Вход
София
Времето в София 18 o C

ПЪРВО В ПИК TV: Цацаров е новият шеф на КПКОНПИ: Ще депозирам оставка във ВСС още днес (ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV: Цацаров е новият шеф на КПКОНПИ: Ще депозирам оставка във ВСС още днес (ОБНОВЕНА)

на 11.12.2019
50020
33
ПЪРВО В ПИК TV: Цацаров е новият шеф на КПКОНПИ: Ще депозирам оставка във ВСС още днес (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
11.12.2019
33
50020

Сотир Цацаров е новият председател на КПКОНПИ. Настоящият главен прокурор получи категорична подкрепа от депутатите в парламента.

Изслушват Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ

Изслушват Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ

Народните представители от Комисия за борба с корупцията,...

на 28.11.2019

За него гласуваха 165, против бяха 30, трима се въздържаха. 

"Предстои оставка от мен, която ще подам още днес следобед. Утре има пленум на ВСС и на него може да се проведе обсъждане и да се вземе решение за освобождаване. След това предстои да се издаде указ на президента за освобождаване. Няма да изчакам датата за изтичане на мандата, тъй като това е по-добрият вариант и за двете институции.

В момента, в който е налице указ за освобождаване, г-н Гешев ще встъпи в длъжност, защото указ за неговото назначаване вече има", обясни Цацаров в първите си думи след избора му. 

Цацаров коментира предложенията на управляващите за независим прокурор на ВКП, който да контрорилра гл. прокурор.

"Едната страна е чисто политическа, тя е по-скоро външнополитическа, другата е правна, юридическа. Политическата е свързана с това, че в последния мониторингов доклад бе казано съвсем ясно, а и преди неговото публикуване правителството и лично премиера с писмо до тогавашния председател Юнкер, пое изрично три задължения.

Две от тях са за изменения в Закона за съдебната власт, третото за въвеждане на механизъм за отговорност, като бъде отправено питане до Венецианската комисия и поемане на изрично задължение, че препоръките на комисията ще бъдат спазени в рамките на установения конституционен ред у нас. Оттам насетне правителството реагира политчиески, изпълнявайки този ангажимент. Втората страна е както казах юридическата. Дали това е най-добрият законопроект е трудно да се каже, но в крайна сметка това е законопроект. Той влиза, то е обект на дискусии, то е обект на обсъждане. Нека не обсъждаме едно нещо преди още да се е родило", заяви още Цацаров.

Главният прокурор посочи, че дали един законопреокт противоречи на Конституцията го казва Конституционния съд. "Аз винаги съм се пазил да се присъединявам към кръга на празноговорещите. Нека да кажа нещо такова - Венецианската комисия казва, че тя предлага определени модела. Няколко модела, дали тези модели съответстват на българския конституционен ред е проблем, който трябва да реши самата страна.

Трябва да решат държавните органи. Въпросът дали противоречи или не на Конституцията това е въпрос, който се решава и от съответните органи, които могат да сезират Конституционния съд. Не можем при тези политически аргументи и при този политически механизъм, който е довел до внасянето на този законопроект в Народното събрание, да го отречем изначално. Това искахме, това стана. Това ни препоръча Венецианската комисия, това направи правителството. Дали това е най-точният правен механизъм, решението е тук", уточни още Цацаров и посочи, че има органи, които могат да сезират Конституционния съд.

На въпрос дали правилно са изключени от надзор двамата големи на двете върховни съдилища, Цацаров заяви: "Моето мнение може би ще изтълкувано като такова с оглед персонални оценки. Според мен въведеният от първия законопроект механизъм, който въвеждаше отговорност и за главния прокурор, и за двамата председатели на Върховните съдилища - за главния прокурор е механизъм на контрол, за двамата председатели създаваше своеобразен имунитет и предпазна бариера срещу неоснователни действия на прокуратурата спрямо тях. За да ги пипнат с пръст, трябваше решение на поне 17 члена на ВСС. Тук логиката е сбъркана и тя се сбърка политически", заяви още Цацаров.

Във връзка с изказването на Лозан Панов за двете батки - главния прокурор и премиера, Цацаров коментира: "Ако това, че председател на Върховен съд ще използва този език и ще нарече премиер и главен прокурор - две батки и от това ще се почувства по-силен, по-голям мъж в собствените очи и на тези, които го харесва, щом това го прави щастлив, Коледа е всички трябва да са щастливи".

Попитан дали има срок президентът да подпише указа за освобождаването му като главен прокурор, Цацаров отговори: "Не". На въпрос дали прогнозира, че президентът няма да го подписва дълго, главният прокурор обясни, че не вярва, че ще се стигне дотам. "Става дума за оставка"."Оформена е група от четирима или петима граждани на Руската федерация по отношение, на които са извършвани съответните действия по случая "Гебрев", каза Цацаров, попитан дали има връзка между случаите "Скрипал" и "Гебрев", Цацаров коментира: "Това, което бе публикувано вчера всъщност далеч не са всички резултати, които са известни на разследването. Това, което бе публикувано вчера е преценката на наблюдаващите прокурори, че точно този обем информация няма да увреди разследването. Обемът на информация, с който се разполага, е далеч по-голям. Обемът на информация е далеч по-голям и по още една причина.

Работи се изключително интензивно и с чуждестранните партньори. Не напразно експертиза е възложена на лаборатория на ФБР. Не напразно са изпратени европейски заповеди за разследване. Основанията, които ни дават да мислим, че има тясна връзка не бих казал между двете престъпления, а по-скоро тясна връзка между лицата е, това, че има съвпадение между един от обвиняеми, заподозряни по делото "Скрипал" и негови посещения тук в България. Едно от тези посещения съвпада като отрязък от време със случилото се с г-н Гебрев. Оттам насетне целият екип по разследване е започнал да разплита местата, които са посетени от този гражданин на Руската федерация, други граждани, които са го посещавали, съвпадението на тези граждани, в други полети, с които той е посещавал България", заяви още Цацаров.

Предложението на "Воля" за шеф на КПКОНПИ Симеон Найденов получи само 12 гласа подкрепа и бе отхвърлено. 

Вижте първите думи на Цацаров след избора му във видеото на живо на ПИК TV:

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 19286
архив

По време на война. Капитан се изправя пред войниците точно преди решаващата
битка, за да им вдъхне кураж.
– Ето там – казал той и посочил към фронта – е врагът! А врагът се опитваше да
направи нещастен живота на всички ви! Врагът се опитваше да ви убие ден след
ден през цялата тази дълга война!
Един редник изскочил от окопа и извикал:
– Господи! Знаех си, че готвачът не е от нашите!

няма нови новини
Днес: 49
hot
най-четени новини в момента
сега
2427
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Метеж на Орлов мост - агитките на Божков пробват блокада, Радев ги нахъсва през Фейсбук (СНИМКИ/ВИДЕО)
x
САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бъдат предпазливи с партньорите си, Близнаците ще жънат успехи
x