Вход
София
Времето в София 6 o C

Работодателите скочиха на КЗК за свободния пазар на електрическа енергия

Работодателите скочиха на КЗК за свободния пазар на електрическа енергия

на 19.08.2019
6605
1
Работодателите скочиха на КЗК за свободния пазар на електрическа енергия
Автор: ПИК
19.08.2019
1
6605

Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОРБ) излезе с остра позиция срещу Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

В свое писмо, адресирано до Юлия Ненкова, председател на КЗК, работодателите изразяват неудовлетворение от отговор на сигнал за нарушения на Закона за защита на конкуренцията на свободния пазар на електрическа енергия.

Припомняме, че АОРБ изпрати сигнал до КЗК само преди две седмици.

Писмото е подписано от Цветан Симеонов, председател на Управителния съвет на Българска търговско - промишлена палата (БТПП) и ротационен председател на АОРБ. Според членовете на АОРБ държавата игнорира проблема в енергетиката и изисква от бизнеса отговори на въпроси, които самата тя би трябвало да събере и анализира.

"Недопустимо е да бъдем принуждавани да отговаряме на въпросници от по единадесет точки и да се очаква от нас в течение на 20 дни да свършим работата на Комисията по енергетика при Народното събраниеКомисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), Прокуратурата на РБКомисията за защита на конкуренцията (т.е. Вашата работа), Комисията за финансов надзор(КФН), ДАНС, а може би и на още някой друг.", пишат от АОРБ.

Работодателските организации припомнят, че заплатите на експертите в КЗК се плащат от данъците на гражданите и би следвало Комисията да си свърши работата.

Проблемът според асоциацията на работодателските организации е, че пазарът на електроенергия у нас не е конкурентен, тъй като има преимущество на един собственик и това е Христо Ковачки. Това води до спекулативен ръст на цените на електроенергия, което убива индустрията. "Съществена част от електрическата енергияпроизвеждана от мощности частна собственост на територията на страната, е под прекия или косвен контрол на субекти, които са свързани лица по смисъла на §1 от допълнителните разпоредби на Търговския закон", заявяват от АОРБ.

От АОРБ призовават КЗК и нейната шефка Юлия Ненкова да използват Закона за мерките срещу изпирането на пари и други Европейски актове, за да поправят грешката с ръста на цените на електроенергията.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Сюжетът “Борисов с къща и любовница в Барселона” e:
Общо гласували: 8280
архив

- Ех, наборе, наборе, помниш ли какво беше едно време? Как тичахме след момите?

 - Че тичахме - помня, ама защо тичахме, не помня!

няма нови новини
Днес: 88
hot
най-четени новини в момента
сега
2927
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов на посещение в Бачковския манастир! Целуна ръка на патриарха: Толкова те обичам (ОБНОВЕНА/СНИМКИ/ВИДЕО)
x
Перфектният уикенд според зодията
x