Вход
София
Времето в София 3 o C

ПЪРВО В ПИК TV: Цацаров е новият шеф на КПКОНПИ: Ще депозирам оставка във ВСС още днес (ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV: Цацаров е новият шеф на КПКОНПИ: Ще депозирам оставка във ВСС още днес (ОБНОВЕНА)

на 11.12.2019
46639
33
ПЪРВО В ПИК TV: Цацаров е новият шеф на КПКОНПИ: Ще депозирам оставка във ВСС още днес (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
11.12.2019
33
46639

Сотир Цацаров е новият председател на КПКОНПИ. Настоящият главен прокурор получи категорична подкрепа от депутатите в парламента.

Изслушват Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ

Изслушват Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ

Народните представители от Комисия за борба с корупцията,...

на 28.11.2019

За него гласуваха 165, против бяха 30, трима се въздържаха. 

"Предстои оставка от мен, която ще подам още днес следобед. Утре има пленум на ВСС и на него може да се проведе обсъждане и да се вземе решение за освобождаване. След това предстои да се издаде указ на президента за освобождаване. Няма да изчакам датата за изтичане на мандата, тъй като това е по-добрият вариант и за двете институции.

В момента, в който е налице указ за освобождаване, г-н Гешев ще встъпи в длъжност, защото указ за неговото назначаване вече има", обясни Цацаров в първите си думи след избора му. 

Цацаров коментира предложенията на управляващите за независим прокурор на ВКП, който да контрорилра гл. прокурор.

"Едната страна е чисто политическа, тя е по-скоро външнополитическа, другата е правна, юридическа. Политическата е свързана с това, че в последния мониторингов доклад бе казано съвсем ясно, а и преди неговото публикуване правителството и лично премиера с писмо до тогавашния председател Юнкер, пое изрично три задължения.

Две от тях са за изменения в Закона за съдебната власт, третото за въвеждане на механизъм за отговорност, като бъде отправено питане до Венецианската комисия и поемане на изрично задължение, че препоръките на комисията ще бъдат спазени в рамките на установения конституционен ред у нас. Оттам насетне правителството реагира политчиески, изпълнявайки този ангажимент. Втората страна е както казах юридическата. Дали това е най-добрият законопроект е трудно да се каже, но в крайна сметка това е законопроект. Той влиза, то е обект на дискусии, то е обект на обсъждане. Нека не обсъждаме едно нещо преди още да се е родило", заяви още Цацаров.

Главният прокурор посочи, че дали един законопреокт противоречи на Конституцията го казва Конституционния съд. "Аз винаги съм се пазил да се присъединявам към кръга на празноговорещите. Нека да кажа нещо такова - Венецианската комисия казва, че тя предлага определени модела. Няколко модела, дали тези модели съответстват на българския конституционен ред е проблем, който трябва да реши самата страна.

Трябва да решат държавните органи. Въпросът дали противоречи или не на Конституцията това е въпрос, който се решава и от съответните органи, които могат да сезират Конституционния съд. Не можем при тези политически аргументи и при този политически механизъм, който е довел до внасянето на този законопроект в Народното събрание, да го отречем изначално. Това искахме, това стана. Това ни препоръча Венецианската комисия, това направи правителството. Дали това е най-точният правен механизъм, решението е тук", уточни още Цацаров и посочи, че има органи, които могат да сезират Конституционния съд.

На въпрос дали правилно са изключени от надзор двамата големи на двете върховни съдилища, Цацаров заяви: "Моето мнение може би ще изтълкувано като такова с оглед персонални оценки. Според мен въведеният от първия законопроект механизъм, който въвеждаше отговорност и за главния прокурор, и за двамата председатели на Върховните съдилища - за главния прокурор е механизъм на контрол, за двамата председатели създаваше своеобразен имунитет и предпазна бариера срещу неоснователни действия на прокуратурата спрямо тях. За да ги пипнат с пръст, трябваше решение на поне 17 члена на ВСС. Тук логиката е сбъркана и тя се сбърка политически", заяви още Цацаров.

Във връзка с изказването на Лозан Панов за двете батки - главния прокурор и премиера, Цацаров коментира: "Ако това, че председател на Върховен съд ще използва този език и ще нарече премиер и главен прокурор - две батки и от това ще се почувства по-силен, по-голям мъж в собствените очи и на тези, които го харесва, щом това го прави щастлив, Коледа е всички трябва да са щастливи".

Попитан дали има срок президентът да подпише указа за освобождаването му като главен прокурор, Цацаров отговори: "Не". На въпрос дали прогнозира, че президентът няма да го подписва дълго, главният прокурор обясни, че не вярва, че ще се стигне дотам. "Става дума за оставка"."Оформена е група от четирима или петима граждани на Руската федерация по отношение, на които са извършвани съответните действия по случая "Гебрев", каза Цацаров, попитан дали има връзка между случаите "Скрипал" и "Гебрев", Цацаров коментира: "Това, което бе публикувано вчера всъщност далеч не са всички резултати, които са известни на разследването. Това, което бе публикувано вчера е преценката на наблюдаващите прокурори, че точно този обем информация няма да увреди разследването. Обемът на информация, с който се разполага, е далеч по-голям. Обемът на информация е далеч по-голям и по още една причина.

