Вход
София
Времето в София -1 o C

ПЪРВО В ПИК TV: Министрите Горанов и Караниколов с горещи новини за икономическите мерки: Спрете популизма - трябва да има държава и след извънредното положение! Откриваме телефонна линия за неразплатени разходи към фирми (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО
ПОЛОЖЕНИЕ
Излекувани: 20
Починали: 8
Заразени: 412

ПЪРВО В ПИК TV: Министрите Горанов и Караниколов с горещи новини за икономическите мерки: Спрете популизма - трябва да има държава и след извънредното положение! Откриваме телефонна линия за неразплатени разходи към фирми (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 16.03.2020
39095
0
ПЪРВО В ПИК TV: Министрите Горанов и Караниколов с горещи новини за икономическите мерки: Спрете популизма - трябва да има държава и след извънредното положение! Откриваме телефонна линия за неразплатени разходи към фирми (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
16.03.2020
0
39095

Министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на финансите Владислав Горанов разкриват последни новини за икономическите мерки в условията на извънредно положение.

Брифингът е след среща с работодателските организации относно мерките и предложенията, които да подкрепят бизнеса срещу последствията, заради ситуацията с разпространението на коронавируса.

Горанов благодари за разбирането и добрите идеи на работодатели и фирми.

„За реализацията на мярката за подкрепа на заетостта ще предложим изменение в КСО и ще изградим механизъм, по който юридическите лица, които са пред избора да освободят определени служители или да си дадат шанс още 3 месеца да ги задържат на работа, тъй като мярката е за три месеца, те да могат да се възползват от подкрепа от страна на държавата в размер на 60 % от възнагражденията, които са плащали досега на служителите. Това ще става чрез кандидатстване пред службите по заетостта, с подаване на информация за броя и конкретни данни за лицата, за които ще се иска тази подкрепа, след което тя ще бъде трансферирана към юридическите лица, а те ще трябва да я допълнят до 100 % и да запазят ангажимента си към служителите, без да прекратяват трудовите правоотношения с тях“. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов на съвместната пресконференция с министъра на икономиката Емил Караниколов в Министерския съвет, след среща със социалните партньори – работодателските организации и синдикатите, за представяне на мерките на правителството, които ще подкрепят бизнеса в ситуацията на ограничения, свързани с извънредното положение в страната заради корона вируса.

Като втора мярка, свързана с инструментите, които да подпомогнат финансово-кредитната система, така че тя да е партньор на бизнеса, министър Горанов обясни, че ще предложи на правителството увеличение от 500 млн. лв. на капитала на Българската банка за развитие. Този ресурс ще служи в две направления – едното е издаване на портфейлни гаранции към търговските банки, което ще намали капиталовата тежест към тях и ще им позволи да проявяват гъвкавост по отношение на своите клиенти, които изпитват затруднение, и втори инструмент в същия пакет, който ще даде възможност, с посредничеството на търговските банки, ББР или нейното дружество за рисков капитал да участват временно с опция за обратно изкупуване в капитала на дружества, които изпитват необходимост от подобно участие. Така се осигурява безплатно финансиране на тази компании, защото лихвата върху капитала е нулева, каза още финансовият министър.

Владислав Горанов изрази удовлетворението си от разбирането по време на срещата, че мерките, които правителството предлага, трябва да търсят баланс между това стопанският живот да продължи и тези, които са най-засегнати от първите удари на ограниченията заради епидемиологичната обстановка, да могат да получат достатъчно подкрепа така, че да продължат да функционират.

„Мерките, които обсъдихме са с хоризонт следващите няколко месеца. Тънкият баланс е между това да използваме резервите, които в момента държавата притежава, за да дадем възможност максимално плавно да минем през кризата, а това изисква много добър постоянен диалог и здрав и хладен разум“ – категоричен е министър Горанов.  Той е доволен от това, че на срещата правителството е получило добри предложения и смислени оценки и от двете страни в социалния диалог.

