ПЪРВО В ПИК TV: Томислав Дончев захапа Радев: Иска мерки и му ги даваме - какво предизборно има в помощта за хората в кризата?! Уж не харесва какво правим, а после казва, че е правилно (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Политика

ПЪРВО В ПИК TV: Томислав Дончев захапа Радев: Иска мерки и му ги даваме - какво предизборно има в помощта за хората в кризата?! Уж не харесва какво правим, а после казва, че е правилно (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

74693
на 27.10.2020
ПЪРВО В ПИК TV: Томислав Дончев захапа Радев: Иска мерки и му ги даваме - какво предизборно има в помощта за хората в кризата?! Уж не харесва какво правим, а после казва, че е правилно (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Free Bet Бонус за специалистите в Спортните Залози на efbet.com (18+)

Вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, както и представители от министерствата на финансите, на здравеопазването и на земеделието дават брифинг в сградата на Министерския съвет.

препоръчано

Тема на брифинга е проектобюджета на държавата за следващата година.

Брифингът бе открит от вицепремиера Томислав Дончев. Той отбеляза, че институционалният дебат по проектобюджета трябва да се случи с участието на президента и изрази недоумение от поведението на държавния глава.

Томислав Дончев даде пример с феномена, наречен "Котката на Шрьодингер", която е хем жива, хем не е. Аналогично е и изказването от днес на Радев, който едновременно подписва одобрение на бюджет 2021 и го критикува, наричайки го "разочароващ".

Дончев посочи с конкретни цифри предвидените суми за социално подпомагане, за подкрепа на здравната система, образованието. "Кога грешим? Сега - когато изпълняваме призива му от пролетта за още и още мерки. Кога? И какво "разоряващо" има в този проектобюджет? В тежки времена, когато сме в пандемична и социално-икономическа криза, единственият, който може да помогне, е държавата. И държавата го прави", заяви той и подчерта, че бюджет 2021 съхранява традиционните  приоритети, които са заявени от това правителство.

Вицепремиерът Марияна Николова отчете резултата от проведената онлайн Тристранната среща. "Като председател на Тристранния диалог, проектите на закони минаха в Тристранката и мога да кажа, че това беше един успешен съвет, без никакви различни позиции, които да предизвикат критики или различни становища".

От Министерство на здравеопазването подчертаха, че предвидените суми за здравния сектор за 2021 продължават договорените с НЗОК медицински дейности. Предвиждат се механизми за допълнителни средства за лечебните заведения, свързани с преодоляване на пандемията.

Представители на Министерството на финансите отбелязаха, че са били изключително щастливи, когато са получили от президентската администрация одобрение на заявените периметри на бюджет 2021. И към момента България е с най-нисък дълг в ЕС - 23% от БВП, а в края на 2029 - 29%, което е изключително ниско в сравнение с 60%-ния маастрихтски критерий. Голяма част от разходите от бюджета са свързани с ковид ситуацията, а през 2022-2023 ще се премине към фискална консолидация, което ще затвърди нивото на един от най-ниските дългове в историята на ЕС.

За земеделските производители бъдещият бюджет ще осигури нужното плащане за покриване на допълнителните средства за преодоляване на кризата. 

Министър Красимир Вълчев заяви на свой ред, че бюджетът за следващата година е с безпрецедентни разходи, свързани основно с ковид кризата. "Догодина ще увеличим задълженията на преподавателите, 1300 лв. ще е минималната заплата на асистент. Инвестицията в преподаватели и учители е най-важната в системата на едно общество. 125% от средната заплата ще достигне заплатата на учителите през следващата година", отбеляза той.

"Нормално е от опозицията да критикуват бюджета, но те не са показали особено уважение към учителите. Но през техните години беше най-голямата учителска стачка и единственото увеличение на заплащането от тях беше през 2014 г.", заяви той.

"Много ще се радвам, ако има политически консенсус и някои хора успеят да преодолеят техните политически интереси", заяви още той.

Социалният министър Деница Сачева попита - кога е бил искрен президентът - когато е дал одобрението си за бюджета, или когато го критикува. Тя изтъкна, че са платени 463 млн. за отглеждане на деца, чиито родители не могат да работят от вкъщи. "Това разхищение ли е? Не трябва ли да подкрепим родителите", попита тя. "Популизъм ли е да искаме децата да ходят на училище и да обвързваме с подпомагане ходенето на училище?", отбеляза още Сачева. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
ПИК TV! Корнелия Нинова не очаква конституционна криза, а избори две в едно на 9 юни (ВИДЕО) ПИК TV! Корнелия Нинова не очаква конституционна криза, а избори две в едно на 9 юни (ВИДЕО)
ново
Днес: 76
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК