ПЪРВО В ПИК TV: Прокуратурата с разкрития за разбита група за купуване на гласове с пари от чужбина - четирима кандидат-депутати замесени в схемата, един остава в ареста, мъж от страна извън ЕС осигурявал финансирането (ОБНОВЕНА)

Акценти

ПЪРВО В ПИК TV: Прокуратурата с разкрития за разбита група за купуване на гласове с пари от чужбина - четирима кандидат-депутати замесени в схемата, един остава в ареста, мъж от страна извън ЕС осигурявал финансирането (ОБНОВЕНА)

70555
на 14.04.2021
ПЪРВО В ПИК TV: Прокуратурата с разкрития за разбита група за купуване на гласове с пари от чужбина - четирима кандидат-депутати замесени в схемата, един остава в ареста, мъж от страна извън ЕС осигурявал финансирането (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Прокуратурата излиза с подробности за неутрализиране на престъпна група за предлагане на имотни облаги с цел склоняване да се упражни избирателно право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция. 

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

„Днес ще представим след разрешение от СГП подробности за група за купуване на гласове“, каза говорителката на главния прокурор Сийка Милева.

Тя обяви, че всички членове на групата са задържани и мерките им са потвърдени на две инстанции.

Милева допълни, че има и други разследвания за купуване на гласове, които продължават и към момента.

„Бяха установени групи, които се занимаваха с различни неща – наркотрафик, и други престъпления, които търсеха начин чрез имотни облаги да купуват гласове“, обясни тя.

„За първи път по искане на прокуратурата са запорирани 435 000 лева. Общо над 800 000 лева не бяха включени в изборната търговия“, обяви Милева.

Илиана Кирилова, административен ръководител на СГП обяви, че в момента се гледат 4 дела по този въпрос. Тя уточни, че са започнали в други райони, но сега гледат от Софийска градска прокуратура. При тях имало хора с имунитет, тъй като са били кандидати за депутати.

„Говорим за 5 лица, които са били кандидати. Двама от тях са задържани за 72 часа. Един е с подписка. Останалите са с мерки "задържане под стража", потвърдени на втора инстанция“, каза Кирилова.

Тя каза, че има запор на 250 000 лева и към момента. Кирилова допълни, че това е по отношение на хората, които са забъркани и са лица с имунитет.

От всички събрани до момента доказателства се установява, че престъпната група е била създадена и е действала в периода от 06.02.2021 г. до датата на провеждане на изборите за 45-ото Народно събрание.

„Първоначално делото е било водено от прокуратурата в Пловдив. Имало е три обвинения. След това са били събрани и данни за участието на лице с имунитет. Затова е изпратено до Софийска градска прокуратура“, каза говорителката на Софийска градска прокуратура Антоанета Панчева.

"За организатора мога да кажа, че той е собственик на 4 дружества – сред тях хотелски комплекс, газстанция и кабелна тв. Той е поддържал връзка с неформален лидер на партия. Комуникацията е ставала чрез пряка връзка чрез мобилни средства, за които са били раздадени специални телефони“, каза още говорителката.

Тя допълни, че той е провел няколко срещи на територията на София, Пловдив, Карлово и други градове.

„Участници са били 3 лица. Първият е кандидат – депутат. Вторият бивш заместник - кмет, настоящ общински съветник и бивш кандидат за евродепутат. Третият е лице с влияние в ромски райони“, допълни тя.

За финансирането те казаха, че се използвали мулета за парите, свързани с финансиране от Турция, като парите дотам са стигали от страна извън ЕС.

„В някои населени места сумата е стигала до 80 лева на човек. Всичко е ставало по индианска нишка. Имало е и по-ниски тарифи - 20-30 лв. на глас“, разясни Милева.

„Другата им схема е била чрез корпоративна връзка. Те са уговаряли своите служители да гласуват за определена партия“, каза Милева.

Тя каза, че собственик на фирма за перилни препарати в Пловдив е бил уговарян да свърши въпросната работа в завода.

Третата схема е била чрез застъпниците. Те са получавали по 100 лв. допълнително. Трябвало да доведат още по трима души да гласуват за въпросната партия.

Прокурор Панчева каза, че е направена графическа екпертиза на иззетите материали.

Към момента имало едно задържано лице. Организаторът на групата е задържан и мярката му е потвърдена на 2 инстанции. Двама са мярка "задържане под стража" и един е с мярка подписка, която е протестирана от прокуратурата.

Въпросният кандидат не е бил избран, уточниха от прокуратурата.

„Участник в групата е бил кандидат за депутат“, разясни Панчева.

"Към настоящия момент той не е лице с имунитет“, уточни Сийка Милева.

 

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов скочи на Радев: Паметта му е много къса - помня ярките политически фигури в неговите кабинети! Изобщо не ме интересува кой ще е външният министър (НА ЖИВО) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов скочи на Радев: Паметта му е много къса - помня ярките политически фигури в неговите кабинети! Изобщо не ме интересува кой ще е външният министър (НА ЖИВО)
ново
Днес: 51
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК