ПЪРВО В ПИК TV! Щабът с лоша прогноза заради новия щам на коронавируса: Вече е тук и е много заразен! Очаква ни ръст на данните със 7 пъти. Борисов разкрива какво се случва с мерките (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Акценти

ПЪРВО В ПИК TV! Щабът с лоша прогноза заради новия щам на коронавируса: Вече е тук и е много заразен! Очаква ни ръст на данните със 7 пъти. Борисов разкрива какво се случва с мерките (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

77929
на 21.01.2021
ПЪРВО В ПИК TV! Щабът с лоша прогноза заради новия щам на коронавируса: Вече е тук и е много заразен! Очаква ни ръст на данните със 7 пъти. Борисов разкрива какво се случва с мерките (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Здравният министър проф. Костадин Ангелов, главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски и членове на щаба, обявяват последните данни за разпространението на COVID-19 и графика за разхлабването на мерките за ограничаването на инфекцията.

препоръчано

Очаква се на по-лек режим да преминат учениците след 5 клас, заведенията и търговските части на моловете. Решението е взето след заседание на Щаба с премиера Бойко Борисов.

"8052 са изследваните проби, от които 46% са с PCR тестове, останалите са с антигенни тестове. 62% са установени с PCR тестове. 213 409 е общият брой на заразените, 3220 са настанени в болнични заведения, 327 са в интензивните отделения, 4600 е броят на излекуваните, 175 098 е общият брой на изликуваните", съобщи данните от вчера проф. Костадин Ангелов.

"За 7 дни броят на излекуваните е 31 456, а броят на заразените 2993", отчете още здравният министър. Той заяви и, че добрата тенденция излекуваните да са повече от заразените, се запазва.

Най-много заети болнични легла имало в София-град и София-област, както и в Силистра.

"Този път ще се съсредоточим само в нашите вътрешни данни", допълни доц. Ангел Кунчев. 

"Картата продължава да става по-шарена. Област Разград падна в жълтата категория. Това се случва за първи път от няколко месеца. Половината от останалите области наистина вече имаме области и в трите различни сфери на заболеваемост", отчете още той. 

Най-ниска заболеваемостта била във Велико Търново, Търговище, Смолян и Разград. Най-висока тя е във Враца и Бургас.

"Запазваме този тренд на запазване на стойностите", отдъхна си доц. Ангел Кунчев. Той обаче предупреди, че това не се отнася за Европа, където нещата отново отиват към криза. В Европа са много притеснени от ситуацията във Великобритания, където за 4 седмици, новият щам е заел дял на заразяване над 75%. Ситуацията била тревожна и в Ирландия, както и в Нидерландия, отчете още той.

"Лошото е, че той се разпространява много по-бързо. Неговата заразност е в пъти по-голяма. В момента 10 души заразяват между 5 и 6 души. В момента във Великобритания 10 души заразяват 29 души", съобщи тревожни вести доц. Кунчев. Според него, това очаква цяла Европа. Било и въпрос на време новата линия на вируса да дойде и у нас.

"Да, ние се намираме в чудесна позиция, но ако предприемем мерки за крайно разхлабване, това ще доведе до сериозно нарастване. Тези нови качества му позволяват да заеме по-бързо мястото на класическия щам. Той е вече в Гърция", завърши доц. Ангел Кунчев.

Ген. Мутафчийски обясни и защо този нов щам или нова линия, е толкова опасна. "Ресурсът на лечебните заведения ще се препълни", предупреди председателят на Националния оперативен щаб. "Имаме заподозрени случаи, но много бързо този вариант, замества класическия вариант и това ще доведе до много бърза заетост на болничните заведения и изчерпване на здравните ресурси", допълни той.

"Ние отчитаме, че изходните нива на 1 октомври, са 35 на 100 000 души. Пикът го достигаме на 23 ноември със 667 на 100 000 заболеваемост. Мерките бяха въведени от 28 ноември в полунощ и постепенно започна спадане. До вчера беше 108 на 100 000 души на 14-дневна база. Изходното ниво е три пъти по-ниско от сегашното ниво. С твърдост на мерките около 65-70%, очаквахме това спадане да се случи между втората и третата седмица. Отчетливите резултати дойдоха в четвъртата седмица", съобщи още данни ген. Мутафчийски.

При смъртността, сме тръгнали от 1,2 на 100 000, достигнат е пик на 8 декември, а в момента тя е 10 на 100 000. "За съжаление смъртността е около 9 пъти по-висока", изтъкна ген. Мутафчийски.

Проф. Асен Балтов допълни, че английският щам е вече у нас. Той бил засечен още през ноември в лабораторията на "Пирогов". Лабораторията хващала три вида на вируса. При този щам обаче, един от тях липсвал и това навеждало на заключението, че той вече у нас.

"От 8 до 10 часа водихме диалог под формата на спор между социални, образователния, икономическия, вицепремиерите и двата щаба. Оптимизмът който има във всички нас на базата на днешните показатели, много рязко докторите го опровергават. Вчера Кунчев имаше среща на всичките здравни инспектори в Европа, днес имаме ръководителите на държавите по тази тема. Новият щам, за който говорихме досега, се разви със страшна сила и виждате числата в Испания, Великобритания, въпреки новия локдаун, който имат. Новият щам се пренася изключително бързо. И затова, въпреки месеците локдаун, който имат в тези държави, броят на починалите и заразените, продължават да се показват. Дали сме си като дата 31 януари. Компромисът, който можем да направим, е с образованието. По определен ред и учениците от 5 до 12 клас, ще започнат да се въртят и на присъствено обучение. Това го дължим, защото това поколение, което месеци наред не ходи на училище, е проблем. Радостно е, че над 8000 доктори, медицински сестри, преболедуваха и имат антитела. Обсъдихме по 10 лв. на екип, за да може да се включат личните лекари. Колкото повече ваксини идват да могат по най-бързия начин да бъдат поставяне. Министър Ангелов може да води някакъв диалог дали за едно боцване или за две ще плащаме по 10 лв.", каза премиерът Борисов, който се появи в залата.

"Рискът от този щам е много сериозен", предупреди още притеснен премиерът Борисов.

"За радост Коледните и Новогодишните празници не увеличиха заболеваемостта. Божа работа, дай Боже така да бъде и с другите ученици. Учениците са нещо, които го настоявам пред щаба да направим необходимото за тях. Довечера ще говорим по темите, ще видим какво ще направим. Напрежението там расте, хората от доста време са затворени по домовете. Представете си, че днес обявим това, което е във Гърция, Испания, Белгия, Холандия, Франция. Ние сега сме като оазисче с мерките. Рискът да отпуснем много мерките може да доведат до това да не можем да контролираме разпространението и броя на починалите. Вчера са 1520 починали във Великобритания. Много по-дисциплинирани държави виждате какъв огромен ръст имат на заболеваемост и претовареност на лечебните заведения", продължи Борисов.

"Спорът е голям. Близо 100 млн. означава неработещ бизнес. Да, спасяваме работни места и семейства, но като държава нямаме повишения на БВП. Заводите и предприятията работят и това е голямо предимство на България и затова успяваме да задържим най-ниския дефицит в Европа и да сме на най-ниския външен дълг", завърши министър-председателят.

"С докторите имаме диалог и разбиране. Виждате болниците какви ремонти се правят и то време на пандемия. За учениците имаме компромис. И те са родители и знаят какво означава за децата да стоят вкъщи. До тук компромис - да. До 31 януари наблюдаваме как върви броят на заболели и починали, имаме още 10 дни. Тук след 31 януари ще взимаме решения освен учениците кое друго можем да отворим. Поне сега се видя, че с тези мерки, ако се предложат, кривата тръгва надолу", отговори Борисов.

Той сподели, че всяка вечер в 23 часа му се дава пълната справка за ваксинацията, заетостта на болниците и заразените. Това, обаче което му е разказано от лекарите в щаба, го стреснало. "Изпокарахме се с министрите, около 30 000 са в този сектор, част от тях са били в сивия сектор и сега се чудим как да им плащаме", допълни той. Борисов определи мерките в Европа като жестоки. "Представете си само физически да кажем, че днес в 18 часа налагаме вечерен час", продължи мисълта си Борисов.

