Вход
София
Времето в София 11 o C

ПЪРВО В ПИК TV! Край на споровете: Нено Димов с важни новини за втория лифт на Банско, вицепремиерът Валери Симеонов благодари на Борисов (ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV! Край на споровете: Нено Димов с важни новини за втория лифт на Банско, вицепремиерът Валери Симеонов благодари на Борисов (ОБНОВЕНА)

на 28.12.2017
55830
29
ПЪРВО В ПИК TV! Край на споровете: Нено Димов с важни новини за втория лифт на Банско, вицепремиерът Валери Симеонов благодари на Борисов (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
28.12.2017
29
55830

 Министърът на екологията Нено Димов съобщава решението на МС за втория лифт на Банско след продължилото час обсъждане конкретно на този казус от министрите. На заседанието беше внесена и приета точка, която ясно възлага на министъра на околната среда и водите при наличие на инвестиционен интерес за изграждането на нова кабинкова линия в ски зона Банско да се предприемат спешно всички мерки по екологичното законодателство, така че такава да бъде направена във възможно най-кратък срок.

Това стана въпреки липсата на точката в началото. Припомняме, че както първо ПИК съобщи той получи един час да проучи щекотливата тема за Пирин и да представи окончателна позиция.

Премиерът Бойко Борисов бе дал този краен срок на министъра, след което започва обсъждането на спорната точка. Тя не беше в дневния ред на днешното последно заседание на кабинета, което приключи преди минути. Извън дневния ред, след 11,30 ч. започна обсъждането на новия план за управление на Пирин.

Премиерът е казал, че има пълно доверие на Нено Димов и затова министърът ще носи отговорност оттук-нататък за бъдещето на парк "Пирин".

„Днес МС прие и двете точки, които внесох в заседанието“, обясни след края на заседанието Димов. „Едната точка е свързана с изменението на Плана за управление на Национален парк „Пирин“, подготвеното през 2013 година, минало и прието от Висшия експертен екологичен съвет. Подписано е от тогавашния министър на околната среда и водите и не е стигнало до МС поради смяната на правителствата и служебното правителство“, посочи Нено Димов.

„В последствие беше решено, че трябва да се изчака новият План за управление на „Пирин“, който обаче през март влезе в съдебна фаза, която не е ясно кога ще свърши. През ноември кметът на Банско поиска от министъра на околната среда и водите да завърши процедурата, започнала през 2013 година“, припомни министърът. „При инвестиционен интерес двете решения на МС отварят възможността за изграждането на втора кабинкова линия и решаването на един проблем, за който има голямо съгласие, че е крайно време да бъде решен“, заяви Нено Димов. „Това е отваряне и към развитието на ски спорта в Банско, а може би и добър сигнал за развитието на ски спорта в България като цяло. Това е един много удачен момент, в навечерието на новия ски сезон, една добра новина за всички скиори“, каза още той.

"Искам да подчертая, че каквото и инвестиционно намерение да има, какъвто и проект да бъде зададен, ще мине през цялото екологично законодателство. Става дума за ОВОС, екологична оценка и оценка за съответствие. Именно тези екологични процедури ще кажат как евентуалното изграждане на втори кабинков лифт и необходимостта от прилежащата инфраструктура трябва да бъде компенсирана в останалата част на Национален парк „Пирин““, обясни той. „Планът за управление определя режими, а ако има конкретни инвестиционни намерения ми е възложено да предприема спешно всички мерки по екологичното законодателство“, уточни подробно Нено Димов.

Валери Симеонов заяви, че с това решение ще стане възможно да има условия за планински туризъм в Пирин, след като се изготви необходимата оценка. "Днес обсъждахме и другите планински зони, както и лифтовете на Витоша. Да се поздравим с този успех.

Всички, които сме тук и колегите от МС, сме „за“ природата в Пирин. Никой не може да си присвоява правото като единствен говорител и като последна инстанция да говори, че природата на Пирин трябва да бъде спасена. И ние искаме да спасим природата на Пирин, може би от псевдоеколозите. С тези точки на заседанието се надяваме да нарушим старата народна поговорка „Вода гази, жаден ходи".

Условията за зимен туризъм в България са перфектни, те не отстъпват по никакъв начин на световно известните планински курорти. Към тях трябва да добавим и обаянието на чудесната българска природа, която вече ще стане достъпна за по-голям кръг от хора“, заяви Валери Симеонов. „С решенията на МС правим една сериозна крачка не по отношение на решаване на проблема със ски зона Банско, а като цяло за създаване на условия за планинския туризъм в Пирин“, обясни вицепремиерът. „Предстои да подходим по същия начин по отношение на другите възможни планински курорти в Стара планина, Родопите и Витоша“, посочи той и допълни, че е обсъждано и възстановяването на държавния лифт на Витоша.", заяви Симеонов. 

"Задружна дружина планина повдига.

Решенията днес дават възможност за допълнително икономическо развитие на Югозападна България. Въпросът с изграждането на втората кабинка, с развитието на зимния и летния туризъм, е и въпрос на икономическо развитие. Ако продължим в този смисъл и занапред една цялостна концепция за развитието на планинския туризъм и в Родопите, в Рила и Стара планина, във Витоша, това ще бъде от полза за хората, които обичат планината и спорта. Ще осигури поминък, развитие и нормален стандарт на живот и на българските граждани в тези региони“, заяви на свой ред вицепремиерът Красимир Каракачанов. 

"Искам да благодаря на премиера Борисов, който демонстрира национално отговорно поведение. За мен отпадат всякакви притеснения, свързани с тази тема. Той е внесъл тази втора точка за лифта на Банско и е ясно каква е позицията му", допълни още вицепремиерът Симеонов.

Хората от Югозапада ще затварят границата с Гърция! Искат втора кабинка на Банско (СНИМКИ)

Хората от Югозапада ще затварят границата с Гърция! Искат втора кабинка на Банско (СНИМКИ)

Хората от Югозападна България ще затварят границата с...

на 28.12.2017

Ето и цялото решение на правителството:

Правителството прие изменения и допълнения в Плана за управление на Национален парк „Пирин“ в частта „Норми, режими, условия и препоръки за осъществяване на дейностите“.

Проектът за промяна на Плана за управление е внесен от община Банско и е разгледан на заседание на Висшия експертен екологичен съвет при МОСВ. Той е в съответствие с решенията на Комитета за световно наследство, които допускат развитие на съоръжения за ски спорт в т. нар. „буферна зона“ на обекта на световното наследство – Пирин, съвпадаща по граници с туристическата зона, за която се отнасят одобрените промени. Те ще позволят на община Банско да изготви план за развитие на туристическата зона, включваща ски зоната над града, която обхваща само 2% от НП „Пирин“.

Кабинетът възложи на министъра на околната среда и водите, при наличие инвестиционен интерес за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в ски зона Банско и съпътстващата я инфраструктура, да предприеме спешни действия за съгласуване по реда на екологичното законодателство на всички необходими устройствени планове и инвестиционни предложения.

 Промените в Плана за управление на НП „Пирин“:

 1. В точка 1:

а) в подточка 1) накрая се добавя „освен допустимите в съответните зони“.

б) подточка 6) се изменя така:

„6) „Изкуствено осветление на територии извън Зоната за туризъм и Зоната на сгради и съоръжения“.

 2. В точка 14 се създава подточка 10):

„10) Водохващане“.

 3. В точка 16 се създават подточки 11) и 12):

„11) Дейности по изграждане на писти и строителство на въжени линии и съпътстващата ги техническа инфраструктура, съгласно одобрени устройствен план или изменение на такъв план и инвестиционни проекти/намерения, въз основа на влезли в сила крайни актове за одобряване/съгласуване по процедурите за екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда по реда на глава шеста от Закона за опазваме на околната среда и/или по процедурата за оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие“.

12) Изкуствено осветление за целите па обслужване на обекти по т. 11)“.

 4. В точка 17 се създава подточка 11):

„11) Дейности по разширение на писти и строителство на въжени линии, в рамките на границата на зона III – Зона за туризъм, съгласно одобрени устройствен план или изменение на такъв план и инвестиционни проекти/намерения, въз основа на влезли в сила крайни актове за одобряване/съгласуване по процедурите за екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда и/или по процедурата за оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие“.

 5. В таблица 32 „Разрешени дейности на територията на парка по зони“, на ред 9 „Строителство, ремонт и реконструкция т. V. 9.“, в колони 3 „IIа Зона за опазване на горските екосистеми и отдих“ и 5 „III Зона за туризъм“, „тиретата“ се заменят с цифрата „3“.

 6. В точка 76, накрая се добавя „и зона III – Зона за туризъм“.

 7. В точка 77, подточка 13) се изменя така:

„13) Дейности по изграждане и разширение на ски писти и строителство на въжени линии и съпътстващата ги техническа инфраструктура в рамките на зона Ill-Зона за туризъм и в затворената от външните й граници зона IV-Зона на сгради и съоръжения, съгласно одобрени устройствен план или изменение на такъв план и инвестиционни проекти/намерения, въз основа на влезли в сила крайни актове за одобряване/съгласуване по процедурите за екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда и/или по процедурата за оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие“.

 

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(29)
1
БРАВО! нЕКА ИМА И ДРУГИ ЛИФТОВЕ,ОСОБЕНО В ЦЕВЕРОЗАПАДНАЛАТА ЧАСТ НА БЪЛГАРИЯ!!!
2
След него очакваме и Лоената топка от Банкя да си тръгне. Това ще бъде по голям празник от Нова година.
3
ОСТАВКА!!!! ОСТАВКА!!!! ОСТАВКАТА 3 на престъпното и некадърно "правителство" на шайката СУДЖУЦИТЕ 3. ОСТАВКАТА 3 е спасението за България.
4
борисоф е гоеум "МЪЖ" !!Толкова пъргав с навежданията ,че човек да му завиди и то с това шкембе !!!
5
Скоро и лифтове в Добрич, Монтана, Силистра и Лом.
6
И да дойде мазната Чалма, и Сланясалата миризлива Импексова курабия ли, мойш ли ма побара за ку ру!!
7
Разгеле ! Стига сме се съобразявали с интересите на операторите на ски курорти от западна Европа . Ясно ни е ,че на тях им се плаче - в България ,на туристите хем им е евтино ,хем е хубаво и все поввче (от тях) ще идват да си оставят паричките тук ,а не в Австрия ,Швейцария ,Италия или Германия. А на троловете помияри ,защитаващи чужди интереси ,едно ще им кажа - намерете си друга по чиста и почтена работа (например - мийте кенефи) !
8
За 2 месеца сезон ще направите поразии на цялата планина, които не могат да се възстановят столетия. Сравняват Пирин с Алпите? В Алпите, господа и-диоти, пистите са на средна надморска височина над 2800 метра и са разположени само върху чукари без почти никаква растителност. Или идеята ви е да опасете всички гори от Пирин, за да заприлича на Алпите? Вие сте едни мафиотски орки и всеки ден това трябва бъде показвано на гостите от ЕС по време на председателството. Трябва да бъдат питани дали се чувстват удобно на гости на групировките, които докараха България до просешка тояга и тотално оскотяване? Аз съм спокоен - Планината има огромна сила и ще си върне всичко тъпкано в най-неочаквания за вас момент. Тогава само ще пищите и ще плачете!
9
РЕШЕНИЕ ЗАГАДКА. БЛА-БЛА-БЛА! СЕЩАТЕ ЛИ СЕ ЗА КОМИКСА - В.СИМЕОНОВ С ГОЛЕМИЯ КОКАЛ В УСТАТА... ОЧАКВА СЕ ДОКАТО СЕ ИЗГОТВИ ОЦЕНКАТА СЛЕД 2-3 ГОДИНИ, КОКАЛА НА СИМЕОНОВ ДА ОСТАНЕ В УСТАТА МУ, А САМИЯ ТОЙ ДА ВЛАЧИ НА БУФЕР ОЩЕ МНОГО КОКАЛИ ПОДХВЪРЛЕНИ МУ ОТ ТИКВАТА. Е.Т.О.. К.А.К.В.И.. НИ.. У.П.Р.А.В.Л.Я.В.А.Т.. ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ!
10
БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗВИВА ВЪВ ВСИЧКИ ПОСОКИ . ТЕЗИ ЕКОЛОЗИ , КРЪВОПИЙЦИ ДА СЕ ИЗОЛИРАТ ОТ РАЗВИТИЕТО НА ДЪРЖАВАТА. ТЕ С ЧУЖДИ ПАРИ СИ ПРАВЯТ АКТИВ ВЪВ ВРЕДА НА ДЪРЖАВАТА.
11
ОЛИГАРХА собственик на Юлен и ЛАКОМИТЕ ТАЛИБАНИ от Банско ОС.РАХА Пирин
12
Браво, Патриоти !!!
13
Ха ха ха, БСПдирастията напразно стиска палци, да падне властта, и с помощта на Чалмата, пак да се върне да краде. Нито Гумения страпон, нито неговата селска клечка нито и Импексовата курабия и Идийотова, няма да върне БСПдирастията на власт да краде. Защото властта я дава и взема народа, а не дебилите като тях..
14
МАФИОТСКОТО правителскво на ТИКВАТА трябва да бъде ИЗМЕТЕНОпреди съвсем дае унищожило България. 300-килограмовата С.ВИНУЯ Агент Иван от ВМРО и Агент Бу.да в ЗАТВОРА
15
Премиеът дава един добър урок за това как да се решават такива деликатни въпроси като този за вторият лифт на Банско , останалите ски съоръжения и концесиите, свързани с тях. Напъните на т.н.природозащитници и припяващите им лобисти на чужди интереси в сферата на зимните спортове и шуризъм, използващи услужливите медии за омърсяване на този значителен за държавата ни проект на кабинета са обречени. Да спрем най-после рекета на шепа протестиращи по повод и без повод за каквото им хрумне.
16
НА ГЕРБ И ПАТРИОТИТЕ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМ СЕ КАЖЕ , ЧЕ ПО ДОБРО СЪТРУДНИЧЕСТВО В БЪЛГАРИЯ ОТ ТОВА НЯМА И НЯМА ДА ИМА. УСПЕХ ВЪВ ВАШАТА РАБОТА И РАЗБИРАТЕЛСТВО.
