Вход
София
Времето в София 9 o C

ПЪРВО В ПИК TV: Прокуратурата с нови разкрития - един от подсъдимите за рухването на КТБ стоял зад офшорката, свързана с Елена Йончева (ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV: Прокуратурата с нови разкрития - един от подсъдимите за рухването на КТБ стоял зад офшорката, свързана с Елена Йончева (ОБНОВЕНА)

на 08.11.2018
95559
47
ПЪРВО В ПИК TV: Прокуратурата с нови разкрития - един от подсъдимите за рухването на КТБ стоял зад офшорката, свързана с Елена Йончева (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
08.11.2018
47
95559

Извънреден брифинг дава прокуратурата, на който ще станат ясни подробности за повдигнатите обвинения срещу Елена Йончева, Веселин Марешки и още четирима депутати. Припомняме, че главният прокурор поиска от Народното събрание да бъдат снети имунитетите на Елена Йончева и Георги Михайлов от БСП, Борис Кърчев от ГЕРБ, Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов от партия "Воля".

Румяна Арнаудова обясни, че в прокуратурата са неизгодните договори, които е сключвал Георги Михайлов, както и данни за безстопанственост. Дейностите му като директор не защитавали интересите в пълна степен на болничното заведение, поясни говорителката на главна проуратура. По разследването за Марешки, Таскова и Христов Арнаудова обяви, че в края на юли м.г. те са дали съгласието си да бъдат разследвани и е започнала проверка. Собственици на аптеки са дали показания, че срещу тях има принуда. Така към тримата обвиняеми има още едно обвинение. Тримата са разследвани за престъпен сговор с цел да се набави облага другиму - в случая за дружество на Марешки, чиито регионални директори са били другите двама. Ако НС даде разрешение за възбуждане на наказателно производство ще бъде повдигнато обвинение на всеки един от тях. КС е посочил, че когато се иска имунитет за едно престъпление, а се появи и обвинение за друго престъпление, пак се иска сваляне на имунитета. 

По отношение на Борис Кърчев от ГЕРБ има сигнали от НПО и граждани и в тях се твърди, че той, докато е бил съдружник и управител на две търговски дружества, е осъществявал престъпни схеми и е ощетил фиска. Едното престъпление е от юни-юли 2015 г. Доказано е, че той не е платил данъци за 320 хил. лв. Другите сигурни данни са, че в същия период от време е приложена същата схема на избягването на плащане на данъци, но от други търговски дружества, посочи говорителката. 

Що се отнася до Елена Йончева е извършена проверка и в публичните регистри и е стартирало разследване за пране на пари в особено големи размери. Доказано е, че през 2012 г. е взето решение за съвместно дружество с офшорно дружество, регистрирано на Британските Вирджински острови. В настоящия случай има решение, че авторска телевизия ще участва с 50 процента в дружеството Офроуд ЕООД с капитал 5 000 лв. Взето е решение офшорката да преведе 320 хиляди лева - средства, които ще отидат във фонд резервен. И 250 хиляди евро също е решено да бъдат внесени от офшорката също във фонд резервен. Има доказателства, че тази компания е използвана за превеждане на пари от престъпна дейност в сметките на общото дружество. "Офроуд" е открило сметки в КТБ и единствено едно лице е имало право да оперира със средствата. Това лице е Елена Йончева. 171 хил. евро и 320 хил. лева са били преведени. Как са били използвани тези средства все още не може да се установи преди народният представител да бъде с отнет имунитет. Предстои и по това, и по другите разследвания да се разкрият данъчни и банкови тайни, което ще засегне правата на всички народни представители, поясни Румяна Арнаудова. 

Тези средства в КТБ не са били на банката, а на българските вложители, допълни още говорителката на главния прокурор. Имаме основание да считаме, че Йончева или знае, или подозира за това, каза още тя. 

Ние сме на практика в началото на разследването, самоличността на свидетелите не може да се разкрие. Нека съберем всички възможни доказателства и тогава да правим изводи, отговори Арнаудова на въпрос на журналистите. 

Имаме основания да смятаме, че зад тази офшорна компания стои лице, което е разследвано по делото КТБ, един от подсъдимите по това разследване, каза Арнаудова. Има индикации, че средствата Йончева не е използвала по предназначение и не е изключено да има длъжностно престъпление, заяви още Арнаудова. 

Трябва да се извърши проверка и да се види дали има обосновано основание за повдигане на обвинение. Главният прокурор ще реши кога да внесе искането да паднат имунитетите, посочи тя. 

Прокуратурата действа съобразно закона и доказателствата, и съобразно нормите за разследващите органи. Действията на прокуратурата не са и няма как да са резултат от изказвания на депутатите, а се основават на надеждни данни и факти, отсече Арнаудова на въпрос по изказването от днес на Елена Йончева, която смята, че обвинението излиза срещу нея заради политическите й изказвания и искания. 

Почти всички дела, за които аз се сещам, прокурорите, които повдигат обвинението за пране на пари, прокурорите внасят доказателства и за предикатни престъпления, обясни още говорителката на главната прокуратура. 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 27085
архив

Когато ви е скучно, отидете в най-близката до вас банка и изкрещете: – Никой да не мърда! И точно преди да извадят пистолети, добавете: – Падна ми контактната леща!

няма нови новини
Днес: 31
hot
най-четени новини в момента
сега
1790
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Щабът с последни данни - само 6 заразени от 443 проби за денонощието (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
СВЯТ ДЕН: Честваме един уникален празник, свързан със свети Йоан Кръстител
x