ПЪРВО В ПИК TV! Издателство "Милениум" представя хитовата книга на Яков Янакиев "Хроники на безвремието" (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

Политика

ПЪРВО В ПИК TV! Издателство "Милениум" представя хитовата книга на Яков Янакиев "Хроники на безвремието" (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

35703
на 03.10.2018
ПЪРВО В ПИК TV! Издателство Милениум представя хитовата книга на Яков Янакиев Хроники на безвремието (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
Автор:   ПИК

Ето каква сума достигна Jackpot Cards, най-високият джакпот на efbet.com (18+)

Издателство "Милениум" представя хитовата си книга "Хроники на безвремието" на известният автор Яков Янакиев за времената, останали в паметта на зрелите поколения като тяхна младост и твърде непознати за младите. Личностите, за които разказва Яков Янакиев са едни от най-ярките звезди на небосклона на българската култура.

препоръчано

Ето какво казва самият автор за своята книга:

"Много пъти съм виждал и слушал стари хора да си припомнят нещо и да въздишат: "Ех, какво хубаво време беше!". А като разровиш онова тяхно време, оказва се, че е било война. Как е възможно да им е било хубаво? Ами така - просто са били млади, а за младите всичко е възможно. Нещо подобно са и моите хроники. Точно в безвремието на тоталитаризма ми се случиха няколко паметни събития, които не само ме разтърсиха, но ме и срещнаха с неколцина от най-значителните фигури в тогавашния културен живот. За срещите си с тях разказвам: Тончо Жечев, Генчо Стоев, Радой Ралин, Борис Димовски, Веселин Йосифов и редица други, имената на които са по страниците на тази книга. Те не само бяха пробили и разчупили "безвремието"; някои от тях буквално надраснаха времето си. Но главното е в "безплатните уроци", които тези хора ми дадоха - на мене, един тогавашен самонадеян хлапак. Странното е, че ги запомних - макар да бях непоносимо млад, макар тогава морето да ми беше до колене."

За разказите на Яков Янакиев говорят:

Пенка Чернева. „Всички сме мечтали да ни ръководят умни хора.” Така пише Яков Янакиев в третата си хроника. Тези и още много още много хубави думи, са казани точно за Пенка Чернева. Тя е от ония „измръзнали овошки”, за които пише авторът. Но корените ѝ се оказват много яки, скоро избухват филизите, растат и раждат плод. Достатъчно е да кажем, че вече се родиха десетина книги с блестяща проза.

Виктор Самуилов. Автор на над 20 книги с лирика, сатира и поезия за деца. Но той присъства тук като колега на автора от времето на „Народна младеж”, а още повече като приятел, втурнал се да му помогне не само след уволнението, а и винаги, когато е имал нужда от истински приятели.

Кин Стоянов. Той е не само достоен син на Радой Ралин, но и изтъкнат творец със собствена биография, както и дългогодишен приятел на Яков Янакиев, и съучастник в редица паметни събития.

Валентин Бояджиев. Приятел на автора от студентските години та до ден днешен. Колега от „Народна младеж”, свидетел и съучастник във всичко, случило се на Яков и семейството му.

Таня Христова. Създателката на камерен ансамбъл „Йоан Кукузел”, който прославя България пред света. А светът оценява тяхното изкуство наравно с тракийското злато и с българските икони, нарича го „бисер в ореола на светеца”.

Стоян Шиеков. Ето какво пише Яков Янакиев във втората си хроника: „За Стоян Шиеков, който направи черешовото топче и го подари на Перущица, говорихме вече надълго и нашироко. Но и по-късно, докато следях развитието му през годините, с каквото и да се е занимавал, той си остана същия неистов патриот. Можеше да живее където си иска по света, но избра да се върне в родната Златица, оттам да води българските си битки. И въпреки че вече няма топ, постоянно ехтят топовните му изстрели.”

"Винаги е имало читатели и приятели, колеги, които са ме подкрепяли. И реших, че трябва да създам тази книга за тях. Хората не знаят. Има едно прекъсване на нишката на поколенията. Има една пропаст - от годините на промените. Втурнахме се да разрушаваме неща, които не е бивало да се разрушават. И така тръгна - да разрушаваме, да не пазим старото", заяви пред ПИК TV авторът. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! В парламента гледаха два проекта за сексуалното насилие над деца. ИТН скочиха на Асен Василев заради финансови акробатики. Заместник-председателката Кирова с ехидни подмятания към Тошко Йорданов (ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! В парламента гледаха два проекта за сексуалното насилие над деца. ИТН скочиха на Асен Василев заради финансови акробатики. Заместник-председателката Кирова с ехидни подмятания към Тошко Йорданов (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 114
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК