ПЪРВО В ПИК TV! Шефът на спецпрокуратурата хвърли бомба: Няма нахлуване на прокурори в президентството, те бяха поканени от административния секретар на държавния глава Димитър Стоянов. Подслушвана е група за подривни действия с обвиняемо лице от Дубай! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

НАЙ-ВАЖНОТО

ПЪРВО В ПИК TV! Шефът на спецпрокуратурата хвърли бомба: Няма нахлуване на прокурори в президентството, те бяха поканени от административния секретар на държавния глава Димитър Стоянов. Подслушвана е група за подривни действия с обвиняемо лице от Дубай! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

126380
на 20.07.2021
ПЪРВО В ПИК TV! Шефът на спецпрокуратурата хвърли бомба: Няма нахлуване на прокурори в президентството, те бяха поканени от административния секретар на държавния глава Димитър Стоянов. Подслушвана е група за подривни действия с обвиняемо лице от Дубай! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Спецпрокуратурата дава извънреден брифинг. Ръководителят й Валентина Маджарова ще направи важни разкрития по актуални събития. 

препоръчано

"Имаме нужда да кажем някои неща и да бъдем чути. На 23 юни беше изслушването ми и беше избрана за ръководител на Специализираната прокуратура. Имам пет заместника. Но няма как да ви ги представя. Защото те освен прокурори, са и родители. Говорителят на прокуратурата е Христо Кръстев. Работата ни е много високо ниво. За миналата година сме приключили, въпреки коронакризата, огромен брой дела. 192 осъдителни присъди са налице. Имаме и влезли в сила присъди по корупционни престъпления", каза Валентина Маджарова. 

"Разследванията са изключително сложни и се явяват дела с изключителна правна стойност", поясни Христо Кръстев. Събирането на много доказателства отнемало много време. От 274 престъпления, наблюдавани от спецпрокуратурата, 56 са предадени на съд. Оправдателни присъди няма, поясни той.

От тези 56 души, предадени на съд, имало и кметове. "Ние ще продължим да работим по същия начин и да спазваме закона. Факт е, че специализираната прокуратура е атакувана, но не спряхме да работим. След промени след 1989 г. има изключително развитие по темата тероризъм, шпионаж, финансова неприкосновеност на определен кръг лица. Всичко се дължи на Специализирана прокуратура. За огромен брой лица, които са се считали за неприкосновени, вече това не се отнася. Единствено за едно лице това не се отнася и то се намира в Дубай. Но за него има закон и ние ще спазваме в  момента. Работата на Специлизираната прокуратура получава изключителна оценка от европейските партньори. Никой не може да отрече, че мониторингът по тема организирана престъпност отпадна единствено заради резултатите от Специализираната прокуратура. Реши се и проблемът с телефонните измами. Прокурорите създадоха добри практики, така че лицата, извършващи измами с евросредства,  да бъдат предадени на съд", поясни Маджарова. 

"Дали нахлуването в президентството е повод за искането за отстраняването на Иван Гешев - то е политическо. Магистрати от Специализираната прокуратурата не са нахлували в президентството. Извършиха се действия след надлежно разрешение от български съд. Те бяха въведени от секретар от президентството. Да пишем, че е налице нахлуване, е манипулативно поднесено. Може би всички погледи, но не оправдано, бяха вперени в Специализираната прокуратура след 9 юли 2020 г. В същия този ден друга прокуратура също извърши действия по разследването в президентство и с  разрешение от друг, различен от специализирания, съд", каза Маджарова. 

Не са подслушвани политици, обяви тя. С изключение на едно лице, за което е имало данни от СРС за разпространение на наркотични вещества.

В Специализираната прокуратура е постигната осъдителна присъда. Имаме влязла в село на две инстанции. Убедени сме в нашите доказателства", уточни тя. 

"По досъдебното производство е повдигнато обвинение срещу лице, което се укрива в Дубай, е като ръководител и организатор на ОПГ, който чрез други лица на извършване на подривна дейност там, където се провеждаха мирна стачни действия", обясни Маджарова по повод обвиненията срещу Васил Божков. Тя уточни, че той е бил подслушван. 

"По делото се изготвят множество експертизи. Назначени са видеотехнически експертизи на видеозаписи. Призовани са свидетели. Множество са лицата, привлечени по това дело", каза тя. И уточни, че делото е започнато през юли 2020 г. 

"Искането на правосъдния министър проф. Стоилов е законосъобразно. Доколко тази процедура е обоснована не мисля, че аз съм човекът, който да отговаря по този въпрос", поясни тя по повод искането за отстраняването на Иван Гешев. "Личната ми позиция, че основания за отстраняване на главния прокурор с оглед мотивите такива, каквито са изтъкнати, не са налице. Защо сега, в този момент, можете да си обясните този въпрос", поясни тя.

"Не говорим за проверка. По делото "Барселонагейт" тече събиране на доказателства. То е образувано за пране на пари. Бившият премиер не е разпитван. Мога да кажа със сигурност, че той е давал обяснение по казуса тогава, когато беше на етап предавателна проверка. Сега не е разпитван. Но това е тактика на разследването", обясни Маджарова.

"Прокуратурата информация от СРС не изнася. Безспорно е имало случаи да качва в сайта си информация за изготвени веществени доказателствени средства, които са явни и са дебатирани в публични открити съдебни заседания", каза Маджарова.  

Сподели:
Бомба x
ТОП 10 златни правила при секс с нов партньор ТОП 10 златни правила при секс с нов партньор
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ДеБъ и ДПС застават зад Трифонов, но се правят на опоненти в комисията за Росенец ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ДеБъ и ДПС застават зад Трифонов, но се правят на опоненти в комисията за "Росенец"
ново
Днес: 23
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това