ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов и Вучич след полета над АМ "Европа" и "Балкански поток": Символично слагаме край на карантината на 1 юни. Стигаме за 3 часа до Белград (ВИДЕО/СНИМКИ)

Политика

ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов и Вучич след полета над АМ "Европа" и "Балкански поток": Символично слагаме край на карантината на 1 юни. Стигаме за 3 часа до Белград (ВИДЕО/СНИМКИ)

94430
на 01.06.2020
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов и Вучич след полета над АМ Европа и Балкански поток: Символично слагаме край на карантината на 1 юни. Стигаме за 3 часа до Белград (ВИДЕО/СНИМКИ)
Автор:   ПИК

Атрактивни Джакпоти и Нови Игри от efbet (18+)

Премиерът Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич правят първо изявление след двустранната среща на четири у нас и полета с хеликоптер над АМ "Европа" и "Балкански поток".

препоръчано

Сръбският президент заяви, че е много щастлив за посещението си и отчете, че никога досега не е видял толкова от България колкото днес. 

"Ние сме истински братски и приятелски народ. Благодаря на премиера Борисов за енергията и ентусиазма, с която работи и за помощта, която оказва на нашия народ. Той издигна на много високо равнище нашите отношения. Днес разгледахме два много важни общи проекти за България и за Сърбия. Магистралата от Белград до София и от София до Белград само за 3 часа ще свързва двата ни народа. Много съм щастлив как вървят проектите", заяви Вучич. Той отчете, че инвестицията в Балкански поток е много съществена и ще има дълготраен и стратегически ефект върху икономиките на двете страни, дори и хората в момента да не усещат и да не осъзнават напълно това. 

"Премиерът Борисов е носител на най-високия сръбски орден и показва, че заслужава това отличие всеки ден. Благодарение на него народите ни си помагат, както никога досега. С лупа да търсите човек в Сърбия, който да каже нещо лошо за България, няма да го намерите. Сърбите обичаме България и благодарим на премиера Борисов, че ни помага. Много добре ни вози и в джипката", каза Вучич. 

Борисов отбеляза, че днес е първи юни и отново поздрави децата за празника.

"Символично сваляме днес карантината и даваме пример българите и сърбите да започнат отново да почиват, работят и да се веселят заедно. Надявам се тази символика да помогне да забравим коронавируса", каза премиерът. Той каза, че въпреки кризата и епидемията, работата по двамата важни проекта, видяни днес, не е спирала нито за момент, както и на други значими проекти в България. 

"Ще посетим заедно манастира Св. Сава, за да види президентът как почитаме и сръбските светци. Още веднъж честит първи юни на децата и успех на зрелостниците на матурата, която също се провежда днес", каза Борисов.

"Не е имало възпротивяване, защото това се случва само когато има нечестни процедури или корупция. За "Южен поток" знаете, че беше спрян заради корупционни практики в търговете. Сега на връзката ни с Гърция, където се работи по същия начин, 250 млн. евро влага България, а и двата лота ги печелят гръцки компании. Гръцки са и тръбите. 

Тук спечели Саудитска Арабия и с президента като вървяхме, видяхме и араби, и италианци, и гърци. Над 1200 души работят и затова с очите си исках да види президента Вучич с очите, че е така до Варна. Дано си е заминала короната и макар и с малко закъснение заради нея, вярвам, че ще справим м срок. Компресорите дойдоха, фундамента на компресорната станция е готов", отчете Борисов. Според него до края на годината ще може да се направи една среща на границата и да се даде старт.  

"Лично съм говорил с президента Тръмп, както и с вицепрезидента по този въпрос. Балкански поток пренася газ на Балканите. Заедно с газов хъб "Балкан", за което се отпуснаха пари от ЕК, този проект е заложен заедно. "Булгартрангаз" стана бенефециент на още 6 млн. евро от ЕК за връзката с Ниш. Така че това показва дали има одобрение до колкото е важен този проект за региона и за ЕС. 

С този газопровод може да се вози и руски газ, и азерски. Така че той гарантира и диверсификация за целия регион. Не случайно проведохме преговори с "Газпром" и с 42 процента свалихме цената. Всичко се прави чисто и прозрачно пред очите на ЕК и на всички нас. Заявих и в Белия дом защо това е добре за региона и затова вложихме и половин милиард лева в интерконектора с Гърция, за да е гарантирана тази диверсификация", уточни Борисов на въпрос дали САЩ няма да наложи санкции на проекта заради преноса на руски газ. 

Припомняме, че по-рано днес Вучич кацна на летище "София" минути преди 10 часа на работна визита и бе посрещнат с почести от Борисов, както ПИК показа. 

Двамата разговаряха във ВИП залата на летището на четири очи и обсъдиха двустранните отношения с акцент транспортна и енергийна свързаност, както и европейската перспектива на западната ни съседка, а визитата е по покана на Борисов.

"Добре е, че вече падна тази карантина, за да отворим пътуванията между нас, а и да видим какво правим по важните проекти. Въпреки коронавируса, не спряхме работата", каза Борисов, а Вучич го поздрави и заяви, че се радва, че най-после се виждат. Той дори се пошегува, че няма нужда от преводач и разбира всичко, което му е казал Борисов, след опитите на преводачката да цитира българския министър-председател, които сръбският президент не дочака.

Премиерът Борисов и президентът Вучуч изразиха увереност, че независимо от трудностите, породени от епидемията от COVID-19, ще продължи ускорената реализация на проектите, които са от огромно значение, не само за двете страни, но и за целия регион. Министър-председателят Борисов изтъкна, че въпреки коронавируса, в България не е спирала работата по изграждането на АМ „Европа“ и на „Балкански поток“. 

„Със завършването на магистралата пътуването между България и Сърбия ще бъде изключително бързо и лесно. Изграждането на АМ „Европа“ е важно не само за нашите две държави, но е и от ключово значение за обмена на стоки между Европа и Азия“, изтъкна премиерът Борисов. Министър-председателят акцентира върху напредъка по изграждането на отсечката между Драгоман и Сливница. „Работим усилено и очаквам близо 17 км от магистралата между София и границата със Сърбия да бъдат готови до края на годината“, посочи премиерът.

АМ „Европа“ ще свързва ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път. Тя е с дължина 48 км и е разделена на три части. Строителството на първите два участъка, по които се работи в момента, включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и Сливница. Третият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента е с дължина 16 км и ще преминава по ново трасе. 

По време на срещата премиерът Борисов запозна сръбския президент и с напредъка по строителството на „Балкански поток“. Газопроводът е с дължина 474 км и ще премине през землищата на 11 области в страната ни. За цялостната реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъдат изградени и две компресорни станции – КС „Расово“и КС „Нова Провадия“. Те ще служат за повишаване на налягането по трасето на „Балкански поток“. „Проектът е от изключително значение за енергийна сигурност на целия Балкански регион. „След малко заедно ще видим мащабите на строителството“, обърна се премиерът Борисов към президента Вучич.

След разговора си в София двамата инспектираха по въздух строителството на двата ключови свързващи проекта - автомагистрала "Европа" и газопровода "Балкански поток". Двамата отлетяха с хеликоптер.

Също по въздух Борисов и Вучич видяха строящия се "Балкански поток". Той ще отвежда руския природен газ до Сърбия, от там до Унгария и Австрия. На сръбска територия са положени над 400 км от газопровода. 20 млрд. куб. м. е капацитетът на Балкански поток на вход от Турция. На изход към Сърбия ще е близо 13 млрд. куб. м.

Строящите се две компресорни станции по трасето на наша територия с най-съвременно американско оборудване ще дават възможност газът да се движи във всички посоки - както руският, така и този от газовата връзка с Гърция от терминала в Александруполис.

От 474-километровото трасе на "Балкански поток" у нас - 270 км е с положени тръби, а 150 км са заварените.

След инспекцията на АМ „Европа“ и „Балкански поток“, премиерът Борисов и президентът Вучич ще продължат обсъждането на теми от взаимен интерес за двете страни във Велико Търново, където двамата ще проведат работен обяд. За срещата те пристигнаха към 13,30 ч. отново с хеликоптер. 

Двамата първо посетиха манастира "Св. Сава" заедно с кмета на Велико Търново Даниел Панов. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите
ПИК TV x
УНИКАЛЕН ПАНАИР! Министърът с най-дълбоко гърло Асен Василев нажежи до червено страстите в парламента. Депутат от ППДБ поиска изслушване на Борисов (ВИДЕО) УНИКАЛЕН ПАНАИР! Министърът с "най-дълбоко гърло" Асен Василев нажежи до червено страстите в парламента. Депутат от ППДБ поиска изслушване на Борисов (ВИДЕО)
ново
Днес: 77
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК