Вход
София
Времето в София 10 o C

ПЪРВО В ПИК TV: Томислав Дончев отговори на Радев с мисли на Гьоте и отсече: Тук няма новобранци! Коя команда да изпълняваме - от 3-и март или отпреди седмица за сваляне на карантината? Да не бърка раздаването на мартеници с действията при епидемия (ВИДЕО)

ПЪРВО В ПИК TV: Томислав Дончев отговори на Радев с мисли на Гьоте и отсече: Тук няма новобранци! Коя команда да изпълняваме - от 3-и март или отпреди седмица за сваляне на карантината? Да не бърка раздаването на мартеници с действията при епидемия (ВИДЕО)

на 07.04.2020
78916
0
ПЪРВО В ПИК TV: Томислав Дончев отговори на Радев с мисли на Гьоте и отсече: Тук няма новобранци! Коя команда да изпълняваме - от 3-и март или отпреди седмица за сваляне на карантината? Да не бърка раздаването на мартеници с действията при епидемия (ВИДЕО)
Автор: ПИК
07.04.2020
0
78916

Вицепремиерът Томислав Дончев, шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов изнасят горещи данни за борбата с коронавируса у нас.

Хиляди нови предпазни средства ще бъдат разпределяни през следващите дни, съобщиха на брифинга. В момента за разпределение са: 1 милион ръкавици, от които 10 000 ще отидат в дълбок държавен резерв; 6500 предпазни облекла, от които 1500 ще отидат в резерв; 19 000 маски, от които 2000 за резерв; 4000 броя предпазни шлемове.

„На 17 март премиерът създаде логистичен център за приоритизиране на иначе оскъдните тогава предпазни средства“, посочи директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Към момента през този център са разпределени 53 975 броя специализирани защитни маски, 946 950 други маски и още над 500 000 маски от тези, конфискувани от „Митници“.

От трите класа защитни облекла са разпределени, както следва 3392, 10 050 и 40 180 или общо над 54 000 предпазни костюми. Служби и болници са били подсигурени с още 85 678 защитните очила и 600 шлемове.

Общо 158000 литра спирт за дезинфекция и гел за дезинфекция по 250 мг разфасовка и 3819 в разфасофки от 250 мл. и 13 409 по 50 мл също са осигурени в различните медицински звена.

Вече има маски и дезинфектанти по аптеките, благодаря на фирмите, които шият костюми, до края на май ще има още 100 хиляди, обобщи Николов. Работим активно със сдружението на общините, поздравявам ги и им пожелавам здраве, допълни той.

Още в първата нощ бе обявено освобождаването на 8 000 костюма от Държавния резерв за приемането на първите пациенти. Болниците за първия удар в София бяха 4 и в пограничните градове още 4. Тези болници бяха снабдени с такива средства, посочи ген. Мутафчийски. 

Самите болници направиха разчети с акцент върху интензивните отделения за приемането на болните. Първият етап е извървян при нарастване на около 100 човека,  допълни той. 

Чиновниците в учрежденията, които имат чести срещи с гражданите са снабдени със защитни средства, но най-вече са снабдени лекарите, тъй като намаляват ресурсите на здравеопазването съвсем директно, ако лекари излизат от строя, заяви професорът. 

Заработиха лаборатории в Плевен, Пирогов, Бургас, столичното РЗИ, в болница Софиямед, съвсем скоро предстои и откриването на лабораторията в Пловдив, заяви той.

През това време протече анализ как се отразява на лечебните заведения карантината, защото плановата дейност се отлага. Това доведе до голяма загуба за болниците, които не изкарват пари. То не е довело, защото болниците си получиха парите, но предполагаемо можеха да доведат до това. МЗ заедно с НЗОК взеха решение всички болници и доболничната помощ да им бъде заплатено на база на миналомесечни доходи в размер на 85%. Това ще позволи да се изплатят заплатите на персонала, както и снабдяване с лекарства. Бяха оформени алгоритмите за заплащане на коронавирус болни и средствата, които ще се отделят за лекарите на първа линия, за 1000-та лева над заплатата. Всъщност това е 1600 лева, защото се поемат разходите от държавата, обяви Мутафчийски.

