Вход
София
Времето в София 18 o C

ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов на 30-я юбилей на СДС: Мощни сме заедно срещу комунистите и псевдодемократите - да внимаваме да не допуснем пак това отлюспване, защото сега я има същата мимикрия! (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов на 30-я юбилей на СДС: Мощни сме заедно срещу комунистите и псевдодемократите - да внимаваме да не допуснем пак това отлюспване, защото сега я има същата мимикрия! (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

на 11.12.2019
65744
37
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов на 30-я юбилей на СДС: Мощни сме заедно срещу комунистите и псевдодемократите - да внимаваме да не допуснем пак това отлюспване, защото сега я има същата мимикрия! (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
Автор: ПИК
11.12.2019
37
65744

Първата демократична структура след промените на 10 ноември 1989-а - СДС, навърши 30 години. Председателят й Румен Христов и ръководството на партията посрещат гости на рождения ден на политическата си сила, след като тя се завърна на политическия терен с евродепутат, силно представителство в местната власт и общи действия с ГЕРБ като членки на едно европейско политическо семейство - ЕНП.

Румен Христов: Софиянци няма да допуснат грешка и ще подкрепят Фандъкова</p><p>

Румен Христов: Софиянци няма да допуснат грешка и ще подкрепят Фандъкова

За мен битката отново е ляво - дясно. Софиянци няма да...

на 14.10.2019

Десетки знакови лица на СДС се събраха на празника, уважен и от премиера Бойко Борисов и столичния кмет Йорданка Фандъкова. На място бяха президентът Петър Стоянов, Муравей Радев, Филип Димитров, които са сред знаковите сини лица.

"Нашата историческа мисия ние я изпълняваме и го направихме и с помощта на ГЕРБ - да не допуснем БСП на власт. Това е важното и не са гениални задачи, но са ключови за обществото ни", каза Илия Лазаров, който е главен секретар на СДС. 

"Поканили сме всички лидери на СДС през годините, за жалост Желю Желев не е вече между нас. Надежда Нейнски ни честити по телефона, тъй като е в Турция. 

Поканили сме и хора от ДСБ, въпреки че те много олевяха напоследък, но се надяваме да не забравят, че сме от едно европейско семейство в ЕНП", каза Лазаров и си пожела да има и в следващия парламент дясно мнозинство, което да гарантира европейско развитие на България. 

Столичният секретар на СДС Антон Койчев каза, че няма да забрави милионите хора на митингите след падането на комунизма и надеждите на хората, които синята идея е призвана да брани и до днес. "Правилната политика и позициониране са важни, за да работим за ключовата роля на СДС в българската политика. Пътят е правилен", каза Койчев.

Румен Христов: Промяната не е в лицето на Мая Манолова</p><p>
</p><p>

Румен Христов: Промяната не е в лицето на Мая Манолова

Имаше нагласа за търсене на промяна, но тя не е в лицето...

на 28.10.2019

На купона бе и Веселин Марешки, който заяви, че изпитва носталгия към първите години на прехода. Според него СДС стои стабилно в българската политика и затова би подкрепил дясната идея, като подчерта, че партията има бъдеще. 

Филип Димитров каза, че се чувства като преди 30 години и направи комплимент на водещата Ива Николова, че и тя изглежда досущ като тогава.

"Струва ми се, че съм си съвсем същия. В политиката не съм отдавна, но идеите ми са същите", категоричен бе Димитров пред камерата на ПИК TV. Той обаче отказа да коментира съдебната власт и политиката, тъй като като зам.-председател на Венецианската комисия е обвързан с много от решенията в областта. 

 "Не мога да коментирам, защото в становището на Венецианската комисия са описани различни варианти, а изборът, за който говорите е един от тях. А и това евентуално може да отиде в Конституционния съд, така че съвсем нямам право да говоря", каза Димитров по повод независимия главен прокурор, като подчерта, че избрания от правителството вариант е един от предложените от комисията, на която е член. 

Бившият финансов министър на СДС Муравей Радев бе категоричен, че без СДС България днес щеше да е като Беларус. "Това щяхме да сме днес без СДС и това мисля, че изчерпва всичко по темата за празника", каза Радев. 

Константин Тренчев също уважи празника и каза, че е от създателите на СДС. Той припомни, че СДС се е решило по-рано, а на 7-ми декември се е обявило. На 14 декември пък се е направила жива верига именно от "Подкрепа". 

"Първо в Полша огласих падането на член първи, а после и в НДК. След това вече нямаше как да се скрие и почнаха всички да пишат. На 7-ми помня, че бяхме в хотел София и тогава огласихме решението, което по-рано взехме в Института по социология в мазето", припомни Тренчев. Той разкри, че "Подкрепа" се е оттеглила от синята коалиция, тъй като не е редно партия и синдикат да са свързани, тъй като едните взимат решения, а другите ги изискват.

"Нямаше да се хвана с това, ако знаех каква е народопсихологията на нашия народ. За нас свободата не е ценност. Когато тук увеличиха билета с 60% се вдигнаха на протест 6 човека, а в Чили го вдигнаха със 7 стотинки и станаха 1 милион. Така, че за нас явно това не е никаква ценност - свободата", каза Тренчев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пожела успехи на СДС. 

"За мен това е празник, защото се направиха много верни неща и сме поели по правилния път - на демокрацията. В нея са надеждите и мечтите на много хора", каза председателят на парламента Цвета Караянчева.

Александър Йорданов, който е настоящ евродепутат от СДС, каза, че трябва партиите от едно политическо семейство да се подкрепят, а не обратното, както е станало на последните местни избори. "Как може ДСБ да прави някакво дясно-ляво обединение? То работи срещу партиите от ЕНП, а евродепутатът им стои в тази група и гласува заедно с мен. Не може да има двоен стандарт", възмути се Йорданов. 

