ПЪРВО В ПИК TV! Ревизоро с извънредни новини - Бургас може да остане без вода (ОБНОВЕНА)

Животът днес

ПЪРВО В ПИК TV! Ревизоро с извънредни новини - Бургас може да остане без вода (ОБНОВЕНА)

45394
на 27.11.2020
ПЪРВО В ПИК TV! Ревизоро с извънредни новини - Бургас може да остане без вода (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров даде извънредна информация за състоянието на язовирите и водното стопанство в България.

препоръчано

Бургас може да остане без вода през следващата година, защото язовир "Камчия" е празен, съобщи гневен Ревизоро. Той се оплака, че са писани 20 писма, които обаче до момента няма направено. Освен това началник на кабинет в земеделското министерство и други служители цензурирали премиера Борисов, защото имало взето министерско решение за такъв строеж.

"Не е валяло капка дъжд. Тази схема я имат всички. От януари пиша всеки месец доклади. Никой - кметове, партиен елит, общински съветници. Никой нищо не е направил. Цяло лято чакам един пиар да каже кога ще е първата копка. Нищо, България се управлява от пиарите. Земеделците не си дават язовира, МРРБ не могат да започнат, защото земеделците не им дават документацията. Някакъв си началник на кабинет не дава документите, цензурират премиера. Ще допуснем Южното Черноморие да стане владение на корпоративен интерес", каза Димитров.

Кметът на Бургас заема особено място на зрител в цялата работа, възмути се още Ревизоро. Той бил казал, че ще построи нов язовир. "Как се строи язовир за 5 месеца?", попита Димитров. Друга негова идея била станция за обезсоляване на морската вода. Според Ревизоро, това е абсолютно невъзможно, защото няма подходящ парцел поради това, че Черноморието е в зоната "Натура 2000".

Според него, Бургас е изправен пред водна криза още през месец май следващата година. "Ще се случи "Перник-2", аз не се заигравам политически. Язовир "Студена" винаги е бил пълен. Язовирът е на МРРБ, стетана, цялата система, е на МРРБ. МОСВ само пуска граници. Нарочно го изпуснали, за да не използват водолази", описа ситуацията в Перник той.

"Загубиха изборите и кметицата и областната се покриха", каза емоционално разпален Емил Димитров.

"Политически решения съсипват язовирите. Пернишкият кмет на "Позитано" 20 го помолих да си подаде документ да узаконим Софийския водопрод, ще ме дава на съд. Моля го да си извади разрешителното, ще ме дава на съд. Щом се напълни язовира, кражбите започнаха пак, два пъти повече от преди се ползва вода. Давам пример с ДПС - язовир "Ястребино", целенасочено се съсипва. Има 283 броя извори и сондажи, ползват се 13 броя, всичко е унищожено, закачаме се към държавния язовир и всичко е готово", продължи той да изброява проблемите.

"Съсипвате ми язовирите. В момента един язовир е затворен заради един град от 2000 души, който не иска да си ползва сондажите. Поредното ново безумие - тук някой зад гърба ни внася решение тези земеделци да си правят водни войни, да копат и преграждат където си искат. В партиен диктат затваряме язовира. Този язовир на баща ми е ли е? Поне подземните източници да спасим, това е водата на децата ни, едно безумие води до второ и трето", каза още развълнуван за състоянието на язовирите и водните ресурси Емил Димитров.

Той призова и депутатите да прояват разум и да вземат бързи мерки. Дошъл съм като синя каска с разумно предложение, сподели Ревизоро.

"Земеделското министерство има стотици язовири, но не развъжда рибата там, иска да се намърда през задната врата. Създавате проблеми, трябвало да усвоявали пари, ами усвоявайте си ги във вашите язовири. "Копринка" пълни язовир "Жребчево", той захранва речните тераси, които захранват Сливен, Нова Загора, четири окръга. От същата река Тунджа ние поливаме в Стара Загора и Ямбол. Една река, два язовира трябва да пълним още два язовира, а язовирите бяха празни. Тази години, след три години суша, какво ми причинявате? Тази години след три години суша, нивата на налягането падна рязко през август. Сливен, Ямбол, Нова Загора, Елхово, Стара Загора бяха на косъм да останат без вода. При празен язовир и пресъхващи сондажи, земеделците искат да поливат, екология трябва, енергетиката иска да охлажда. 70 км. трасе, пускаме 5 000 000 кубика, идват 800 000, другото попива. Пускаме водата, ускоряваме, спасихме положението. Дадохме вода и идва собственикът на "Копринка" и вика, че трябвало да мести садките? Кое е по-важното? Ние се занимаваме с риби, защото някой влязъл в държавния язовир", описа още ситуацията.

"Втори пример - Кърджали. Три язовира, каскада, истински подвиг. В първия язовир вали дъжд, има садки. Там се пълни бързо. Пускаме по каскадата, два пръста остана да наводним Гърция, добре, че и спря да вали. Идва тоя от "Кърджали" и ми вика: Защо ми празните водата?", продължи Емил Димитров.

"Дошъл съм при вас да поискам да вземем решение, не с анкетна комисия, с разговори тук-там, да ви поканя да дойдете двама представители от партия, ще ви покажа картите и черните карти, които се крият, само няма да ги снимате. Догодина ще има водна криза в земеделието. Ще имате три избора догодина - един път парламентарни, един път президентски и водни бунтове. Аз телефон с дедо Боже нямам, не знам дали ще вали", обърна се с апел към депутатите министърът на водите и околната среда.

"Убивате ми министерството. Днес имам последна възможност малко и на интересите на народа да послужа. Не искам никой да обидя, втори път се извинявам. Не искам да искате моя или нечия друга отговорност. Излъчете двама души и елате, ще ви покажа всичко, черните карти, снимките, елате да помислим дали да помогнем на земеделците да оцелеят", обърна се емоционално Димитров към народните представители, които вдигаха шум по време на цялото му изказване от над 30 минути.

Сподели:
Бомба x
Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 309
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това