Вход
София
Времето в София 27 o C

ПЪРВО В ПИК TV: Спецпрокурори и полиция изземват документи и обискират офисите на Иво Прокопиев. Ново обвинение срещу олигарха - този път за афера с офшорки (ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV: Спецпрокурори и полиция изземват документи и обискират офисите на Иво Прокопиев. Ново обвинение срещу олигарха - този път за афера с офшорки (ОБНОВЕНА)

на 12.06.2019
90659
21
ПЪРВО В ПИК TV: Спецпрокурори и полиция изземват документи и обискират офисите на Иво Прокопиев. Ново обвинение срещу олигарха - този път за афера с офшорки (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
12.06.2019
21
90659

Спецакцията в офисите на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев е във връзка с ново обвинение, повдигнато срещу него, научи ПИК. То му е било предявено от спецпрокуратата, тъй като става дума за афера с офшорки и е във връзка с предишното му обвинение за пране на пари.

Става дума за продажбата на акции от приватизирания от Прокопиев завод „Каолин“. По тази сделка преди година срещу него стартира разследване за пране на пари в качеството му на председател на Съвета на директорите на „Алфа Финанс холдинг“. Дружеството е придобило акциите на „Каолин“ и ги е продало на немското „Кварцверке“. Обвинението по предишното разследване засягаше следката по продажбата и изпълнението на концесионните договори с „Каолин“.

Новият акт, предявен от спецпрокуратурата, е във връзка с финансовите потоци и участието в сделката на офшорни компании, собственост на Прокопиев. През 2012 г. олигархът продава завода на немската „Кварцверке“ за 130 млн. евро, но според обвинението част от парите от продажбата се връщат при Прокопиев чрез офшорки. По новото, вече трето обвинение срещу Прокопиев, той скандално остава със същата най-лека мярка като при предишните две досега – подписка.

Акцията на спецпрокуратурата днес е по изземване на документи, касаещи въпросните офшорни компании от офисите на „Алфа финанс“, научи на място репортер на ПИК TV. 

Към момента Прокопиев е с мярка подписка.

В студиото на ПИК TV собственикът на Агенция ПИК Недялко Недялков посочи, че все още официално не се знае нищо, но е ясно, че спецпрокуратурата е влязла в Алфа Финанс и става дума за обвинение, свързано с офшорна дейност. Баневи са в ареста за подобна дейност, но Прокопиев по трето обвинение си стои с най-леката мярка "Подписка". Не мога да си обясня двойния стандарт, може би Прокопиев ползва медиите за щит. Прокуратурата трябва да бъде поздравена, че влиза в тази светая светих на свободата на словото. Ще има после, че прокуратурата посяга на свободното слово. Но, ако обвиненията се потвърдят в съда ще питаме дали мафията си няма издания и дали "Капитал" и "Дневник" не са издания на мафията, каза Недялко Недялков.

Третото обвинение, за което се очаква потвърждение, е за афери с офшорки и скрити схеми по приватизационната сделка на Прокопиев, каза гл. редактор на ПИК Звездомира Мастагаркова. Тя се възмути, че всички са в ареста за сходни обвинения - Арабаджиеви, Стайков, Баневи, а Прокопиев е на свобода.

По признание на премиера Борисов този човек е предлагал министри, допълни тя.

По негово предложение Плевнелиев стана президент, подчерта Недялков. Каолин е един малък Чернобил. Еколози вадят данни за хиляди, починали от рак, но ние се тръшкаме за правата на Прокопиев и свободното му слово. Ами нека се замислим за хората, които са загубили живота си покрай неговата дейност в "Каолин", посочи той.

Прокопиев кълве само на дебело, сделките му са тлъсти, държавата продължава да изкупува скъпия му ток от ВЕИ, припомни Мастагаркова.

Прокопиев се е легитимирал като човека на посолствата в България. Има една фантомна организация - АЕЖ. Това са едни слуги, дописници от Капитал, които са организирани от Прокопиев уж да бранят свободното слово, но всъщност се громят враговете на Прокопиев. В момента ние сме на мушката и сме виновни, че сме издали името на терористчето от Пловдив. Сега тази акция ще се тълкува като размахване на пръст, коментира Недялков.

В случая мога да кажа, че аз през 2015 г. собственоръчно подадох сигнал за приватизацията на "Каолин" и в обвинението аз виждам цели пасажи от сигнала ми. Пет години говорим за разбойническата и ментраджийската приватизация, каквито са и сделките по времето на костов и на Корнелия Нинова - те са от една семантична група. Нека призовем прокуратурата да стигне докрай. Какво като има медии този човек - медиите не може да са параван за престъпна дейност, отсече Недялков и допълни, че всички олигарси в българия са си направили медии, за да се харесат на Бойко Борисов.

