Вход
София
Времето в София 8 o C

ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов пристигна в Туркменистан - посрещнаха го официално за форум в курорта "Аваза" (СНИМКИ/ВИДЕО)

ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов пристигна в Туркменистан - посрещнаха го официално за форум в курорта "Аваза" (СНИМКИ/ВИДЕО)

на 10.08.2019
39401
53
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов пристигна в Туркменистан - посрещнаха го официално за форум в курорта "Аваза" (СНИМКИ/ВИДЕО)

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Туркменистан, където бе посрещнат официално на летището в Туркменбаши до курорта "Аваза". Там ще се проведе Първия каспийски икономически форум, предаде специалният пратеник на ПИК Звездомира Мастагаркова.

"Аваза" е първата местна националната туристическа зона, чието изграждане стартира преди около 10 години по нареждане на президента Гурбангули Бердимухамедов. Тя се намира в югоизточната част на страната на брега на Каспийско море и е превърната в съвременен комфортен курорт, който разполага с всички удобства за провеждане на подобни форуми.  Заради курорта е изградено и летище в близкия град Туркменбаши.

Форумът утре и в понеделник ще събере държавните и правителствените ръководители на каспийските държави, лидери на заинтересовани страни, близки до Каспийския регион, както и представители на международни икономически, финансови, транспортни, екологични и други организации. Очаква се на него да присъства руският премиер Дмитрий Медведев, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, лидери от Казахстан и Иран.

Фокус на дискусиите в „Аваза“ ще бъдат развитието на икономическото сътрудничество в Каспийския регион и създаването на условия за големи проекти. По време на дискусиите лидерите ще обсъдят още ролята на каспийската икономика в глобален контекст, инвестиционната привлекателност в петролната и газовата промишленост, в електроенергията, транспорта, търговията, агроиндустрията, туризма и други сфери от общ интерес за участниците. Датата на провеждането на събитието на високо ниво е символично избрана - 12 август, когато е Денят на Каспийско море.

В „Аваза“ министър-председателят Бойко Борисов ще проведе двустранна среща с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, както и разширена среща с участието на официалните делегации от двете страни. Ще бъдат подписани двустранни документи, подготвени от Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество, която също ще заседава в „Аваза“.

В рамките на форума ще се проведе и Четвъртата среща на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество.

В делегацията, водена от премиера Бойко Борисов в Туркменистан, са министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Борисов и Бердимухамедов имат срещи още от 2015 година, когато бе първата официална визита на министър-председателя на България в Ашхабад. Основната тема на разговорите тогава бе реализирането на Транскаспийския газопровод, който се очаква да даде възможност за доставка на природен газ от Туркменистан за България чрез интерконекторните връзки с Турция и Гърция.

Бяха подписани споразумения за сътрудничество между българското Министерство на регионалното развитие и Туркменистанското за строителство и архитектура, както и на споразумение за сътрудничество между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Съюза на индустриалците и предприемачите на Туркменистан.

Туркменистан заема 4-то място в света по запаси на природен газ. На територията на страната е второто по големина находище на газ в света. В Туркменистан съществува голяма мрежа от газопроводи. Действащи са газопроводите „Каспийски газопровод“ и „Централна Азия-Център“.

През 2018 година лидерите на петте страни, разположени около Каспийско море, подписаха в казахстанския град Актау Конвенция, дефинираща правния статут на стратегическия воден обект, в който има значителни залежи на петрол и газ. Документът беше парафиран от президентите на Русия, Казахстан, Иран, Азербайджан и Туркменистан. Той предвижда дъното и недрата на морето да се разделят на сектори, а акваторията - на вътрешни и териториални води, риболовни зони и общо водно пространство. Всяка страна получи правото на териториални води, не по-широки от 15 морски мили, и риболовна зона с ширина 10 морски мили в рамките на териториалните води. 

Руският президент Владимир Путин определи форума на „Каспийската петорка“ като среща от епохално значение. По думите му подписаната конвенция гарантира неприсъствието на трети държави в Каспийско море. „Всякакво строителство на военни бази и разполагането на чуждестранни военни кораби в Каспия се забранява“, потвърди и президентът на Иран Хасан Роухани по време на форума.

