ПЪРВО В ПИК TV! Сотир Цацаров: Терористът от Нова Зеландия е бил в България от 9 до 15 ноември миналата година, посещавал е исторически места (ОБНОВЕНА)

Политика

ПЪРВО В ПИК TV! Сотир Цацаров: Терористът от Нова Зеландия е бил в България от 9 до 15 ноември миналата година, посещавал е исторически места (ОБНОВЕНА)

46337
на 15.03.2019
ПЪРВО В ПИК TV! Сотир Цацаров: Терористът от Нова Зеландия е бил в България от 9 до 15 ноември миналата година, посещавал е исторически места (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Представители на правителството и спецслужбите дадоха брифинг в Министерски съвет след срещата при премиера Бойко Борисов. Припомняме, че министър-председателят събра извънредно отговорниците за сигурността у нас, след като стана ясно, че има българска следа при терористичния акт в Нова Зеландия.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

Както съобщи ексклузивно ПИК, единият от терористите, убили 49 души в джамия в Нова Зеландия, е бил в България преди година като турист (ВИЖТЕ В ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

"Отново искам да изкажа съболезнования за този жесток акт, извършен в Нова Зеландия. Веднага след терористичния акт щабът, който се занимава с контратероризъм, започна да заседава. Констатираното до момента е, че новозеландският гражданин е посетил България като турист, но няма връзка с хора в страната", коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

"Ние сме толерантен народ и живеем в мир и разбирателство. Не искаме по никакъв начин този акт да бъде свързан с България. Още веднъж изказвам съболезнования на семействата на жертвите и на целия новозеландски народ", завърши тя.

"Работим с партньорските служби в САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Дубай и страните на Балканския полуостров. Брентън Тарант е посетил Балканския полуостров през 2016 година. За периода 28-30 декември 2016 година е установено посещението му в Сърбия, като е преминал през Босна и Херцеговина и Хърватия. От 9 до 15 ноември 2018 г. той е бил в България. На 9 ноември той пристига на Летище София с полет от Дубай. На 10 ноември той наема автомобил. С него извършва пътуване около исторически места в България, като посещава Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Казанлък, Пловдив, Бачково, Казанлък, Асеновград, Банско, Перник. На 15 ноември 2018 година с полет на Румънските авиолинии заминава за Букурещ. Там пак наема автомобил и с него пътува до Унгария", разкри главният прокурор Сотир Цацаров.

"Работим, за да установим пълния маршрут на лицето и всички места, които е посещавал. Няма данни за терористична дейност на лицето на наша територия. Версията, която се споделя и с колегите от другите спецслужби е, че двете посещения на Балканския полуостров са свързани с посещение на исторически места", каза още главният прокурор.

"Предстои работа по отношение на изясняване на местата, където е престоявал и преспивал. Една от задачите е да установим дали е имал контакти с български граждани и дали има лица, които са го съпровождали. Отделът по контратероризъм работи от момента на извършване на този терористичен акт. Предстои тази вечер да получим допълнителна информация по отношение личността на извършителите и евентуално ако има други лица, да установим дали и те са пребивавали на територията на България", обяви вътрешният министър Младен Маринов.

"Нямаме данни посещението му тук да е различно от това, което е записано - туризъм", добави той.

"Нашата задача е да установим мотивите му за това посещение, както и дали е имал контакти с български лица. Към момента нямаме новопостъпили данни, които да променят въведените мерки за сигурност. Всичко, което колегите от Нова Зеландия ни изпратят като данни, ние ще го проверим и ще им върнем информацията", каза още Маринов.

"Всички данни, които се придобият за престоя на лицето и неговите контакти, ще бъдат предоставени на колегите от Нова Зеландия. Ще проверим целия му престой. Той основно е преспивал в къщи за гости, а не в големи хотели. Ще проверим дали причината за неговото посещение е първоначалната версия, че е искал да се запознае с историята и някои от историческите места у нас, или има и друга", уточни Сотир Цацаров.

"Рано е да се правят сериозни заключения. По никакъв начин България не желае да бъде свързан този ужасен акт с нейната история. За съжаление, езикът на омразата, нагнетяването на етническото напрежение, доведоха до това, което се случи в Нова Зеландия с 49 жертви", заключи Екатерина Захариева.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за вторник: Меркурий продължава своето ретроградно движение, Везните да внимават с финансовите документи САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за вторник: Меркурий продължава своето ретроградно движение, Везните да внимават с финансовите документи
ПИК TV x
Александър Симов пред ПИК TV: ППДБ влязоха в коалиционната спалня на Борисов и започнаха да се събличат като палава любовница. Сглобката иска да отврати хората, за да не... Александър Симов пред ПИК TV: ППДБ влязоха в коалиционната спалня на Борисов и започнаха да се събличат като палава любовница. Сглобката иска да отврати хората, за да не...
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК