Вход
София
Времето в София 12 o C

ПЪРВО В ПИК TV: Мощен скандал в парламента! БСП напира за Борисов - ГЕРБ ги отсвири (ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV: Мощен скандал в парламента! БСП напира за Борисов - ГЕРБ ги отсвири (ОБНОВЕНА)

на 24.01.2020
125666
39
ПЪРВО В ПИК TV: Мощен скандал в парламента! БСП напира за Борисов - ГЕРБ ги отсвири (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
24.01.2020
39
125666

Мощен скандал тресе парламента. Депутатите се хванаха за гушите в дебатите по вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов, поискан от БСП за политиката по околната среда и водите.

Още в началото опозицията поиска премиерът Бойко Борисов и вицепремиерите да дойдат в зала. Председателят на парламента обяви, че Министерският съвет е уведомен и че, вицепремиерите ще пристигат, което и се случи. 

Лидерката на социалистите Корнелия Нинова внесе вота на недоверие в Народното събрание, след като кабинетът предприе поредица от мерки за справянето с водната криза в Перник, който в течение на 26 години бе управляван от БСП, а по време на предизборната кампания за местна власт преди 2 месеца червените не отрониха и дума за проблема с водоснабдяването на града.

Междувременно спецпрокуратурата арестува бившия екоминистър Нено Димов за умишлена безстопанственост, тъй като въпреки данните за намаляващия обем на язовир "Студена" е одобрявал отпускането на вода за няколко предприятия, между които "Стомана" Перник и местната Топлофикация.

БСП срещна подкрепа на искания вот на недоверие само при ДПС и бутикови извънпарламентарни партийки, които покани на разговори в Народното събрание, но те няма как да гласуват. Вотът на недоверие ще бъде гласуван от депутатите едната сряда - на 29 януари. 

Първа на микрофона застана Корнелия Нинова, която благодари на хора от провинцията, които са в залата. Искането за гласуване на вота е предизвикано от провала в областта на опазването на околната среда и водите, което застрашава живота на гражданите. Водната криза в Перник, нерегламентираното внасяне на отпадъци са пряка последица от безотговорност и корупция, посочи Нинова.

Явор Нотев: Нелогично подготвеният вот на недоверие от БСП буди съмнения

Явор Нотев: Нелогично подготвеният вот на недоверие от БСП буди съмнения

Независимият депутат Явор Нотев: Неалогично подготвеуният...

на 19.01.2020

Според нея има над 30 документи, някои от които си противоречат и имало нормативен хаос по темата във водите. Този хаос се засилвал и с функциите, които се възлагали на институциите, а те били над 11. Това означава хаос и предпоставка за безотговорност и най-добро доказателство за това е проблемът в Перник, където се прехвърля отговорността от министри на кметове, на ВиК и т.н., посочи тя.

На първи места сме в Европа по мръсен въздух и вече сме осъдени от съда на ЕС, посочи още Нинова. Тя смята, че кризата в Перник е предизвикана заради скриване на информацията заради изборите. Продължавате да заблуждавате хората, че проблемът ще се реши за 45 дни, но ваш човек каза, че няма тръби и тепърва ще се търсят тирове за транспортирането им. Събрахме хидроинженери и проектанти и ето какво казват те - още през 2017 г. от прокуратурата е констатирано, че яз. Бели Искър е опасен. Още тогава е реагирано и Борисов е наредил да се правят ремонти, каза тя. Препоръката е веднага да започне ремонт, но нищо от това не е изпълнено досега. Едва когато кризата започва, вие започвате това. Чуйте гласа на хората сега - има риск от разпад на електроенергийната система. Ако излезе АЕЦ Козлодуй в ремонт, единствената възможност е от ПАВЕЦ "Чаира", заяви тя. 

Каквото и да се прави за вода до Перник - ако не подмените ВиК мрежата на града, тя ще изтече по улиците, предупреди тя. 

Създадохте криза, имитирате решения, има опастост да създадете нова криза, създавате кризи поради некомпетентност и корупция, каза лидерката на левицата. 

"По стечение на обстоятелствата съм единственият в тази зала от първия вот на недоверие срещу кабинета на г-н Луканов. Кризата тогава беше национална, а сега е регионална. Никой не е очаквал, че от тази трибуна СДС ще поиска вот на недоверие, когато бюлетините бяха сини и червени, ние ви подадохме ръка да направим правителство в името на България. Това каза в емоционална реч от трибуната на Народното събрание депутатът от ГЕРБ Георги Марков по време на дебатите за вота на недоверие, внесен от БСП.