"Ако имаше човек в света, който да даде тези прогнози, нямаше водещи държави в света в медицината, хаотично да въвеждат локдуани, след като са обещали на хората да ги пуснат на Коледа. Ние оставихме българите да празнуват Коледа и Нова година, за да се чувстват добре. Ние имаме към 180 000 вече оздравели", отговори той на въпрос на Ива Николова.

"Това е и тяхно право. Ние нямаме окончателно решение, ще наблюдаваме ситуацията до 31 януари. От 30 000, 6300 са подали заявления, това е решение на всеки един човек, пак го казвам", коментира Борисов и заплахата на ресторантьорите да отворят протестно заведенията си на 1 февруари. "Ние при сегашните мерки, сме на предпоследното място в Европа", отчете министър-председателят.

"Спазвам дистанцията. Те трябваше да глобят половината държава за какво ли не, да ме глобят. Навсякъде съм с маска. Какво да направя, като се засилят срещу мен? Мене ме глобиха вече два пъти", сподели Борисов.

"Към такова решение трудно ще премине - който не е ваксиниран, да бъде ограничаван в пътуването. Надали ще се отиде на такова решение. Около 305 млн. е отделила българската държава за безплатното ваксиниране на населението. Всяка държава-членка може да има всякакви решения за своята територия", завърши участието си в брифинга Бойко Борисов.

"Изборите, датата е ясна, има указ на президента. Ние сме се ангажирали с време, в което да представим протокола и той е 45 дни преди датата на изборите. Използваме опита на други държави. Провеждани са частични избори по време на тази пандемия", отговори проф. Ангелов на питане на ПИК TV дали този нов щам може да доведе до отлагане на изборите.

"Думата не ми идва, аз също водя такива лекции, недоумявам. Кой е принципал? Доколкото знам, висшите училища са независими, не мога да коментирам, има си ректор", отговори проф. Ангелов на въпрос за скандален клип по време на онлайн лекция на Медицинския университет, който клип е еротичен.

"Ваксините се разпределят по шестте региона и съответните РЗИ-та. Желаещите да се ваксинират са различни числа. В Ямбол имат нужда от 70 дози, за да получат край на първа фаза. При следващата фаза, в областите Бургас, Ямбол и Сливен, Ямбол ще могат да започнат ваксинирането на втора фаза. Разбира се, колеги, които продължават да се записват, тези числа се сменят ежедневно", обясни проф. Анеголов за различните фази на ваксинирането.

"Ваксини ще има за всички!", за пореден път увери здравният министър. Така докрая на годината, може да имаме 5 млн. ваксини, а само до месец април - 800 000 ваксинирани.

"Министърът на здравеопазването не прави актове и не глобява. И не сме на първо място на Балканите по заболеваемост и смъртност", поряза проф. Ангелов напориста журналистка, която го попита дали премиерът щял да бъде глобен, защото ходил навън без маска.

"За десетте лева се обясни много добре. 10 лв. се получава за екип. Дали ще бъде двама, трима и това беше много добре обяснено. Не е въпросът един човек да бъде боцнат с една спринцовка. Става дума за много по-сложен процес - логистика, пациентска листа, съхранението, едната ваксина има във флакончено 10 дози, другата - шест, да се попълни документацията, пациентът да се прегледа, че той е здрав, може да бъде ваксиниран, да му се даде да подпише информирано съгласие, да му се отговори на въпроси, ако има, да се постави ваксината, да се оставят пациента да си под наблюдение, да се изпрати доклада, чак тогава, стана ясно за тези 10 лв., ако не, ще го обясня пак", отговори д-р Брънзалов на питане на друга журналистка, вкопчила се в темата със заплащето от 10 лв. за всеки ваксиниран, сякаш това е най-важната тема в момента. 

Д-р Брънзалов допълни, в София, желаещите да се ваксинират лични лекари, били 50%. 

Проф. Ангелов благодари на акушерките и акушерите за всеотдайната им работа и им честити днешния празник Бабинден. Той сподели, че отива в "Майчин дом", където в 11:30 часа лично ще благодари на персонала там.

Гледайте НА ЖИВО ПО ПИК TV!

Сподели:
Бомба x
6-те любими секс пози на мъжете 6-те любими секс пози на мъжете
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това