ПЪРВО В ПИК TV! Министър Костадин Ангелов с горещи новини: Предлага извънредни мерки до края на март, затварят училища, ресторанти и молове, спират спортните прояви (ВИДЕО)

Политика

ПЪРВО В ПИК TV! Министър Костадин Ангелов с горещи новини: Предлага извънредни мерки до края на март, затварят училища, ресторанти и молове, спират спортните прояви (ВИДЕО)

138965
на 23.11.2020
ПЪРВО В ПИК TV! Министър Костадин Ангелов с горещи новини: Предлага извънредни мерки до края на март, затварят училища, ресторанти и молове, спират спортните прояви (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, членове на Националния оперативен щаб и шефове на столични болници съобщават извънредни новини за пандемията от коронавирус.

препоръчано

По данни на Европейския център 14-дневната заболяемост надхвърля 250 на 100 население в държавите от ЕС, има 4 страни под тази цифра - Норвегия, Ирландия, Исландия и Финландия. Броят на починалите за този период е 49 264. По отношение на България за изминалата седмица случаите са над 23 хиляди и има нарастване със 102,07% спрямо предходната седмица. Нареждаме се на 14 място в Европа, каза Ангел Кунчев.

Продължава ръстът на хората в болници, нарастват и хората, които са в тежко положение, - 6,4 на сто от хоспитализираните и броят им непрекъснато расте, допълни той.

2216 души са в София, от които 262-ма са в  реанимации, посочи шефът на Пирогов проф. Асен Балтов. Имаме изключително натоварен график. От 1 до 22 ноември са прегледани над 4400 пациенти в триажа на болницата, заяви още той.

За въоръжените сили ВМА беше една от първите болници в борбата с пандемията. Пет болници са на подчинение и спазват заповедта на министъра за разкриване на легла. Към този момент 218 броя легла са заети. Има изключително голям натиск върху нашите лечебни заведения, както и върху всички в системата на здравеопазването. Четирима колеги са се заразили още веднъж  интервал между 5 и 8 месеца, каза проф. Веницслав Мутафчийски, шеф на ВМА. При двама се развива при тежка клинична картина, при другите двама има значително по-леки симптоми. В рамките на въоръжените сили беше създадена система за оповестяване от 4 стъпки. Всичко това се определя в зависимост от броя на заразените лица и процента на карантинираните военни. Системата съществува повече от месец и към този момент имаме десеткратно намаление на заразяването, регистрирани от военно-медицинската служба, допълни той. 

Александровска болница не прави изключение от другите. При нас 5 клиники са ситуирани на друго място, така че да има възможност да се приемат болни с COVID-19, каза шефът на болницата. Общият брой на заетитее легла са 184 с възможност това да стане още 120, но няма персонал,който да обслужва тези легла, допълни той. Колегите не са си тръгвали от месец от отделенията, апелирам и стажант-лекари и студенти 5 курс да заповядат в отделенията за COVID-19, посочи още шефът на Александровска болница.

Колкото и да е подготвена тази система, няма да издържи, няма да издържат лекарите и сестрите. Готов съм да поема всякаква отговорност и риск, не искам и не мога да приема, че има по-висша ценност от живота, всеки живот има значение. Сега е време да се държим един до друг, много колеги лекари са болни, техните близки са болни,много колегии починаха, изпълнявайки своя дълг. Разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата, каза министърът на здравеопазването. 

Предложих мерки, които да влязат в сила от петък, обяви той. 

Ето ги и мерките:

1. Удължаване срокът на извънредната обстановка до края на м. март

2. Преустановяване на присъствени практики и занятия в училища, университети, ясли,детски градини,

3. Преустановяване на каквито и да било колективни спортни мероприятия, конгреси, семинари, конкурси и частни организирани тържества.

4. Продължаване на забраната за посещение на дискотеки, пиано барове, клубове

5. Преустановяване работата на заведения, игрални зали, кафенета, барове и други, същите могат да работят само за доставки по домовете. 

6. Преустановяване работата на всички магазини в молове, с изключение на банки, аптеки и пр.

7. Преустановяват се всякакви екскурзии

Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим, посочи министърът на здравеопазването и допълни: Така и вие ще станете лекари и медсестри в домовете си. Дори да мислим различно, дори да сде страхуваме за доходите си, сме длъжни да направим това, за да запазим здравето на хората. Няколко седмици дисциплина, ще са равни на хиляди спасени човешки животи. Милиони хора празнуват през декември светлината, всички знаем, че заедно, със силата на разума,ще посрещнем светлината на семействата си за Коледа. Ако мерките дадат резултат, ще обмислим за Коледа да обмислим отхлабване на мерките. Ако въведем тези мерки, ще имаме резултат след 21 дни. Около Коледа ще имаме възможност за оценка, коментира още Ангелов. 

Ще внеса предложенията за обсъждане в МС и те ще влязат в сила от петък 27 ноември, обясни проф. Ангелов. 

От всички данни, които имаме, очаква се мерките да дадат резултат най-рано след 8 дни, такива са данните в науката, реално очакваме най-рано от две седмици до 21 дни, обясни Ангелов. 

Не сме обсъждали детайли, които касаят работата на всеки един сектор, тях предстои да ги обсъждаме с всички секторни министри дума по дума, за да анализираме всеки един детайл, обясни министърът на въпрос на ПИК за конкретните параметри. 

Категорично не се обмисля затваряне между градовете, отговори той на въпрос на журналисти. Най-важното в една битка е да имаш хора, които ти вярват, обясни той.

На заседание на МС трябва да обсъдим всеки един детайл и най-важното - ние носим отговорността за това. Много трудно можеш да дадеш на някого, по-лесно е да вземеш, именно в тази посока бих искал да кажа, че целта ни е всеки едни гражданин да разбере. 

Няма обмисляне за отлагане на изборите, те се подготвят и ще има мерки за безопасност, посочи министърът.

Запитан за мерки по отношение на пътуването зад граница, ще има обсъждане на заседание на МС, посочи Ангелов.  

Ще се обсъждат отново коридорите за възрастни хора, така че да са наистина консенсусни, обяви още министър Ангелов. 

Сподели:
Бомба x
Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 289
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това