Вход
София
Времето в София -2 o C

ПЪРВО В ПИК TV: Министрите под строй в парламента, ГЕРБ развенча метежника Румен Радев. 116 депутата подкрепиха ремонта на кабинета (ОБНОВЕНА/ВИДЕО/СНИМКИ)

ПЪРВО В ПИК TV: Министрите под строй в парламента, ГЕРБ развенча метежника Румен Радев. 116 депутата подкрепиха ремонта на кабинета (ОБНОВЕНА/ВИДЕО/СНИМКИ)

на 24.07.2020
56709
0
ПЪРВО В ПИК TV: Министрите под строй в парламента, ГЕРБ развенча метежника Румен Радев. 116 депутата подкрепиха ремонта на кабинета (ОБНОВЕНА/ВИДЕО/СНИМКИ)
Автор: ПИК
24.07.2020
0
56709

Депутатите гласуваха новите министри в третото правителство на Бойко Борисов. Всички министри са под строй в залата, предстои да бъдат приети оставките на Владимир Горанов, Емил Караниколов, Младен Маринов и Николина Ангелкова, както и да бъдат представени техните наследници.

Точката беше включена извънредно в дневния ред като първа. От БСП поискаха премиера Борисов да дойде в парламента. Красимир Ципов от ГЕРБ пък предпложи заседанието по точка първа от дневния ред да се излъчва пряко по БНТ и БНР - предложение, което беше прието от народните представители единодушно.

Преди това Валентин Николов от ГЕРБ също направи предложение, станалата за петък като точка три - избор на нов състав на КЕВР, да бъде отложена за друго заседание.

От името на група, председателката на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, прочете декларация. "Вчера вечерта за пореден път президентът показа, че за него е нежелана и непосилна задача да олицетворява единството на нацията. С вдигнат юмрук и подбуди към метеж, той призова за разпускането на Народното събрание. Президентът подкрепя незаконни акции, а член на стратегическия съвет на президента, е задържан за акция в метрото. Призивите на държавния глава от площада и на разследван за престъпления олигарх във Фейсбук подозрително съвпадат.Няма нито една тема, по която президентът да е насърчил диалог между институциите и обществото. В условията на пандемията, вместо да приеме подадената от правителството ръка, Румен Радев систематично разделя обществото, призовава към омраза и бунтове. Вчера той призова не само за разпускане на Народното събрание, но и за промяна в Конституцията. Той руши демокрацията и отправя призиви за еднолично управление. Радев не се ограничава само да всява разделение в обществото, но и критикува европейските институции. От най-високата трибуна в парламентарната република призоваваме народните представители да заявят своята позиция - подкрепят или неподкрепят президента Радев".

Депутатите от БСП пренесоха площадните крясъци в пленарна зала, като прекъсваха няколко пъти Дариткова с викове "Оставка". От дясната част на залата пък речта й беше бурно акламирана. През време на смутовете, предизвикани от социалистите, парламентарната шефка Цвета Караянчева призова за ред и дисциплина в залата. Георги Свиленски пък поиска заседанието да бъде прекратено.

"За тях заплатката е по-важна от оставката", изобличи БСП от парламентарната трибуна Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти".

Оставките на четиримата министри, както и кратките визитки на техните наследници, бяха представени на вниманието на гражданите и депутатите от вицепремиера Томислав Дончев.

"Това, което става в тая зала, е срам. Тоя срам няма как да го избегнем, когато се размахват юмруци от президента и по улиците. Време е да отрезнеете и да спрем това всичко. Това трябва да спре!", възмути се разпалено от трибуната Маноил Манев от ГЕРБ.

Красимир Янков от БСП взе думата при откритите разисквания. Той попита защо се правят тези промени, а въпросите щели да бъдат отправени към премиера. В разискванията участие взеха само депутати-социалисти. Все пак Валентин Николов от ГЕРБ се включи в тях. Той определи тълпите от протестиращи като градска десница и селска левица. По думите му, вдигнатият юмрук на Румен Радев е партизански.

Бившият съпруг на Десислава Радева предложи 15-минутна почивка, което беше уважено от Цвета Караянчева. Той сподели, но не пред микрофон, че в 10:30 часа премиерът Борисов ще дойде в парламента. 

След края на почивката Цвета Караянчева уведоми народните представители, че е разговаряла с премиера Борисов, като той й е казал, че няма възможност да дойде в парламента. 

Това не се хареса на левицата и Корнелия Нинова изчете демагогска декларация, очевидно писана на коляно по време на почивката. В нея видната приватизаторка поиска оставката на правителството, за да нямало лобистки закони.

В 10:29 часа Цвета Караянчева закри разискванията и след изчитане на проекта за решение за персоналните промени в министерския съвет, се пристъпи към гласуване на оставките и назначението на новите министри. Общо своя глас подадоха 205 народни представители. "За" гласуваха 116, 89 бяха против, като нямаше въздържали се.

След неуспешното за левицата гласуване, Таско Ерменков изпадна в ярост и от трибуната заяви, че правителството и парламентът щели да бъдат изметени от метежниците на Румен Радев.

Въпреки яростта на социалистите, новите министри положиха клетва и подписаха клетвените си листове.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 17325
архив

Журналист пита световно известен треньор:

- Как бихте описали идеалния футболист? Какви качества трябва да притежава той?

- Висока самодисциплина, спазване на режима, стриктно изпълняване на задачите, поставени от треньора, лоялност към противника, уважение на съдиите, чувство за другарство…

- Но подобни играчи има твърде малко!

- Такива играчи има, колкото си поискаш, само че те не умеят да играят футбол.. 

x
СУПЕР ТАКТИКА: Валери Симеонов буди дремещите в парламента за бюджета с цветисти забележки (ОБНОВЕНА)
x
Сигурни признаци, че партньорът ви си мисли за друга
x