Вход
София
Времето в София 29 o C

ПЪРВО В ПИК TV: Прокуратурата обвини Нено Димов в умишлена безстопанственост - остава в ареста за 72 часа! Загубите от разрешенията му за ползване на водата в Перник за промишлени нужди са за над 11 млн. лв. (ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV: Прокуратурата обвини Нено Димов в умишлена безстопанственост - остава в ареста за 72 часа! Загубите от разрешенията му за ползване на водата в Перник за промишлени нужди са за над 11 млн. лв. (ОБНОВЕНА)

на 10.01.2020
92185
37
ПЪРВО В ПИК TV: Прокуратурата обвини Нено Димов в умишлена безстопанственост - остава в ареста за 72 часа! Загубите от разрешенията му за ползване на водата в Перник за промишлени нужди са за над 11 млн. лв. (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
10.01.2020
37
92185

Прокуратурата разкрива подробностите за мегаакцията около водната криза в Перник и ареста на Нено Димов, който днес подаде оставка и след като премиерът Бойко Борисов я прие, вече не е министър.

Вчера под ръководството на главния прокурор Иван Гешев прокуратурата, ДАНС, КПКОМПИ и МВР влязоха в областната администрация на Перник, както и в местното ВиК, а малко по-късно и в Министерството на околната среда и водите в София.

Шефът на спецпрокуратурата Димитър Петров заяви, че Ангел Кънев е наблюдаващ прокурор по разследването на случая с водната криза в Перник. 

"В хода на разследването е установено, че мъртвият обем на язовир "Студена" е достигнат под стопанисването на Министерство на околната среда и водите. Нивото на водата се наблюдава от ВиК, които докладват за нивото на министъра. Установено е, че от началото на 2019 г. нивото е намалявало, за което е бил уведомяван министърът.

Той ежемесечно утвърждава графици и разрешава водоподаването за различни нужди. Установено е, че той в разрез със закона за водите е разрешавал ползване за промишлени нужди на определени дружества, въпреки, че е надлежно и писмено уведомен, че нивото на язовира намалява. Така е нарушил служебните си задължение и е издавала разрешителни за промишлено ползване на определени дружества, макара притокът да е намалял драстично, при това в пъти по-големи обеми. Освен това не е упражнил добро управление на водите, което е довело до намаляване на питейната вода за Перник", каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

Наказателното производство е образувано преди месец, стана ясно от разкритията на прокуратурата. "Събрани са над 48 тома доказателства и сме направили обосновани предположения за обвинение към министъра на околната среда и водите за безстопанственост, за което се предвиждат от 2 до 8 години затвор", каза наблюдаващият прокурор Кънев. Той заяви, че министър Димов вече е привлечен като обвиняем за безстопанственост. 

"Давал е месеци наред едни и същи количества воден ресурс, въпреки намаляване на водата. Причинената щета е на стойност над 11 млн. лв.", разкри още Кънев.

"Ако министърът бе изпълнил служебните си задължения и не бе допускал ползването на воден ресурс за промишлени нужди, към момента нямаше да има режим и щеше да има 7 млрд. куб. м. вода", категоричен бе наблюдаващият прокурор. Той съобщи, че е поискал и прокурорска мярка за арест на Димов за 72 часа и той ще остане в ареста.

Главният секретар Ивайло Иванов заяви, че работата на МВР, ДАНС и КПКОНПИ под наблюдението на прокуратурата тече от месец и ще продължи и в цялата страна, за да бъдат предотвратени подобни кризи в други области. Той уточни, че подаването на питейна вода е дейност, касаеща националната сигурност и затова със заповед на МВР и  ДАНС днес са разпоредени проверки на територията на всички ВиК дружества в страната, но не ставало дума за акции, а само за проверки. 

"Ако се открият нарушения, ще докладваме на съответните прокуратури, за да преценят действията. Засега проверяваме, за да няма ситуации като в Перник и в други градове", уточни още Ивайло Иванов. 

Сийка Милева обобщи, че Нено Димов е обвинен за умишлена безстопанственост затова, че е давал на определени дружества ползване на вода, въпреки, че е бил уведомен за намаляване на ресурса. 