Работи се изключително интензивно и с чуждестранните партньори. Не напразно експертиза е възложена на лаборатория на ФБР. Не напразно са изпратени европейски заповеди за разследване. Основанията, които ни дават да мислим, че има тясна връзка не бих казал между двете престъпления, а по-скоро тясна връзка между лицата е, това, че има съвпадение между един от обвиняеми, заподозряни по делото "Скрипал" и негови посещения тук в България. Едно от тези посещения съвпада като отрязък от време със случилото се с г-н Гебрев. Оттам насетне целият екип по разследване е започнал да разплита местата, които са посетени от този гражданин на Руската федерация, други граждани, които са го посещавали, съвпадението на тези граждани, в други полети, с които той е посещавал България", заяви още Цацаров.

Предложението на "Воля" за шеф на КПКОНПИ Симеон Найденов получи само 12 гласа подкрепа и бе отхвърлено. 

Вижте първите думи на Цацаров след избора му във видеото на живо на ПИК TV:

 

Сподели:
Напиши коментар »
(33)
1
защо горим боклуците на Европа? Срещу какви рушвети сме най мръсната столица в Европа?
2
С ТОЗИ ИЗБОР, УПРАВЛЯВАЩОТО МНОЗИНСТВО И ПП ГЕРБ СА ЗА КАТОРГА В СИБИР! ОСТАВКА!!!
3
А,боклуците,като теб,ще разследва ли?!
4
Започни със конфискация на Костинбродската шафрантия, с Импексовата брантия и с бившата кучка Йо на СС Мамата. После с Лозата, Рада и Гнома, и накрая със Кауна Шербет!!
5
Сметката е проста. Ще помоля парламентарните групи, а и независимите депутати, да пуснат една съвсем семпла поименна анкета, гласувахте ли за г-н Цацаров, да или не, като ги помоля за пълно съдействие възможно най-много техни членове да я попълнят, с най-учтивото писмо, което мога да съставя. След като получа техните доброволно попълнени анкети, собственоръчно ще ги пресея. Басирам се, че хората, които не са попълнили анкетата ще са малко под 33, като се видя и кои са гласували против мен. След това ще пусна втори циркуляр да поканя учтиво групите да попълнят отново анкетата, имам предвид тези от техните членове, които са отсъствали и така, докато не се съберат 30 отказа плюс гласовете против. За неприсъстващите в залата, след като се установи кои са, ще пусна анкета за, против и въздържал се, докато не станат общо 240. От негласувалите, гласувалите против и въздържалите се, ще си съставя преценка как да се самосезирам. Да, има субективен подход, не отричам, но правото не е точна наука.
6
Ще разследва източването на яз.Студена?
7
По времето на Соца, въздуха над София беше кристално чист. Всичко беше на газ и ток, а ауспусите на трабант и варбурзите кадяха със чист въздух, както и комините на Кремиковци, бълваха райски газ и чист кислород. Затова народа ни беше щастлив и упоен от идеите на комунизма, и никой не вярваше, че въздуха ни е пълен с тежки метали и олово най вече, които доведоха нацията ни до полуда...
8
все си мислех, че ще изберат някой друг измежду останалите кандидати
9
Старата песен на нов глас.Гласуването за ЦАЦАта показва, че почти всички в НС са престъпници.
10
Там кинти няма а само фъшкии. Орел мухи не лапа.
11
Ние вече сме се самосезирали. Язовир Студена, от момента на указа за назначение, вече е в правомощията на г-н Гешев. Желая му попътен вятър. Ако стане ясно, че някой се е обогатил от източването, тогава ще се погрижа за авоарите му, но засега хипотезата е за безстопанственост.
12
До №2. Колега, не виждаш ли, че новия шеф на КОНПИрите е подкрепен от всички политически сили? Всички, които са го подкрепили са престъпници, които той дори с пръст няма да пипне.А на народа с тия прокурори ДYПE да му е яко.
13
sestra..galeva..mnogo..se.radva..na..izbora
14
каква голяма изненада. Никой не очакваше тоя избор.
15
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
16
xristo.ivanov...zasto..ne..protestira..samo..pitam
17
Нищо лично спрямо човека Цацаров. но тези свински очички които притежава антропологично ,ме карат да си мисля други неща. кратко,дребнав човек,подливащ вода тихомълком и с кеф.
18