Ние трябва да бъдем подготвени с наличния ресурс в България. Едновременно с това имаше и мобилизация на обществото за дарителска дейност. Всеки реши да дарява на отделни болници, след което се откри сметка на МЗ, защото министерството има общия поглед върху болниците в страната. Трогателна е и бабата от Исперих, която дари пенсията си и това дарение на тази баба е най-ценното, което мога да чуя в тази кампания. Но така или иначе има безпрецедентна мобилизация в обществото, посочи проф. Мутафчийски.

Да не се бърка раздаването на мартеници с обезпечаване на болниците с необходимите средства, препоръча вицепремиерът Томислав Дончев очевидно с думи към президента Румен Радев, който в последните дни вместо да помага постоянно пречи. Вицепремиерът цитира Гьоте, за да покаже колко нелепо се изказва президентът. 

Единствените ограничения са от фактическата липса на някои артикули. Горд съм с българския бизнес, че сме способни да произвеждаме, щом други държави разчитат насам. А армейските команди се подават от висшите към по-низшите, за да извършват прости, механични команди. Но тук няма новобранци. А и не е ясно коя команда трябва да изпълняваме - тази от 3 март, тази за сваляне на карантината или какво, попита реторично Томислав Дончев, визирайки отново коментарите на Румен Радев от последните дни.

Прилича ми на една команда в армията, която трябва да унижи другите: Шашкай се в различни посоки, допълни Дончев. 

Единственото, което ще кажа е президентът да следва собствената си препоръка, заяви той.

Когато двама се карат, виновен е по-умният. Разделяй и владей е мъдро правило, но обединявай е по-добро, коментира още вицепремиерът. 

Ако овладеем мярката, можем да помислим да сваляме някои от мерките. Освен ресторанти и питейни заведения, всички други работят, заяви още Дончев. 

Трудно ще ми е да произведа новина за отпускане на мерките, но в Китай вече се отпускат и ще бъде любопитно да видим как се справят, защото те са два месеца преди нас с тази ситуация. Щом ситуацията покаже, че в България наистина нещата са овладени, ще намалим мерките и то в порядъка да не се допуска втори пик, или ако има такъв, да бъде нисък. Ние приехме, че БЦЖ ни пази, но това не е доказано по никакъв начин. лекарство няма, но въпреки това ние се справяме. Ние тестуваме толкова, колкото средно в цяла Европа. Другите са около 2000-2500 теста с някои малки изключения, посочи проф. Мутафчийски. 

Ситуацията в САЩ е крайно неуправляема и ние не желаем да стигаме до такова ниво. А американската система е над 90 на сто готова по една система за посрещане на трусове, но и тя не може да издържи. Очевидно се справяме, защото труповете не могат да се скрият така или иначе. Общата смъртност не може да се скрие и никой не може да избяга от статистиката. Като е казано, че за дадена болест има еди колко си протеста смъртност, не си ти този доктор, който ще се отърве, отсече професорът. 

Това е най-важният показател, който показва, че ние се справяме на този етап. Това не бива да води до тези внушения, че можем да си правим експерименти и не бъркайте заявените намерения с изпълнените намерения. В Австрия са заявени намерения, но кога? От 1 май, сега сме 7 април, посочи той.

По отношение на призиви за граждани за прибиране на селскостопанската продукция - всеки е свободен да го направи. Не очаквайте държавата да мобилизира безработни граждани и да ги праща. Всеки е свободен да го направи, обяви още вицепремиерът Томислав Дончев. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 30492
архив

Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педераси!

Глас от групичката:

- Двама педераси, аз съм преводачът!

няма нови новини
Днес: 18
hot
най-четени новини в момента
сега
648
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов и Вучич след полета над АМ "Европа" и "Балкански поток": Символично слагаме край на карантината на 1 юни. Стигаме за 3 часа до Белград (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Ето ги сексуалните техники, които радват мъжете тантрично
x