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Корнелия Нинова внася измъчения си вот на недоверие към правителството (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Корнелия Нинова внася измъчения си вот на недоверие към правителството (ОБНОВЕНА)

След като не срещна бурна подкрепа в парламента и направи...

на 20.01.2020

"София беше парализирана, стачниците в страната бяха 1,06 млн. души. Заинатихте се, бяхте свалени. Гласувах Томов да стане заместник-министър, Наско Папаризов на търговията, Еми Масларова. Гласувах и трима от СДС да станат министри. Защо го направихме, това е големият въпрос, ще попитат младите. Не можехме да понесем българите да живеят скотски, вие го направихте след 46 г. управление. Хората умираха, нямаше бензин, линейките зареждаха в РПУ-ата, нямаше дори памук и аспирин. Това беше зимата на Луканов", припомни Марков. 

"Как не ви дойде на ум, че има бедствие в Перник и да кажете: Ние обявяваме война на бедствието, а не на правителството. Няма давност, може да поискате вот на недовери и по-късно. Вие искате пир по време на чума. И сега чуйте по-скоро избирателите да чуят към какво ни тласкате. Не да ходи премиера на България в Перник и да решава кризата, а да се върти конституционна ролетка и да припка с папката при президента. Напред, назад, не знам как ще постъпи. След това г-жа Нинова да припка при президента. Накрая разбира се, ще се намери трета политическа сила, която няма как една година преди изборите да не се направи на национално отговорна", изобличи той ДПС.

"Накрая да си дойдем на думата, за която вие искате. Служебно правителство, това предлагате. Това е върхът на национална безотоговорност. Да чака Перник служебни министри да си сменят секретарките, след това пиарките, да си намерят кабинетите, да си сложат портретите, да се запознаят защо е кризата, а след това да я решават. Това е пир по време на чума и ние няма да го допуснем. Искате да оставите България без парламент. Да няма, ако се наложи кой да промени бюджета. Да няма кой да пипне закона за водите. Искате президента да решава водната криза, който горкия, затова не е виновен“, посочи още Марков.

Той попита дали серизоно БСП мисли, че ГЕРБ е толкова лош или само така говори за пред електората. "Г-жа Нинова каза лятото: "Ще броим пилците на есен“. Защо не ги броим пилците, зима стана, Атанасовден мина. Хайде да ги преброим в Бургас. Пилците са 10% вашите пилци. Във Варна – трагедия, 14%. Създадохте политически булдозер и почнахте да ровите политически гроб на ГЕРБ в Хасково: Тетки, братовчедки, зълви, снахи, и там 14%, позор за политиката на Йончева. Във Враца таксиметровите шофьори се радват, в София и Пловдив сте капо“, коментира още Марков.

Депутатът от ГЕРБ заяви, че не мисли, че БСП са толкова безотговорни, а правят дебат за трупане на точки за изборите за парламент през 2021 г.

"Според мен вие днес загубихте изборите през 2021, защото не можахте да се надскочите, да ни подадете ръка, заедно да решим едно бедствие. Случи се нещо наистина феноменално. За пръв път от 30 години в българския политически живот се създаде явление - тандем, дует, сиамски близнаци. Премиерът на България, управлявал най-дълго България и един млад кмет в Перник. Стига съм хвалил само младите герберки, има и млади талантливи социалисти. Мен ме трогна това момче.

То застана на връх Коледа и благодари на Борисов за средствата. Той свърза личната си съдба с тази на Перник. ГЕРБ прави грешки, но вие никога не се явявате като алтернатива. Моля ви нещо, то е във ваш интерес - никога не споменавайте за рестарт на промяната. Вие съсипахте 90-те години. Вие създадохте паралелната държава, плаващо мнозинство, преструктуриране на парламента. Няма да ви позволим рестарт. Не ставате да управлявате България", категоричен бе Георги Марков.

Отговори му Драгомир Стойнев, който попита как се е стигнало до кризата в Перник. Виновни били управляващите, защото основната цел на ГЕРБ била да се окопае във властта.

Мустафа Карадайъ изчете написана реч, в която нападна управляващите като заяви, че страната била в колапс. "За управляващите властта е самоцел", прочете председателят на ДПС. И отново заяви, че ще подкрепят мотивите на БСП за вота на недоверие. 

