Вход
София
Времето в София -4 o C

ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов пристигна за откриването на "Турски поток" в Истанбул (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов пристигна за откриването на "Турски поток" в Истанбул (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

на 08.01.2020
47629
18
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов пристигна за откриването на "Турски поток" в Истанбул (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
Автор: ПИК
08.01.2020
18
47629

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Истанбул, където е по покана на турския президент Реджеп Ердоган. Поводът е откриването на "Турски поток". На летището министър-председателят беше посрещнат от посланика ни в Турция Надежда Нейнски и представители на посолството ни в южната ни съседка.

Руският президент Владимир Путин, сръбският му колега Александър Вучич, Ердоган и Борисов ще дадат старта на първата отсечка на Трансграничния газопровод, който ще отвежда руското синьо гориво под водите на Черно море, през Турция, България и Сърбия до разпределителен хъб край Виена, а от там до Централна Европа.

Церемонията ще се проведе в конгресен център "Халич", който се намира в "Златния рог".  В делегацията водена от премиера Бойко Борисов са министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителният директор и член на УС на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов.

Проектът „Турски поток“ свързва директно Руската федерация с газотранспортната мрежа на Турция. Дължината на морския участък на „Турски поток“ е 930 км през Черно море – от Анапа в Русия до Каякьой в Турция. Максималната дълбочина на тръбите е до 2 200 м. във водите на Черно море. Морският участък на този проект е най-голямата система, полагана на такава дълбочина – 2 200 м.

Капацитетът на двете тръби, които ще достигнат до сухопътния участък, е 31,5 милиарда кубически метра природен газ на годишна база. От приемния терминал при Каякьой в Турция една от двете подземни тръби на сушата се свързва със съществуващата газопреносна система на Република Турция при Люлебургаз. Другата тръба продължава през територията на Р. Турция до границата с Република България. Сухопътният участък на територията на Турция от терминала в Каякьой до границата с България е с дължина 142 км.

В рамките на визитата си българският премиер ще проведе и двустранна среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Предходната среща на Борисов и Ердоган се състоя през юли миналата година в Сараево в рамките на Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Акцент в предстоящия разговор на премиера Бойко Борисов и президента Реджеп Тайип Ердоган ще бъде развитието на двустранните отношения въз основа на общоприетите принципи на добросъседството, равнопоставеност и взаимна изгода.

България се стреми да развива и разширява на равноправна основа и при зачитане на интересите и на двете държави отношенията си с Турция, в чието лице има съседна страна, съюзник в НАТО и регионален партньор. Географското положение на България и Турция определя тяхната роля за транзита на енергийни ресурси, което е една от предпоставките за сътрудничество. В двустранния диалог България отдава особено значение на сферата на енергетиката и енергийната сигурност и по-специално диверсификацията на енергоизточниците и доставките за нашата страна. Спазвайки всички европейски изисквания, България работи целенасочено, за да запази стратегическата си роля на газовата карта на Европа. Част от изпълнението на тази цел на страната ни е изграждането на газоразпределителния център „Балкан“, който ще може да бъде захранван с газ от различни източници, включително през инфраструктурата на „Турски поток“.

Ето и изграденото от наша страна до момента: 

- от кранов възел Борислав до кранов възел Горни Дъбник, който е с дължина 57,4 км и е разположен на територията на област Плевен - общинa Пордим; област Ловеч - община Ловеч; област Плевен - общини Плевен и Долни Дъбник. Във временните бази са доставени всички необходими тръби за участъка - 4 736 броя тръби, почистен е 69 % от хумуса от сервитута на газопровода, което е 39,8 км, разнесени по трасето са 10 % от тръбите, което е 5,6 км, заварени са 6 % от тръбите, което е 3,3 км; - от кранов възел Горни Дъбник до кранов възел Селановци, който е с дължина 45,2 км и е разположен на територията на област Плевен - общини Долни Дъбник, Искър, Долна Митрополия и Кнежа; област Враца - община Оряхово. Във временните бази са доставени всички необходими тръби за участъка – 3 748 броя; отнет е 93 % от хумуса от сервитута на газопровода, което е 41,8 км, разнесени по трасето са 86 % от тръбите, което е 38,6 км, заварени са 77 % от тръбите, което е 34,8 км; - от кранов възел Селановци до кранов възел Вълчедръм, който е с дължина 47,1 км и е разположен на територията на област Враца - общини Оряхово; Мизия и Козлодуй, област Монтана - община Вълчедръм. Във временните бази са доставени всички необходими тръби за участъка - 3 942 броя тръби, отнет е 99 % от хумуса, което е 46,85 км, разнесени по трасето са 51 % от тръбите, което е 24,1 км. Общо са доставени във временните строителни бази – 18 385 броя тръби или 220,62 км. Общият почистен хумус от сервитута на газопровода е 128,45 км. Общо разнесени тръби по трасето – 68,3 км, от които са заварени 38,1 км. На 03.10.2019 г. е сключен договора за изграждане на двете компресорни станции по трасето на газопровода – КС „Расово“ и КС „Нова Провадия“. Изградени и въведени в експлоатация за Газизмервателната станция „Странджа“ и 11 км от българо – турската граница.

ОЧАКВАЙТЕ ПЪРВИ НОВИНИ, ВИДЕО, СНИМКИ И ВСИЧКО НАЙ-ВАЖНО ОТ КЛЮЧОВАТА ВИЗИТА ОТ ЕКИПА НА ПИК В ИСТАНБУЛ!

