ПЪРВО В ПИК TV: Цацаров за шпионския скандал - откривателят на Румен Радев е със забрана да влиза в България за 10 години. Малинов е изпълнявал срещу заплащане задачи на ген. Решетников за влияние в българската политика (ОБНОВЕНА)

Темида

ПЪРВО В ПИК TV: Цацаров за шпионския скандал - откривателят на Румен Радев е със забрана да влиза в България за 10 години. Малинов е изпълнявал срещу заплащане задачи на ген. Решетников за влияние в българската политика (ОБНОВЕНА)

140538
на 10.09.2019
ПЪРВО В ПИК TV: Цацаров за шпионския скандал - откривателят на Румен Радев е със забрана да влиза в България за 10 години. Малинов е изпълнявал срещу заплащане задачи на ген. Решетников за влияние в българската политика (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Прокуратурата, МВР и ДАНС изнесоха подробности за арестите на хора от движение "Русофили". Както ПИК съобщи, вчера бившият депутат от БСП Юрий Борисов беше арестуван по разследване за шпионаж, а по-късно бе освободен с уточнението, че е бил задържан за разпит. В ареста остана шефът на движението Николай Малинов, който е бил освободен днес срещу гаранция от 50 хил. лв. след като са му повдигнати обвинения за шпионаж.

препоръчано

„В хода на разследване на престъпление против финансовата и кредитната система е установена изградена и действаща схема за изпиране на пари. Веднага след установяването на тази схема, прокуратурата възложи на ДАНС изпълнението на множество оперативни мероприятия, включително и по линия на финансовото разузнаване.

В резултат на това са събрани данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства от лица, ръководители на чужди организации, които имат определени интереси в политическия живот на страната. Тези интереси са свързани с различни области от българския обществен и политически живот, както и от дейността на българските държавни органи.

По този начин се финансират разностранни мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на РБ и представляват опити за целенасочено влияние и по отношение на нейната външна политика. Събрани са доказателства за пряко участие на български гражданин, както в схемата за финансиране, така и в действия на българска територия, които обслужват посочените по-горе интереси чрез различни форми, включително и чрез предаване на информация, защитена от закона", посочи главният прокурор Сотир Цацаров.

Събрани са доказателства за един български гражданин - Николай Малинов. Днес той е привлечен като обвиняем  в организиране на престъпна схема за изпиране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната ни сигурност, за престъпление по чл. 105, ал. 1 от Българския наказателен кодекс. Мярката му за неотклонение е парична гаранция от 50 хил. лв и забрана за напускане на страната. Той е освободен към момента, каза Цацаров.

Чуждите организации, на които той е бил в услуга, са в Руската федерация, сред тях е Руски институт за стратегически изследвания на пенсионирания руски генерал Леонид Решетников и "Общество двуглав орел". На Решетников е наложена забрана за влизане в страната за 10 години. Забраната е наложена от Държавна агенция „Национална сигурност“ по реда на Закона за чужденците в Република България“, допълни Цацаров. 

Припомняме, че именно бившият разузнавач на КГБ Решетников стои зад кандидатурата на Румен Радев за президент. Това призна самият той, разкривайки, че преди изборите се е срещал с лидерката на БСП Корнелия Нинова и са обсъждали Радев.

На 09.09 г. 2019 г. са проведени 11 претърсвания в Брезник, Перник и София на недвижими имоти и свързаните с тях изземване на веществени доказателства – компютри, телефони и множество документи. Намерен е документ на руски език, изготвен от Николай Малинов относно „необходимата геополитическа преориентация на България“. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев.

„В хода на разследването е установено, че обвиняемият е приел срещу заплащане да изпълнява задачите, възложени му от ръководителите на посочените от главния прокурор организации. Заплащането се е извършвало под различни форми, като е било предназначено от една страна за него и притежаваните от него търговски дружества и тяхната дейност, а от друга за финансиране на всички мероприятия за оказване на влияние върху българската вътрешна политика“, обясни Гешев. Той посочи, че на 09.09 г. 2019 г. са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти и свързаните с тях изземване на веществени доказателства – телефони и множество документи, като е намерен документ, докладна записка, на руски език, изготвен от Николай Малинов относно „необходимата геополитическа преориентация на България и от която става ясна неговата дейност и връзките му с Леонид Решетников и Константин Малофеев", допълни зам.-главният прокурор Иван Гешев. 

По думите на Гешев, документът е изготвен с цел информиране на организациите каква е настоящата ситуация в България и какви мерки да бъдат взети да се промени из основи геополитическата ориентация на България. 

Относно Решетников и Малофеев са налице доказателства, че са във взаимодействие и членуват в едни и същи организации. Малинов заявява, че е постигната договореност за прехвърляне на активи във "Виваком". Малинов е заявил също, че "Дунарит" и "Авионамс" са авторитетни предприятия. В областта на медиите той посочва телевизионната група, в която членува и ТВ7. Малинов посочва, че за съжаление не му се е отдало да овладее компанията и държавата не е позволила това.

По делото са събрани данни, че милиони евро са постъпили в сметка на Малинов от компания, близка до Малофеев, с цел придобиване на медии в България. Целта била работа по отношение на геополитическа преориентация на България. 

Съвместни бизнес планове издават връзката Малинов-Цветан Василев и Малофеев. Малинов нееднократно пътува до Руската федерация и предоставя информация на Решетников и Малофеев, получава задачи и средства, а парите се използват включително за лични цели. Над 30 са пътуванията на Николай Малинов само за половин година. 

Контролирано от Малинов дружество се е задължило с договор да предоставя информации за страната ни срещу заплащане, разкри още Гешев. 

Всички разкрития на прокуратурата и службите вижте във видеото на живо на ПИК TV:

Сподели:
Бомба x
АСТРОЛОГ: Ден за молитва, алтруизъм, снизхождение, осмисляне на живота и своето място света АСТРОЛОГ: Ден за молитва, алтруизъм, снизхождение, осмисляне на живота и своето място света
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов: До края на годината завършваме участъка на АМ Европа от ГКПП „Калотина“ до Драгоман (СНИМКИ/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов: До края на годината завършваме участъка на АМ "Европа" от ГКПП „Калотина“ до Драгоман (СНИМКИ/ВИДЕО)
ново
Днес: 103
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това