Вход
София
Времето в София 18 o C

ПЪРВО В ПИК TV: Здравното министерство за хаоса с данните - разликата при починалите идва от април и началото на май, когато някои болници не се отчитали. 35 са последно новите случаи, починалите са вече 159 (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV: Здравното министерство за хаоса с данните - разликата при починалите идва от април и началото на май, когато някои болници не се отчитали. 35 са последно новите случаи, починалите са вече 159 (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 05.06.2020
84582
0
ПЪРВО В ПИК TV: Здравното министерство за хаоса с данните - разликата при починалите идва от април и началото на май, когато някои болници не се отчитали. 35 са последно новите случаи, починалите са вече 159 (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
05.06.2020
0
84582

Министерството на здравеопазването дава спешен по повод хаоса с данните за коронавирус заболелите и починалите у нас в официалния информационен сайта на ведомството.

Както медията ни съобщи по-рано има разминаване в данните на починалите и новите случаи спрямо вчера. При новозаразените то е с 8 случая, а при починалите с 12 жертви, които хвърлиха в ужас гражданите тази сутрин. 

Таблицата, където се сумират отчетите показва повече бройки, отколкото са действителните. Затова зам.-министър Жени Начева обяснява откъде идва разминаването. С нея са представители на информационно обслужване, както и проф. Тодор Кантарджиев. 

77 болници и 144 лаборатории имат достъп до информационната система, включително 32 лаборатории, които извършват диагностика с тестове за писиар. 

"Ще направим съпоставка спрямо вчера 2627 е днес числото или 34 нови за денонощието. Под вчера разбираме информацията от вчера сутринта спрямо днес сутринта. 

1390 са излекуваните - 68 нови случая. 

По отношение на тестовете беше 85 435 теста, а днес в системата се вижда 87890 теста. Резултатът е за 223 нови теста, но всъщност са 1276, които са направени за деня. Причината е, че не са отчетени тестовете, които са излезли след 16 часа на вчерашния ден. 

147 са били починалите вчера, днес сме оповестили 159 случая. Като за 24 часа няма починали пациенти. 10 нови случая са за починали пациенти през април и началото на май, когато част от болниците не са докладвали съответните случаи за починали пациенти", обясни Начева.

Тя уточни, че в някои лечебни заведения са били заети да лекуват пациенти и в началото данните са подавани устно или ръчно написани и оттам идват различията.

"Те бяха заети да лекуват болните, а не толкова да се отчитат информационно. Сега данните се приемат електронно и всички неясни случаи, които са възникнали в периода на внедряване на информационната система от възникването на първия случай в страната, са въведени и проверени. Когато се изгражда такава система винаги има период на тестване и адаптиране и ние направихме това за по-малко от един месец, когато започна работата на информационната система", каза Начева и съобщи, че и в редица други държави като Великобритания и Испания също правят корекции на данните по време на епидемията, съобразявайки се с дефиницията на СЗО за това кои пациенти и как да се отчитат като коронавирус пациенти. 

"Винаги сме били честни, откровени и прозрачни. Това, което в момента сме изравнили между хартиения носител и електронния, също се прави прозрачно.

Всеки ден вече ще подготвяме съобщение до медиите по този въпрос, за да не се почуват интерпретации. Така ще се обявяват за 24 часа резултатите, за да бъде ясно информацията", съобщи Начева по повод хаоса, който се създаде днес.

Проф. Тодор Кантарджиев каза, че днес за първи път се промотира тази информационна система. "Щеше да има учудване, ако нямаше разминаване с числата, защото методиката е една по електронен начин, а друга е с бързите съобщения и по телефон.

Разлики няма кой знае какви. Даже най-строгите съдници на щаба виждат, че те са минимални и е видимо, че цифрата е по-малко от 5-6%. 

Когато се събират електронно данни, те трябва да се равняват в определен час. Разликата за броя на тестовете е станала след събиране на материалите като часове. Резултатите стават вечерта и се работи до късно. 

За случаите на починалите, които сега говорят, че крием. По информационната система излиза, че случаите са с 12 повече, или с 10 повече.

Но в месеците назад ние анализирахме и в началото на април се оказа, че някои болници са влизали в системата и те са правили грешка с 1-2 случая да не ги качат. Приемали са друга причина за смъртта и след лабораторния резултат от писиар на починалите след два-три дни, се е оказвало, че са починали с коронавирус, но не са нанасяли тези данни", обясни проф. Кантарджиев и бе категоричен, че именно сега се вижда всичко на информационната система. 

Шефът на столичното РЗИ обяви, че тепърва има и други грешки за изчистване. "Вчера например една голяма болница отчете 70 нови приети в болница и се оказа, че това е грешка

На въпрос на ПИК за новообявените 12 починали, откъде са те и на каква възраст, д-р Пенчев заяви, че в София знае кои са и са 5. "Те са основно от април - на 53 е най-младият, на 86 е най-възрастният и са с придружаващи заболявания", каза той.

