ПЪРВО В ПИК TV: Прокуратурата и МВР с горещи данни за битката с престъпността (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Акценти

ПЪРВО В ПИК TV: Прокуратурата и МВР с горещи данни за битката с престъпността (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

48249
на 04.03.2021
ПЪРВО В ПИК TV: Прокуратурата и МВР с горещи данни за битката с престъпността (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева и главният секретар на МВР Ивайло Иванов представиха акценти от работата на прокуратурата на България и Министерство на вътрешните работи по противодействие на престъпността през 2020 г.

препоръчано

Сийка Милева обяви, че главният прокурор Иван Гешев и министър Христо Терзийски са наградили изявени прокурори.

С категоричност се затвърждава тенденцията за намаляване на престъпността въпреки пандемията. Има спад. Така се гарантира спокойствието на обществото.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обяви, че са предприети редица мерки срещу престъпността съвместно с прокуратурата.

През 2020 г. 1249 са специализираните операции срещу посегателствата срещу личността, 2300 престъпления са разкрити, 1200 лица са привлечени под отговорност. 

Разкрити са посегателствата срещу журналистите Слави Ангелов и Полина Паунова, така се гарантира свободата на словото, каза Сийка Милева.

С 15% са намалели престъпленията за 2020 година спрямо предходната. Тенденциите са за намаление, каза Иванов.

Продължава борбата с телефонните измами. Това става с взаимодействие с множество институции под надзора на главната прокуратура. Около 77 процентът на спадът на телефонните измами, като те в 2020 година са сведени до единици в почти всички региона на страната. Само 129 са случаите за последната отчетена година. От над 2 милиона лева плячкосаните суми спадат до 500 000 лева. Ветово, Горна Оряховица и Павликени са центровете на тези измами, като срещу тях има проверки от НАП, а част от незаконните постройки, изградени с пари от телефонни измами, са разрушени.

Тази дейност се изнася в чужбина, но и там се извършват съвместни действия.

С над 50 процента намаляват убийствата. Само едно убийство не е разкрито, но по него се работи.

Акцент е работата по наркотрафика. Разбити са множество нарколаборатории.

Около 1000 са специализираните операции край училищата. 508 непълноленти са устанивени във връзка с наркопрестъпления. В съда са обвинителните актове за трафика на кокаин.

Пътната безопасност е също сфера, в която се хвърлят доста усилия. С 1220 са по-малко ПТП-та. През 2020 година нивото на пътен травматизъм е най-ниското регистрирано, каза Иванов. 116 милиона лева са парите събрани по глоби. За превенция на корупционни действия са вградени 300 камери в колите на пътните полицаи. Намаление от 7 процента се наблюдава при престъпленията след употреба на наркотици.

Подпорната стена в местността е Алепу, където строежът беше спрян, е част от примерите за работата на прокуратурата. Унищожават се незаконни сметища. ВАП е приключило десетки преписки за цените на лекарствата и пари от ЕС за справяне с пандемията.

Над 320 милиона лева са спасени от финансови престъпления. Незакононно придобито имущество също е отнето в полза на държавата за над 3,5 млрд. лева.

Резултатите ясно показват защо на място често са виждани главният прокурор Иван Гешев и главният секретар Ивайло Иванов. Работи се усилено по превенцията.

Конкретните данни ще бъдат допълнително оповестени.

Сподели:
Бомба x
Астролог: Денят е успешен само за оптимистите Астролог: Денят е успешен само за оптимистите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ-СДС получиха мандат за правителство като първа сила на изборите - Даниел Митов го взе от Румен Радев (НА ЖИВО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ-СДС получиха мандат за правителство като първа сила на изборите - Даниел Митов го взе от Румен Радев (НА ЖИВО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 215
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това