ПЪРВО В ПИК TV! Новите депутати се заклеха на откриването на 45-ото Народно събрание - Мика Зайкова обърка имената на половината. Трифонов и още четирима участват онлайн (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

АВТОРСКИ НОВИНИ

ПЪРВО В ПИК TV! Новите депутати се заклеха на откриването на 45-ото Народно събрание - Мика Зайкова обърка имената на половината. Трифонов и още четирима участват онлайн (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

35554
на 15.04.2021
ПЪРВО В ПИК TV! Новите депутати се заклеха на откриването на 45-ото Народно събрание - Мика Зайкова обърка имената на половината. Трифонов и още четирима участват онлайн (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Новоизбраните 240 депутати от 6 политически сили откриват работата на 45-ото Народно събрание на тържествено заседание. На клетвата им в старата сграда на Народното събрание присъстват президентът Румен Радев, който ще направи обръщение към тях, и вицепрезидентът Илияна Йотова.

препоръчано

В парламента ще бъдат представени ГЕРБ със 75 депутата, "Има такъв народ" с 51, БСП с 43, ДПС с 30, Демократична България с 27 и "Изправи се! Мутри вън" с 14.

След като се закълнат, депутатите трябва да конституират 45-ия парламент, като му изберат председател и зам.-председатели. Кандидатурата на ГЕРБ за пръв между равните е на шефката на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева. А на втората по големина партия - ИТН, е Ива Митева.

След това депутатите трябва да продължат, като определят състава на парламентарните комисии и приемат правилника, по който ще работи 45 Народно събрание и който е със силата на закон.

След като парламентът бъде конституиран, правителството на Бойко Борисов ще внесе оставката в деловодството на Народното събрание, но ще продължи да изпълнява задължениията си до избирането на нов кабинет.

Това ще стане, след като президентът насрочи консултации за съставянето ми и се завърти парламентарната рулетка. Първи мандат за съставяне на правителство получава най-голямата политическа сила - ГЕРБ.

След това - втората по големина ИТН. Ако и двете не успеят да направят кабинет, президентът връчва мандата на трета политическа сила в парламента по свой избор.

Ако и нейното предложение не среща продкрепа в Народното събрание или тя се откаже да го направи, президентът разпуска 45-ия парламент и назначава служебно правителство, което трябва да проведе нови парламентарни избори до 2 месеца.

Водещата заседанието Мика Зайкова започна с изчитане имена на всички 240 депутати. Залата избухна в ръкопляскания, след като тя прочете някои имената втори път. "Какво се случва?", попита неразбираща тя смеещата се зала. Зайкова оправда грешката си с печатна грешка. Освен това тя обърка и имената на половината народни представители. Така например социалистът Иван Ченчев, стана Иван Чеченчев.

"Дами и господа, има кворум и нашето заседание може да продължи", отчете Зайкова и удари парламентарния звънец. Залата отново избухна в ръкопляскания.

"Вече 1300 години на този горещ кръстопът, българите се борят за нашата красива и прекрасна земя, за да я има България и да пребъде във вековете. Аз съм сигурна, дами и господа, че и съвременните българи, бипа жертвали живота си, за да я има България. Да, България е преминала през битки и събития, но винаги е възкръсвала, защото нашият мъдър народ е намирал правилния път към възкресението. Ние сме в подстъпите на икономическа криза и то световна, но България може да бъде утежнена и с една социална криза. Вие, старите управници, и ние, уж новите, народът е казвал къде грешим. На 4 април той ни изпрати в тази зала с една единствена поръка - промяна. Тази промяна, която ще извади България от всички последни места в ЕС. Защото аз, и надявам се вие, искате да видим в очите щастието на българите. България е дала на света Паисий Хилендарски, дала е на вси славяни азбука и книги да четат, дала е колоси като Вазов, България е дала певци и артисти, които са записани със златни букви в пантеона на Миланската скала, като Елена Николай, Борис Христов, Никола Гюзелев. Мисля, че ние тук, можем наистина да направим нещо много важно. Мисля, че имаме една-единствена цел - просперитета на България. Сигурна съм, че всеки един от вас ще даде максимума от знания, за да постигнем тази цел. Нашите предци са дали и формулата - Съединението прави силата. Интересите на народа са над всичко", каза в тържественото си слово Мика Зайкова.

Точно в 9:25 часа депутатите положиха и клетвата. "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!", произнесоха народните представители.

"На добър час, уважаеми депутати!", поздрави ги Мика Зайкова.

След това беше прието решение тези от избраните за депутати, които не са в залата, заради карантина или боледуване, да могат да положат клетва дистанционно и така да вземат участие в заседанието. Режимът на гласуване в парламента днес е с вдигане на ръце, защото електронната система, е в сградата на новото Народно събрание. 

Мика Зайкова прочете два пъти клетвата, защото първият път не направи това на микрофона. При второто прочитане, тя пропусна Република, и изчете "Заклевам се в името България...".

Подир това се изпълни националният химн, както и този на ЕС, а президентът Румен Радев направи и своето обръщение към депутатите и народа. От него стана ясно, че от понеделник ще започне консултациите с партиите за съставянето на кабинет, както и, че е готов със свой служебен кабинет.

Той отново се опитва да бъде конструктор на новия кабинет и заяви, че още в понеделник щял да вика партиите на "Дондуков" 2. Той се изкара жертва редом до народни представители, които влизали за първи път в пленарната зала и са критикувани за липса на опит. В заключение констатира, че ако няма кабинет, е готов да състави служебен. Държавният глава приспа голяма част от пленарната зала, като изпадна носталгия и започна да разказва биографията си и как е станал политик. 

"За мнозина тук това е първа изборна длъжност. Винаги ще се намери някой да ви упрекне за липса на опит. Чувал съм го, когато съм се впуснал в политиката, чувам съм го и сега. Онези, чието битие започва сега, имат шанса да запишат красива глава в своята биография. В залата има политици, които достойно защитаваха парламентаризма. Наследявате институция, която е в криза. В миналия парламент липсваше парламентарен контрол. Ключови закони се променяха тихомълком. Правният нихилизъм на 44-тото НС постигна своя апогей с предложение за нова конституция. Благодаря на всички, които спряхте всичко това. Често налагах вето, което не е война с парламента. На вас се пада мисията да възобновите парламентаризма. Първият тест ще е възстановяването на реалния контрол над изпълнителната власт. Никой не може да ви подменя или променя. Вие носите свободната воля на народа. Никой няма право да оскърбява личното ви достойнство. Парламентът е фрагментиран. Някои от вас, както и анализатори вещаете кратък живот на това НС". Това заяви президентът Румен Радев след клетвата на депутатите. 

"Още в понеделник ще проведа консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство, но безпринципна коалиция само ще задълбочи кризата. Парламентът трябва да промени изборния закон. Настоявам за видеонаблюдение и повече секции", каза още Радев. 

От името на ГЕРБ, декларация прочете Десислава Атанасова, която ще е председател на парламентарната група на партията.

"Народът се произнесе. С това завърши и лесната част от работата на всички нас новоизбраните. Днес е време всички ние да поемем своята отговорност. Отговорността е тежка. Често пъти тя е непоносима за онези, които гледат на политиката като средство за изграждане на имидж. От позицията на хора с по-голям опит ще ви кажем, че една криза се управлява с действия и взимане на решения. Често пъти най-правилните решения са непопулярните. 837 707 граждани гласуваха за ГЕРБ. Нито една от присъстващите партии не се доближава до този резултат, колкото и анализи да бъдат направени, победителят е само един - ГЕРБ, и е редно да го признаете. Припомням ви, че партията ни спечели пети пореден парламентарен вот. Победителят се поздравява. За нас е ясно, че дългогодишните управления уморяват. Факт е, че суверенът ни поставя все още категорично на първо място", прочете Атанасова. 

Тя призова колегите си да благодарят на хората, които участваха в изборния процес. И отново припомни, че от опозицията непрекъснато твърдяха, че вотът ще бъде опорочен.

"Ще предложим кабинет, който да заработи от първия ден на същите високи обороти, като предходния", каза Атанасова.

"Заканите за реваншизъм, това ли са плодовете на вашата изборна победа?", обърна се тя към желаещите мъст и саморазправа партии и коалиции, които се обявиха за победители на изборите.

"Време е шоуто да приключи, защото за разлика от шоуто - на политическата сцена, няма скечове, рядко са аплодисментите и поздравленията. В политиката има работа, компромиси, разочарования и рани", отсече Десислава Атанасова.

"Бог да пази България!", завърши декларацията на ГЕРБ.

Сподели:
Бомба x
Една чаша зелени листни зеленчуци на ден пази от сърдечни заболявания Една чаша зелени листни зеленчуци на ден пази от сърдечни заболявания
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Румен Радев: В огромен дълг сме към нашите предци и в решенията, и в нашето служение на България (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Румен Радев: В огромен дълг сме към нашите предци и в решенията, и в нашето служение на България (ВИДЕО)
ново
Днес: 68
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това