ПЪРВО В ПИК TV! Проф. Костадин Ангелов с новини за пандемията от COVID-19 след закриването на щаба: Справихме се! Да не търсим политика в здравето (ВИДЕО)

Акценти

ПЪРВО В ПИК TV! Проф. Костадин Ангелов с новини за пандемията от COVID-19 след закриването на щаба: Справихме се! Да не търсим политика в здравето (ВИДЕО)

67296
на 16.04.2021
ПЪРВО В ПИК TV! Проф. Костадин Ангелов с новини за пандемията от COVID-19 след закриването на щаба: Справихме се! Да не търсим политика в здравето (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

След като премиерът Бойко Борисов обяви, че разпуска назначения от него Национален оперативен щаб за борба с коронавируса и дълги и противоречиви колебания кога, кой и дали изобщо ще се състои редовния седмичен брифинг на здравните власти, както и след първоначалната информация, че това ще стане в понеделник, здравният министър в оставка Костадин Ангелов все пак обявява данните днес.

препоръчано

Заедно с него в брифинга участват главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев, изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов и председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов ще дадат брифинг във връзка с актуалната епидемична обстановка в страната.

Справяме се и с третата вълна на COVID-10, което означава, че мерките, които бяха взети, бяха навременни и дадоха резултат. Здравната ни система издържа, въпреки чувствително по-големия натиск. За голямо съжаление загубихме и продължаваме да губим животи и това е голямата тежест, която ще носим като лекари, каза в началото Ангелов.

Очакваме да минат няколко седмици, за да се усети чувствително намаляване на броя на хоспитализираните, допълни той.

Обърнахме тенденциите на излекувани-потвърдени, т.е. с над 3000 души повече са излекуваните от положителните случаи в страната.

По отношение на болничните легла на национално ниво се наблюдава намаляване на заетостта, заяви още професорът.

За последните дни заболеваемостта е 570 на 100 000, това ни отрежда 11 място и четвърто място на Балканския полуостров. На второ място сме по смъртност в Европа и на второ място на Балканите след Македония. С най-висока заболеваемост е София-град. Най-ниска е във Видин, каза Ангел Кунчев.

От епидемиологичната крива е вижда ясно оформилият се спад, който продължава трета седмица. Ако запазим тази тенденция, ще приключим третата вълна. Според международни проучвания се удвоява усложняването от това заболяване. Най-показателна е картата на зоните, засегнати в Европа. В момента огънят е в Полша, Унгария, Швеция, части от Нидерландия, Франция. Добрият пример е Португалия, която от най-високата заболеваемост вече е във втората половина на класацията. Лошият пример е Швеция - заболеваемостта надминава в пъти тази на съседните страни, посочи Кунчев.  

За последните седмици на април ще получим 324 090 дози ваксини. По отношение на април, в седмицата след 26 април ще имаме първата голяма доставка от Пфайзер - 138 060 дози. Над 1,5 милиона ще получим през май пак от Пфайзер. Над 1,4 милиона ще получим през юни от Пфайзер. Има три сценария за колективния имунитет. Първият е оптимистичен - постигане в края на юни. Реалистичен е за края на юли и песимистичен е за края на м. август. Всичко зависи от организацията на ваксинационния процес и от хората, които ще организират темпа на ваксинацията, каза проф. Ангелов.

По отношение на заповедта на премиера за разпускането на НОЩ - заповедта е от 26 февруари. Логично е решението и нека политиците не се опитват да правят политика, защото здравеопазването не може да е боксова круша за новопоявили се политици. Нека бъдем максимално нормални в тази сфера. Щабът е логично да бъде разформирован в края на мандата. Логично е следващият премиер, съгласно неговите разбирания, да създаде такъв консултативен орган. Брифингите на щаба продължават, отговорността се носи от министъра на здравеопазването заедно с държавния главен инспектор. Моля да не се търсят задни мисли в тази случка, отсече професор Ангелов.

Ситуацията в страната е много по-различна, в щаба има много повече информация, отколкото при създаването на щаба. Ние изградихме един модел, който работи и вече знаем какво и как да правим. Пак ви моля - нека не търсим политически насоки, заяви още той.

Проф. Красимир Гигов заяви, че общият брой ваксинирани е 620 375, а с една доза са 123 381. Лекарите гонят около 80 на сто ваксинирани. С този темп към момента всички ваксини, пристигнали у нас, са направени веднага, както и са запазени вторите дози. 

Има група новопоявили се варианти на COVID-19, които притесняват световните здравни власти. Такива са британският, бразилският, южноафриканският, нигерийският, каза проф. Тодор Кантарджиев.

Френският вариант е в процес на изследване, посочи още той. 

От Северна България получихме данни за британския вариант за две жени на 60 и на 65 години. Наблюдавахме една мутация, която е в началото на спайк протеина, протеина на шипчето, заменени са аминокиселини на българския щам. Доста са различни по структура аминокиселините. Обърнахме се към БАН, където един млад човек направи модел на промяната на протеина, което ни говори, че протеинът не се е променил така, че да не му действат ваксините. Започнахме по-интензивно да диагностицираме всички случаи от този район. Засега това е щам под внимание, обясни Кантарджиев.

Щамовете, които са притеснителни и ваксините, които се правят сега, защитават, но по-слабо, отколкото предишните варианти, допълни той.

Богдан Кирилов обясни, че продължава оценката на ЕМА за различните ваксини - Оксфордската и тази на Янсен. Извършва се допълнителен анализ за образуването на тромбоцити. Знаете, че в Америка спряха ваксинирането с Янсен, заяви той.

В момента се анализират данни от всички държави-членки, за да се направи анализ и в контекста на риска за тежко протичане на заболяването. 

Още от края на април ще има увеличение на доставката на ваксини. Продължават и изследвания на ваксините Новавак и руската ваксина. Не се знае кога ще приключат изпитванията, но това ще даде допълнителна възможност след средата на годината, заяви Кирилов.

Проф. Ангелов заяви, че всички експертни съвети залагат да се прилага и втората доза на ваксината "Астра Зенека".

На въпрос на ПИК дали с ваксинирането ще приключим пандемията и дали загиват хора при втора ваксина, професорът заяви, че нямаме данни за загинали след втора игла. 

Не зависи от нас кога и как ще са брифингите. Надявам се да ги запазим да са в четвъртък, докогато ще заставам пред вас, но не всичко зависи от мен, заяви той.

По отношение на пандемията по първия въпрос, ако в България постигнем 65-70 на сто ваксинирани, използвайки Пфайзер и Модерна, това означава, че ние до края на юни ще ваксинираме 2-2,5 милиона българи. Заедно с преболедувалите ще станат 3 милиона. Това означава, че можем да си позволим липса на мерки или минимални мерки, които да влияят максимално малко на психиката на хората, заяви още здравният министър в оставка. Той изрази надежда, че до другата седмица няма да има нито една област в червено.

Ще има съвсем леко разхлабване по отношение на театрите, където ще се пусне 50% от зрителите в театрите.

Не зависи от поведението на България дали пандемията ще се превърне в епидемията, зависи от всяка една държава. Трудно ми е да прогнозирам какво ще се случи в останалите страни. Надявам се всички страни да постигнат това в края на лятото, заяви Ангелов. 

В понеделник ще имаме брифинг за ваксината Астра Зенека, обясни той.

Сподели:
Бомба x
САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 207
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това