Такива като Венелина Гочева се правят на честни и независими, но ние знаем кой стои зад нея. Всички си имат олигарси освен нас, освен ПИК. Тази тема е мътна и кървава, отсече Недялков.

Венелина Гочева дължи осигуровки на държавата и на КТБ, но няма да има смелост да се тръгне срещу тях, заяви още собственикът на ПИК. 

Офисът, в който влиза прокуратурата, е ново строителство на бул. Руски. Това е изцяло нова и модерна сграда. Има си посолства, парламент, стари сгради наоколо и тук е офисът на подсъдимия олигарх Прокопиев, коментира Недялко Недялков.

От офисите на "Алфа финанс консултинг" журналистката от ПИК Ива Николова заяви, че екипът ни не е допуснат до сградата. Тя обясни, че става въпрос за мнима продажба на "Каолин", заради което спецпрокуратурата извършва проверка. Продажбата на фирмата е била мнима и парите са влезли в офшорни сметки.

Миналата седмица в края г-н Прокопиев и няколко лица още бяха привлечени като обвиняеми по дело, което се наблюдава от спецпрокуратурата. Днес получихме разрешение за претърсване в офиса на Алфа финанс консултинг. Целта е документи, които са необходими за разследването. Те са свързани н транзакциите, свързани с продажбата на "Каолин". Към момента колегите на 7-я етаж работят, оказва им се съдействие, посочи прокурорът от Спецпрокуратурата Димитър Франтишек.

Нещата, които ни е разрешено да търсим, в момента са налице. Съставя се протокол. Един от обвиняемите е на място заедно с неговите защитници. Прокопиев не е горе, посочи спецпрокурорът Димитър Франтишек. На въпрос на ПИК дали става дума за фиктивна продажба, той отказа коментар. 

Като допълнение към информацията - още двама, освен Прокопиев, са обвиняеми. Прокопиев се е скрил, как така не отива да иди какво се случва в офиса му. Той е честен издател и не иска да бъде сниман от медиите в такъв контекст - като обвиняем, като обект на обиск, посочи Недялков. 

Тези медии не са гласът на истината и обслужват криминални елементи. Тези медии - хората най-малкото трябва да се замислят какво четат. Това, което мисля е, че г-н Прокопиев не получава адекватна мярка за обвинението си. Помня навремето Огнян Донев, Гриша Ганчев...бяха с 500 хиляди лева мярка. А аз знам, че Прокопиев пътува по света, организира симпозиуми за свободата на словото, прави се на жертва на режима. Продължава диктата му в нюзрума на бТВ, където се разхожда като у дома си. Ситуацията е малко шизофренична. Държавата трябва да реши той честен издател ли е или е перач на пари или нещо друго. ПИК е лош, защото пише за перачницата на пари на Прокопиев, заяви собственикът на ПИК.

Ние, българите, се въртим 20 години в този омагьосан кръг и се въртим в манипулации и фалшиви новини, посочи Звездомира Мастагаркова.

Интересно е какво ще стане в 19 ч в тв емисиите. В ПИК TV всичко беше показано на живо, подчерта тя.

Днес стана ясно, че БНТ дължи 45 милиона. Тази телевизия е във фалит - не си плащат, а ние от джоба си им даваме по 60 милиона лева годишно. БНР не си плаща таксите към общината. Защо издържаме тези хора - за да стаяват истината, да манипулират и да обслужват олигарси като Иво Прокопиев, възмути се Недялков.

Той изтъкна, че държавата се провали в битката с олигарсите, след като Цветан Василев си развява байряка из Белград, работи координирано с Прокопиев, гледа отстрани всичко, цяла партия си напазарува, има и официален сайт - Фрогнюз, фейсбук тролове. Създаден е цзял октопод, Цветанов си има медии. И после ПИК е виновен, че е публикувал снимките на детето, коментира Недялков.

Властта не удари с юмрук по масата и не арестува Иво Прокопиев. След три обвинения за пране на пари този човек трябва да бъде арестуван и след това цялата глутница ще се разбяга. Ами, хубаво, работите, ама стигнете докрай, призова собственикът на ПИК.

Прав е Жоро Марков - тази държава трябва да се удря с юмрука на Орбан, държавата трябва да намери воля, да се намерят твърди, решителни хора, които да кажат "стига", допълни той. 

Придатъкът на октопода - зелените рекетьори на Тома Белев, започнаха сезона, започнаха да протестират, за да палаткуват безплатно и да си хвърлят там спринцовките и презервативите. Защо няма втори лифт на Банско? Валери Симеонов излезе от властта и се млъкна по темата. Млъкна се и за Витоша - докога планината ще стои призрачно, попита Недялков. Следователно, каквото и да лалосваме и каквото и да си говорим, ситуацията е такава - американският президент не може да се оправи и пребори, не може една стена да си изгради с Мексико, заяви той.

