Вход
София
Времето в София 20 o C

ПЪРВО В ПИК TV: Томислав Дончев за есемесите на хазартния бос: Министър Горанов сам каза преди седмица, че се е срещал с Васил Божков - нормално е, ако са уговаряли срещата, да има кореспонденция (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV: Томислав Дончев за есемесите на хазартния бос: Министър Горанов сам каза преди седмица, че се е срещал с Васил Божков - нормално е, ако са уговаряли срещата, да има кореспонденция (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 15.05.2020
66285
0
ПЪРВО В ПИК TV: Томислав Дончев за есемесите на хазартния бос: Министър Горанов сам каза преди седмица, че се е срещал с Васил Божков - нормално е, ако са уговаряли срещата, да има кореспонденция (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
15.05.2020
0
66285

Вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева съобщават актуална информация, свързана със социално-икономическите мерки, предприети за преодоляване на последиците от разпространението на COVID-19 у нас.

"Ние ще държим схемата отворена, докато има налично финансиране. Считаме, че това е начин - парите между 3 и 10 000 лв., в зависимост от оборотите на фирмата, най-бързо да стигнат до тези, които имат нужда помощ", каза повече за мярката за микро и малки предприятия вицепремиерът Томислав Дончев.

Той увери, че парите от Европа ще стигнат до хора и фирми, които не са има досег до тях до този момент. Кандидатстването за помощта е изцяло по електронен път, а заявленията - семпли.

"Към програмата за най-малките има изключителен интерес и това ни води към анализа за увеличаване на ресурса. Ресурсът сега е 173 млн. лв., в понеделник ще бъде увеличен с минимум 20 млн. лв. Ние ще направим така, че първо най-малките. Към момента вече са над 16 000 за 136 млн. ББР предоставя различни продукти, от вчера имаме 10 банки, които са одобрили пакетите. Ще помоля всички заинтересовани страни да обърнат внимание на Агенцията за експортно застраховане, но с цел да не се създава междуфирмена задлъжнялост, създаден е и един пакет", обясни министър Емил Караниколов.

В схемата все още има свободни пари, при всички случаи при увеличаване на оборота, системата работи и денем и нощем, и събота, и неделя, не се предвижда схемата да бъде затваряна. Първите преводи да бъдат направени до месец юни, уточни вицеприемиерът Томислав Дончев.

Деница Сачева отчете, че в момента в 240 общини на страната, 42 000 души се ползват от услугите на социалния патронаж.

"По отношение на целевите средства за диагностика и лечение, към 30 април, 1438 души, които са без здравни осигуровки, са получили болнично лечение. По отношение на храните, продължихме програмата "Топъл обяд". Към днешна дата над 30 000 души ползват програмата. От вчера стартира и реализацията за раздаване на хранителни продукти. Предстои в следващите дни, междуведомствената комисия за бедствие и аварии да одобри нов транш за БЧК, които да бъдат изразходвани за хранителни продукти. Раздаването на тези храни ще бъди извършено заедно със службите на социално подпомагане. Днес постъпи и дарение от БАН, дарението е на стойност 35 000. Те ще бъдат използвани за закупуването на таблети за децата, които живеят в домовете от резидентен тип и ходят на училище", обясни Сачева.

До момента са подадени 3753 заявления от родители, които искат помощ, докато са в неплатен отпуск, за да могат да помагат на децата си в уроците вкъщи. 4454 безработни лица пък са назначени за помощници в отглеждането на деца, като детегледачите обикновено са близки на семействата. Изборът пък се прави от родителите. 

"Стартирахме с 201 000 души без работа към 13 март. Спекулира се с числото 300 000. 377 776 е общият брой на безработните към момента, но ние стартирахме с 201 000 безработни. 99 755 човека е нарастването на безработните. 29 271 души са постъпили на работа в периода на кризата. Среднодневният брой скачаше и варираше, към момента, заради мерките и мярката 60/40 сме задържали ръста, и за 13 май са регистрирани малко над 1000 души, като 800 са посочили, че е заради кризата с коронавируса", отчете Деница Сачева нивата на безработицата.

"45 дни тази мярка събира заявления. 12 187 заявление за 191 344 работници и служители. Мярката 60/40 може да има само два индикатора за оценка - колко е спаднал ръстът на безработни и колко работници са запазили работните си места. Работодалите могат да кандидатстват до 30 юни. След 1 юли тя ще продължи, но под нов дизайн. Имаме и много малки компании, имаме разбира се и по-големи компании", съобщи и данните за мярката "60/40".

Деница Сачева съобщи и, че от 1 до 15 юли компаниите, които са регистрирани в пътническия сухопътен транспорт, да могат да кандидатстват за помощ до 290 лв. за заето място. Вече са водени и разговори с транспортния министър Росен Желязков. "Транспортът е един от секторите, които пострада от кризата и предстои да изпита затруднения, от друга страна той помага на хората да ходят на работа. Аргументите по отношение на подкрепата на този сектор, могат да бъдат много", допълни тя. Решението щяло да е на министерския съвет и да бъде гласувано до две седмици.

Потребителите на старческите и социални домове е 16 750 души, а персоналът там е 10 850. "Имаме 52 заразени потребителя, които са заразени и 44 души от персонала", заяви министър Сачева. Тя изтъкна, са предприети всички мерки за неразрастването на кризата с коронавируса в социалните домове.

Освен това тя успокои пенсионерите, че от 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени така, както е планувано в бюджета за тази година.

"Те кредитите едва сега излизат на пазара. За щастие очаквам тези кредити очаквам гражданите да ги ползват оттук нататък. Досега бяха четири банки, вече има още две, очакваме и още шест - ще станат 12", обясни Томислав Дончев за безлихвените мерки. Икономическият министър Емил Караниколов също обясни, че има различни хипотези за всеки случай по отделно, а в момента банките вече работят по изчистена хипотеза с точните инструкции от ББР.

Емил Караниколов, че за държавните бензиностанции предстои да бъдат уведомени европейските партньори, а и самият законопроект е в процес на изработване. "Приемете, че на пазара ще има още един играч. Анонсът е какви са ни намеренията. Конкретика ще има съвсем скоро. То не е нелиберално. Държавата ще се конкурира с останалите", допълни го Томислав Дончев. 

"Ние ще бъде равнопоставени с всички други субекти, които са на този пазар. Считаме, че гражданите ще имат една точна мерилка", подчерта икономическият министър.

"Проблемът ни е, че съвети и щабове имаме много. Каква полза от една мярка, ако не е бързо приложена?", обори Дончев за идеята да се създаде и икономически щаб. "Самият г-н Радев има стратегически съвет, за да го чуем какви предложения ще ни даде. Трябва да работим с конкретика, а не да се замеряме. Имаме доблестта да си признаем, че работим на обороти и не винаги правим нещата по най-добрия начин", допълни го Деница Сачева.

"Отдавам критиките на президента, свързани с липса и неефективност на мерките, на недобра информираност", каза Дончев.

По-рано през деня Румен Радев каза на кръгла маса, че мерките за справяне с кризата са неефективни.

"Днес прозрачността е процедура. За 60/40 имате актуално финансиране. По схемата 3/10, ще бъде публикувано в системата ИСУН", завърши темата Дончев.

"Днес имахме среща със собствениците на молове. Там работят много магазини, заетите лица са над 290 000. Тяхното неработене вреди на бюджета на самата държава, не само на техните бюджети. За нас е важно все повече икономически субекти да се върнат на работа. Имахме готовност от днес да им разрешим работата. Моловете ще работят така, както работят и хранителните вериги", отговори Емил Караниколов на въпрос на ПИК за работата на моловете, която ще бъде подновена от понеделник.

"Аз съм председател на една комисия, която представлява много ведомства. Те много добре знаят кое ведомство и защо е било на проверка. Ако аз съм направил направил нещо и съм го подписал, аз излизам и си го защитавам. Те много добре знаят кое ведемство е било на проверка", отсече икономическият министър на питане на ПИК за обвиненията на оръжения завод "Емко" срещу него, отправено при лобисткото посещение на Румен Радев в Трявна. 

"Сделката е разрешена след, като в междуведомствената комисия има протокол и сделката е разрешена", подчерта дебело той.

"Преди коронавируса България работеше активно за приемната и членство в ОИСР. Тогава беше приет и законът за публичните предприятия. В този закон е уточнено как ще бъдат назнавани и освобождавани бордовете. Във всички държавни предпирятия трябва да бъдат правени конкурси. Оттук нататък, дори и да има назначен борд, трябва да има конкурси. ББР не е предмет не е тази закон, защото банковите институции се контролират от друг регулатор и той не може да бъде държавата", обясни Караниколов.

Средствата са 20 млн. лв., вече направихме два пъти промяна на изискванията. Продължава да има подоходен тест, но той е доста висок, става въпрос за 610 лв. на член на семейството. Готови сме да преразгледаме още веднъж мярката, но на този етап интересът е устойчив. По отношение на отпуската, това трябва да бъде обсъждано при по-широк мащаб, върна се отново на темата за помощта към семействата Деница Сачева.

"Колегата Горанов скоро би коментирал автентичността на съобщенията. Вероятно с цел да се видят са си кореспондирали, ако са си уговаряли среща и това е съвсем нормално. Той каза сам преди седмица, че са се виждали", лаконично коментира и кьорфишека на Васил Божков с някакви неясни скрийншотове от тази сутрин.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 31534
архив

Семейство пътува с кола. Синът пита баща си:
- Тате, кой ти е казвал кога да сменяш скоростите, накъде да завиеш, как да си сложиш колана, когато още не си бил женен?

няма нови новини
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
сега
922
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Апелативният спецсъд пусна Лилана под домашен арест! Дружката на Божков се хвали, че плащала по 3500 лв. на подчинените си, върнала млади българи на работа у нас (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Тези женски недостатъци подлудяват мъжете
x