Сподели:
Напиши коментар »
(18)
1
КОРНЕЛАТА И РАДЕВ РАЗДАВАТ ПОРЦИИ ПРОПАГАНДИ ...“ ГЕНОЦИИДД...ДЕЦАТА БИЛИ В БОБОВ ДОЛ БОЛНИ ОТ ХЕПАТИИТТ...ГЕНОЦИИДДД.....ИМОЛООО....“...............ВЪЙ ТИА ДВАМАТА КОРНЕЛА И РАДЕВ СА ЗА ЛУДНИЦАТА ...ВЪЙЙ....ОТКАЧИХА ....!
2
Защо България е единствената държава в Европа, която има вицепрезидент?!Всъщност, България и Индия са единствените парламентарни републики, в които има институция "вицепрезидент". Длъжността Президент също е излишна в Парламентарна България!
3
Това на снимката някакъв фото-монтаж ли е? Лецето от преди 20 години монтирано на плешивата тиква дето сам си я подстригва с машинката. Само нямало кой да го мине отзад. След официалната вечеря днес ще има...
4
Отново стана гаф в държавата ни . Ние питаме ; Там се събират президентите на тези държави и въпросът е - защо канят Борисов а не Радев ? Знаят ли Ердоган и Путин , че сега ще има ПЛАЧ и ВОЙ до небесата в българското президентство ? Трябваше да поканят Радев поне да го ползват за сервитьор
5
Браво на Премиера, събра най великите си слуги, Путин и Ердоган да си даде наставленията, за Балкански поток. Точно такива новини, кара да завижда Импексовата БСПдирастия, а главатарите им Импексовата курабия и Кауня Шербет, газ пикаят и кръв серат, от злоба и завист. Но къде е Кауна Шербетов, кой ще им сервира шербета.?? Къде е селската му пръчка, кой ще им посвири след продуктивните им разговори. Ха ха ха, сега вместо Кауна и селската му курабия, Вучич ще сервира и свири, на тримата войводи. Голям зор ще е за Вучич, ако Путин не се качи на стол, как ще се привие дългуча, ха ха ха...
6
След кратък преглед на коменарите по темата констатитам : Днес е "жътва за троловете", ще ударят кьоравото.
7
РАДКУ И KОРНЕЛА СЕ ЧУДЯТ КАКВИ УДУРМИ ДА НАПРАВЯТ ЗА ДА ЗЛЕПОСТАВЯТ НАШИТЕ ИНСТИТУЦИИ ....КОРНЕЛА СИ БАЕ НА ГЛАВЪТЪ ....“ ИСКААМ ПРЕМИЕРА ....ДА СЕ БИЯ С НЕГО ПО МЪЖКИ ..“.....И ЕТО НА ...КОРНЕЛА ЗАПРИЛИЧАЛА НА УПОРИТА ПРАСЯКИНЯ КАТО КИТАЙСКИ НЕРЕЗ ...! МЕЧТИТЕ СЕ СБЪДВАТ ...КОРНЕЛООООООООООООООООООООООООООООООО...УУУУУУУУУУ.....РАДЕЕЕВВВ...ЗАВИСТНИЦИ ....ТАКИВААААААААААААААААААА......ДЪРЖАВАТА ШИ МИ САБАРЯТЕ ...AAAAAA.....С ВАЩИ УДИРМИ ЗА ГЕНОЦИИИДДД ..ЧЕ ИМАЛОО...УУУУ......!
9
Тиквата ще налети да олигави Путин и Ердо, както направи това с чичо Дончо от бялата къща???
10
Путин и Ердоган ше почерпят Бойку с пирожки с л@йн@!
11
impeksovata...kranta...e..vazxitena..ot..izjvite...na...borisov..
12
какво е това смешно човече с автомата , с една прашка в храстите мога да ги избия всичките :)
13
ЕИ, ТИЯ СОЦ ГАДОВЕ УМИРАТ ОТ ЗЛОБА НАЧЕЛО С КРАНТАТА НИНОВА И НЕДОРАЗУМЕНИЕ ТО РАДКО.
14
Интересно е че като трол баба Ива Голямото ухо е много активна с малки или големи букви си личи и от самолет кой е писал коментарите. А за откриването браво на Бойко
15
Тази визита ни струва почти 4 млрд. лв (колкото КТБ) - 2.6 за новата тръба и 1.1 млрд. опростени по договора за транзит с Газпром. И 4 пъти по-малко транзитни такси за напред. До сега 17 млрд. м3 за Турция, а за напред 4 млрд. за Сърбия. Най-калпавите оститутки са тези депо си плащат да ги .. Но какво да очакваме от Тиквун.
16
Сега бай радко Пръдлето ще подскача и крещи във фалцет, ще пръцка и много ще се гневи!
17
Тролчо, що не си биеш шамарите, време ти е.
18
Абе, ами Минзухарка, пардон - Теменужка, неграмотната банкянска слугиня, която единственото, което прави като министър е да лъже и да информира народонаселението кой е задал някакъв незначителен въпрос по отношение на АЕЦ "Белене", какво прави и тая селяндурка там, барабар Петко с мъжете, като началника й, който се явява миманс и никой не го забелязва?!. А свинските драскачи се насраха!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 5811
архив

В родилния дом лекарят сащисан открива, че на едно от леглата лежи мъж: – Ама вие какво правите тук? – Ако искате вярвайте, докторе, но всичко започна от миенето на чинии…

няма нови новини
Днес: 272
hot
най-четени новини в момента
сега
2548
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV: Валери Симеонов с разкрития за екшъна в хазарта - проектът за промени в закона мина на финансова комисия (ОБНОВЕНА)
x
Тези три зодии преживяват чудеса всеки ден
x