Гочева явно е била далеч, на йога ваканция, щом днес вестникът й е написал, че терористчето от Пловдив няма обвинение. Той бил объркан тийнейджър. И откога обърканите тийнейджъри приемат исляма и готвят бомби, попита реторично Недялков.

Непрекъснато размахват капутите от АЕЖ, с извинение, че трябва да се разследва теч на информация. Това са лукови глави - информацията идва от родители на съученици. Трябваше да гръмне бомбата и тогава щяха да смятат, че е терорист, посочи още той.

В "Дневник" и "Капитал" няма информация за обиските в офисите на Прокопиев. Интересно ми е коя медия от техния кръг ще напише тази информация, обърна внимание собственикът на ПИК.

Репортер на ПИК TV провери на място и каква е ситуацията пред другите офиси на Прокопиев на ул. "Иван Вазов", където се помещават офисите на медиите му. На място няма полиция и спецпрокурори, тъй като разследващите в момента проверяват само документацията на фирмата му "Алфа Финанс". 

Гледайте на ЖИВО по ПИК TV:

Вижте акцията и извънредното студио във видеата на ЖИВО на ПИК TV:

Сподели:
Напиши коментар »
(21)
1
Олигархът Прокопиев да бъде арестуван веднага. Обвиняван е в пране на пари.
2
Доказателство за морала и честността на Борисов. И този беше негов човек но при съмнение за корупция веднага е наритан. Ще има пак ритуално рязане на глави.
3
Какъв морал? Каква честност? Просто е настъпило преразпределяне на бизнеса от правилните хора. Почна се от КТБ, Арабаджиев, Банев Стайков, да се готвят следващите, които не са от кръга на Прасчовците.
4
Браво на Прокуратурата за Прокопиев, а Пpacчо - кога?!!!
5
Другаря Прокопий, освен за всичките му "заслуги"трябва да бъде арестуван и съден п заради физиономията си. На лицето Всевишния освен че си е оставил ръцете, е изписал и думата "мерзавец"
6
„От справки в търговският регистър става ясно, че Радослав Иванов е съдружник с Иван Саздов във фирма „Бетон 2“ ООД. Саздов представлява офшорната фирма „Palms Enterprises“ (Overseas) LTD. Тя изпраща по сметка на „EMA BGS SL“, 1,7 млн. евро. Фирмата е представлявана от Борислава Йовчева, а по-късно от нейния баща. Адресът на фирмата е същият като на т. нар. къща в Барселона – ул. „Францеск Рибалта“ 8. Това води до основателни съмнения, че Радослав Иванов е подставено лице на Бойко Борисов и реално той е собственик на тази къща, както и активите и формите, които Радослав Иванов ръководи, представлява, или има участие. БОЕЦ уведомяваме прокуратурата, че преди повече от половин година сме внесли сигнал до КПКОНПИ във връзка с аферата „Къщата на Борисов в Барселона” и до днес нямаме отговор и информация за действията и резултатите от тях на КПКОНПИ. При поискване можем да предоставим сигнала и допълнителна информация по казуса…“ В нормална правова държава след такива уличаващи обстоятелства министър-председателят не би оцелял. Най-малко за недекларирани имоти ще бъде принуден да подаде оставка. Тук въпросът се изчерпва с декларации „това беше зайчарник”, „братовчедите ги набих”, „не си говоря с тях”, и т. н.
7
От кога се води дело срещу него? И сега какво търсят? И какво ще намерят????? Значи, докато каже света Корнелия "Джи" в понеделник, на секундата във вторник нахлуха в фирмата, каза света Елена "Алооооо" и прокуратурата нахлу в министерството както в бандитска бърлога след обяд.Някой пак ще ни обясни ли за гербаджийския Цацаров
8
В България депутатът D*(&н П33fски притежава шест вестника и контролира 80% от мрежата за разпространение на печатни медии. Докато всички страни в региона са имали опит с чуждестранни собственици на медии, страни като Чехия, Словакия и България са особено засегнати, след като губят повечето от основните си чуждестранни инвеститори. Това се казва в Доклад на базирания в САЩ Инвестиционния фонд за развитие на медиите (Media Development Investment Fund -MDIF *), публикуван от сайта за разследваща журналистика The Shift News, със заглавие „Намаляване на свободата на медиите е свързана с пленяването на институции в Европа“.
9
„Неговото не са кредити. Имаше сметка в КТБ като физическо лице, в която парите са постъпления от офшорна компания с основание „продажба на дялове”. В няколко интервюта той обяснява, че това са пари за продажба на дела му във в. „Уикенд”. Само че офшорната фирма, която му е превела парите, никога не е имала дялове в компанията, която издава „Уикенд”, това всеки може да види в Търговския регистър. Иначе Недялкoв сега много приказва и пише за Елена Йончева, че взела пари от офшорна фирма. Но той е съсобственик с мен в две офшорни фирми, в едната от които неговите пари не са чисти. Лично аз го уведомих, че Борисов и Пеевски фалират КТБ и ще я ограбят. Той на минутата дойде и изтегли 5 млн. лв. мръсни пари които имаше на свое име в КТБ. Ако се отиде до край с офшорните сметки и фирми ще видите измежду тях и Heдялко.“
10
'Прекален светец и богу не е драг'.А Пикалко пак настъпа мотиката.
11
НА УЛ.ОБОРИЩЕ, КОГА?
12
........ Тези да ги няма........разбрал съм се с главния.........
13
Кай нас им речиме, Цървено. ГУДЕ !!!
14
Мдааа... Цветан сега тоя, някой чисти американската резидентура. Кой ли?
15
Прокопикос бандитикус панделикус.
16
А защо заспалата болшевишка прокуратура не се съзира, ако беше цветанов или лъжлив донос от лъжливите йончева,и Кури на секундата ги събира смолянската цаца
17
Е.а ма..та на Пик,защо не давате коментари за прокопиев?
18
Като казвам, че Иво и Галя съществуват в техен собствен свят, нямам предвид, че не изпитват тревога и страх в дадени ситуации. Напротив. Затова гълтат розовите слончета със пълни шепи и пият най-доброто вино. Особеното при тях е, че проявяват тотално неуважение, не – тоталитарно презрение към обществото с изключение на тях самите, в степен в която дори Домузчиев или Оги Дог не го правят. За Иво и Галя, всяко човешко същество е под тях. Те гледат на хората като на слуги. Не, по-скоро направо на роби. Дори на мен така гледат, или на бившия ми така наречен съпруг. Помните как го натискаха да не подпише указа на Лозан. Не знам кой прати колата да бутне Лозан, но в моя ум се върти мисълта, че техният трагичен край не значи за мен нещо по-достойно за съжаление от неговия. В техния собствен свят, те са царе на света, а всяко човешко същество им е роб. Може би, като се нагълтат с розови слончета се мислят за безсмъртни. Проявяват това неуважение към нищо, дори когато дишат. Аз също не уважавам обществото и мразя хората. Обичам да гледам как се гърчат като настъпани хлбарки. Обичам да създавам на мазохистите удоволствието да страдат, а на садистите неудоволствието да страдат и те. Двете категории не са ясно дефинирани, но странното е, че аз не обичам да страдам ни най малко, без да изпитвам емпатия към някого дълго време. Но не го показвам открито. Снишавам се. Доставчикът ми, един холандец от Гърция, нещо ме плашеше и го взимам на съвършено насериозно. Дрогирам се с квото мога да закупя като качество и количество. Страх ме е, че хероинът ми свършва, имам едва петнайсет грама и не знам до кога ще стигне. При това гледам да взема малко сутрин, за да не съм абстинентна, и да се надера яката вечер и да забравя всичко. Не искам да изпадам обратно до улична наркоманка, свих продажбите от оная тухла с кончето еднорогче до това да си плащам разноските и на работника си, защото не знам кога ще мога да купя втора такава. Ще се превърна в един чичо Тиквичка. Егаси олигофренската трева. Цял ден пуша и си мисля олигофрении, дето даже не са така, но опасностите в живота са напълно реални. Maмκа му.
19
ПИК няма ли олигарси да бе повярвах. А онова дебело прасе какъв ви е и какъв е.
20
Тази женица не престана да чете и да "а"-ка. Толкова ли е малък интелектът, че не може да говори без да чете и да се клати
21
Тази женица не престана да чете и да "а"-ка. Толкова ли е малък интелектът, че не може да говори без да чете и да се клати
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Бихте ли гласували за партия “Няма такава държава” на Слави Трифонов?
Общо гласували: 12495
архив

- Можеш ли да кажеш, че се е сбъднала някоя от детските ти мечти? - Да, когато мама ме дърпаше за косата, мечтаех да съм плешив.

 

няма нови новини
Днес: 257
hot
най-четени новини в момента
сега
2854
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
МЪЛНИЯ В ПИК TV! Борисов с първи коментар за ресора на Мария Габриел: Това са измишльотини - ние искаме модерни ресори като киберсигурност (ОБНОВЕНА)
x
ВНИМАВАЙТЕ! Легионерската болест дебне от тръбите
x