Вход
София
Времето в София 13 o C

ПЪРВО В ПИК TV: Шефката на Националната галерия Яра Бубнова проговаря за скандала с "голямото плюскане" след нареждане на министър Банов (ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV: Шефката на Националната галерия Яра Бубнова проговаря за скандала с "голямото плюскане" след нареждане на министър Банов (ОБНОВЕНА)

на 26.11.2018
124895
19
ПЪРВО В ПИК TV: Шефката на Националната галерия Яра Бубнова проговаря за скандала с "голямото плюскане" след нареждане на министър Банов (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
26.11.2018
19
124895

Шефката на Националната галерия Яра Бубнова проговаря за скандала с "Голямото плюскане" след нареждане от министъра на културата Боил Банов, който съобщи това първо пред ПИК преди минути. Припомняме, че скандалът с "Голямото плюскане" се развихри след като ПИК публикува снимки от невиждан пир в галерията, на който десетки гости са седнали на обилна трапеза и плюскат като за последно.

От галерията заявиха пред ПИК, че събитието било по повод е откриването на 22 ноември на изложбата на Ода Жон – артистичен псевдоним на българската художничка Михаела Дановска, която правела кариера във Франция. За нея е известно, че навремето е успяла да омае възрастния и заможен германски художник Йорг Имендорф, вече покойник.

В писмо до ПИК от Националната галерия обясняват, че коктейлът в Балната зала бил назован от Ода Жон „Вечеря – натюрморт“. Визията, сценарият, както и „скулптурните елементи в аранжирането на масите”, били създадени от самата художничка в тясна връзка с концепцията на изложбата.

Демек, това не е било обикновено плюскане, а пърформанс! От институцията, ръководена от Бубнова уточняват, че нямат отношение към финансирането на „проявата”. 

Скандалът обаче се разгоря след като творци скочиха в потрес от събитието. Пред ПИК проф. Ивайло Мирчев, прочутитя Петко Дурмана, както и шефът на комисията по култура в Народното събрание обявиха, че това е скандално и трябва да се търси отговорност. Затова и министър Банов е наредил Бубнова, която преди година е назначена от него, да даде обяснения пред медиите. 

На място художници обясняват, че картините на Ода Жон са от Дюселдорфската школа. 

20-30 художници са се събрали в Галерията, да да бранят шефката Яна Бубнова. А от страна на медиите има около 5-6 журналисти, предава журналистката Ива Николова от ПИК TV.

Изложбата е планирана от 2017 г., самата Ода Жон се обърна към галерията с предложение и обясни, че това ще е първата й изложба у нас. Изпрати великолепни каталози за творчеството си и след обсъждането с предишното ръководство Надежда Джакова бе избрана за куратор. С галириите в Париж и Брюксел се занимаваше Надежда, обясни Яра Бубнова. И допълни, че всичко това е финансирано от художничката. 

Изложбата била открита от Бубнова, Джакова и представител на френското посолство. Всички приятели, колеги и любители на изкуството били поканени. На самата вечеря-натюрморт били поканени избрани от художничката хора. Всичките те били свързани с нея и съвременното изкуство. "Тя докара доста хора от Швейцария, Белгия, Франция, имаше полезни за нас хора от сферата на изкуството, комуникационната стратегия. От наша страна тя е била асистирана за списъка с гости. Ние също поискахме някои от нас да бъдат поканени и се озовахме там. Масата не бе една, а две. Не бих я нарекла софра - да, 100 души трябва да се поместят на нея. Не бих я нарекла софра, защото нямаше за цел задоволяване на глада. Тя направи скулптури, приличащи на човека, с неговото месо. Посланието е за потребяването на жената от обществото. Тази болезненост, сюрреалистичност, от ядене от телата е повече, отколкото желанието да се наядеш. Ода Жон е вегетарианка, коментира Бубнова. Според турската дума софра - маса с храна, да, това е софра. Но при изкуството мислиш едно, правиш друго, а те разбират по съвсем различен начин. Мисля, че агресивната реакция на снимките е  от завистта и от неразбирането. На мен ми се струва, че е по интересно не защо се е случило определено нещо, но защо обществото не дава правото на художник да реализира идеята си", разказа Бубнова.