"Помня СДС, бях на 6 години и сме почти връстници. Гледахме новините и помня, защото Желев е втори братовчед на дядо ви по майчина линия и той беше гордост за нас. Затова си спомням добре тези неща", каза политологът доц. Стойчо Сточев.

"Смятам, че настоящата коалиция с ГЕРБ е жизнеспособна и всеки има какво да вземе от другия в положителна посока. Това е консолидиране на дясното пространство", каза Стойчев и заяви, че това е дългосрочна стратегия, която до момента е успешна. Според него ГЕРБ печели от това авторитет като приемник на синята идея. 

Премиерът Бойко Борисов също дойде на празника и бе посрещнат от лидерът на СДС Румен Христов. Лидерът на СДС каза силни думи по повод юбилея и припомни, че благодарение на СДС България е днес член на НАТО, член на ЕС и българите пътуват без визи по прекрасни пътища. 

СДС е управлявало 2 пъти, осъществиха много серозни реформи, вследствие на което СДС беше наказано. Вземайки властта при кризи в България, успяхме да стабилизираме икономически и финансово страната. Беше въведен валутният борд, който работи добре, беше решена зърнената криза, която заварихме. Всичко това, както и поставянето на европейския път на България, беше направено от СДС. Много малко парти оцеляха за такъв период, а ние имаме нови избиратели и смятаме, че България трябва да се управлява от десницата. Постигнахме добър резултат за евроизборите, нашите депутати са в най-голямата група в ЕП. тези 6 евродепутати гласуваха за новия председател на ЕК, също от ЕНП. Ние смятаме, че бъдещето на страната е повишаването на доходите, влизане в еврозоната, десницата трябва да търси оползотворяване на вота и смятаме, че обединени заедно няма да допуснем БСП да управлява пак страната, каза Христов. 

Петър Стоянов каза, че въпреки всичко случило се през тези 30 години, в които имало и трудни моменти, всеки човек, участвал в сините събития преди 30 години трябва да е горд, че днес българите са свободни граждани на страна от ЕС и член на НАТО, която върви по демократичен път.  

Аз не съм от ръководството на СДС, но съм седесар, СДС надхвърлят значението на партията Съюз на демократичните сили. СДС е националната енергия, която спаси България, СДС бяха онези хора на Орлов мост. Независимо от всичко, обръщам се към хората, които ни дадоха енергията - нямате никакви основания да не бъдете горди. Напротив, имаме всички основания да сме горди заради това, че сме част от промяната у нас и в Европа, с всичките грешки. СДС продължава да бъде онази национална енергия и вяра, че България може да се превърне в по-добра за живеене страна, отсече Стоянов. 

Тези 45 години комунистически режим бяха съпътствани от морална деградация, а ние се опитахме да върнем морала на българските ценности, този морал, който ще заведе България там, където ние мечтаехме в началото на нашата политическа кариера, посочи още Петър Стоянов. Той поздрави автора на всички седесарски песни Сашо Петров, Валди Тотев и Щурците и всички приятели, певци и изпълнители, които бяха с нас, поздравявам специално и Васко Кръпката, каза Стоянов.  

Премиерът Бойко Борисов заяви, че за ГЕРБ е голяма чест да присъства на празника. "Ние бяхме малки и не сме мислели, че днес ще сме тук. Поздравявам президента Петър Стоянов и му благодаря, навремето той ми връчи генералските пагони. Поздравявам и Филип Димитров - премиер на СДС и вече зам.-председател на Венецианската комисия. Благодаря и на фондациите "Ханс Зайдел" и "Конрад Аденауер", които помагат и на ГЕРБ, и на СДС. 

Може да си направим днес равносметка как от такава партия сега не е в управлението. Добре, че направихме ГЕРБ, за да държим БСП далеч от властта. Направете лекции и анализ как се случи това отлюспване, за да не се повтаря.

Същата мимикрия е в момента пак със своите заявки и така си направиха президент и различни опити да ни съборят. Именно с люспене и с такива, които уж се казват демократи. Но какво демократично има да подкрепиш Манолова и БСП, вместо да гласуват за ГЕРБ? Нищо и се присъединявам към вашата оценка! ГЕРБ надгради и бетонира, направеното от СДС. Кой син човек няма да признае това и ще каже да се гласува срещу нас? И ще опитват да люпят с тъпи жълти скандалчета, както стана със СДС. Но сега сме заедно и сме мощни заедно, но не трябва и да забравяме това. Комунистите говорят от мието на народа, от мието на който направиха и Народния съд и избиха цвета на нацията. Кой им дава право и днес да говорят от името на народа. 

Така, че днес е ден за равносметка и на двете партии, защото много направихме, но трябва и много да внимаваме. БСП са на 130 години и правят национални катастрофи и пак излизат и се правят, че нищо не е станало. После излизат и казват: Ние сме народът. А ние пак излизаме и ги бием и сега търсят люспите - псевдодемократите, срещу нас", каза Борисов. 

Вижте празника на СДС и изявленията на политици и гости пред камерата на ПИК TV, както и речите на Румен Христов и Бойко Борисов във видеата на живо на медията ни:

Сподели:
свързани новини
Лидерът на СДС Румен Христов: Ударът по дясното на изборите дойде от ДеБъ Лидерът на СДС Румен Христов: Ударът по дясното на изборите дойде от ДеБъ
Ударът по дясното на последните избори дойде от...
на 10.11.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 19269
архив
– Сервитьор! Донесете ми още една бучка захар!– Но господине, тази ще е вече деветата!– Ами какво да правя, като предишните всички потънаха в кафето?
x