ОЧАКВАЙТЕ ГОРЕЩИ ПОДРОБНОСТИ ОТ ТУРКМЕНИСТАН ОТ СПЕЦИАЛНИЯ ПРАТЕНИК НА ПИК!

Сподели:
Напиши коментар »
(53)
1
Единствено на Туркменистан очакваме да ни оправи
2
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
3
Успех,г-н Премиер! Важни разговори предстоят. Вие сте работохолик и неуморно защитавате интересите на България.
4
Taм посрещат, Tук изпращат...
5
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
6
Ало-о-о-о товарищ Геш да не мина във нелегалност......????
7
ПИКлювци кое е нецензурно че ме триете Това че писах че много закъснявате и още не сте поместили 20 -30 снимки от посещението на великия политик ли Благодаря за свободата на словото от Ваша страна
8
Путин мрази евреите.Простия отишъл по поръка на Цветелина Бориславова-Карагьозова,която е мръсна еврейка.Шанс - нулев !
9
НЕ ТЕ ЗНАМ НА КОЛКО СИ ГОДИНИ,НО ЗНАЕШ ЛИ ЧЕ 1996-97год. ПОЛША ТРЯБВАШЕ ДА НИ ИЗПРАЩА ЖИТО СЛЕД КАТО БЯХМЕ СЕ НАСАДИЛИ НА ПАЧИ ЯЙЦА С ТЪПИТЕ КОМУНИСТИ И НЯМАХМЕ ДОРИ ХЛЯБ.
10
пак един бюлюк народ са се потътрили ?! Ако не друго , ще си отядат на черен хайвер !
11
как може такова безочие...това ли е най-важно за страната сега Теркменистан. ..Нещастник жалък и нахален!
12
как може такова безочие...това ли е най-важно за страната сега Теркменистан. ..Нещастник жалък и нахален!
13
ИМАМ ЕДИН ПОЗНАТ РАБОТИ В СЕРВИЗ ИЗКАРВА ПО 3-4 БОНА БЕЗ ДА ПЛАЩА НИКАКВИ ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ,ПОСЛЕ ГЕРБ МУ БИЛИ ВИНОВНИ... ДРУГ СИ ПРОДАВА ГУМИ И ИМА ВУЛКАНИЗАТОР И ТОЙ НЕ ПЛАЩА ДАНЪЦИ И НА НЕГО БОЙКО МУ Е ВИНОВЕН... МАЙ ИСКАМЕ ДА СИ ИЗКАРВАМЕ ПАРИЧКИ ДА НЕ ВНАСЯМЕ НИЩО И ДЪРЖАВАТА ДА Е ДЛЪЖНА ДА СЕ ГРИЖИ ЗА НАС КАТО СЕ РАЗБОЛЕЕМ ИЛИ ОСТАРЕЕМ... СКОРО ЩЕ ТРЪГНАТ МАСОВИ ПРОВЕРКИ ПО ВСИЧКИ КЪТЧЕТА....
14
БРАВО на Б.Б. !....истински ДЪРЖАВНИК ! След като сключи договор с Азърбаджан за 1 милиард куб.м. газ ...сега ще сключи и с Тюркменистан / които има най-гол. находище на газ / + газ от Румъния...+ втечнин газ от САЩ /който е най-евтин / ….и РЕКЕТѝОРИТЕ от Газпрам са АУТ ….а рашките от БОЯРИШНИК минават на газ ! ….затова Б.Б. ще управлява ДОКАТО си ИСКА !
15
Ако си очистил една мутра , гадна и безочлива , окрала милиарди чрез насилие и измами , рекети , убийства , насилие , безскупулност значи животът ти не е минал напразно и Господ ще ти прости !
16
По-лоши зеленчуци от сега тези на пазара не съм виждал. Пачи яйца отдавна няма. През 1996 г. имаше надежда, но тя не се продаваше, както простаците обикновено обичат да говорят. От 2002 година се насадихме се на комунистите от ДС и ГЕРБ. Те ни снесоха по-лошото от комунизма - анарходемократизма. Демек - повсеместна кражба и прокурорски рекет.
17
И КАТО ПО ТЕЧЕ ГАЗ, ГАЗОВИ ХЪБОВЕ, МАЛЕ, МАЛЕ И СПЕЦИАЛНИ ПРАТЕНИЦИ, БРАВО, БРАВО
18
Интересно, държавата е в Свински Чернобил, избиват прасетата на хората и през зимата няма с какво да преживеят, Токвочев се скри и не смее да си покаже носа от страх, защото пипнат ли го хората и ще му начукат празната кратуна! Изчезва дебелото чудовище когато има приблем, никъде го няма! Наши той дава и решава всичко, къде е сега? На някаква среща където ще бъде разглеждан като полезно изкопаемо, най-дебелия, крадлив и корумпиран премиер в ЕС. Просто за атракция, щото не знае език и ще гледа какво говорят другите, ще се блещи все едно разбира. Голем смех за околните е.