Ние сме в плен на особени обстоятелства, не е казано, че коктейл е пиене с едни пресъхнали ядки. Приемът може да бъде гигантски и много пищен. Да, количеството нарязано месо създава представи, но има много примери за приеми в галериите, каза тя и даде пример с експозиция на Анди Уорхол и съпровождащия го коктейл.

Това месо, тази телесност, това, което е включено във взаимодествието на човешкото в противопоставянето на романтичното, предполагам, че затова Ода Жон избира тази зала в двореца, която навежда на нечовешки представи и да ги сблъска с това ядене на месо, посочи Бубнова.

Това събитие не отчитам като моя грешка, защото нося частична отговорност за него и не смятам, че целият характер на това събитие е грешка. Това е животът на изкуството в неговото желание да бъде в сблъсък с човека, а не той да е пасивен. Ода Жон директно превърна хората в активни. Някои не докоснаха храната, посочи още шефката на галерията.

На вечерята имаше питки, карфиол, маслини, розов локум, пишмание, сурови аспержи, магданоз, листа зелена салата...продуктите са подобни на композицията, в която участва другото...Беше представен човекът като месо за употреба, обясни още Бубнова. 

На въпрос на ПИК дали с конкурс е назначена Бубнова, тя посочи, че трябва да се нарича изпълняващ длъжността. Хората са заети със завършването на годината, но конкурс ще бъде обявен. Би било странно, ако не бъде обявен. Да, ще се явя на конкурса, допълни тя. 

Художникът Лъчезар Бояджиев посочи, че познава Ода Жон от 11 години. Той коментира, че, понеже има доста биография, знае, че такива коктейли се правят по всички галерии. 

 

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(19)
1
Вече всички чуха за голямата художничка и естета Жоро Лозанов
2
Ода може да поиска и да плати мъжки стриптийз да съпътства изложбата и и да го кръсти "пластични тела" ?Рускинята Яра пак ли ще го позволи. ?Питам се обаче дали руснаците биха сложили чужденец за директор на Ермитажа?
3
Изложбата е ПАНИРАНА от 2017 г... белгия.... Без коментар на останалите глупости. Какво да очакваш от един о ПИКан и о сран сайт, който напълно си заслужава собственика и "журналистите"!
4
ГОЛЯМОТО ПЛЮСКАМЕ ЗАПОЧВА ЛЯТОТО НА 2021 КОГАТО ТИКВАТА И ГРОБ И ПАТРИОТАРИТЕ МАСОНИ СЪБОРЯТ ВАЛУТНИЯ БОРД
5
Стига глупости !!! Писна ни !!! Мигновенно изхвърлете от НХГ недораумението с руски паспорт ,ако иска да си покани нашенското ку.ве в Москва ,па там - ако щат в мавзолея на Ленин да плюскат ( ще стане супер "пърфоманс" ,а ) !
6
Вън Бубнова от галерията! Позор! Простащина!
7
Може да се спори, дали е пърформънс или е хепънинг! Първото, може и да е изкуство, но на второто се лапа! Занесоха ли след това храната в някой дом за сираци или стари хора, или в къщи? За пиенето съм сигурен, че не е останало! До каквото се докоснат руснаци(рускини), все се оцапва! Примери безброй!
8
Това е "елита" на културата ни!! Плюскане и пари от бюджета!?!????Оставете Ги!!! Кой каквото продаде с този доход да живее!!
9
Изявила е желание да промотира Уринираща Биволица, с пресъхнали млечни жлези и изсъхнала слива! Очаква се навръх Коледа да е пърформънса!
10
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
11
изхвърли този"министър на културата"Боил Банов.Ега ти шушумигата.Какви обяснения по медиите от рускино-българката Бубнова.Директно и се подписва заповед за уволнение,бе поредни "културен" министре.
12
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
13
Джолани за Румен тиквата Шербетя имаше ли!!!
14
Художничката поискала и организирала това нещо, неречено пърформанс! Ми тя добре си е направила сметката художничката. Ще си пише в CVто тази простотия, която се е случила не къде да е, а в национална галерия, бивш дворец!!!! Що не поиска тази художничка с такива велики идеи да си реализира идеите я във Виена, я в Париж, я в Лондон в националните галерии, пък да видим дали ще стане... Ама те там не разбират от изкуство! Как ще стане! :) :) :) Вън директорката Яра!!!!
15
Забележката не бе че се прави "софра" в галерията,а че Гого Лозанов и жена му са плюскали като прасете от "скулптурите" на госпожата от Франция. Толкова са я е--бавали де! А ако бяха поканили пък веждито сигурно забалежката щеше да бъде, че се е насмокал като пияндур от квартала. такъв си е българина. Другото не е важно. Примерът е от върха, тия де управляват държавата. Не правят ли и те същото, само че не по галериите.
16
Вижте, това е срам и позор да, но вината е на Яра бубнова и министъра Банов, защото са и позволили да направи това. В Националната галерия, която е едно свято място, а те го сринаха като такова с тази откровена провокация от страна на Ода Жон.А коя е Ода знаете ли? Една златотърсачка, която се жени за Йорг Имендорф в Германия, има дете от него и в последствие той е заловен и осъден за притежание на наркотици и сгащен с 10 проститутки украинки и други в хотел в Дюселдорф. Това знаете ли го? И след тази меко казана изневяра от негова страна тя Ода, остава с него дори и когато влиза в затвора...заради парите и наследството естествено. Така се прави "кариера"с ракета носител! А баламите нека да ядат мръвките в залата...парвенющина отвсякъде! Дайте им имената на присъствалите, да видим кои са... аз виждам на видеото от кръга на Яра и нейният център за изследване на изкуството, Недко Солаков и той ли беше там? Само питам...
17
Оправдания, оправдания, нелепи оправдания. С каквито и думи да се опитват да замажат гафа си, декиш няма да хване. В неразбирането си стигнаха дотам, че да сравняват приема на Макрон в Орсе. Драги ми неолиберални, соросоидни поклонници, които управлявате и защитавате Галерията, в Орсе има ресторант, в Лувъра има 4 ресторанта, които работят като такива и там се организират коктейлите, докато тук правите това в музейните площи, които са изложбени и в експозиционните зали. Разликата е огромна, ресторантът е предназначен за подобни празненства, но не и изложбената площ. Това е кощунство и подигравка с българската култура и историческата ни памет. Впрочем в Националната галерия също има предназначено помещение за ресторант, защо тогава той не работи и там не бяха организирали "коктейла"? Ръководството незабавно да отговори на този въпрос! ОСТАВКА, ОСТАВКА, ОСТАВКА на всички замесени в този огромен скандал, както и на тези, които мълчат и се крият като мишки.
18
хм, представила великолепни каталози нашта михаелка-вегетарианка. а кораторките кьорави ли са, та не видяха, че това “изкуство” е пълен сатанизъм, който няма нищо общо с духовността на България? Ма не, тя яра си е от ссср и е свикнала на такиеа простотии.
19
Боже мой, в тая държава наистина е бъкано със слепи дебили! Не проумяхте ли, че това е сатанински ритуален канибализъм. Вместо целодневно да гледате порно, поровете малко из мрежата и вижте вековните оргии на черната аристокрация. Ако някои от дебелогъзите чревоугодници около масите не са били наясно поради слабоумие, то организаторите няма как да не са били в час. Боже пази България!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за кмет на София?
Общо гласували: 14034
архив

Момиче за първи път остава в дома на приятеля си. На сутринта излизайки от банята му казва:
- Много мило, че си помислил и за мен. Имаше две кърпи под буквата Л и Г, Л е Любо, а Г е Галя. Нали?
- Е, не си разбрала много правилно, но вече си я използвала.

няма нови новини
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
сега
1152
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Пикантни разкрития за ВИП-разделите на годината - антидепресанти, секс и лесни пари разбили връзките на Божинов, Андреа и Софи Маринова - само в "Жълтите новини"
x
Заснеха праисторически акули на 400 метра дълбочина
x