Кънев уточни след въпрос, че отношението на МРРБ е за поддържане на ВиК мрежата и разходването на парите на ВиК дружествата. Разходването на водата обаче се прави само от актове, лично подписани от министъра на околната среда и водите. "МРРБ има отношение само към разходването на парите на ВиК дружествата, а не на водите. Освен това не пряко министърът на благоустройството отговаря за ВиК, а на назначени от него длъжности лица", уточни Кънев. Той заяви също, че доказателствата по отношение на Нено Димов сочат, че става дума за умишлена безстопанственост, а не за случайна. Тази умишлена безстопанственост е била в условията на продължаващо престъпление повече от 20 месеца, според събраните от прокуратурата доказателства. Това означава, че Нено Димов е бил уведомяван за намаляващото ниво на язовир "Студена" още от началото на 2018 г.

Финансовите загуби пък са изчислени на база загубените милиарди кубически метри вода и цената на кубик вода в Перник.

"Многократно и продължително е бил уведомяван, така че не става дума за еднократен акт, който да е случаен. Той е бил уведомяван за намаляването на нивото на водата, но е предприел мерки. Ако той беше упражнил правомощията си, а не да не прави нищо и да бездейства, сега в Перник щеше да има вода и нямаше да има тази криза. Така, че щетите не са само парични, но и морални и други. Той е давал включително и в по-големите от исканите от предприятията обеми вода с разрешителни, подписани от него", каза още Кънев и заяви, че с разследването са ангажирани над 10 контролни органи, а досъдебното производство е започнало от 20 декември и до момента са събрани над 40 тома доказателства, като е преценено, че вече има достатъчно доказателства за привличане под обвинение на отговорно лице. Прокурор Кънев каза, че при събиране на достатъчно доказателства и за други лица, ще има и още обвинения, тъй като разследването продължава. 

"Лично министърът ежемесечно е подписвал графиците за нивото на водата и е знаел какъв е приходът и разходът", каза и Сийка Милева. 

Главният секретар Ивайло Иванов каза, че проверките за боклука нямат отношение към казуса. "Главният прокурор нареди проверки на МВР и ДАНС, по които ние веч еработим. Има срок и се работи и след събиране на документите, ще докладваме на съответните прокуратури. Има сформиран щаб за боклука в ГДНП, ежедневно постъпва информация и се прави пътна карта, така че накрая на проверката ще знаем къде, как и какви боклуци се съхраняват. Когато се установят нарушения, ще докладваме на главния прокурор, тъй като тази проверка е разпоредена от него", разкри главният секретар на въпрос за разследването по темата с боклука. 

"Вчера беше задържан за 24 часа, днес по-рано е преместен в Следствието, където в 15 часа е започнало предявяване на обвинението, а след това ще бъде разпитан. След това ще му бъде предявена мярката за задържане за 72 часа, което ще изтърпи в следствения арест", допълни за Нено Димов още наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. 

На въпрос на ПИК TV дали работят за установяване на корупция или корист по повод отпускането на допълнителни количества вода от страна на Нено Димов, прокурор Кънев каза, че няма към момента преки доказателства за това, но се работи за събиране на всички възможни данни. "Разпитват се длъжностни лица и от министерството, и лица от над 16 търговски дружества, които се намират на територията на парк "Стомана". На този етап нямаме данни за това", заяви той и отново уточни, че язовирът е държавна собственост и отговорност за стопанисването му има министърът на околната среда и водите, така че той е виновното лице в случай на безстопанственост. 

Вижте всички разкрития на прокуратурата във видеото на живо на ПИК TV:

Сподели:
свързани новини
ГОРЕЩО В ПИК: Министър Нено Димов сам в ареста тази нощ - няма други задържани в 3-то РПУ ГОРЕЩО В ПИК: Министър Нено Димов сам в ареста тази нощ - няма други задържани в 3-то РПУ
Министър Нено Димов няма дели килия с други задържани...
на 09.01.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 19478
архив
Пиян клиент чете сметката в ресторанта:2 водки – 2.60салата – 1.30ако мине – 2.504 бири – 3.60Вика келнера:– Какво е това “ако мине”?– Е, не мина…
няма нови новини
Днес: 94
hot
най-четени новини в момента
сега
2796
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Метеж на Орлов мост - агитките на Божков пробват блокада, Радев ги нахъсва през Фейсбук (СНИМКИ/ВИДЕО)
x
Днес котките по света имат празник. Вижте!
x