ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов в Разлог: Дадохме 2,4 млрд. лв. в този мандат за двойни учителски заплати и образователна инфраструктура! След 31 януари обмисляме схема за връщане в клас (ВИДЕО/ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

АВТОРСКИ НОВИНИ

ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов в Разлог: Дадохме 2,4 млрд. лв. в този мандат за двойни учителски заплати и образователна инфраструктура! След 31 януари обмисляме схема за връщане в клас (ВИДЕО/ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

179504
на 16.01.2021
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов в Разлог: Дадохме 2,4 млрд. лв. в този мандат за двойни учителски заплати и образователна инфраструктура! След 31 януари обмисляме схема за връщане в клас (ВИДЕО/ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
Автор:   ПИК

Премиерът Бойко Борисов е на инспекция в Разлог. С него е образователният министър Красимир Вълчев и кметът на града Красимир Герчев, който спечели безапелационно втори мандат на последните местни избори.

препоръчано

Те посетиха ремонтирано и санирано модерно училище, където му благодариха, че освен новите сгради, автомобили и техника, има и безплатен интернет. Става дума за професионалната гимназия по механизация на селското стопанство, където се подготвят кадри за земеделието, които са много търсени и затова е закупена и нова модерна техника за обучение. 

Подменени са чиновете и столовете, поставен е ламинат във всяка класна стая. Гимназията разполага и с напълно обзаведен компютърни и интерактивни кабинети, както и с такъв с 3D принтер. Училището има и автосимулатор с реални размери за учебна цел, който се използва безплатно от децата. Със средства от националния бюджет са закупени и модерни машини, на които се обучават учениците. Благодарение на модерната база децата ще имат добра подготовка и по-лесно ще се реализират на пазара на труда.

"Направихме много за учителите и образованието, защото това е много важно за всяка нация. Увеличихме затова и в пъти учителските заплати и средства за образование никога не сме пестили", уточни премиерът Борисов.

"Близо 1 млрд. сме дали за образователна инфраструктура този мандат. 

Още 1,4 млрд. лв. дадохме за учителските заплати, за да станат двойни. 

2,4 млрд. сме дали в този мандат за наука и образование. Да си знаят какви са фактите тези, които приказват. Защото е лесно да викаш на улицата, а не като нас да покажеш какво си направил", отсече Борисов. 

Премиерът съобщи в аванс, че с щаба за борба с коронавируса обмислят поетапно отваряне на училищата по схема за различни класове след 31 януари, ако пандемията продължи да е на тези нива. 

Кметът Герчев заяви, че благодарение на мерките за икономиката, са запазени хиляди работни места, а Борисов уточни, че са над 300 000 подпомогнатите работници. 

"Видно е, че с тези мерки, България се движи добре и дават мерките резултат. Е, винаги може да има по някой тарикат, като тези, които правят купони, но РЗИ бързо си свършва работата, а те лъжат не държавата, а само себе си и после се разболяват", каза Борисов. Гърция са по-добре от нас само по брой заразявания, а са с пълен локдаун. Поясни, че у нас бизнесът продължава да работи, строи се.

"Благодарение на мерките, тук ние живеем много добре. Във Франция след 18 часа не може да се излиза, в Белгия - след 20 ч. А тук си върви и бизнеса, и туризма, ето на Банско си върви сезонът", уточни на място и евродепутатът Андрей Новаков, който бе също на място. Той бе категоричен, че най-добрия баланс между икономика и здраве в мерките е постигнало българското правителство. "Аз виждам в Европа какво е, там съм на терен и само тук така работи икономиката", заяви Новаков. 

Борисов се срещна и с други учители в района - в Добринище, които казаха, че са благодарни за двойното увеличение. "Имаме си всичко - саниране, топло ни е, дограма, компютри, технически зали. Имаме и тенис на корт и спортни съоръжение", казаха преподавателите в друго местно училище. "Това ни е любимият министър", отсякоха те, поздравявайки Красимир Вълчев. На място в двора пък Борисов се зарадва, че има деца, които играят на открито. 

"Ние сме планински чеда, не ни плаши студа", каза учителка и уточни, че съоръженията се ползват от учениците на открито в пандемията, за да останат здрави и да спортуват. 

С 300 000 лв. е направен ремонт на двора и сградата на ОУ „Св. Климент Охридски“ в Добринище и се изгради спортна площадка. Ремонтиран е и физкултурният салон. В него учат близо 140 деца, на които със съдействието на местната власт правителството е осигурило отлични условия за обучение.
 
Борисов посети след това и ремонтиран храм в Добринище - "Св. Св. Апостоли Петър и Павел", ремонтирана срещу близо 700 хил. лева. Храмът, който е строен 1835 г. и благодарение на отпуснати пари от кабинета е бил обновен, и има отопление. На мястото има запазени части от стара църква - от 1684 г., който е унищожаван три пъти от турците, но от нея са запазени и икона и кръст, разясни отец Румен.

"Ние не затворихме нито църквите, нито джамиите в кризата и затова хората имаха вяра и се преборихме. Само с вяра можем да се преборим с всичко и затова бяхме единствените, които не забранихме никакви служби", каза Борисов, а отец Румен му каза, че затова и при нас е минала по-леко пандемията. Той показа на Борисов и новата инсталация за палене на свещи, над която има въздуховоди и се отвежда дима, за да не поврежда иконите и коностасите. 

Премиерът бе поздравен и от три туристки, които разглеждаха храма и обявиха, че са от Плевен, но често пътуват и където и да отидат, виждат колко много и към добро се е променила България. 

Сподели:
Бомба x
6-те любими секс пози на мъжете 6-те любими секс пози на мъжете
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това