Думата след това взе социалистът Любомир Бонев. Той се похвали, че е депутат от Перник и бедствал наравно с останалите перничани. Дали това наистина е така, няма кой да потвърди. "Перник е на 20 км. от София, Перник в момента бедства. Перничани искат да знаят кой е виновен за тази криза", позволи си да говори от името на цял град червеният депутат.

"Над половин милион българи са на водна криза - категорична лъжа! Как от 315 000 стават 500 000? Реалните данни, които са изнесени от ВиК операторите към 30 декември са, че 116 000 живеят в райони с нарушено водоподаване", обори неверните твърдения на БСП депутатът от ГЕРБ Младен Шишков. Той изобличи социалистите в лъжи.

"ГЕРБ управлява от 2009 г. с прекъсване, еврофондовете са спирани два пъти. Запазена марка на БСП е да насажда страх у хората, да хвърляте неверни твърдения във въздуха, но тези времена минаха. Фалшивите новини винаги се връщат като бумеранг", предупреди ги Шишков. "Когато през 2007 г. БСП е на власт, всички 28 области са над нормата, 2018 г. девет области са под тези норми", обори и твърденията на БСП за чистотата на въздуха. "Вие сте затънали в проблемите, този вот би бил идеален срещу вас", завърши Шишков.

Подсъдмият за купуване на гласове и бивш шеф на ВиК-Пловдив Манол Генов обясни, че фалшивите новини в мотивите им, са взети от КЕВР и НСИ. Колегата му социалист Иван Иванов защити мотивите и призова да не се четат като дявола Евангелието.

Павел Шопов от "Атака" призова да не се търкалят депутатите и да се залъгват. "Причините за вота са вътрешнопартийни, целта е и сваляне на правителството и последен опит за предсрочни избори. Винаги, когато опозицията мисли за вот не недоверие, тя мисли по какъв повод да е той. Когато има една такава ситуация, на третата година от едно управление, се задават въпроси между тези, които биха били бъдещи партньори в управлението", заяви той.

Изказването му предизвика на няколко пъти председателката Цвета Караянчева да му направи забележка, на което той реагира остро.

"На нас от "Атака", не независимите, а ние народните представители, които сме зависими от нашите избиратели. От БСП ни дърпаха за ръка, качете се в зала изток ли беше, запад ли беше", каза той. И изказа мнение, че от БСП и лично Корнелия Нинова са искали да разговарят с всеки техен депутат по отделно, докато някой поддане. "Искате нашите шест гласа сега. Ние ви зададохме едни въпроси, сега остроумничите, да сме ги задали на ГЕРБ. Ние сме ги задали преди 4 г.", атакува Шопов. 

От БСП го апострофираха, че бил минал през 12-13 различни теми, а целта била да се размие това как ще гласуват Павел Шопов и колегите му от "Атака". "Вие ме дърпахте в коридора за ръка и искахте да ме качите в зала "Запад"", подигра го депутатът. "Целта е свалянето на правителството, скрито зад темите за боклука и водата", изобличи червения сценарий Шопов.

Филип Попов от БСП с остър тон поиска депутатите, които не говорят по темата, да бъдат прекъсвани и микрофонът им спиран. Искането му остана без последствия. 

Джевджет Чакъров отново заяви, че ДПС ще подкрепи искания вот, а причините били, че гласуването му щяло да покаже какво е управляващото мнозинство и кой носи отговорност. 

"Всичко може да свърши бързо, можем всички инвестиции да ги покажем с вашия девиз "Видими резултати". Резултатите са видими за Перник. Ако ние тук не правим разлика между това, че природните бедствия са продукт на стихиите, а другите кризи са плод на умишлената безстопанственост, ние просто не сме за тук. На т.нар. водна реформа, имплементирахте два висура - разделихте на наши и ваши, едните са за пример, а другите за резил. Глобалната битка за водата е факт, но тук е кой да държи ръка върху водните ресурси", заяви друг депутат от БСП.

Съпартиецът му Манол Генов отново се качи на трибуната и направи забележка, че депутатите от ГЕРБ и управляващото мнозинство не взимат участие в дебатите. 

"Чистата околна среда е предпоставка за по-добър живот. Ние се запознахме с мотивите. Няма обаче такова отношение от колегите. Това не е градивен подход, а цел да се създаде паника в обществото. Това е политическа цел. Още от 2009 г. работим за рамка и строг контрол, защото посегателството над околната среда, е посегателство срещу хората", заяви бившата министърка на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя отново припомни на опозицията, че мръсните води от курортите, вече не се изливат в морето.

