Вход
София
Времето в София 20 o C

ПЪРВО В ПИК TV! Посланик Херо Мустафа: Историческата среща Борисов-Тръмп издига отношенията между България и САЩ на ново ниво (ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV! Посланик Херо Мустафа: Историческата среща Борисов-Тръмп издига отношенията между България и САЩ на ново ниво (ОБНОВЕНА)

на 29.11.2019
40268
2
ПЪРВО В ПИК TV! Посланик Херо Мустафа: Историческата среща Борисов-Тръмп издига отношенията между България и САЩ на ново ниво (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
29.11.2019
2
40268

Посланикът на САЩ в България Н. Пр. Херо Мустафа изнася днес публична лекция в столичния хотел Балкан. Събитието продължава десетилетната традиция новите посланици на САЩ в България да започват своя мандат с публично изказване пред Атлантическия Клуб.

Лекцията ще бъде озаглавена „Американско-българските отношения: Следващите 30 години“.

Изказването на Херо Мустафа се съсредоточи върху потенциала за развитието на американско-българските отношения, както и срещата в Белия дом между президента Доналд Тръмп и министър-председателя Бойко Борисов. 

На лекцията присъства и Симеон Сакскобургготски. Събитието бе открито от Соломон Паси, а лекцията започна с видеоклип с представянето на Херо Мустафа.  

Вчера беше ден на благодарността - ден за размисъл за всичко, което сме направил. Тази година съм особено благодарна, че живеея в тази чудесна страна България работя с най-добрия екип в посолството в цяла Европа, и всеки ден научавам повече за българите и тяхната древна култура, както и за това, което ви вълнува. Именно заради българския народ аз съм оптимист за бъдещето на България и за отношенията между нашите две страни, каза тя на български в началото на лекцията. 

България демонстрира ангажираността си към силна Европа и е надежден съюзник на Балканите от стратегическа важност, изтъкна тя.

„САЩ и България са установили здрава връзка веднага след падането на комунизма. През 2006 г. подписахме споразумение, което разреши на американските военни да увеличат своето участие в обучението тук в България. САЩ оттогава са инвестирали над 50 милиона долара да актуализират военните обекти на България, където звена на САЩ редовно се обучават съвместно с българските военни. Българските войници са се борили съвместно с американските в Ирак, Афганистан, Либия, Косово. България активно предприема стъпки да модернизира военната си сила, за да бъде достоен съюзник и партньор“, добави американският посланик.

Тя посочи, че взаимоотношенията между България и САЩ постигат ново ниво на растеж, започващо с историческата среща между американския президент Доналд Тръмп и българския премиер Бойко Борисов.

„Важен резултат от срещата е установяването на рамка за стратегическо партньорство, пътна карта за продължаване на сътрудничеството ни в областите на сигурността, отбраната, икономиката,върховенство на правото и енергетиката. Фактът, че очертахме тази рамка с България е знак за потенциала, който виждаме в тези взаимоотношения“, допълни Мустафа.

Американският посланик посочи, че се гордее и със здравите американо-български взаимоотношения в сферата на икономиката.

„Ние виждаме как България възстановява разрушената си икономика от времето на комунизма и развива добре ИТ сектора си“, добави тя.

Херо Мустафа напомни, че тази година се навършват 15 години, откакто България е станала член на НАТО и допълни, че в отношенията между САЩ и България е постигнато много.

„Ние сме застанали в един разделен момент в историята. Тази година се отбелязват 30 години от падането на Берлинската страна и 15 години членство на България в НАТО. САЩ и България заедно са постигнали много в последните 30 години, най-вече при засилването на военните и търговски взаимоотношения“, допълни тя.

Икономика, търговия, демокрация, върховенство на закона, сигурност и отбрана са сред темите, в които си сътрудничим, и ще продължим, каза още посланик Мустафа. 

САЩ ще продължи да подкрепя България в усвояването на нови технологии в сферата на сигурността, посочи още тя.

Вторият акцент във връзките е икономиката, подчерта Херо Мустафа, като не пропусна да изтъкне важността на IT технологиите в процеса на сътрудничество. 

Посветена съм да подкрепя усилията на България за диверсификация на енергийните доставки, посочи тя.

„Това ще позволи на българските потребители да имат по-ниски цени. За разлика от „Турски поток“, където България е само транзитна държава, интерконекторът Александруполис обещава България да стане истински енергиен хъб и регионален център за търговия на газ. Хъбът ще има голяма полза“, добави тя.

По думите на американския посланик по отношение на ядрената енергетика България трябва да вземе важни решения.

„Затова осигуряваме екип от американски технически експерти, които да се включат в конструктивен диалог с българските ни партньори“, посочи Мустафа.

САЩ са готови да окажат помощ за борбата с киберпрестъпленията и осигураяване на безжичните комуникации в България, за да засили технологиите и иновациите в България. Искаме да сме убедени, че изграждането на 5 G мрежите ще са съответстващи със сигурността. Ние с нетърпение очакваме серии визити на високо ниво, за да стартираме диалог и това е доказателство за нашите ангажименти към България. Посолството ще работи, за да засили възможностите на българския пазар, каза още Мустафа. 

След няколко дни ще имаме нов съветник по правните въпроси от Департамента по правосъдие и планирам да работим както с правителството, така и с гражданите, да засилим върховенството на закона и да се справим с корупцията, заяви посланикът на САЩ у нас. 

Строги мерки към служители, които се занимават с корупция, трябва да се прилагат, заяви още Мустафа, като подчерта, че това трябва да става и чрез отнемане на възможността за пътуване зад граница. 

Разбирам, че всичко, което сме постигнали дотук в нашето 30-годишно партньорство, и изградено на базата и на хора, които са тук, и ние трябва да растем като съюзници и партньори в един свободен свят. Очаква ни много повече на хоризонта и много години ще празнуваме това. Докато съм в България се надявам да опозная не само обикновените българи, но и да се докосна до огромния потенциал на бъблгарските хора за постигане на едно ново ниво на взаимоотношения между САЩ и България. С нетърпение очаквам да работя с всички вас, за да постигнем общите си цели, посочи още тя. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ПИК

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 10533
архив

Жена гледа през прозореца: - Идва дъжд... Мъжът, без да се откъсва от вестника: - Кажи, че ме няма...

няма нови новини
Днес: 271
hot
най-четени новини в момента
сега
2815
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов с въздействаща реч на среща на високо равнище на ООН: Необходима е пълна мобилизация на международната общност (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Кои са най-важните витамини през есента
x