17
Еййй ,ама и това ,да си червен тролетарий не е лесно ! Прекрасно разбират (както всички нас) червенотиквениците ,че това решение е изключително важно (и от полза) за България ,ама нали са им наредили да плюят по кабинета и ББ и те (какво да правят) словодрискат ли ,словодрискат ! Абе тъпегьози ,не ви ли е ясно ,че пишейки против нов лифт на Банско ,вие всъщност подкрепяте каузата на така омразните ви западняци (защото ,Русия никога не е била и няма да бъде ски-курортна дестинация) и на микро (но добре заплатеното) им лоби ?! Или - знаете ,ама ако така може да се замажат скандалите със "соц. приватизторката (пардон - председателката)" - ще лаете ,нали ?!
18
Що не се появиха на пресконференцията Боко и красивата министърка на туризма? Приседнало им е, че не можаха да спрат хората от Банско и да свършат работа на зелените. 3 правителства на Борисов не можаха да сколасат да подготвят решението за Пирин, сега Н.Димов го подготвил за 1 час? Гиди двуличници!
19
Прочети какви глупости си изписал ГЕРБ троле
20
Не мога да повярвам! БРАВО!
21
Нено Димов май не е добре със здравето. Дано ските да му помогнат, все пак е министър на спорта
22
Много добре изпращаме 2017г.
23
Happy Halloween forever...
24
И сега ще им тръгне една карта... Ще изпосекат къде що има гори, за да строят писти и лифтове! Допусне ли се да строят още един в Пирин, явно после ще искат още и още! Те са ненаситници, ония двамата дебелаци отзад само това и чакат, да лапат, да лапат! Дано им приседне в един момент!
25
Като им гледам умрелите физиономии ми става ясно, че в близките 5-10 години нешата ще се протакат и втори лифт няма да има. Ще има инвеститорски предложения, след тях безкрайни ОВОС и познатите обжалвания с безкрайни съдебни саги.
26
ЩЕЛИ ДА СЕКАТ ГОРАТА ЗА РАДИ ЛИФТА И ПИСТИТЕ? А ЕКОЛОЗИТЕ КОЛКО ГОРА ИЗГОРИХА ЛЯТОТО И ЗА КАКВО? ЗАРАДИ 10 ГОВЕДА! КОЛКО ГОРА ГОДИШНО СЕ ИЗСИЧА, НЕЛЕГАЛНО, УМИШЛЕНО СЕ ПАЛИ И ЗАЩО ТОВА ЕКОЛОЗИТЕ НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА? ИНТЕРЕСУВАТ ГИ САМО ПИСТИТЕ И МАГИСТРАЛАТА! НОВИ ПИСТИ, ЛИФТОВЕ И ОЩЕ ЕДИН МИЛИАРД ПРИХОДИ ЗА ДЪРЖАВАТА, ТОГАВА 300 МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ И СЪС СТО ЛВ. ПОВЕЧЕ ЗА ДРУГИТЕ ПЕНСИИ.
27
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
28
Нецензурно - на баба ви фуркела! А валерка-далаверка си е един Цун Кай Х@й! Мазен сребролюбец и далавераджия! Какво ти стана с предизборните ти обещания бе, лъжецо долен?!!
29
Ако имаш упорити гъбички по краката ,не чакай да ти паднат ноктите.Ако нищо не помага да се спасиш от тях -не губи надежда -опитай с този мехлем премахва ги завинаги http://bit.ly/2BMZArR
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

Рано сутринта преди Бъдни вечер се звъни в дома на собственика на магазина за алкохол.

- Извинете, просто се чудех кога ще отваряте?

- Предполагам знаете, че днес е Бъдни вечер. Затова днес магазинът ще е затворен!

На следващата сутрин пак се звъни:

- Ишфинете, само са шудех ккога ша отваряти днеш?

- Но днес е Коледа! - бил отговорът на собственика. - Нима очаквате от мен да отворя точно днес?!

На сутринта след Коледа телефонът пак иззвънял:

- Ъъъъ, мноооогхо ша ишфиняам, ама днешш шъ утваряттти ли?

- Вижте какво! По време на празниците не спряхте да ме тормозите! Обещавам ви утре, като отворя, вас лично да ви пусна първи да влезете, само ме оставете на мира!!!

- Да ме пушнете да фляса?! Нно аш ишкам да ишляша!!!

няма нови новини
Днес: 37
hot
най-четени новини в момента
сега
1388
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК! Борисов с горещи думи за Орбан: До него сме! (ВИДЕО)
x
Радиотелескопът "Ноема" се сдоби с 10 антени
x