ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов оглежда инвестиции в Кърджали (СНИМКИ/ОБНОВЕНО)

Политика

ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов оглежда инвестиции в Кърджали (СНИМКИ/ОБНОВЕНО)

40367
на 11.05.2019
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов оглежда инвестиции в Кърджали (СНИМКИ/ОБНОВЕНО)
Автор:   ПИК

Премиерът Бойко Борисов оглежда модерно предприятие с местни кметове в Кърджали. С него са министрите Дончев, Караниколов и Горанов и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. 

препоръчано

Посещението е в специализирания завод за производството на каучукови, пластмасови и метални съединения за спирачните системи на световно известни автомобилни марки край Кърджали.

"Скъпи гости, скъпи сътрудници на холдинга ни. Добре дошли на церемонията по откриването - заяви изпълнителният директор на предприятието в приветствието си. - Събрали сме се за да открием нов завод, научно-изследователски център, административна сграда и басейн. Тук сме, за да продължим да инвестираме в България. Инвестираме в Момчилград, Враца, където планираме откриването на 1 000 работни места, и Крумовград. Благодарение на холдинга ни са привлечени около 800 строителни фирми, които инвестират в България. Целта ни е в близкото бъдеще инвестициите да достигнат 1 млрд. лв. Благодарни сме за подкрепата на българското правителство, на премиера Борисов. На министър Емил Караниколов.  На предишната церемония по откриване бях обещал на премиера Борисов да открием четвърти завод тук. Сега това е факт. В края на годината ще бъде открит и един от най-модерните автоматични роботизирани складове тук в Кърджали. Радваме се да подкрепяме автомобилния сектор тук в България. Инвестициите ни са сериозни, защото любовта към България е искрена и сериозна.

Докато развиваме нашите дейности в 11 страни, ние се развиваме. Целта ни е това развитие да продължи. И сме горди, че България е част от това, което правим. Ако погледнем цифрите в България, за миналата година ще видим 2 500 работни места и над 25 млн. лв. платени данъци в България. Изнасяме сто процента от производството ни по света. Накрая специално искам да благодаря на Бойко Борисов за подкрепата му. Благодаря му за всичко", заяви един от шефовете на завода.

"Уважаеми гости, уважаеми премиер Борисов, уважаеми министри, уважаеми кметове, скъпи работници. Днес, тук, като посланик на Република Турция в България, е голяма радост да съм тук в Кърджали за откриването на нова инвестиция - заяви негово превъзходителство Хасан Улсой, посланик на Република Турция. - През 2006 година компанията, която е водеща в своя сектор, реализира първата си инвестиция в България. Днес се добавя още една, за което Ви поздравявам и адмирирам. В реда на нещата е редно да адмирираме увеличението на турските инвестиции в съседна и приятелска България. Като посланик на Република Турция, благодаря на премиера Борисов и правителството му за оказване на подкрепа на развитието на отношенията между двете страни. Днес Турция е третия по големина търговски партньор на България със стокообмен за над 5 млрд. долара. Вярвам, че тези цифри може да се увеличат сериозно. Икономическите ни отношения са част от съжителството между нашите страни и народи.

С икономическата дейност компанията тук също допринася за това. Създава се заетост за хиляди български граждани. Това помага за подкрепата на икономическите отношения с България. Искам да благодаря на премиера Борисов за все по-сериозното укрепване на отношенията, на нашето икономическо и политическо приятелство.

Искам да предам едно пожелание на нашите инвеститори и бизнесмени, които искат да създадат заетост както за турските, така и за българските граждани. Колкото повече нараства броят на гражданите в България, които владеят турски език, толкова по-сериозни инвестиции ще има. Разчитаме на българските власти да съдействат за това".

"Вярвам, че бащата на собственика на завода ни гледа отгоре и е доволен от това, което правим днес - заяви премиерът Бойко Борисов. - Първо искам да се обърна към работниците. Когато това, което вие произвеждате се изнася на сто процента по света, няма причини да не се гордеете с работата си. Няма рекламации. Качеството е много висока. Заради това колегите се съгласиха да инвестират и във Враца. Не са нужни благодарности към правителството. Свършили сме си работата добре. Разбрах, че средната работна заплата тук е над 1 000 лв. Вдигането на доходите само помага да запазим това тук. Такива високотехнологични паркове предлагат работа на много хора и те се връщат. Когато фактите говорят, можем да оставим всички да си приказват. Тук бяха голи поляни. Сега са високотехнологични заводи.

Това е е най-добрият мост между България и Турция. Между мюсюлмани и християни. Това е най-важното. Продължаваме напред!"

Преди да пристигне в завода, премиерът Борисов се срещна с жители на село Козлец. 

"На пук на лъжите, които се говорят, виждате. Завод след завод – коментира още Бойко Борисов. - Стотици милиони инвестиции. Хиляди работни места. Средна работна заплата над 1 500 лв. Този е петият завод, който откриваме на една гола поляна. Магарета пасяха, когато бях за първи път тук. С бащата на настоящия собственик започнахме. От съседните градчета и села идват работници да работят. Сега най-големият проблем е намирането на работници. Заради това и правим във Враца с над 1 000 работни места завод. Тук е над 20 000 квадратни метра площ. Във Враца ще са около 75 000 квадратни метра. Големи заводи. Така че икономическата и финансовата стабилност дава резултати. Ако си спомняте, преди 15 - 20 години инвестициите бяха в бизнеси и дейности, в които парите изтичаха от България. Сега се създава висококачествен продукт тук. Сега това, което се прави тук, се цени до САЩ и по целия свят.

Вчера, при отварянето на концесиите за Летище „София” най-големите оператори дават над 2 млрд. лв. Открито, ясно и прозрачно. Кога имало такива инвестиции в реалната икономика? Сто процента от това, което се произвежда, се изнася. Когато виждате това, което се случва, оставям вие да коментирате.

Разбрах това, което каза посланикът, за турския език. Ако не съм разбрал правилно, ще му направя забележка. Това, което ми каза собственика, е че проблемът с турския език е заради работната ръка. Проблемът е, че е нужна езикова подготовка. И то писмен турски. Българите учат английски, немски, китайски. Турците искат тези които работят, да знаят турски. Българите изучават активно езици, особенно младите. Тези в по-напреднала възраст трябва да се квалифицират. Работа има колкото искате, но трябва квалификация. Ясно е, че на посланика не му е работа да дава такива съвети. На един такъв голям хубав празник. Такова хубаво мероприятие. Ясно сме се произнесли, че всеки може да учи каквито езици иска. Колкото повече, толкова по-добре. Трябват им тук хора в завода, които да могат да пишат на турски. Така го разбрах. В момента губим 1000 мегавата на АЕЦ "Козлодуй" заради ремонт. От там дойдоха и скоковете на борсата. Можеше да наредя да се отложи този ремонт за след изборите, но сега му беше времето".

След посещението на завода в Кърджали, премиерът ще посети и близъм манастир.

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
ПАЛАВНИЦИ: Тези две зодии мислят нон стоп за секс ПАЛАВНИЦИ: Тези две зодии мислят нон стоп за секс
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! ЦИК с последни новини за изборите на 2 октомври: Във всички подписки има покойници (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ГОРЕЩО В ПИК TV! ЦИК с последни новини за изборите на 2 октомври: Във всички подписки има покойници (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 12
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това