Министърът на финансите уточни, че няма диагноза колко дълго ще продължи кризата, затова трябва да съхраним ресурсите си за управляване на процеса достатъчно дълго време.  Във връзка с констатирано неразбиране на заповедта от петък на министъра на здравеопазването с ограничителните мерки, Горанов обясни, че на този етап цялата стопанска дейност е разрешена и може да се провежда. Основната цел на заповедта е социалното ограничаване, да не се струпват много хора на едно място, като не бива тази заповед да се интерпретира погрешно или да се прилага неправилно. „Стопанският живот не трябва да замре“ – това е мнението на министъра.

„При подобна криза няма как да излезем сухи от водата, вероятно някои бизнеси ще престанат да съществуват, но тримесечната мярка, която предлагаме за подкрепа на заетостта, дава шанс на добросъвестните работодатели, които изпитват временни затруднения, да преминат през кризата, без да прекратяват заетостта, да запазят доходите на персонала си и да възстановят обема на бизнеса си в нормална среда“ – коментира още финансовият министър.

На срещата са обсъдени и технически мерки, свързани с отлагане на срокове на декларации пред НСИ, годишното счетоводно приключване, декларации по ЗКПО и др., които правителството ще предложи в общ пакет за периода на кризата.

Министър Владислав Горанов подчерта, че в тази ситуация най-важно е да се поддържа отворен канал с бизнеса, като обяви, че в МФ ще бъде открита телефонна линия, на която бизнесът ще поставя въпросите си за неразплатени разходи от страна на държавата, като платец или възложител. Но министърът счита, че на този етап не може да бъде приет упрекът към правителството, че има неразплатени задължения от страна на държавата, който е бил изразен по време на днешната среща. Министър Горанов анонсира инициатива за откриване в скоро време на телефонна линия за разясняване на казуси на бизнеса.

 Министърът на икономиката Емил Караниколов благодари за разбирането и посочи, че краткосрочните мерки са  адекватни. Много лесно се хвърлят едни идеи в публичното пространство да не се плащат сметките. Смятайте, че, ако това стане, след известно време ще ви излезе двойно. По-ефективно е да се поогне на компаниите да си уреждат сметките, отколкото да кажем: Не си плащате сметките. Не сме в ситуация, която можем да обещаваме щяло и нещяло, ние трябва да се съобразим, че, ако взимаш от бюджета на едни, то ще е за сметката на други, обяви Караниколов. 

Моля ви, недейте с популизъм, заяви той. И допълни, че в момента има една тънка линия, която трябва да се спази. Икономиката в момента, за тези няколко дни....ако това продължи до 4 месеца, ние трябва да имаме буфери и да издържим, заяви Караниколов. 

Евгени Иванов, от името на организацията на българските работодатели, заяви, че всеки от членовете им си подава предложенията. Голяма част от мерките вече се изпълняват и нито една от тях не е безвъздмезна. Никой не е поискал да е недосегаем или да вземе това или онова безплатно. Голямо внимание беше доходите на нашите служители, заяви той. 

Всеки ресурс се плаща, в един момент бенефициентите ще плащат, допълни Иванов.

Отделихме голямо внимание на една индустрия, чиито представители сте вие, медиите. Поискали сме облекчения, включително кампания относно кризата през медиите, която да е финансирана по европейска линия, заяви още Евгени Иванов.

ББР няма да отпуска кредити, няма да дава на банки да отпускат средства. С увеличение на капитала с 500 млн лв ББР ще развие две направления за издаване на портфейлни гаранции за банките и отново уастие в капитала на дружества, които имат желание за това, без намеса в управлението на тези дружества, което означава на практика безлихвено кредитиране с условието на обратно изкупуване, обясни Владислав Горанов една от идеите на правителството.

Той обеща също да се отвори телефонна линия, на която всички, които имат да получават средства от държавата и общините, но това се бави, да могат да представят своите казуси. 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Смятате ли, че държавата в лицето на Бойко Борисов, кабинета, проф. Мутафчийски и целия извънреден щаб се справя адекватно с коронавируса?
Общо гласували: 33938
архив

Дама към собственик на куче:
    - Моля ви, господине махнете това куче от мене, вече усещам как ме полазват бълхи!
    Собственикът:
    - Рекси, ела тук, че жената има бълхи.

няма нови новини
Днес: 180
hot
най-четени новини в момента
сега
4276
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутати се тестват за коронавирус и във ВМА (СНИМКИ)
x
АСТРОЛОГИЯ: Отдайте се на семейството и близките хора, не правете секс
x