Ако към тия две същества, прибавиш и още две (Борисов и Пеевски), ти знаеш ли колко прави това?!? И такава „борба“ с корупцията ще падне … ++ Г-н Борисов за способностите на г-н Цацаров и г-н Гешев: „Цацаров е много начетен човек. В диспут с всеки един от своите опоненти той ще го победи. Гешев е много по-добър в оперативната дейност. Аз съм убеден, че той ще има много повече успехи с МВР и ДАНС.“ - С малко напъване се досещаме какво е искал да каже г-н Борисов. Обаче е излязло друго: „Цацаров е начетен, бива го само да приказва, а Гешев е милиционер, прост като галош, но ще свърши работа.“ - reduta.bg/до-нашингтон-и-назаде/ ++ Татяна Дончева по БТВ за Иван Гешев: „Човекът е завършил полицейската школа, ходи с пистолет на кръста, няма нито интелект, нито задръжки. Ако още плащаме арестите на Цветанов, тепърва ще започват незаконните арести, които ще трябва да плащаме заради Гешев" - 28.08.2019 г.
19
Голям смях. Брилянтен, незаменим и прочее дивотии. А агент Николайчо беше във вихъра си! Ни в клин, ни в ръкав, набързо оплю Панов. Абе, жалка работа...
20
Вероятно съм твърде обидчив, но който казва за другите, че имат свински очички, трябва първо самият той да притежава очи като на кошута. Ако са придобити по престъпен начин, аз все пак съм избран за това.
21
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
22
ШИШО - БОЙКО 2 : 0 Голмайстори: 1:0 Гешев 2 :0 Цацаров
23
ВЯРНО ЛИ Е,ЧЕ СЛЕД ИЗБРАНЕТО НА ЦАЦАРОВ ЗА ПРЕЦЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА КОМПИ,И ТОВА,ЧЕ СЕ ОЧАКВА ПАДАНЕТО НА ДАВНОСТТА ПО ПРИВАТИЗАЦИЯТА КУРНЕЛИЯ НИНОВА Е ИЗЛЕЗЛА ОТ ПЛЕНАРНАТА ЗАЛА И ЕПРИПАДНАЛА В КУЛОАРИТЕ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ,И Е ОТКАРАБА ПО СПЕШНОС В ПИРОГОВ ? МОЛЯ НЕ ТРИИТЕ !ИСКАМ ДА ВИДЯ КОМЕНТАРИТЕ ПО ТОЗИ ВЪПРОС .НЕ Е НЕЦЕНЗОРНО И НЯМА ГРЕШЕН КОД.БЛАГОДАРЯ!
24
Вижте снимката на Данито Кирилов с убиеца от дтешната статия, дето няма пуснати коментари..Какъв плазмодий, приведен и жалък пред наперения и нагъл убиец! СРАМ!!!
26
Тези двамата, кюмбеъо Цаца и Умника Геш, се менкат като Путин и Медведев. А Шайкаджиите ще продължават да крадат и лъжат, са Презастрояват, да оставят хората без вода, да вдигат данъци и такси, да пълнят сметките си по чужбина. Нема такава държава!!! Цацко 7 години не барна нито един от ГЕРБ, в комисията също. А Ванчо ще ударва непослушниците, които не искат да плащат на Божеството таксата, не не пипай, платил съм си!
27
Мафията вече си има нов главен прокурор и нов шеф на КОНПИ. И България бори ли бори корупцията!!!
28
отговор на коментар
Там пращат само българските ватенки дебилен трол и ако искаш ще ти осигурим място веднага
29
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
30
Слугата на Шиши, с който фалираха и източиха с приятели КТБ, а обвиниха Ц. Ва.силев..Всички документи това сочат..Браво, направо е нагло и унизително, големи овци сме, че търпим всичко, заслужаваме си съдбата, хора!
31
отговор на коментар
Кой те пита за преди 30 години, тогава имаше пушеци, ама имаше работещи заводи и комбинати и България по икономика и развитие бе със 80 места напред, а сега сме на дъното в юеС..и сега ни тровят без работеща промишленост-комбинати, заводи и т.н., ама проският ти мозък няма как да го разбере, нали си зомбирана, хаха! Кифла тъпа!
32
Расли в гората много красиви и стройни дървета и сред тях едно криво, ниско, чепато и грозно. Всички дървета се присмивали на това дърво и то било много нещастно. Но един ден в гората дошли дървосекачи и започнали да секат наред. Всички дървета били отсечени, само малкото и кривото останало. Защото нямало какво да правят с него, то не служело за нищо. Бъдете като това дърво-непотребни и невзрачни. Само тогава имате шанс да оцелеете.
33
Самата КПКОНПИ създава корупция и трябва да се закрие. Управляващите като мнозинство си избират шефа и и той естествено ще ги пази!!!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 6324
архив

В чата:
- Ей, хубавице, падаш ли си по мъже дето правят як секс?
- Не!
- Екстра! Аз съм твоя човек...

няма нови новини
Днес: 90
hot
най-четени новини в момента
сега
2740
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ЕКШЪН В ПИК: Евакуираха мол в София заради сигнал за бомба (ВИДЕО)
x
ЯПОНЦИТЕ СЪВЕТВАТ: Пийте бира срещу деменцията
x