ПЪРВО В ПИК TV! Румен Радев с обръщение към нацията - насрочи парламентарните избори за 4 април (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Акценти

ПЪРВО В ПИК TV! Румен Радев с обръщение към нацията - насрочи парламентарните избори за 4 април (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

58412
на 14.01.2021
ПЪРВО В ПИК TV! Румен Радев с обръщение към нацията - насрочи парламентарните избори за 4 април (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

След 9-дневен консултативен маратон с маргинални партии, събрани под юмрука му в опитите за метежи и преврат през лятото, и представители на различни държавни и всевъзможни неправителствени организации, в който за парламентарно представените 6 политически сили бе отделен само един ден, на 10-я ден обитателят на президентството Румен Радев направи обобщение на раздумките си с обръщения към нацията.

препоръчано

От 5 до 13 януари в президентството последователно се появиха представителите на здравните власти в лицето на здравния министър проф. Константин Ангелов, главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, шефа на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов, здравните специалисти проф. Радка Аргирова, проф. Андрей Чорбанов, д-р Алеуксандър Симидчиев, ръководството на Сдружението на общините начело с кмета на Велико Търново Даниел Панов, Обществения съвет към ЦИК, шефовете на ЦИК, ГРАО, НСИ, Български институт за стандартизация и Държавна агенция „Електронно управление“.

През следващите дни разговорите на Радев продължиха с извънпарламентарните политически сили "Има такъв народ", Демократична България, гражданската коалиция между "Изправи се" и Отровното трио, "Възраждане", Републиканци за България, АБВ и МИР.

След това Радев проведе онлайн среща със структури на българи в чужбина, които се оказаха от Стратегическия му съвет и от ДеБъ.

Един ден бе отделен на парламентарно представените парии и коалиции, от които се отзоваха ГЕРБ, БСП, ДПС, "Воля" и "Атака", бец "Обединени патриоти", които отказаха.

И накрая срещите му приключиха с още три извънпарламентарни организации - Д21, ДБГ и ВОЛТ.

Две от политическите сили отказаха да участват в раздумките при президента - извънпарламентарната структура около бившия военен ген. Димитър Шивиков и парламентарната Обединени партиоти.

Една от срещите си - със Сдружението на кметовете на малки населени места, Радев проведе извън президентството навръх Богоявление в Калофер, където се озова за честването на 173-годишнината от рождението на Христо Ботев.

С изключение на 3 политически сили - Републиканци за България, АБВ и Д21, всички останали подкрепиха първоначално обявената от Радев дата за парламентарните избори - първата възможна 28 март. Другите поискаха съответно 18 април, 23 май и средата на април.

Общият брой на поканите за консултации, отправени от Радев, бяха 22. Състояха се 20 срещи.

По Конституция окончателното решение за датата на парламентарните избори се взима от президента и те се определят в указ, издаден от него.

Въпросите са повече от отговорите. Фокусира се общественото внимание върху адекватни мерки за преодоляване на проблемите. Органите трябва да обявят адекватни здравни мерки, посочи Радев.

Той призова да се предоставят защитни средства на всички българи по време на изборите. Президентът очаквал законодателят да гласува за гласуване по пощата на българите в чужбина, които в редица страни ще са силно затруднени да гласуват, да има видеонаблюдение в секциите и да се излъчи процесът на преброяване на бюлетините, справедлив достъп до медиите от всички в процеса на предизборната кампания. 

Доводите, че броени месеци преди изборите не трябва да се правят промени в изборния закон, много пъти са пренебрегвани и очаквам и сега парламентът да бъде не по-малко активен. Очаквам пандемията да се използва и като възможност, защото се вижда, че в условията на пандемия се взеха дълго отлагани решения, отсече Радев.

Бях уверен от ЦИК, че машините ще бъдат доставени 25 дни преди изборите. Очаквам активна кампания за обучение и информиране на гражданите за машинния вот. Очаквам действия за актуализация на избирателните списъци, каза Радев.

Събитията от миналата година ясно показаха, че българите искат бързо промяна и страната да се върне  в руслото на демокрацията - кауза, която винаги съм подкрепял, посочи Радев.

Час по-скоро трябва да имаме активен парламент и действено правителство. Дейностите, които трябва да изърши администрацията изискват време и пълна мобилизация. Подписах указ за провеждане на изборите на 4 април, една седмица след първата възможна дата на изборите, отсече той.  

Очаквам всички институции да работят така, че да гарантират здравето и правото на глас на всеки български гражданин и за го убедят, че неговият глас ще бъде коректно отчетен, заяви още президентът. 

Сподели:
Бомба x
Какво искат жените в леглото Какво искат жените в леглото
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Социалният министър Деница Сачева: Пенсионерите ще взимат по 50 лева и през април (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Социалният министър Деница Сачева: Пенсионерите ще взимат по 50 лева и през април (ВИДЕО)
ново
Днес: 25
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това