Изпадналите в безсилие социалисти се противопоставиха и на това, като нахъсаният червен депутат Явор Божанков заяви, че Ивелина Василева изобщо не е чела мотивите. На трибуната отново се качи Манол Генов, който се опита да бъде духовит, че всичко било и вървяло по мед и масло.

Борис Ячев от НФСБ и "Обединени патриоти": "Мотивите са почти 40 стр., повече от ясно е, че зад тях седи намерението за черпене на политически дивиденти и плах опит за всяване на паника в населението. Аргументите не са сериозни и е трудно за няколко минути те се да оборят. Идеите на г-жа Нинова за забрана на внасяне на ресурси втора употреба, са насочени срещу индустрията в България и замърсяването на въздуха, защото се търсят алтернативни източници". Той отново припомни, че финансирането по ОПОС е било спряно по времето на кабинета на Пламен Орешарски през 2013 г. и то е било възстановено от второто правителство на Борисов с неимоверни усилия.

В дебата се включи и министърът на икономиката Емил Караниколов. Той припомни на опозицията, че до 2016 г. не е бил ясен броят на язовирите и язовирните стени. Едва тогава са взети мерки те бъдат преброени и да се изясни чия собственост са те. "Язовир "Студена" никога не е бил ангажимент на министерството на икономиката или на предприятието, стопанисващо язовирите", изтъкна Караниколов.

"Водата към "Бели искър", не правим нищо ново, това се прави всяка година, тръгна и сагата, че ще се изпие водата на София. Такава работа няма, водата е национално богатство. Всичко е направено в синхрон с МОСВ и ВиК-София. Към момента нормите, които се подават, позволяват стената да издържи, но не бива да си затваряме очите за проблемите. Имаме два проекта. Проблеми и в двата проекта е, че е записано, че не са обследвани някои дейности. Възложили сме на "Монтажи" да започнат изготвянето на проект. "Бели искър" е част от една система, която подава вода към София, ние сме в стиковка с концесионера", обясни Караниколов за предприетите мерки за доставяне на вода на Перник.

Той заяви още, че има два проекта за ремонта на водопреносната мрежа на Перник и изрази надежда, че работата там се ще започне до лятото на тази година. 

Александър Ненков от ГЕРБ също взе отношение по искания вот на недоверие от БСП. "Отнесли сме се с необходимото уважение към колегите, все пак са писали 40 страници. Първата насока е компилация от общо достъпни факти. Повечето от нещата са такива, никой никога не е прикривал или крил и казвал, че нещата са прекрасни. Втората част е опит за манипулация, има много неистини, включени в тези мотиви. Третата и най-важна част или по-скоро липса на такава. При положение, че говорим за кризата в Перник, вие не давате абсолютно никакво решение", разби народният представител от ГЕРБ скалъпените мотиви на социалистите.

"Вотът се дебатира по правилник, само напомням на г-н Шопов", съобщи Цвета Караянчева и така отговори на Павел Шопов от "Атака", че вотът бил внесен в понеделник, гледал се днес, а щял да се гласува следващата сряда.

Крум Зарков: "Скандално е да оставиш цял град без вода. Трябва да си подадеш оставката още на следващия ден след Коледа. Днес ни обясняват, че кризата е разрешена. Това ми прилича на онези майстори на перални, които оправят всичко с едно маркуче. Така ли се оправят проблемите - с тръбички и в събота сутринта", коментира със социалистически плам Зарков.

Искрен Веселинов от ВМРО и "Обединени патриоти" отчете, че наистина има проблеми в сектора с водите и околната среда и те нито могат, нито бива да бъдат скривани.

Тома Биков напомни, че вотът на недоверие е инструмент на опозицията, с който да се свали легитимното правителство. "Дебати могат да се правят в парламента, могат да бъдат внасяни законопроекти, съпътствани с дебати. Аз смятам, че сбъркахте с този вот. Ясно е, че има криза, очевидно е, че в Перник нямат вода, очевидно е, че са допускани грешки. Цял месец министрите се опитват да овладеят кризата. Какво се случи през последните две седмици, когато започнахте да бъдете активни. Първото ви предложение беше да се предизвика политическа криза. Обявихте, че ще има вот, вчера се срещнахте с експерти, те са ви дали идеи. Да се срещнете с премиера, с министрите, да предложите тези идеи, ако щете като законодателни промени. Вие първо хвърляте атомната бомба и след това започвате да казвате как да се решат нещата".

Точно в 12 часа разискванията бяха закрити от Цвета Караянчева поради изчерпване на времето на парламентарните групи. 

След това министър Петя Аврамова взе думата и изрази съжаление, че освен това, което е написано в мотивите, тя не е чула нито едно работещо предложение или визионерско развитие за решението на кризата в Перник и развитието на водния сектор у нас. Тя съобщи, в него работят 16 000 души, които отговарят за 90 000 км., строени преди повече от 50 г. Според нея, насаждан е страх у хората, както и е дискредитиран целият водоснабдителен сектор. Според нея, създаването на държавния ВиК-Холдинг не предвижда отдаването на концесии - тя чула такива спекулации, че целта била да се приватизира целият ВиК-сектор и предаден в частни ръце. "Принципал на дружеството ще е МРРБ и министърът, то ще е изцяло 100% държавно; ще решава проблемите, ще изпълнява строителна дейност, доставката на електроенергия и гарантиране на средствата", обясни Аврамова.

Червеното безсилие стигна дотам, че Георги Свиленски взе думата и направи забележка по начина на водене от председателката Цвета Караянчева, задето Петя Аврамова три часа не взела думата, а направила това едва след края на дебатите.

Петя Аврамова му отговори, че търсенето на изход от кризата, е денонощно. "Не чух предложение от тази трибуна, а чух ваша издадена присъда", закова го тя, защото бившият мъж на президентската съпруга я посочи като основния виновник, който бил източил нарочно язовир "Студена". "Вашата цел е от този министерски съвет да си отиде още един министър, това целите", завърши отговора си министърката. 

Свиленски излезе отново на трибуната и нападна премиера Бойко Борисов. Той взе думата уж, за да отговори на Петя Аврамова, но не стори това, а Цвета Караянчева беше принудена да му спре микрофона.

"За мен беше чест да работя с вас, тези пет години, аз няма да живея 100 години. Чух, че съм некомпетентен, бил съм юрист и депутат, левицата каза, че не заслужавам този пост. С какво Корнелия Нинова е по-различна от мен? Депутат, юрист, събира хора на "Позитано" 20 и после чете. За нея ръкопляскате, за мен гласувате против. Имаме два стандарта, две държави, едната е излишна. Тука едни колеги, дребни душици, отишли и тормозят майка ми, на 80 години жената, с голям диоптър, сляпа с едното око. Ходили да гледат какви дрехи носи, как се отоплява. Оказа се, че предишният министър е изпил всичката вода на Перник, утре ще се окаже, че съм изпил водата на "Искър"", включи се новият министър на околната среда и водите Емил Димитров

"Всички си мислят, че имам специален телефон и звъня: Кога ще вали дъжд, кога сняг. Имам телефон, ама нямам или поне аз не знам да имам, а и може да не съм го намерил. На мен ми се налага да балансирам", образно обясни ситуацията си в министерството Ревизоро. "Следващият вот ще е за Шумен, Преслав и селата. Те ще викат, че чакат София да им направи всичко и 50 г. после ние сме на ред", допълни Димитров.

"В България не е разрешаван внос на болнични отпадъци нито от ЕС, нито от трети страни. Вие направихте революция, че в България са всичките болнични отпадъци на света. Няма такова нещо. Нещо повече - засилваме контрола. Предстои въвеждане на система", коментира той въпросът с болничните отпадъци.

"Г-н Борисов, надявам се да чуете добре как вашият министър описа хаоса в системата. Аз съм тук и шест години задавам въпросите на един куп министри и на екологията, и на регионалното развитие", излезе на трибуната, уж за лично обяснение, Иван Иванов от БСП. "Подайте си оставката, г-н Димитров", призова го червеният депутат.

"Гласуването на вота на недоверие ще бъде на 29 януари, сряда, от 9 часа", закри дебатите по вота на недоверие Цвета Караянчева.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 14559
архив

Притеснена циганка тича към мъжа си с дете на ръце: - Асане, детето глътна патрон! - Ма не го върти към мене, ма!

няма нови новини
Днес: 19
hot
най-четени новини в момента
сега
1532
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
СКАНДАЛ В ПИК! Радев на частно събитие при пловдивски баровец в Деня на независимостта! Недоволни граждани му искат оставката (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Дафиновият лист и здравословните ползи от него
x