Вход
София
Времето в София -1 o C

ПЪРВО В ПИК TV! Щабът и Борисов: Пълна блокада в цяла България! Всички остават в родните градове - пътуваме само с декларация! 17 нови заразени (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО
ПОЛОЖЕНИЕ
Излекувани: 37
Починали: 20
Заразени: 531

ПЪРВО В ПИК TV! Щабът и Борисов: Пълна блокада в цяла България! Всички остават в родните градове - пътуваме само с декларация! 17 нови заразени (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 20.03.2020
554861
0
ПЪРВО В ПИК TV! Щабът и Борисов: Пълна блокада в цяла България! Всички остават в родните градове - пътуваме само с декларация! 17 нови заразени (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
20.03.2020
0
554861

Министър-председателят Бойко Борисов свика заседание на Националния оперативен щаб. Срещата се проведе в Министерския съвет. В нея участваха и министри от правителството. 

Днес няма да се провежда брифинг във ВМА, поради възможността да се обобщят резултатите сега, съобщи ген. Мутафчийски.

Направени са 129 проби. 13 от новите заразени са от София - от тях 6 са положителни в Националния център, във ВМА 7. В Стара Загора пробите на пациенти със съмнения за коронавирус са отрицателни. 4 са положителните проби във Варна. Пробите от Варна са на контактни лица от Добрич. Към картата на разпространение на коронавируса се прибавя още един град - Добрич.

Така новите заразени случаи стават 17. Обобщено - досега 127 заразени, трима починали.

Новите пациенти, дали положителни проби, са в добро състояние и не изискват някакви специални мерки към тях.

Най-критично е състоянието на интубирания болен в "Пирогов". Потвърди се положителната проба на пациента-беглец от "Пирогов".

Има първи случай на излекуван от COVID-19 у нас – жена, приета във ВМА като контактно лице на заразена лекарка. Жената е дала две отрицателни проби за коронавирус и ще бъде изписана утре от болницата.

От ВМА ще бъдат изписани още няколко пациенти, които са дали два отрицателни последователни теста. При двама от пациентите, които са щели да бъдат изписани и са в добро състояние, пробите все още са положителни. 

С премиера са били обсъдени няколко теми. За лекарствата при коронавирус инфекция и възможностите за снабдяване с тях, посочи ген. Мутафчийски. От една седмица се водят разговори за филми, които се занимават с дистрибуция на лекарства за намирането на хидроксил хлорикин, който е хининовият препарат, препоръчан от китайските лекари като лекарство срещу коронавирус. Той се произвежда само във Франция, с капацитет около 1 милион дози месечно. 

Министър Ананиев оповести мерките, които са приети за по-рестриктивна борба с коронавируса.

- Преустановяват се посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

- Органите на МВР ще организират КПП на входно-изходните пътища на областните центрове и ще извършват проверка на целта на пътуването на гражданите. Ще бъдат пропускани хора, които са на работа (ще удостоверяват със служебна бележка), за лечение (с медицински документ) и тези, които се завръщат по настоящ адрес, дом или постоянен адрес (с личен документ).

- Забранява се на лицата до 60 г. да посещават хранителни вериги и аптеки всеки ден от 8,30 до 10,30 ч.

Ананиев отбеляза, че ако и сегашните мерки не дадат ефективен резултат, ще бъдат предприети още по-строги мерки. Лицата, излизащи от дома си, ще попълват декларация, която ще предоставят на органите, които ги срещнат навън. Лицата ще носят отговорност за целта на излизането си.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че мярката, която се въвежда от министър Ананиев, влиза в сила от 00 ч. на 21 март.

"Препоръката ми е до два дни хората, които работят извън населените места, да се снабдят със служебни бележки от работодателите си. Мярката се въвежда, за да се ограничи безцелното пътуване и да се намали бързината за разпространение на вируса".

Младен Маринов отбеляза, че ако въведените мерки не дадат желания резултат, ще бъдат дадени допълнителни указания.

Той призова към дисциплина възрастните хора, които да спазват стриктно новите разпоредби във връзка с извънредното положение и борбата с коронавируса.

Репортер на ПИК зададе въпрос на ген. Мутафчийски как ще коментира, че адвокатът на Цветан Василев е заявил, че клиентът му има коронавирус и какво е положението в затворите - дали заболелите там ще бъдат пускани или изолирани на място. Вторият въпрос - хората, които са на работа, дали ще трябва да носят служебни бележки. Трети въпрос - дали се водят усилени разговори с китайската страна за доставка на съставката за новото лекарство срещу коронавирус.

"Това бяха разговори на премиера с премиера на Китай още преди дни. Темите бяха защитни облекла, лекарства, опитът на Китай за справяне с тази инфекция. Разговорите са налице и вече има резултати", отговори ген. Мутафчийски. Той призова да не се изпада в апокалиптични картини за бъдещето, а да се спазват стриктно новите мерки. 

Много е важно да разберат българските граждани да разберат, че това го правим в интерес на тяхното здраве. Идеята на тези ограничения не е да пречим на бизнеса, отбеляза министър Ананиев.

Ген. Мутафчийски заяви, че медицинските данни са особено чувствителни лични данни и поради тази причина той не може да коментира думите на адвоката на Цветан Василев. 

Министър Ананиев поясни за хората с домашни любимци. Те ще могат да ги разхождат на определени обособени места, но в никакъв случай хората не трябва да се струпват на групи.

Младен Маринов отбеляза, че мерките се въвеждат и се разбират от хората, че те са в техен интерес и те трябва да ги спазват. "Вие сами разбирате, колкото и полиция да имаше, ако хората не спазват това, което трябва да спазват, няма да им помогнем на самите тях", заяви той.

Запитан как стои въпросът за полева болница в "Арена Армеец", ген. Мутафчийски заяви, че подобно учение е провеждано - за създаване на временни стационари за карантинирани болни. "Резултатът е много добър, само за 1 ден успя да се мобилизира потенциалът, който има българската армия и да разпъне 500 легла на територията на "Арена Армеец". В София има още 4 подобни зали с такава площ. "Ние трябва да се готвим, ако искаме да не ни изненада нищо. Трябва да видим дори възможностите на българската армия дали могат да ни отговорят на нуждите. Досега ученията дадоха успешен резултат", посочи той.

Ген. Венцислав Мутафчийски още веднъж призова възрастните хора: "Дайте ни шанс да спасим живота ви!". "Но явно вербалното послание не е достатъчно, не че заболеваемостта е голяма. И въпреки прогнозите за слънчева събота и неделя, няма да можем да се възползваме от тях", коментира той.

Генералът отбеляза, че "транспортът е кръвта на една държава" и поради този факт той не може да бъде ограничен или спрян, но всички пътуващи трябва да носят в себе си документи, удостоверяващи основателна причина за това пътуване. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при парламентарни избори днес?
Общо гласували: 2708
архив

Ако един мъж има рога, това не означава непременно, че жена му му изневерява. Той може просто да си е говедо.

няма нови новини
Днес: 17
hot
най-четени новини в момента
сега
1510
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Актрисата Деси Тенекеджиева с вълнуващи думи за родните медици и битката с коронавируса
x
ПРОУЧВАНЕ: По-оптимистичен партньор – по-остър ум
x