (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов дава извънреден брифинг в неделния ден.

препоръчано

Той разговаря с хора, очакващи своята първа ваксинация или вече преминали през имунизационния кабинет на Александровска болница. Там също е отворен "зелен коридор" за всички желаещи, имащи желание да се имунизират срещу COVID-19.

"Обмисляме възможност да включим Центровете по спешна медицинска помощ и линейките да могат да извършват ваксинации. Желая на всички успех", заяви той.

Преди министъра пред журналистите говори директорът на Александровска болница проф. Богов. "От сутринта са минали 86 човека, а от 26 декември - около 1500 души. По списък чакат още 400. С откриването на "зелените коридори" ще бъдат ваксинирани хора по списък от РЗИ. Имаме и т.нар. мобилни екипи, които по заявка от различни организации ще осъществяват по места ваксинирането", отбеляза той.

Министър Ангелов заяви, че от понеделник в болницата се разкриват още 4 ваксинационни пункта.

Той подчерта, че ваксинационната кампания върви с пълна сила, а там, където желаещите са много, ще бъде удължено работното време на имунизационните пунктове. "Имаме готовност за разкриване на денонощни ваксинационни пунктове в големите градове", посочи той.

"Повярвайте на науката, повярвайте на лекарите! На прага сме на нещо ново, но само с ваксината можем да го победим", заяви министър Ангелов.

"Изборът на ваксини е изключително възлов момент. Той ще бъде факт малко по-нататък, когато започнат да идват регулярните количества ваксини. От 3 март в 318 ваксинационни кабинета, образно казано в електронна регистратура, ще може да се избира предпочитана ваксина и места за ваксинация", заяви той.

"Искам да отбележа категорично - ваксината на "Оксфорд" дава добри резултати и предпазва 100% от тежко заболяване", заяви още Ангелов. 

Той добави на въпрос на ПИК: "Личните лекари избират кога да започнат ваксинирането. Дадени са указанията, подписани са договорите, отговорено е не всички въпроси. Нека да е ясно на всички - всеки български гражданин, независимо от здравния му статус, може да се ваксинира в центровете в цялата страна. Чуждестранните граждани също ще бъдат ваксинирани. Няма да остане гражданин, който да желае имунизация и да не е ваксиниран".

"Списъците при личните лекари се правят при тях. Всички ваксинационни кабинети в страната вече работят и всеки българин може да се ваксинира във всеки един от тях", подчерта здравният министър.

Костадин Ангелов изрично заяви: "Нека се придържаме на висотата, на която трябва да бъдем. Единствените клинични изпитвания, които са проведени докрай, е само с един вид ваксина и само с две дози. Всичко останало са медийни спекулации и изказвания на определени хора, които нямат нищо общо с науката".

На въпрос на ПИК по какъв начин са били избрани вчера актьорите и журналистите, ваксинирани във ВМА, той отговори: "Мисля, че трябва да питате колегите от ВМА. Всички журналисти също могат да се ваксинират като останалите граждани. Благодаря на всички за всеотдайната работа и, че сте на първата линия".

Министър Ангелов допълни, че в понеделник пристигат дозите на нова ваксина. "Наясно сме какво правим, ще го направим по най-добрия вариант. Ако искаме да си помогнем сами, ще ни помогне и Господ", заяви Костадин Ангелов.

Сподели:
Бомба x
Забранете на детето ви... Забранете на детето ви...
ПИК TV x
МИСТЕРИЯТА СЕ ЗАПЛИТА: Не една, а четири жълти торбички за Рашков и магистратите от масата му (ВИДЕО/СНИМКИ) МИСТЕРИЯТА СЕ ЗАПЛИТА: Не една, а четири жълти торбички за Рашков и магистратите от масата му (ВИДЕО/СНИМКИ)
ново
Днес: 77
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това