ПЪРВО В ПИК TV: Спецпрокурори и полиция изземват документи и обискират офисите на Иво Прокопиев. Ново обвинение срещу олигарха - този път за афера с офшорки (ОБНОВЕНА)

Политика

ПЪРВО В ПИК TV: Спецпрокурори и полиция изземват документи и обискират офисите на Иво Прокопиев. Ново обвинение срещу олигарха - този път за афера с офшорки (ОБНОВЕНА)

97067
на 12.06.2019
ПЪРВО В ПИК TV: Спецпрокурори и полиция изземват документи и обискират офисите на Иво Прокопиев. Ново обвинение срещу олигарха - този път за афера с офшорки (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Спецакцията в офисите на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев е във връзка с ново обвинение, повдигнато срещу него, научи ПИК. То му е било предявено от спецпрокуратата, тъй като става дума за афера с офшорки и е във връзка с предишното му обвинение за пране на пари.

препоръчано

Става дума за продажбата на акции от приватизирания от Прокопиев завод „Каолин“. По тази сделка преди година срещу него стартира разследване за пране на пари в качеството му на председател на Съвета на директорите на „Алфа Финанс холдинг“. Дружеството е придобило акциите на „Каолин“ и ги е продало на немското „Кварцверке“. Обвинението по предишното разследване засягаше следката по продажбата и изпълнението на концесионните договори с „Каолин“.

Новият акт, предявен от спецпрокуратурата, е във връзка с финансовите потоци и участието в сделката на офшорни компании, собственост на Прокопиев. През 2012 г. олигархът продава завода на немската „Кварцверке“ за 130 млн. евро, но според обвинението част от парите от продажбата се връщат при Прокопиев чрез офшорки. По новото, вече трето обвинение срещу Прокопиев, той скандално остава със същата най-лека мярка като при предишните две досега – подписка.

Акцията на спецпрокуратурата днес е по изземване на документи, касаещи въпросните офшорни компании от офисите на „Алфа финанс“, научи на място репортер на ПИК TV. 

Към момента Прокопиев е с мярка подписка.

В студиото на ПИК TV собственикът на Агенция ПИК Недялко Недялков посочи, че все още официално не се знае нищо, но е ясно, че спецпрокуратурата е влязла в Алфа Финанс и става дума за обвинение, свързано с офшорна дейност. Баневи са в ареста за подобна дейност, но Прокопиев по трето обвинение си стои с най-леката мярка "Подписка". Не мога да си обясня двойния стандарт, може би Прокопиев ползва медиите за щит. Прокуратурата трябва да бъде поздравена, че влиза в тази светая светих на свободата на словото. Ще има после, че прокуратурата посяга на свободното слово. Но, ако обвиненията се потвърдят в съда ще питаме дали мафията си няма издания и дали "Капитал" и "Дневник" не са издания на мафията, каза Недялко Недялков.

Третото обвинение, за което се очаква потвърждение, е за афери с офшорки и скрити схеми по приватизационната сделка на Прокопиев, каза гл. редактор на ПИК Звездомира Мастагаркова. Тя се възмути, че всички са в ареста за сходни обвинения - Арабаджиеви, Стайков, Баневи, а Прокопиев е на свобода.

По признание на премиера Борисов този човек е предлагал министри, допълни тя.

По негово предложение Плевнелиев стана президент, подчерта Недялков. Каолин е един малък Чернобил. Еколози вадят данни за хиляди, починали от рак, но ние се тръшкаме за правата на Прокопиев и свободното му слово. Ами нека се замислим за хората, които са загубили живота си покрай неговата дейност в "Каолин", посочи той.

Прокопиев кълве само на дебело, сделките му са тлъсти, държавата продължава да изкупува скъпия му ток от ВЕИ, припомни Мастагаркова.

Прокопиев се е легитимирал като човека на посолствата в България. Има една фантомна организация - АЕЖ. Това са едни слуги, дописници от Капитал, които са организирани от Прокопиев уж да бранят свободното слово, но всъщност се громят враговете на Прокопиев. В момента ние сме на мушката и сме виновни, че сме издали името на терористчето от Пловдив. Сега тази акция ще се тълкува като размахване на пръст, коментира Недялков.

В случая мога да кажа, че аз през 2015 г. собственоръчно подадох сигнал за приватизацията на "Каолин" и в обвинението аз виждам цели пасажи от сигнала ми. Пет години говорим за разбойническата и ментраджийската приватизация, каквито са и сделките по времето на костов и на Корнелия Нинова - те са от една семантична група. Нека призовем прокуратурата да стигне докрай. Какво като има медии този човек - медиите не може да са параван за престъпна дейност, отсече Недялков и допълни, че всички олигарси в българия са си направили медии, за да се харесат на Бойко Борисов.

Такива като Венелина Гочева се правят на честни и независими, но ние знаем кой стои зад нея. Всички си имат олигарси освен нас, освен ПИК. Тази тема е мътна и кървава, отсече Недялков.

Венелина Гочева дължи осигуровки на държавата и на КТБ, но няма да има смелост да се тръгне срещу тях, заяви още собственикът на ПИК. 

Офисът, в който влиза прокуратурата, е ново строителство на бул. Руски. Това е изцяло нова и модерна сграда. Има си посолства, парламент, стари сгради наоколо и тук е офисът на подсъдимия олигарх Прокопиев, коментира Недялко Недялков.

От офисите на "Алфа финанс консултинг" журналистката от ПИК Ива Николова заяви, че екипът ни не е допуснат до сградата. Тя обясни, че става въпрос за мнима продажба на "Каолин", заради което спецпрокуратурата извършва проверка. Продажбата на фирмата е била мнима и парите са влезли в офшорни сметки.