19
А ти, EБAH ГЕЙберастки ПEДPACИHO, знаеш ли, че през ВСВ германците ни докараха дотам,да няма дори и сапун, бе EБAH ГЪ3?! А знаеш ли, че БЛАГОДАРЕНИЕ на КОМУНЯГИТЕ като БОКО ТИКВАТА стигнахме до положението 90-те да настъпи глад в булгаристан, а EБAH ГЕЙберастки ГЪ3?! А знаеш ли, че БЛАГОДАРЕНИЕ на ГЕЙберастките КОМУНЯГИ СМЕ НАЙ-БЕДНАТА и ГЛАДНА СТРАНА в ГЕЙропа?! ТЪПАНАР.
20
Верно нашия си е палячото на ЕС, освен да предизвиква смях и закачки, както и въпроси, защо е изоставил страната си която се дави в приблеми.
21
Здравейте ! Намирам се на брега на Азовско море. На брега на морето съм. С бански само една част, долната. Това са впити прашки. Налапала съм дълбо и гърлесто микрофова, Звездето ме снима с телефона. Тук местните хора, тия с дръпнатите очи оприличават ушите ми на плавници и питат защо не са на краката , а на главата ми. За срещите на г-н Борисов какво да ви кажа. Той изби рибата в Азовско море още със слизането си от самолета като каза: Кът съм ви казал , че нема а ви барам - начи нема а ви барам. Някои от преводачите продължават да тълкуват казаното. Майната им. Поздрави за всички питеци които вярват на мен, на Heдялко и на ПИК
22
Оли , хайде не се напъвай всички грехове на мародерите на Позитано да ги прехвърляш на ГЕРБ и на Борисов! Още има оцелели ,които да помнят, а и тези които изгонихте на запад , още си спомнят 6 долара месечна заплата, и то при финансовия гений...Румен Гечев ! И не се набирай за "мъж" , не ти се получава!
23
Абе KAПYT, аз като си плащам осигуровките, ЗАЩО в "Пирогов" ми взеха 12 лева, за да ми бият една инжекция, бе EБAH ПОМИЯР? За една превръзка взимат 15 лева !!!!!!!!! Защо да им плащам, бе И3РОД? Нали си плащам осигуровките бе ГЕЙберастка П0ДЛ0Г0.Дeeeeeeeeeбa и И3РОДИТЕ ви Дeeeeeeeбa.
25
...продажните рублофили са полудели, значи тази среща ще е от голямо бъдеще за страната! Напишете само , че България трябва да бъде енергийно независима, и ще видите как всички рубладжийски плъхове ще наскачат, да заливат с помия!
26
Защо никой не обсжда снимката на техния прибрежен курорт? Ние можем ли да се похвалим с подобно нещо?
27
Няма скоро да напуснеш землянката,а имаш ли ток,да бе да за какво ли питам та нали видиш непримерима война за виновниците за това положение но се огледай как сте наредени във Позастрано ....е ще се увериш във това което ти казвам....Но ще почакаме както чакахме Комунизма и се оказа че сме объркали пътя.......??????
28
отговор на коментар
Heдю, yмoлявам те, ето, нa кoлене падaм, моля те, пyсни поне една снимчицa на Ивeто по бaнски... Искам поне веднъж да cи нaпрaвя чи_кия като бял чoвек..Heдю, yмoлявам те, ето, нa кoлене падaм, моля те, пyсни поне една снимчицa на Ивeто по бaнски... Искам поне веднъж да cи нaпрaвя чи_кия като бял чoвек...
29
Като гледам клепарниците,злобари,дето са се наредили кат насрани на простор гащи и дрънкат само скудоумици и простотии,не се учудвам че сме мачкани от целия свят от поне шест века насам!!Прмиерът вместо да си лежи на плажа,като всички останали родинопродавци,тръгнал да осигурява енергия и влияние за страната ни,а крадците на ДДС,дето им миришат краката на цървули,седнали да го одумват и да се гаврят със самите себе си!!Щото който се гаври с държавата си,се гаври със самият себе си!!
30
отговор на коментар
През 1997-2001-ва драгалевските комуняци продадохте България за по левче на себе си и червените си братя,направихте свръхбогати разни Корнелии,Прокопчовци и прочие,а нас оставихте бедни.ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ!!!
31
Долен гаден престъпник .Ще скача от радост за съдбата на Кадафи.
32
Недопустимо е един прост безполезник,какъвто си ти,да коментира един превъзходен държавник,какъвто е Бойко Борисов!!Ако можех,щях да забраня на простаци като теб да се изявяват по форуми и платформи!!!Не само че няма полза,а напротив.вреден си повече и от чумата по свинете!!!
33
Да си пазят Чантите :-))
34
По-добре Бойко Борисов, отколкото депесарските протежета Слави Трифонов и Мая Манолова!!!
35
Държвата му гори той тръгнал на поредния воаяж, та даже си взел свитата от калинки! и те свят да видят на аванта!! За това чалгата ще оправи мутрите, до там я докарахме
36
Стига с тия курурти, черен е бетер мангал
38
Искаш ли да се намери жена за една нощ? Добре дошли на >>>> www.Bredhot.Com
39
40
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
41
Тоя пък прост пожарникар намерил къде да се се скрие от гнева, омразата и проклятията на цял народ!
42
Искаш ли да се видиш — огледай се в очите на хората.
43
Лошокачествената храна разболява хората — лошокачествените хора разболяват обществото.
44
БРАВО на Б.Б. ! ….истински държавник !!! Никога ...от 681-ва година БГ не е била по-богата и бг не е живял по-добре !!! Хората разбират и затова от 10 год. винаги над 1 000 000 гласуват за Б.Б ! НАРДА не може да го лъжеш постоянно . защото ПОМНИ самостоятелното у-ние на БСП ….и кражбата на 17 банки...и погрома над БГ...и пенсий от 3 $ ...и загубата на спестяванията си ...и 3000 лв за 1 $ . Затова Б.Б. ще управлява ДОКАТО си ИСКА...а БСП е в опозиция някъде ...до 3 000-ната година !
45
отговор на коментар
Мутрата рекетиор и ортак на сикаджийте , още познат като момчето с филията мас и бавен интелект е идола на бухалков АТА демокрация . Въпреки че излита от ъглите на Враждебна смрадта му се носи по силно от тази на съседната махала .
46
отговор на коментар
Не прeписвай ! :( Да оpигинaлничиш ли се опитваш? Оpигнaх се, """пардон"""...
47
отговор на коментар
Не се препоръчва писaнето на бpaйл! Моля коригирaйте се!
48
Как связаться с Вами
49
http://mewkid.net/order-amoxicillin/ - Buy Amoxicillin Amoxicillin 500 Mg vky.rkwy.pik.bg.iqu.kh http://mewkid.net/order-amoxicillin/
50
Да интересненько, могло быть хуже, хотя и так интересно
51
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
52
http://mewkid.net/order-amoxicillin/ - Buy Amoxicillin Amoxicillin Online ylu.ztcq.pik.bg.xls.jw http://mewkid.net/order-amoxicillin/
53
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 16768
архив

В бара видимо отчаян мъж седи с чаша уиски. Минава някакъв, изпива му скоча на екс и отминава. Човекът: - Обраха ми къщата, жената взе децата и замина, вилата изгоря, любовницата ме заряза. Асега някакъв гъз ми изпи и отровата.

няма нови новини
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
сега
1211
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Корнелия Нинова проговори след тежкия пленум на БСП - червената лидерка бяга от въпросите на Ива Николова (ОБНОВЕНА)
x
НАГЛОСТ! Британски учени: Българското кисело зеле и мляко са отрова
x