На въпроса на ПИК TV Жени Начева каза, че подробна информация за всички 12 починали, които досега не са били отчетени, ще бъде качена на сайта на министерството. 

Зам.-министърът обяви, че са допуснали грешка като не са изпратили прессъобщение до медиите и оттам се е получил хаосът. В бъдеще тази грешка щяла да бъде отстранена и да се публикува тази информация. Тя обаче не можа да обясни откъде идва разминаването в данните за общия брой на положителните проби у нас и затова от сайта излиза, че са 42 новите случая, а всъщност са 34. 

"В системата има въведени права за достъп на лицата, които могат да работят с нея и на база на проследимостта се установи откъде са разминаванията и вече има изчистване на цялата хартиена информация спрямо електронните данни. Има лице, което наблюдава всяка промяна. Искахме да можете в реално време да виждате информацията при всяко въвеждане на данни, но решихме, че това създава още по-голямо объркване при вас и затова ще се обновяват вече данните ден за ден. Медицинското напрежение е голямо и трябва да разберете, че на това се дължи липсата попълване на някои данни. 

Вече ще се попълва контролирано в системата по веднъж на ден и така няма да има разминаване в данните", каза Начева. 

Експерт от "Информационно обслужване" опита да обясни откъде идва разликата между 34 и 42 новозаразени. Той заяви, че идеята е била онлайн да се обновява системата постоянно, но имало още грешки за изчистване спрямо хартиените носители. Към 00.00 часа са изчислени всички случаи въведени. 

Той обаче не можа да обясни разликата от данните на щаба, обявени вчера спрямо отчетените общо днес и се намеси отново Начева.

"Сега излиза, ако сравним с обявените вчера от щаба числа, че случаите са вече 35", каза изведнъж в хода на брифинга Жени Начева и така ненадейно случаите отново нараснаха с още един спрямо казаните сутринта! 

Хаосът стана всъщност още по-голям, но тя отново успокои, тъй като пак обясни, че имало различни часове на обновяване.

Окончателно Начева обяви, че до 00.00 часа вчера в крайна сметка новозаразените са 35 за денонощието спрямо предното. 

Зам.-министърът пое ангажимент да се пуска и съобщение, което да обяснява числата, така че да няма объркване сред медиите и обществото. 

По повод въпроса на ПИК TV Начева обясни, че още днес ще бъде уточнено тези 12 смъртни случая от кои области са и на каква възраст. За това как ще се разбира от кои области са ежедневно новозаразените случаи стана ясно, че в информационния сайт това няма как да се проследи, заради което от Министерство на здравеопазването обещаха да го изнасят също в отделна публикация ежедневно. 

"Вчера в системата имаше 2592 случая, а днес имаше 2627. Разликата е 35. Ако търсите разлика спрямо данните, обявени от щаба, то числото ще бъде различно - 42. Но ние обяснихме, че ще има такъв период на изчистване, тъй като има разлика между информационната система и хартиения носител. Това разминаване показва, че ръчно събираната информация, спрямо електронно събирана вече не се различават съществено и в момента са напълно изравнени", каза Жени Начева. 

Проф. Кантарджиев заяви, че и той е бил потресен, когато днес е отворил сайта. "Ние също днес разбрахме. Щабът получава информацията от РЗИ в страната и ни сме отчитали нея. Ние също не сме знаели за тези случаи", каза той и уточни, че досега те са работели в щаба с ЕГН на болните, тъй като е трябвало полицията веднага да ги издири и да вземе мерки за карантина. Затова имахме 150 000 случая под карантина и ако това не беше направено, сега щяхме да сме като в Белгия, категоричен бе той. 

Д-р Пенчев заяви, че проблемът е установен последващо, когато на някои заразени им е изтекла карантината и е трябвало да бъдат освободени. От РЗИ са потърсили тези пациенти и тогава са открили, че някои от тях са починали.

"Тръгнахме да търсим тези заразени, за да открием къде са. Така се установи, че някои от тях са починали, но не са били отчетени като починали от коронавирус в болниците. Първоначално бяха дори повече случаите, а след това при проверка и изчисления се оказа, че за София те са 5. Когато установихме тези разминавания, ние веднага сигнализирахме министерството", обясни шефът на столичното РЗИ и бе категоричен, че болниците не са правили тези грешки умишлено, а просто са пропуснали да ги въведат в системата. 

За финал Жени Начева обеща да се публикуват обобщени данни и беше категорична, че вече данните са напълно изравнени и реални спрямо всички носители, така че повече няма да се получават подобни ситуации. 

Гледайте на живо по ПИК TV!

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 1172
архив

Мъж се връща от лов. Жена му: – Ти къде беше? – Покемони да ловя! – Ами защо от теб смърди на джибри? – Е, на покемони ли да мирише...

няма нови новини
Днес: 58
hot
най-четени новини в момента
сега
3018
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Премиерът Борисов свидетелства по разследването за аферата на "Дондуков 2" (НА ЖИВО)
x
ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Почитаме една от най-обичаните светици в България - черпят и пет хубави имена
x