Миналата седмица в края г-н Прокопиев и няколко лица още бяха привлечени като обвиняеми по дело, което се наблюдава от спецпрокуратурата. Днес получихме разрешение за претърсване в офиса на Алфа финанс консултинг. Целта е документи, които са необходими за разследването. Те са свързани н транзакциите, свързани с продажбата на "Каолин". Към момента колегите на 7-я етаж работят, оказва им се съдействие, посочи прокурорът от Спецпрокуратурата Димитър Франтишек.

Нещата, които ни е разрешено да търсим, в момента са налице. Съставя се протокол. Един от обвиняемите е на място заедно с неговите защитници. Прокопиев не е горе, посочи спецпрокурорът Димитър Франтишек. На въпрос на ПИК дали става дума за фиктивна продажба, той отказа коментар. 

Като допълнение към информацията - още двама, освен Прокопиев, са обвиняеми. Прокопиев се е скрил, как така не отива да иди какво се случва в офиса му. Той е честен издател и не иска да бъде сниман от медиите в такъв контекст - като обвиняем, като обект на обиск, посочи Недялков. 

Тези медии не са гласът на истината и обслужват криминални елементи. Тези медии - хората най-малкото трябва да се замислят какво четат. Това, което мисля е, че г-н Прокопиев не получава адекватна мярка за обвинението си. Помня навремето Огнян Донев, Гриша Ганчев...бяха с 500 хиляди лева мярка. А аз знам, че Прокопиев пътува по света, организира симпозиуми за свободата на словото, прави се на жертва на режима. Продължава диктата му в нюзрума на бТВ, където се разхожда като у дома си. Ситуацията е малко шизофренична. Държавата трябва да реши той честен издател ли е или е перач на пари или нещо друго. ПИК е лош, защото пише за перачницата на пари на Прокопиев, заяви собственикът на ПИК.

Ние, българите, се въртим 20 години в този омагьосан кръг и се въртим в манипулации и фалшиви новини, посочи Звездомира Мастагаркова.

Интересно е какво ще стане в 19 ч в тв емисиите. В ПИК TV всичко беше показано на живо, подчерта тя.

Днес стана ясно, че БНТ дължи 45 милиона. Тази телевизия е във фалит - не си плащат, а ние от джоба си им даваме по 60 милиона лева годишно. БНР не си плаща таксите към общината. Защо издържаме тези хора - за да стаяват истината, да манипулират и да обслужват олигарси като Иво Прокопиев, възмути се Недялков.

Той изтъкна, че държавата се провали в битката с олигарсите, след като Цветан Василев си развява байряка из Белград, работи координирано с Прокопиев, гледа отстрани всичко, цяла партия си напазарува, има и официален сайт - Фрогнюз, фейсбук тролове. Създаден е цзял октопод, Цветанов си има медии. И после ПИК е виновен, че е публикувал снимките на детето, коментира Недялков.

Властта не удари с юмрук по масата и не арестува Иво Прокопиев. След три обвинения за пране на пари този човек трябва да бъде арестуван и след това цялата глутница ще се разбяга. Ами, хубаво, работите, ама стигнете докрай, призова собственикът на ПИК.

Прав е Жоро Марков - тази държава трябва да се удря с юмрука на Орбан, държавата трябва да намери воля, да се намерят твърди, решителни хора, които да кажат "стига", допълни той. 

Придатъкът на октопода - зелените рекетьори на Тома Белев, започнаха сезона, започнаха да протестират, за да палаткуват безплатно и да си хвърлят там спринцовките и презервативите. Защо няма втори лифт на Банско? Валери Симеонов излезе от властта и се млъкна по темата. Млъкна се и за Витоша - докога планината ще стои призрачно, попита Недялков. Следователно, каквото и да лалосваме и каквото и да си говорим, ситуацията е такава - американският президент не може да се оправи и пребори, не може една стена да си изгради с Мексико, заяви той.

Гочева явно е била далеч, на йога ваканция, щом днес вестникът й е написал, че терористчето от Пловдив няма обвинение. Той бил объркан тийнейджър. И откога обърканите тийнейджъри приемат исляма и готвят бомби, попита реторично Недялков.

Непрекъснато размахват капутите от АЕЖ, с извинение, че трябва да се разследва теч на информация. Това са лукови глави - информацията идва от родители на съученици. Трябваше да гръмне бомбата и тогава щяха да смятат, че е терорист, посочи още той.

В "Дневник" и "Капитал" няма информация за обиските в офисите на Прокопиев. Интересно ми е коя медия от техния кръг ще напише тази информация, обърна внимание собственикът на ПИК.

Репортер на ПИК TV провери на място и каква е ситуацията пред другите офиси на Прокопиев на ул. "Иван Вазов", където се помещават офисите на медиите му. На място няма полиция и спецпрокурори, тъй като разследващите в момента проверяват само документацията на фирмата му "Алфа Финанс". 

Гледайте на ЖИВО по ПИК TV:

Вижте акцията и извънредното студио във видеата на ЖИВО на ПИК TV:

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
И НАУКАТА ГО ПОТВЪРДИ: Сутрешното излежаване е полезно за здравето И НАУКАТА ГО ПОТВЪРДИ: Сутрешното излежаване е полезно за здравето
ПИК TV x
Доц. Стойчо Стойчев разкри пред ПИК TV: Радостин Василев си е договорил избираемо място с ПП и това му е компенсацията за разцепването на ИТН (ВИДЕО) Доц. Стойчо Стойчев разкри пред ПИК TV: Радостин Василев си е договорил избираемо място с ПП и това му е компенсацията за разцепването на ИТН (ВИДЕО)
ново
Днес: 13
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това