Вход
София
Времето в София 25 o C

ПЪРВО В ПИК TV: Министри с горещи подробности за визитата на Борисов в Туркменистан (ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV: Министри с горещи подробности за визитата на Борисов в Туркменистан (ОБНОВЕНА)

на 12.08.2019
43939
20
ПЪРВО В ПИК TV: Министри с горещи подробности за визитата на Борисов в Туркменистан (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
12.08.2019
20
43939

Министрите Петя Аврамова, Емил Караниколов, Росен Желязков и Теменужка Петкова дадоха брифинг пред журналисти на Летище София след визитата на премиера Бойко Борисов в Туркменистан.

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов се срещна с Медведев - ето какво си казаха (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов се срещна с Медведев - ето какво си казаха (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

Руският премиер Дмитрий Медведев се срещна с българския...

на 12.08.2019

Петя Аврамова заяви, че по време на визитата са подписани няколко документа, включително споразумение в областта на пощенските връзки и два меморандума - за младежта и спорта и за взаимното разбирателство и сътрудничество между министерството на финансите и икономиката.

Има и две препоръки - едната е за постигане на спогодба, за да се избегне двойното облагане. В областта на енергетиката двете правителства да подпомогнат газовите компании за доставката на туркменски газ, посочи Аврамова. 

Това е много важно събитие за всички нас, които разчитаме да дивесифицираме доставките. Подписано е преди време споразумение в областта на енергетиката, но не са конкретизирани количествата доставки при наличие на възможности. Междуправителствената комисия препоръча да се търси възможност да се търси възможност за транзитиране на газ, каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.  

Предстои през септември да се проведе във Варна среща, на която се разглеждат взаимоотношенията на страните в различни области, включително енергетиката, допълни тя. 

За проекта АЕЦ Белене очакваме до 19 август Росатом да депозира своето заявление за участие в този проект, както и други компании. Тогава изтича крайният срок. В рамките на срещата премиерът Борисов запозна Медведев с процедурата, много се надявам тази процедура да даде възможност България да реализира успешно проекта АЕЦ Белене. Предварителен интерес има от страна на китайска корпорация, южнокорейска компания, на корпорацията "Росатом" и от фирмата "Дженерал Електрик". Очакваме максимален брой инвеститори да потвърдят желанието си за участие в проектаНадявам се този път и на базата на тази процедура, която е публична и прозрачна, и дава възможност за участие на широк кръг участници, и на един следващ етап да направим кратка листа и да определим компанията, с която бихме желали да работим, посочи Петкова. 

Проектът "Балкански поток" ще даде възможност за сигурност на доставките на природен газ, има голямо значение за България и Балканите. Надяваме се скоро нещата да бъдат финализирани и да се подпише договор за реализиране на проекта, коментира министърът на енергетиката. 

От страна на Газпром - те резервираха участието си в този проект. Бяха проведени пазарни тестове, те показаха икономическата жизнеспособност на този проект, нашият регулатор одобри тарифите и методиката за определяне на тарифата, спазени са всички изисквания на ЕС и аз се надявам този проект да се финализира успешно, посочи тя.

 Министърът на транспорта Росен Желязков коментира транспортния коридор Каспийско море-Черно море и в рамките на този коридор към момента от април месец участват 4 държави - Тюркменистан, Азербайджан, Грузия и Румъния. Ние изразихме нашето желание да се включим в този коридор и имаме подкрепата от Туркменистан и Азербайджан, предстоят разговори с Грузия и Румъния. По отношение на коридора Персийски залив - Черно море към момента работим сериозно с Гърция, Азербайджан, Грузия, Армения и Иран. Трябва да постигнем споразумение, което да подпишем следващата година. Това е изключително важен и интересен транспортен коридор, който ще свърже Черно море с Персийския залив, коментира Желязков. 

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че в региона България има само приятели и това помага само на бизнеса. Регионът също започва да работи с България. Бяха важни и коридорите, които спомена министър Желязков и отсега има заявен интерес за изграждане на логистични центрове по трасетата на коридорите, предстои обсъждания, коментира той. 

Години наред нямаше как туркменския газ да достигне европейските пазари поради липса на трасе и коридори. Проблемът е решен и са налице всички предпоставки да почете туркменски газ към европейските пазари. Както стана ясно от заседание на междуправителствената комисия е да започне анализ за възможностите от страна на Булгартрансгаз и съответната компания в Туркменистан, за да се търсят възможности. Въпросът беше поставен от страна на премиера Борисов, предстои да се направи анализ, заяви Теменужка Петкова в отговор на журналистически въпрос.

Трябва да се изгради газопровод под Каспийско море и да достигне до Централна и Източна Европа. Експертите ще направят анализ и ще предложат вариант. Що се отнася дали е възможно турбините на двигателите на АЕЦ Белене да бъдат от друг произход, не руски, още повече, че водещите в тази област "Дженерал Електрик" са заявили участие в проекта, така че всичко е възможно, нека изчакаме 15 август, подчерта министърът на енергетиката. 

Проектът АЕЦ "Белене" е български, винаги е бил български, реализира се на територията на България и българската страна ще участва в този проект и то с блокираща квота. Проектът е български и в него са вложени парите на българските граждани. Тя има решаващата дума и никога няма как държавата да излезе от такъв един проект и да остави контрола на други страни, изтъкна на журналистически въпрос Петкова. 

Ние правим процедура, тя е минала и през ЕС, спазили сме всички изисквания за публичност и прозрачност, всеки може да види каво предвижда тя и смятам, че тези компании, които до този момент са заявили желание за участие са водещи в областта. Този проект е одобрен от ЕК през декември 2007 г. Тогава също знаете, че структурата на проекта предвиждаше да бъде избран стратегически инвеститор. Ние не бихме могли да участваме самостоятелно, тъй като става дума за милиарди и търсим инвеститор, допълни Петкова. 

Когато стартира воденето на преговори тогава ще кажем кой на какви отстъпки е склонен. Ще докладваме на парламента и периодично ще информираме, ако се налага промяна на параметрите, които парламентът е задал, посочи още тя. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че президентът Радев трябва да подаде оставка заради секретаря си Пламен Узунов и заради аферата със СРС, свързана с жена му?
Общо гласували: 15914
архив

- Какво е 90-60-90?
- Каране в града покрай полицаи.

няма нови новини
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
сега
1232
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Спецсъдът остави в ареста задържаният за тероризъм Мохамед - делото се гледа при закрити врата без медии заради секретна информация (ВИДЕО/ОБНОВЕНА/СНИМКА)
x
ОТГОРЕ: Ето ги техниките за бърз оргазъм
x